NAJNOVIJE
Svjetski je dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Povodom današnjeg Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u Hrvatskoj se pod motom Očuvajmo humanost do subote održava Tjedan Crvenoga križa u kojemu je organizirano niz prigodnih aktivnosti.

(Srijeda, 08 Svibanj 2024 13:07)
Općina Nuštar sanira divlje odlagalište građevinskoga materijala

Općina Nuštar uskoro će riješti problem divljeg odlagališta građevinskog i drugog otpada koje se formiralo neposredno uz reciklažno dvorište u Nuštru otvoreno 2019. godine.

(Srijeda, 08 Svibanj 2024 12:06)
Objavljen poziv za korištenje usluga potpore i podrške u Vukovaru

Iz Udruge žena Vukovar pozivaju zainteresirane osobe starije od 65 godina kao i osobe s invaliditetom da se prijave za korištenje usluga potpore i podrške u svakodnevnom životu, a koje će udruga pružati kroz projekt „Zaželi i budi uključen/a” iz programa “Zaželi – prevencija institucionalizacije“. Projekt se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda plus.

(Srijeda, 08 Svibanj 2024 12:05)
Branko Karačić novi je trener HNK Vukovar 1991

Branko Karačić, igračka i trenerska HNL ikona s bogatim životopisom i nogometnim iskustvom novi je trener HNK Vukovar 1991. Posljednji angažman je imao u Posušju, a u karijeri je vodio Marsoniju, Osijek, Slaven Belupo, Cibaliju, Slavonac CO, Šibenik, Široki Brijeg, Zrinjski Mostar, bahreinski Riffa S.C., Vitez, Varaždin i Sesvete. Prije deset godina bio je prvak Bosne i Hercegovine kao trener Zrinjskog, a prije pet godina uveo je Varaždin u SuperSport HNL.

Iza Karačića je fantastična igračka karijera na poziciji playmakera. Bio je poznat po sjajnom prvom dodiru, tehnici i izvođenju prekida, kao i pregledu igre.

Rođeni Vinkovčanin seniorsku karijeru započeo je 1981. kao igrač Osijeka, za koji je u 86 nastupa zabio 20 golova. Potom je igrao u Hajduku od 1987. do 1989. godine te u 40 nastupa zabio deset golova. Uslijedila je belgijska dionica karijere. Ondje je uspješno nastupao za Cercle Brugge, Union SG i Gent, a igrao je još za austrijski Linz. Igračku karijeru prekinuo je 1998. u Belgiji, a u trenerskim vodama je od 1999., kada je započeo karijeru kao pomoćni trener u NK Zagrebu.

 

(Srijeda, 08 Svibanj 2024 12:01)
USKOK: U tijeku uhićenja na području Vukovarsko-srijemske županije te još tri županije zbog nedozvoljene trgovine
USKOK je priopćio da su na području više županija u tijeku uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji u odnosu na deset osoba za koje se sumnja da su počinile kaznena djela nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja.
(Srijeda, 08 Svibanj 2024 11:24)
Za projekte udruga koje provode terapijsko jahanje Županija daje 7.000 eura

Vukovarsko-srijemska županija objavila je Javni poziv za sufinanciranje/financiranje projekata i programa koje provode udruge za terapijsko jahanje na području Županije u tekućoj godini. Kao davatelj financijske potpore, Županija poziva udruge za terapijsko jahanje koje djeluju na području Vukovarsko-srijemske županije, a  čija temeljna svrha nije stjecanje dobiti, da prijave svoje projekte i programe koji se temelje na potrebama zajednice prema načelima djelovanja za opće dobro.

(Srijeda, 08 Svibanj 2024 09:06)
Počeo sastanak: Domovinski pokret i HDZ nastavljaju pregovore o formiranju Vlade

Pregovarački timovi HDZ-a i Domovinskog pokreta ponovno su u srijedu prijepodne sjeli za isti stol u Banskim dvorima i nastavljaju pregovore o formiranju buduće Vlade i parlamentarne većine u kojoj, potvrdili su 'manjinici' nakon sastanka dan ranije, neće biti tri zastupnika SDSS-a, prenosi HINA.

Nova runda pregovora između predstavnika DP-a i HDZ-a, koja je započela jučer, nastavlja se i danas. Na sastanku, koji je počeo malo iza 10.30 sati i uoči kojeg iz DP-a nisu davali izjave, razgovarat će se o strukturi buduće Vlade, a prema jučerašnjim najavama s obje strane, mogli bi biti dogovoreni i konačni obrisi nove parlamentarne većine. 

(Srijeda, 08 Svibanj 2024 09:05)

HRVATSKA BIRA!

Birališta otvorena u 7 sati Birališta otvorena u 7 sati Foto: R.Rac

U Hrvatskoj su u nedjelju ujutro otvorena birališta na kojima birači odlučuju o novom sazivu Hrvatskog sabora. 

Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira 'dijaspora', odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, osam pripadnici nacionalnih manjina. Za Sabor se glasuje u Hrvatskoj, te u još 48 država diljem svijeta, pravo biranja ima oko 3, 8 milijuna birača.

Birališta u Hrvatskoj otvorena su u nedjelju u 7 sati, zatvaraju se u 19 sati, u inozemstvu se glasuje drugi dan, ukupno je otvoreno gotovo sedam tisuća mjesta. Do zatvaranja birališta na snazi je izborna šutnja za koje je zabranjeno objavljivati izjave, fotografije kandidata, procjenu izbornih rezultata.

Osmi su to saborski izbori, prvi parlamentarni na kojima birači imaju preferencijski glas, dakle na listi za koju glasuju mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, odnosno kojeg preferiraju u odnosu na sve druge kandidate s te liste.

Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, imat će prednost pred drugim kandidatima, bez obzira na poredak, odnosno mjesto na listi. Za naklonost birača bore se političke stranke i koalicije, nezavisni i kandidati nacionalnih manjina, kandidata je više od 2.300 sa 166 listi, mahom stranačkih.

Najviše listi (19) istaknuto je u I. jedinici, najmanje (11), u XI. jedinici. Najmlađem kandidatu je 18, najstarijem 95 godina. Izbore prati više od 13 tisuća promatrača.

Hrvatin biračima: - Izađite na izbore!

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin pozvao je birače da izađu na izbore za Hrvatski sabor, poručivši im da "izaći na izbore, nije samo pravo, nego i zajednička obveza".

U demokratski provedenim izborima svaki je glas jednako važan i vrijedan, svaki glas jest i bit će ugrađen u temelje razvoja hrvatskog društva, izaći na izbore nije samo pravo, nego i zajednička obveza, naglasio je Hrvatin. Birače upućuje kako glasovati.

Na pozamašnom glasačkom listiću rednim su brojevima poredane sve liste izborne jedinice, glasuje se zaokruživanjem rednoga broja ispred naziva liste. Svaka lista ima po 14 kandidata i ukoliko birač želi dati prednost jednome, ali samo sa liste za koju je glasovao, tada će zaokružiti i redni broj ispred imena kandidata kojemu daje prednost u odnosu na sve druge kandidate, ističe predsjednik DIP-a.

Moguće je, napominje, da birač zaokruži samo redni broj ispred imena kandidata kojem daje prednost, ali samo jednog. Hrvatin podsjeća da pripadnici nacionalnih manjina mogu birati hoće li glasovati za liste izborne jedinice u kojoj imaju prebivalište ili za kandidate u posebnoj, XII. izbornoj jedinici.

Zbog toga, za pripadnike nacionalnih manjina glasački listić mora biti pripremljen i za XII. jedinicu i za izbornu jedinicu u kojoj imaju prebivalište, naglašava Hrvatin.

Prve izborne rezultate DIP će objaviti oko 22 sata, do kada bi moglo biti obrađeno oko 15 posto biračkih mjesta. Podatke o izlaznosti objavit će u dva navrata, u podne i u 17 sati.

Tijekom prijepodneva odaziv birača bolji od izbora 2011., izlaznost najslabija u Slavonskom Brodu i Vukovaru 

Hrvatski birači u velikom su broju izašli na nedjeljne izbore za Hrvatski sabor, prijepodne je to učinilo njih 685. 837, objavilo je Državno izborno povjerenstvo.

Podaci su to o odazivu do 11, 30 sati koje je dostavilo 85 posto biračkih mjesta na kojima je upisano oko 3, 2 milijuna birača. Dakle, od toga broja glasovalo je 21, 5 posto birača, precizirao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Odaziv birača bolji je nego na izborima 2011. godine, tada je do 11, 30 sati glasovalo 566.000 birača, odnosno 16, 4 posto.

Među gradovima po izlaznosti na izbore prednjače Varaždin (28,4 posto), Gospić (26, 4) te Karlovac (26, 2 posto), na začelju su Slavonski Brod (17, 8) i Vukovar (19, 8).

 

IZ SATA U SAT

17:00 DIP je objavio kako je do 16.30 sati glasalo 46,57 posto birača, odnosno1.508.825 osoba.  Mjereno u postocima, od deset izbornih jedinica u Hrvatskoj najbolji odaziv je u prvoj - 51,62 posto, a slijede sedma izborna jedinica sa 49,24 posto i druga izborna jedinica sa 48,71 posto izašlih birača. Najmanji odaziv birača do 16,30 sati je u petoj izbornoj jedinici - 41,91 posto, naveo je DIP na svojim internetskim stranicama. Biralištat su otvorena do 19 sati.

16.32 Državno izborno povjerenstvo objavilo je kako je do 16.30 sati glasalo 46,57 posto birača!

15.36 U Slavonskom Brodu u nedjelju na parlamentarne izbore izlaze i građani koji se u tom gradu privremeno nalaze, a riječ je o pripadnicima policije te zaposlenicima i volonterima humanitarnih organizacija trenutno angažiranima u zimskom centru za izbjeglice. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u Slavonskom Brodu je rekao da je izlazak na birališta omogućen svima koji su trenutno angažirani u izbjegličkom centru, a na glasačkom mjestu u Slavonskom Brodu i sam je obavio svoju građansku dužnost.

14:13 Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je kako je Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) proslijedilo pregled brojeva koje su mu dojavili građani, a s kojih su im upućene promidžbene SMS poruke.

13:28 GONG je priopćio da je i danas zabilježeno nekoliko slučajeva kršenja izborne šutnje, ali i da se birači žale na nesnalažljivost biračkih odbora.

13:03 Čak 120 tisuća birača više nego prije četiri godine izašlo je prijepodne na izbore za Hrvatski sabor, pokazuju podaci koje je u podne objavilo Državno izborno povjerenstvo. Na parlamentranim izborima prije četiri godine, svoje je pravo do 11,30 sati iskoristilo 566.000 birača, u ove nedjelje njih čak 685. 837.

12:37 Najviše birača na izbore je izašlo u I. izbornoj jedinici (23,70%), slijede VII. izborna jedinica (23,54%), VIII. izborna jedinica (22, 81%) te X. izborna jedinica (22,47%). S druge strane, najmanja izlaznost zabilježena je u V. izbornoj jedinici (18,02%) te u IV. izbornoj jedinici (19,73%). U svim izbornim jedinicama, kao i na razini cijele Hrvatske, izlaznost na ovogodišnje izbore veća je nego na izbore prije četiri godine. Naime, prije četiri godine do 11 sati je glasalo 16,39 posto birača, a ove godine do 11,30 sati 21,55 posto birača.

12:07 Do 11.30 sati glasalo je pet posto više birača nego prije četiri godine.

10:22 Predsjednik Vlade Zoran Milanović u pratnji supruge Sanje došao je glasati na parlamentarnim izborima. 

9:42 Sva biračka mjesta za izbor novog saziva Hrvatskog sabora, na vrijeme su otvorena, s terena nema dojava o problemima, ističu u DIP-u. Izborna povjerenstva izbornih jedinica potvrdila su kako je sve u redu i regularno, kaže potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

9:37 Političari i kandidati su od ranog jutra požurili na izbore, kako bi među prvima glasali.

9:32 Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izašla je na izbore oko 9.15 sati, u društvu supruga Jakova.

9:16 DIP je ponovno priopćenjem upozorio sve sudionike izbornog procesa da poštuju izbornu šutnju do 19 sati.

8:43 Na Facebooku i Twitteru brojni građani javljaju da se od ranog jutra stvaraju gužve na biralištima.

7:21 Prvi izborni rezultati očekuju se u 22 sata, a rezultati izlaznih anketa bit će objavljeni u 19 sati. Podatke o izlaznosti DIP će objaviti u dva navrata, u podne i u 17 sati.

7:00 Birališta u Hrvatskoj su otvorena.

Pročitano 1691 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija