NAJNOVIJE
Neprilagođena brzina i nevezivanje pojasom uzroci pogibije 42-godišnjaka

Neprilagođena brzina i nevezivanje sigurnosnim pojasom uzroci su pogibije 42-godišnjeg vozača, koji je u subotu osobnim automobilom sletio u odvodni kanal između Antunovca i osječkog prigradskog naselja Tenje, izvijestila je PU osječko-baranjska.

(Nedjelja, 28 Travanj 2024 12:49)
Kreće 20. regata sv. Filipa i Jakova

U organizaciji Hrvatskog veslački kluba Vukovar započela je 20. regata sv. Filipa i Jakova koja je ujedno i druga regata veslačkog kupa Hrvatske. Sudionici su se okupili ispred zgrade HVK Vukovar odakle su krenuli prema startnim pozicijama. - Ove godine imamo prijavljeno osam klubova iz Republike Hrvatske s prijavljenih 250 aktivnih veslača. Regata se održava od Luke Vukovar do bivše carine s ukupno 24 utrke s tim da je utrka za juniore A memorijalna utrka za sve poginule i nestale članove kluba u Domovinskom ratu – rekao je Zvonimir Tvorek tajnik Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar. Iz HVK Vukovar nastupit će 22 posade od kadeta do seniora.Veslanje 2

(Subota, 27 Travanj 2024 12:49)
Otvoren šahovski turnir "Vukovaru na dar mladi igraju šah"

U organizaciji Šahovskog kluba Codeasy Vukovar otvoren je treći po redu šahovski turnir za kadete i juniore "Vukovaru na dar mladi igraju šah" koji je organiziran povodom Dana grada Vukovara. Turnir se održava u OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru. Nazočne je pozdravila Lidija Radić tajnica kluba a potom se nazočnima obratio zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac. - Ovim putem im želim čestitati iako je to tek treći put, okupili su više od 150 sudionika u gradu Vukovaru što je za jedan šahovski turnir jedan izniman rezultat. Moram istaknuti da je ove godine Šahovski klub Codeasy predložen i prihvaćen na Gradskom vijeću za plaketu grada Vukovara i od sveg srca im čestitam. Lijepo je vidjeti ovako veliki broj mladih ljudi od 12 do 20 godina koji uistinu igraju šah a šah je kao igra jako bitan jer u ovom vremenu brzih vijesti, brzog razmišljanja ipak razvija u jednu stranu strategiju koncentracije, stabilnost uma što je uistinu jako potrebno u današnje vrijeme – rekao je Sušac.šah 4

- Ovo je treći po redu turnir i ove godine smo okupile skoro 150 mladih šahistica i šahista iz više od 25 gradova, odnosno 25 klubova. Stvarno smo sretni, ponosni i zahvalni svima koji podržavaju naš turnir i koji dolaze kako bi ovdje igrali šah i promovirali i grad Vukovar i šah – rekla je tajnica kluba Lidija Radić. Nazočne je pozdravila i ravnateljica škole OŠ Dragutina Tadijanovića Lidija Miletić.Šah 19

(Subota, 27 Travanj 2024 11:29)
Započelo 3. Otvoreno prvenstvo Vukovarsko-srijemske županije u plivanju

U tijeku je 3. Otvoreno prvenstvo Vukovarsko-srijemske županije u plivanju koje se održava na plivalištu u Vukovaru. Iako je to tek treće natjecanje, koje organizira Plivački savez Vukovarsko-srijemske županije, isto je postalo vrlo ugledno i traženo međunarodno natjecanje, kao što je vidljivo iz statistike za prethodne dvije godine: 2022. godine 348 natjecatelja i 892 nastupa, 2023. godine 382 natjecatelja i 1010 nastupa. Prvenstvo je otvorio zamjenik župana Vukovarsko-srijemskog Franjo Orešković – Zaista mi je bila čast i zadovoljstvo otvoriti 3. Otvoreno prvenstvo Vukovarsko-srijemske županije u plivanju u prekrasnom našem plivalištu. Došli smo prije svega izraziti podršku organizatorima ali ujedno i čestitati na odličnoj organizacije jer je vidljivo da iako je treće, da svake godine raste sve više i više – rekao je Orešković

 

(Subota, 27 Travanj 2024 11:27)
U OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru u tijeku završna svečanost projektnog tjedna posvećenog jeziku

Učenici i učitelji Osnovne škole Dragutina Tadijanovića svakoga proljeća organiziraju Projektni tjedan u okviru kojega obrađuju razne teme, a potom na završnoj svečanosti naučeno prezentiraju svojim roditeljima i gostima. Ovogodišnji Projektni tjedan posvećen je temi jezika i jezičnim izričajima. Današnja završna svečanost podijeljena je na dva dijela, u okviru Dana otvorenih vrata škole učenici od 16 sati predstavljaju svoje projektne aktivnosti u učionicama, a zatim na zajedničkoj, školskoj svečanosti koja počinje u 17 sati sve aktivnosti bit će predstavljene i u školskoj dvorani.

(Petak, 26 Travanj 2024 15:33)
U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao besplatnu radionicu

U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao je besplatnu radionicu.

(Petak, 26 Travanj 2024 13:44)
Predstoji nam bogat sportski vikend

Treći po redu šahovski turnir za kadete i juniore "Vukovaru na dar mladi igraju šah" koji se organizira povodom Dana grada Vukovara bit će održan u OŠ Dragutina Tadijanovića s početkom u 9,30 sati. Na vukovarskom plivalištu biti će održano 3. Otvoreno prvenstvo VSŽ u plivanju, koje započinje u 10,00 sati. Natjecanje organizira Plivački savez VSŽ. U 12,00 sati održat će se 20. regata sv. Filipa i Jakova u organizaciji Hrvatskog veslačkog kluba „Vukovar“.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:28)

Izglasan rebalans proračuna za 2015. godinu

Novi rebalans proračuna iznosi 210 milijuna i 200 tisuća kuna Novi rebalans proračuna iznosi 210 milijuna i 200 tisuća kuna Foto: R.Rac

Održana je 12. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara na kojoj je većinom glasova vijećnika donesena Odluka o izmjenama i dopunama Proračuna Grada Vukovara za 2015. godinu. Jedanaest vijećnika glasovalo je za, pet protiv dok ih je petero ostalo suzdržano. 

Novi rebalans proračuna (rashodi i izdaci) iznosi 210 milijuna i 200 tisuća kuna od čega 182 milijuna, 48 tisuća i 610 HRK se odnosi na primitke i prihode, a 28 milijuna, 151 tisuća i 390 HRK iznose raspoloživa sredstva iz predhodne godine. Proračun Grada Vukovara prije donošenja rebalansa iznosio je 203 milijuna i 400 tisuća HRK.

Na dnevnom redu bilo je i donošenje Odluke o izmjenama Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2015. godinu, odluke o izmjenama Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za istu godinu, donošenje Odluke o izmjeni Odluke o komunalnom doprinosu i Odluke o komunalnoj naknadi. Odluka o oslobađanju plaćanja komunalnog doprinosa Vupika d.d. Vukovar usvojena je većinom glasova vijećnika. Na dnevnom redu sjednice bilo je i donošenje Odluke o promijeni Odluke o plaći i drugim pravima gradonačelnika kao i njegovih zamjenika iz radnog odnosa, donošenje Odluke o davanju suglasnosti trgovačkom društvu Zelena terasa d.o.o. za korištenje imena Grada Vukovara te donošenje Programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Vukovara za 2015. godinu.

Na aktualnom satu šesnaest vijećnika postavilo je pitanje gradonačelniku

Sjednici Gradskog vijeća tradicionalno je prethodio aktualni sat na kojemu su vijećnici postavljali pitanja gradonačelniku Vukovara, Ivanu Penavi.

Vijećnika Nenada Bučka (HNS) zanimale su informacije vezane uz otvaranje pučkih kuhinja na području Borova naselja i centra grada. Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Ana Živanović izvijestila je kako pučka kuhinja s radom započinje 1. srpnja te podsjetila kako su natječaji za istu bili objavljeni na vrijeme, a svi koji su imali namjeru sudjelovati u njezinoj realizaciji mogli su na vrijeme konkurirati natječaju.

Vijećnicu Biljanu Gaću (SDP) zanimalo je zašto gradska tvrtka Komunalac ne brine o javnim površinama, referirajući se na pitanje Memorijalnog obilježja koje se nalazi pored zgrade nekadašnjeg Borovo Commerca na kojemu stoje vijenci od prošle godine. Dogradonačelnik Vukovara, Marijan Pavliček osvrnuo se na kritiku pojašnjavajući kako se prostor nalazi u vlasništvu tvrtke Borovo te kako je ona zadužena za održavanje istoga.

Vijećnik SDP-a, Zoran Konjević pitao je gradonačelnika zašto se već dvije godine odgađa izgradnja biciklističke staze na relaciji Vukovar – Borovo naselje. Gradonačelnik mu je odgovorio kako nije imao informacije da se izgradnja spomenute biciklističke trase odgađa dvije godine te da na tom prostoru nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi na čijem se rješavanju intenzivno radi.

Tomislava Šotu (HDZ) zanimao je iznos bruto plaće gradonačelnika kao i njegovog prethodnika. Gradonačelnik je odgovorio kako je njegova plaća 23. 744, 56 HRK bruto dok je plaća njegovog prethodnika, Željka Saboa, bila 28. 392 HRK bruto.

Šotu je također zanimalo i ljetovanje djece u organizaciji Grada, a dogradonačelnica Marija Budimir (HDZ) ga je izvijestila kako je ove godine Grad omogućio ljetovanje za 400 djece Vukovara.

Mirjanu Semenić-Rutko (HDZ) zanimalo je hoće li i ove godine Grad osigurati besplatne udžbenike za učenike, a pročelnica Ana Živanović joj je odgovorila da će Grad osigurati udžbenike te da su već u pregovorima s ravnateljima škola, nakon čega će se ići u javnu nabavu.

Njezinog stranačkog kolegu, Krešimira Raguža, zanimale su informacije oko tretiranja komaraca na području Grada. Gradonačelnik Ivan Penava odgovorio je da se tretiranje provodi sukladno planovima i proračunom predviđenim sredstvima, a vijećnik i direktor Veterinarske stanice Vukovar, Tomislav Šota, dodatno je pojasnio proceduru sukladno kojoj se tretiranje komaraca provodi. Najavio je kako bi se sljedeći tretman suzbijanja komaraca na području od Sotina do centra grada trebao provesti 1. srpnja, a od centra grada do gradske četvrti Borovo naselje i Lušca 2. srpnja, ukoliko to dopuste vremenske prilike.

Vijećnika Nikolu Mažara (HDZ) zanimao je početak kupališne sezone na vukovarskoj Adi. Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam, Marina Sekulić, odgovorila je kako bi početak kupališne sezone trebao biti početkom srpnja te da su cijenu sezonske karte uspjeli umanjiti na iznos od 20 HRK. Naglasila je kako nikada nije bilo upitno hoće li ŠRU Dunav i dalje brinuti o održavanju Ade.

Vijećnica Slavica Jelinić (HDSSB) dala je inicijativu kako bi se u Samačkom hotelu u Borovu naselju trebao otvoriti dom za starije i nemoćne nakon što hotel napuste mještani poplavljene županjske Posavine koji su tamo privremeno smješteni. Na taj način popunili bi se kapaciteti Samačkog hotela, rasteretili bi se ostali domovi za stare i nemoćne, a otvorila bi se i nova radna mjesta. Gradonačelnik je načelno podržao ovu inicijativu no podsjetio je kako su domovi za starije i nemoćne pod ingerencijom Županije dok je hotel u vlasništvu države. Podsjetio je kako treba provjeriti može li zgrada od jedanaest katova zadovoljavati uvjete za otvaranje takve ustanove.

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a, Goran Bošnjak referirao se na navodne neistine iznesene u medijima o Gospodarskoj zoni grada Vukovara. Također je postavio pitanje ima li sadašnja direktorica Gospodarske zone, Marijana Grubišić, potpisan tajni menadžerski ugovor ili volontira. Gradonačelnik Penava odgovorio je da sadašnja direktorica volontira te da nije potpisala tajni menadžerski ugovor.

Bošnjak je prokomentirao kako gradonačelnikovo priopćenje u kojemu Vladu proziva da ponovno pokušava od Vukovara napraviti grad – slučaj smatra bespotrebnim podizanjem tenzija, pojašnjavajući kako Vlada samo ispunjava odluku Ustavnog suda. Penava je odgovorio kako je Vlada učinila niz poteza koji su rezultirali lošom klimom u Vukovaru koja je posebno došla do vidjela u trenutku kada su preko noći u Vukovaru na pročeljima institucija osvanule dvojezične ploče s nazivima istih.

Vijećnika Darka Buljana (SDP) zanimalo je mora li mladež HDZ-a i HKS-a plaćati najamninu za štandove u centru grada kao i na ostalim javnim površinama poput mladeži SDP-a te jesu li istu najamninu plaćale i građanske inicijative "U ime obitelji" i "Ne damo hrvatske autoceste" ili im je Grad pogodovao na način da ih je oslobodio plaćanja istog. Gradonačelnik Penava je odgovorio kako postoje nadležne institucije koje mogu provjeriti legalitet spomenutog te obećao pisani odgovor. Pročelnik Goran Martinović rekao je kako zakon jednako vrijedi za sve te da štandove ne plaćaju isključivo neprofitne udruge i akcije koje imaju humanitarni karakter.

Gradski vijećnik Robert Rapan (HKS) imao je upit vezan uz sigurnost cestovnog prometa u gradskim naseljima, referirajući se na recentni, nesretni događaj u gradskom naselju Mitnica koji je za posljedicu imao smrtni ishod. Kao potencijalno rješenje predložio je ograničavanje cestovnog prometa na 40km/h.

Vijećnica Marina Jokić postavila je pitanje ambrozije u Ulici Dvanaest redarstvenika. Dogradonačelnik Pavliček je odgovorio kako su prijave građana zaprimljene i realizacija je u procesu.

Vijećnika Nebojšu Bajića zanimalo je prima li se i pripadnike srpske nacionalne manjine na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Gradonačelnik mu je odgovorio kako se primaju pripadnici nacionalnih manjina kao i Hrvati, no trenutno ne raspolaže točnim podacima o broju primljenih.

Vijećnik Miroslav Mikerević upitao je zašto se Grad Vukovar prema gradskoj četvrti Borovo naselje odnosi kao, kako je rekao - "majka prema neželjenom djetetu" referirajući se na loše stanje parkova, neodržavanje fontane, nedostatak koševa za otpad i neuređen prilaz zgradi Doma tehnike. Gradonačelnik mu je odgovorio da se ne slaže s njegovim izjavama s obzirom da se prema svim gradskim četvrtima postupa jednako.

Vijećnik Srđan Kolar imao je također upit koji se odnosio na realizaciju besplatnih udžbenika u 2015. godini izražavajući bojazan kako njegova kćer neće biti motivirana ukoliko dobije oštećene udžbenike. Penava se referirao na pritužbe Kolara podsjećajući ga da se ovdje prvenstveno radi o socijalnom problemu shodno tomu i socijalnom rješenju, a ne idealnom.

Predsjednik Kluba vijećnika SDSS-a, Dean Drakulić postavio je pitanje o rješavanju problema kanalizacije u Ulici Slobode, a direktorica Vodovoda grada Vukovara, Milica Zebec, odgovorila je kako se ta ulica nalazi u projektu Vukovar, a početak radova na spomenutom projektu očekuje se već ovoga mjeseca.

Drakulić se također referirao na nerješeno pitanje prodaje proizvoda iz OPG-a u blizini zgrade Hrvatske pošte u Borovu naselju postavljajući pitanje zašto se vlasnicima OPG-a ne omogući korištenje javne površine u svrhu poslovanja. Penava je rekao da će razmotriti situaciju i pomoći u rješavanju tog problema naglašavajući kako se mora postupati shodno pravilnicima.

Pročitano 1992 puta
Ocijeni sadržaj
(7 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija