NAJNOVIJE
HGSS i županijski Športsko ribolovni savez od VSŽ dobili čamce

Vukovarsko-srijemska županija donirala je dva čamca vrijednosti oko 15.000 eura Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja - Stanici Vinkovci te Športsko ribolovnom savezu Vukovarsko-srijemske županije.

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 15:01)
Danas u Gradskom muzeju Vukovar predstavljanje knjige Istražitelj

U Mramornoj dvorani vukovarskog Dvorca Eltz danas s početkom u 18 sati bit će upriličena knjiga Istražitelj – Demoni balkanskog rata i svjetska pravda koju autorski potpisuje Vladimir Dzuro.

 Riječ je o kazivanju češkoga kriminalista koji je jednoga dana umjesto zlikovaca i ubojica po Pragu odlučio proganjati ratne zločince na Balkanu, zajedno s ostalim međunarodnim istražiteljima i tužiteljima Haaškog suda, koji su jednako tako smatrali da počinitelj ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji moraju biti kažnjeni.

Na promociji će sudjelovati u ime suizdavača dr. Dražen Švagelj, zatim ilustrator i autor naslovnice Nenad Barinić te Hrvoje Sopta koji će ponuditi povijesni osvrt.

Vukovarsku promociju knjige “Istražitelj – Demoni balkanskog rata i svjetska pravda” upotpunit će Muška pjevačka grupa “Lipa” Vinkovci.

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 14:35)
Zapalio hrvatsku zastavu pa završio u istražnom zatvoru

Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Javno poticanje na nasilje i mržnju i Povreda ugleda Republike Hrvatske. 

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 14:03)
U javnim radovima zaposleno 15 Vukovaraca

U okviru programa Uređenje, revitalizacija i privođenje namjeni javnih površina na području grada Vukovara, zaposleno je 15 Vukovaraca. Riječ je o programu Javni radovi Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) vrijednog 77 520 eura. Program će trajati šest mjeseci, za devet osoba plaće će financirati u 100-postotnom iznosu HZZ, dok će za šest djelatnika plaće u jednakom omjeru od 50 posto sufinancirati Grad Vukovar i HZZ. Ovi će djelatnicii raditi na uređenju okoliša u gradu. Ugovore su im u gradskoj vijećnici uručili predstojnica Područnog ureda Vukovar HZZ-a Jasna Kolar i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 14:00)
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima obišao je novoizgrađenu spojnu cestu Lužac-Budžak

Dva susjedna gradska naselja Lužac i Budžak od nedavno su spojena cestovnim pravcem, a osim bolje povezanosti stanovništva ova cesta rezultirala je i novim alternativnim pravcem kojim se može doći iz Vukovara do Borova naselja.

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 13:19)
Objavljen je preliminarni popis igrača za nastup na predstojećem Europskom prvenstvu u Njemačkoj

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je preliminarni popis igrača za nastup na predstojećem Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

Na Dalićevom popisu našli su se sljedeći igrači:
Vratari: Dominik Livaković (Fenerbahče), Ivica Ivušić (Pafos), Nediljko Labrović (Rijeka).

Braniči: Domagoj Vida (AEK), Josip Juranović (Union Berlin), Joško Gvardiol (Manchester City), Borna Sosa (Ajax), Josip Stanišić (Bayer Leverkusen), Josip Šutalo (Ajax), Martin Erlić (Sassuolo), Marin Pongračić (Lecce).

Vezni igrači: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Manchester City), Marcelo Brozović (Al-Nassr), Mario Pašalić (Atalanta), Nikola Vlašić (Torino), Lovro Majer (Wolfsburg), Luka Ivanušec (Feyenoord), Luka Sučić (RB Salzburg), Martin Baturina (Dinamo).

Napadači: Ivan Perišić (Hajduk), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo), Marko Pjaca (Rijeka), Ante Budimir (Osasuna), Marco Pašalić (Rijeka).

Pretpozivi: Borna Barišić (Glasgow Rangers), Duje Ćaleta-Car (Lyon), Kristijan Jakić (Augsburg), Dominik Kotarski (PAOK), Toni Fruk (Rijeka), Marin Ljubičić (LASK), Igor Matanović (Karlsruhe), Niko Kristian Sigur (Hajduk), Petar Sučić (Dinamo).

Hrvatska nogometna reprezentacija okuplja se 26. svibnja i pripremat će se u Rijeci, gdje će 3. lipnja odigrati prijateljsku utakmicu sa Sjevernom Makedonijom. Vatreni 7. lipnja putuju za Lisabon, gdje ih 8. lipnja očekuje prijateljska utakmica s Portugalom, a dan poslije predviđen je odlazak za Njemačku.

Hrvatska prvu utakmicu na Euru igra 15. lipnja protiv Španjolske u Berlinu, slijedi 19. lipnja utakmica protiv Albanije u Hamburgu, odnosno 24. lipnja utakmica protiv Italije u Leipzigu. Objavio je Hrvatski nogometni savez.

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 12:51)
Završen 31. Festival glumca, "Zakon Zagore" najbolja predstava

Dodjelom nagrada u Otočkim virovima jučer je završio 31. festival glumca u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Najboljom je predstavom u cjelini proglašena "Zakon Zagore", Gradskog kazališta mladih Split, u režiji Ivana Lea Leme, a nagrađena je nagradom "Vanja Drach".

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 09:58)

Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora

Haag presudio Radovanu Karadžiću Haag presudio Radovanu Karadžiću Foto: tv1.ba / HRV

Dva desetljeća od završetka rata u BiH i nakon što je godine proveo u bijegu, pravda je sustigla bivšeg vođu bosanskih Srba Radovana Karaždića. Osuđen je za genocid, ubojstva i protjerivanje tisuća Muslimana i Hrvata iz BiH. 

Sudac O-Gon Kwon proglasio je krivim Radovana Karadžića za sudjelovanje u četiri udružena zločinačka pothvata za vrijeme rata u BIH.

- Pretresno Vijeće osuđuje vas, Radovanu, Karadžiću na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Najduže i najmučnije bilo je potanko opisivanje događaja u Srebrenici, gdje je Vijeće ustanovilo da su srpske snage imale namjeru istrijebiti muslimane na tom području. Karadžić je na suđenju utvrdio da ubijanje nije bilo dio plana niti da je on o njemu obaviješten. Sud mu nije povjerovao i proglasio ga krivim za genocid.

- Optuženi je bio jedina ličnost u Republici Srpskoj koja je imala moć da intervenira kako bi se spriječilo da muškarci, bosanski muslimani, budu pobijeni. A ipak, optuženi, ne samo da nije intervenirao kako bi spriječio da uopće dođe do ubijanja, nego je i osobno naredio da zatočeni muškarci, bosanski muslimani, budu prebačeni na druga mjesta da bi bili ubijeni.

Vijeće je utvrdilo i da je postojao udruženi zločinački pothvat kako bi se protjerali Muslimani i Hrvati s područja koje su bosanski Srbi smatrali svojima. Također je proglasilo da je Karaždić pridonio tom zločinačkom pothvatu.

- Optuženi snosi individualnu krivičnu odgovornost prema članu 7.1 Statuta za progon, istrebljenje, ubojstvo, deportaciju i prisilno premještanje kao zločine protiv čovječnosti i za ubojstvo, kao kršenje zakona ili običaja ratovanja.

No kako je Vijeće ustanovilo da u sedam općina gdje su počinjeni zločini nije bilo genocida, tako ni Karadžić za genocid u ovom slučaju nije kriv. No osuđen je za smrt civila u Sarajevu gdje su ih godinama ubijali snajperisti i granate vojske RSK čiji je on bio direktni zapovjednik.

 - Umjesto da se pobrine da prestanu napadi na civile, poricao je da je RSK odgovoran za napade i umjesto toga za njih optužio stranu bosanskih muslimana.

Karadžić je proglašen krivim i za uzimanje taoca iz redova UN-a kako bi tako natjerao NATO da prekine zračne napade.

- Osoblje UN-a namjerno je zatočeno s ciljem da se ostvari taj ustupak. Vijeće prema tome zaključuje da se ovim ispunjavaju obilježja kaznenog djela uzimanja talaca u smislu kršenja zakona ili običaja ratovanja prema članu 3.

Kako je riječ o prvostupanjskoj presudi, očekuje se žalba njegove obrane.

Pročitano 886 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija