NAJNOVIJE
Za braniteljske udruge Vukovarsko-srijemska županija izdvojila 27.000 eura

U velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić potpisao je i uručio ugovore predstavnicima braniteljskih udruga na temelju provedenog Javnog poziva „Psihološko i socijalno osnaživanje, podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i očuvanje i promicanje vrijednosti Domovinskog rata“. Iz proračuna Županije za tu je namjenu izdvojeno 27.000 eura, a potporu je ostvarilo 28 udruga koje su dobile iznos od 600 do 2.000 eura.

(Utorak, 30 Travanj 2024 14:49)
U Vukovaru je održana tribina o aktualnim demografskim i migracijskim trendovima

U vukovarskome Područnome centru Instituta Ivo Pilar povodom Dana Grada Vukovara održana je redovita tribina "Znanstveni susreti u Institutu Pilar", na temu "Aktualni demografski i migracijski trendovi/izazovi u Gradu Vukovaru - ima li razloga za demografski optimizam". Uvodno je govorio demograf, dr. sc. Dražen Živić, znanstveni savjetnik u trajnom izboru i pomoćnik ravnatelja Instituta Pilar za znanstvenoistraživačku djelatnost, naglasivši da demografsko stanje u Vukovaru baštini brojne negativne utjecaje iz prethodnih razdoblja, ne samo Domovinskoga rata nego su se prvi lošiji demografski pokazatelji javili i ranije.

-Demografski parametri u Vukovaru nisu povoljni, dugoročni je trend snižavanja nataliteta, jačanja iseljavanja, a ekonomska, dobna i spolna struktura stanovništva je nepovoljna, stoga imamo upaljen svojevrsni alarm. Međutim Vukovar nije izuzetak, u cijeloj Europi se pokazuju zabrinjavajući demografski trendovi. Ono što je činjenica jeste da Vukovar gubi stanovništvo i dalje, trend se ne zaustavlja, ali je u posljednje tri godine zabilježeno usporavanje. Naime, prema službenim podatcima za to razdoblje imamo nešto više useljenih u Vukovar nego iseljenih. To su elementi bez kojih ne možemo govoriti o demografskoj revizalizaciji. Ukoliko bismo uspjeli donekle popraviti i pitanje reprodukcije stanovništva, jer nam je natalitet prilično nizak, tada bismo kroz neko vrijeme mogli govoriti o pozitivnim trendovima – istaknuo je Živić.

Svoje najbolje rezultate glede broja stanovnika Vukovar je bilježio neposredno pred Domovinski rat 1991.godine kada je u samom gradu i prigradskim naseljima živjelo gotovo 47 tisuća ljudi. Prema posljednjem popisu u Vukovaru ih živi 23 135 , odnosno broj stanovnika je gotovo prepolovljen. Pred državom je, naglašava Živić da, s jedne strane, osmisli aktivnu i kontroliranu politiku useljavanja te s druge, povratka onih koji su ranije iselili, kako bi se vukovarski kraj oporavio u demografskom smislu.

(Utorak, 30 Travanj 2024 14:28)
Predstavljena slikovnica Volimo te grade – Vukovar u očima djeteta

Povodom obilježavanja Dana Grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar predstavljena je slikovnica "Volimo te grade - Vukovar u očima djeteta" u čijoj je izradi sudjelovalo oko dvije stotine učenika i učitelja.

(Utorak, 30 Travanj 2024 13:38)
Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra
Kako prenosi Media servis, Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je nakon gotovo pola godine od prometne nesreće, podignulo optužnicu protiv okrivljenog 45-godišnjaka, bivšeg ministra Marija Banožića, zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je smrtno stradala jedna osoba. Priopćenje Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima prenosimo u cijelosti u nastavku:
Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima je 25. travnja 2024., podiglo optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1979.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv sigurnosti prometa odnosno izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1., 2., i 6. Kaznenog zakona. Okrivljenog 45-godišnjaka tereti se da je 11. studenoga 2023., oko 06:10 sati, kod Vinkovaca, izvan naseljenog mjesta, upravljao osobnim automobilom marke Nissan desnom prometnom trakom kolnika II. dionice državne ceste broj 55, iz smjera Vinkovaca prema Županji, protivno odredbi čl. 46. st. 1., čl. 51. st. 1. i čl. 70. st. 1. toč. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Okrivljeniku se stavlja na teret da je vozio neprilagođenom brzinom i da je započeo pretjecanje skupa vozila (tegljač s priključnim vozilom) odnosno prešao vozilom na lijevu stranu kolnika namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera iako je bila smanjena vidljivosti zbog magle i smanjena preglednost zbog tog skupa vozila koje se kretalo ispred njega u istom smjeru. Tereti ga se da je započeo pretjecanje iako prometna traka nije bila slobodna na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti pretjecanje uzimajući u obzir brzinu kretanja svog vozila i vozila koje je pretjecao. Okrivljenik je, tereti ga se, uslijed opisanog, na lijevoj prometnoj traci prednjim dijelom svog vozila udario u prednji lijevi dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera pri čemu je 41-godišnji vozač tog vozila preminuo na mjestu nesreće zbog zadobivenih višestrukih ozljeda -
(Utorak, 30 Travanj 2024 13:06)
Nacionalni dan hitne medicinske službe obilježen u Osijeku

U organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije u Osijeku je obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe

(Utorak, 30 Travanj 2024 13:04)
Zahtjevi za upis u registar birača državljana drugih članica EU do 9.svibnja

Birači, državljani drugih članica Europske unije koji žele glasovati na izborima za Europski parlament najkasnije do četvrtka, 9. svibnja mogu podnijeti zahtjev za upis u registar birača, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

(Utorak, 30 Travanj 2024 11:29)
Vukovarske gimnastičarke osvojile nove medalje u Belom Manastiru

U subotu 20.04. u Belom Manastiru je održano 2. Kolo kvalifikacija za Kup i Prvenstvo Hrvatske, Regija Istok, Obavezni program ženska sportska gimnastika. Organizatori i domaćini su se potrudili i osigurali dobre uvjeta natjecanja i dali su svoj doprinos da se svi sudionici ovog natjecanja ugodno osjećaju.

Gimnastički klub Vukovar imamo je svoje predstavnice u četiri kategorije u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji. Ostvareni rezultati su dobri, ali još ima mjesta za napredak do slijedećeg kola, koje će se održati u Svibnju u Požegi.

Ostvareni rezultati po kategorijama:Gimnastka 2

Kadetkinje ekipno 3. mjesto, pojedinačno 1. Franka Markešić, 8. Ema Županović, 14. Franka Ljubić, 15. Jana Cvetković i 17. Marina Đerđ

Mlađe juniorke ekipno 1. mjesto, pojedinačno: 1. Ana Vuk, 2. Lea Služek, 4. Angelina Cvetković, 6. Iris Špehar, 15. Mia Lozančić i 17. Livija Horvat

Juniorke ekipno 2. mjesto, pojedinačno: 3. Vita Panza, 5. Helena Badanjak, 6. Atina Simić, 8. Maja Marković, 9. Olivera Gavrilović, 21. Petra Kolarić

Mlađe seniorke ekipno 1. mjesto, ppojedinačo: 1. Monika Zovko, 2. Miljana Poznanović, 3. Nika Budim, 4. Ela Vojtkiv i 7. Valentina Mrkonja

Na ovom natjecanju članice GK Vukovar osvojile su ekipno 2 zlata, 1 srebro i 1 brocu i pojedinačno 3 zlata 2 srebra i 2 bronce

(Utorak, 30 Travanj 2024 11:05)

Uzrok skupog grijanja su prazni stanovi i loša obnova

Vukovarci u šoku zbog siječanjskih računa za grijanje Vukovarci u šoku zbog siječanjskih računa za grijanje Foto: R. Rac

Računi veći od tisuću kuna

Stanovnici vukovarskih stambenih zgrada ostali su neugodno iznenađeni siječanjskim računima za grijanje koji su često puta i veći od tisuću kuna za stanove površine od oko 50-ak kvadratnih metara.

Nakon brojnih upita građana i negodovanja koja su upućena prema gradskoj tvrtci Tehnostan koja im isporučuje toplinsku energiju, priča o ekstremno visokim računima poprimila je i medijski epilog.

Zbog ovog gorućeg problema gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktor vukovarskog Tehnostana Kristijan Lovrenščak održali su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su rekli kako je riječ o složenom problemu s kojim su vrlo dobro upoznati te da Tehnostan u suradnji s Gradom Vukovarom pokušava iznaći mogućnosti rješenja ovoga problema.

 

65 posto stanova se ne grije jer su prazni

Direktor Lovrenščak je objasnio kako je u rujnu prošle godine na snagu stupio Pravilnik o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju kojega je propisalo Ministarstvo gospodarstva.

 – U stanovima s ugrađenim kalorimetrima rjeđe smo evidentirali tako ekstremne račune, no u stanovima s alokatorima (razdjenicima) mogući su takvi računi i u pravilu javljaju se u zgradama s visokim postotkom negrijanih stanova. Na primjeru stambenog naselja Olajnica na ulazima od 1 do 5 ima 193 stana, od kojih se ne grije njih 120 što je 65 posto – rekao je Lovrenščak dodajući kako negrijani stanovi, u kojima uglavnom nitko ne živi, odvlače toplinsku energiju iz stanova koji se  griju i koji su u njihovom okruženju. 

Otežavajuća je i činjenica loše obnove stambenih jedinca koje nemaju kvalitetnu toplinsku izolaciju i PVC stolariju tako da su mjere energetske učinkovitosti u takvim slučajevima vrlo slabe.

 

Izgradnja toplinskih podstanica od sredstava pričuve

Problem su i toplinske podstanice koje distribuiraju toplinsku energiju po stanovima. 

– Toplinska podstanica  za kompleks zgrada Olajnica od ulaza 1 do 5 se nalazi u prizemlju ulaza 5. Oni stanovi koji su bliže toplinskoj podstanici lakše će se zagrijati, tako da velika udaljenost grijanog stana u negrijanom okruženju je također razlog visokog računa za grijanje – rekao je prvi čovjek Tehnostana, ustvrdivši kako su stanari dužni plaćati trošak distribucije toplinske energije od toplinske podstanice do same stambene jedinice.   

Potencijalno rješenje ovog naizgled ne rješivog problema mogla bi biti i izgradnja novih toplinskih podstanica, a to je pak moguće, u slučaju da se s time složi većina stanara koji žive u istom ulazu stambene zgrade i ukoliko bi se izgradnja iste financirala iz njihovih sredstava pričuve.

 

Mora se iznaći trajno rješenje

Gradonačelnik Penava se slaže da se mora iznaći trajno rješenje problema grijanja vukovarskih stanova,  komentirajući kako je potpuno neprihvatljivo da stambene jedinice, posebice one manje od 30 ili 40 kvadratnih metara imaju račune od gotovo dvije tisuće kuna.  

- Tražim mogućnosti da se građanima, bar od strane Grada Vukovara, izađe u susret da im tako visoki računi budu lakše podnošljivi za kućne budžete – rekao je Penava.  

Način obračuna je zakonit, propisano je to pravilnikom Ministarstva gospodarstva i definirano iznosima koje određuje HERA.  

- Grad je već krenuo prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da stambene zgrade učinimo maksimalno energetski učinkovitima. To bi ostvarili postavljanjem dodatne termoizolacije kako bi zgrade gubile što manje topline – rekao je Penava, dodajući kako stanari višestambenih objekata trebaju odlukom većine, donijeti takvu odluku koja će omogućiti da veće račune dobivaju oni koji ne žive zapravo u stanovima, njihovi su vlasnici, a nisu u Vukovaru, i na taj način će stanari koji su u Vukovaru dobivati manje račune za potrošnju.

 – Kompleksan je to problem jer u tom slučaju će se opet pojaviti nezadovoljnici koji će reći da ne žive u gradu Vukovaru, a moraju plaćati visoke fiksne troškove,  no držim da je to daleko pravednije prema ljudima koji jesu u Vukovaru, da oni manje plaćaju, a oni koji ne žive u Vukovaru, a žele tu imati stan neka to i plate – zaključio je gradonačelnik Penava.

Lovrenščak je rekao novinarima kako bi najveći utjecaj na korekciju ekstremnih računa za grijanje imala popunjenost te grijanje i korištenje stambenih i poslovnih jedinica. Dakako, i kvalitetnija obnova stambenih objekata koja podrazumijeva mjere energetske učinkovitosti odnosno dobru izolaciju zgrada za što stanari Olajnice na ulazima od 9 do 12 uskoro predaju natječajnu dokumentaciju za sufinanciranje.

 

Zgrade u Vukovaru nisu projektirane za alternativne načine grijanja

- Ne postoji način kojim bi vlasnici stanova mogli sami zatražiti od Tehnostana isključenje njihovog stana iz toplotne mreže. To bi bilo moguće jedino kada bi se svi stanari iz jedne stambene zgrade odlučili za takav korak, no kako bi vlasnici tih stanova riješili problem grijanja? – pita se Lovrenščak.

Naime, sve stambene zgrade prilikom građenja nisu bile projektirane i za alternativne načine grijanja koji bi podrazumijevali korištenje peći na kruta goriva ili grijanje na električnu energiju.

– Električne instalacije u zgradi ne bi podnijele toliki broj potrošača, koji bi se istovremeno grijali na električnu energiju. S vremenom bi došlo do kvarova, spaljenih instalacija te potencijalnih požara, a što onda? – upitao je gradonačelnik Penava.  

Iz Tehnostana kažu kako se računi moraju podmiriti, ali svjesni teške situacije spremni su građanima izaći u susret i dogovoriti model plaćanja računa ukoliko građani nisu u mogućnosti račun podmiriti u cijelosti.

Pročitano 3129 puta
Ocijeni sadržaj
(8 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija