NAJNOVIJE
Oprema i namještaj vukovarskog veleučilišta donirani Ekonomskoj školi Vukovar

Vukovarsko Veleučilište Lavoslava Ružičke doniralo je namještaj i opremu Ekonomskoj školi Vukovar koja se od 15. travnja preselila u bivše prostore VEVU-a u Županijskoj 52. Ugovor o donaciji potpisali su dekan Veleučilišta Željko Sudarić i ravnateljica Ekonomske škole Vukovar Jelena Vinaj, a riječ je o fitness centru te školskom namještaju.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 15:32)
Sutra u Vukovaru tribina o aktualnim demografskim i migracijskim trendovima

Područni centar Instituta Pilar u Vukovaru, u povodu Dana Grada Vukovara organizira redovitu tribinu "Znanstveni susreti u Institutu Pilar".

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 13:02)
Sa seminara o upravljanju organizacijama poručeno kako treba prihvatiti različitosti, ostvariti suradnju i stimulirati poželjna ponašanja

Na zahtjev članova HUP-a u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca Regionalnog ureda Osijek i Tehnološkog parka Vinkovci održan je seminar na temu Upravljanje organizacijama. Namijenjen je prvenstveno malim i mikro poduzećima, ali i svim zainteresiranima koji planiraju povećanje broja djelatnika ili su prošli kroz taj period, a imaju poteškoće u oblikovanju tima, organizacijske kulture i suočavaju se s narušenom radnom klimom i odnosima na poslu što posljedično ugrožava i ostvarivanje poslovnih ciljeva i rezultata.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 12:14)
Čestitka ministra Medveda Kunama
Poštovani pripadnici Kuna, dragi prijatelji, čestitam vam 33. obljetnicu ustrojavanja slavne 3. gardijske brigade - stoji u poruci ministra branitelja Tome Medveda koji prenosimo u nastavku.
- Prije 33 godine dokazali ste ljubav prema Domovini kada ste se odlučno stali na branik slobode i neovisnosti Republike Hrvatske. Na poziv našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana preuzeli ste važnu ulogu i na najčasniji način dali svoj doprinos da bi Hrvatska danas bila samostalna, slobodna i neovisna država. Od Vukovara i Posavine do zadarskog zaleđa branili ste i obranili hrvatsku slobodu i ime Kuna zlatnim slovima upisali u našu povijest.

U danima kada obilježavamo 29. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak, posebno se prisjećamo vašeg doprinosa u oslobađanju Zapadne Slavonije. S tugom i zahvalnošću, u našim molitvama se sjećamo svih poginulih i nestalih pripadnika Kuna koji su živote položili na Oltar Domovine.

Tenkovska bojna danas nosi časno ime Kuna i ispisuje novu povijest moderne Hrvatske vojske, čuvajući i baštineći uspomenu na vas, hrvatske branitelje iz 3. gardijske brigade Kune. Hvala vam na doprinosu koji ste dali za slobodu u Domovinskom ratu i na doprinosu koji i danas dajete za boljitak naše Domovine.

Neka nas na vašem putu vodi snaga zajedništva koja nas je dovela do pobjede u Domovinskom ratu - stoji u poruci ministra Medveda.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 12:03)
Za vikend troje djece teže ozlijeđeno u prometu

Tijekom vikenda, od 26. do 28. travnja, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježeno je ukupno 12 prometnih nesreća, od čega 8 prometnih nesreća s materijalnom štetom kao posljedicom (na državnoj cesti D-214, u Vukovaru, Županji, Boboti, na graničnom prijelazu Bajakovo, u Ceriću te Vinkovcima-2) i četiri nesreće s ozlijeđenim osobama, izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 11:06)
DIP utvrdio konačne izborne rezultate, teče rok za prvu sjednicu Sabora

 Rezultati izbora za 11. saziv Hrvatskog sabora, koji su održani 17. travnja, su konačni, utvrdilo je u ponedjeljak Državno izborno povjerenstvo (DIP) čiji će predsjednik Radovan Dobronić te rezultate uručiti predsjedniku Republike.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 10:24)
Nastavak razgovora Domovinskog pokreta sa HDZ-om i SDP-om
Domovinski pokret, stranka ključna za formiranje vladajuće većine, danas bi trebala nastaviti pregovore s obje strane.
(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 08:17)

HRV-u potvrđen novi slučaj zaraze

Drugi slučaj u Vukovaru Drugi slučaj u Vukovaru Foto: R.Rac

Hrvatski radio Vukovar dobio je službenu potvrdu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, kako je u Vukovaru zabilježen novi slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila. 

- Riječ je o starijoj muškoj osobi koja je prevezena u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, prvi nalazi ukazuju na to da je osoba zaražena virusom Zapadnog Nila, a detalji će biti poznati nakon što u laboratoriju u Italiji nalaz bude potvrđen - rekla je dr. Kata Krešić, ravnateljica HZJZ-a Vukovarsko srijemske županije HRV-u.

Podsjećamo, prošloga tjedna u Vukovaru je registriran prvi slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila. Oboljeli je također muška osoba te je tijekom prošlog tjedna hospitaliziran u KBC-u Osijek.

Ovim povodom HZJZ izdao je i priopćenje za javnost, kojega prenosimo u cijelosti.

U oboljele osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije hospitalizirane u Kliničkom bolničkom centru Osijek s kliničkim simptomima encefalitisa posumnjalo se na infekciju virusom Zapadnog Nila (VZN) te je u Nacionalnom referentnom laboratoriju za arboviruse Hrvatskog zavoda zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) provedena virusološka dijagnostika. Rezultati obrade ukazuju na vjerojatnu infekciju VZN-om, a radi potvrde se provode dodatni testovi. HZJZ je u suradnji sa ZZJZ-om Vukovarsko-srijemske županije isplanirao provedbu protuepidemijskih mjera dezinsekcije prema epidemiološkoj procjeni vjerojatnog mjesta zaražavanja.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC) od početka ove sezone prijenosa 2016. na području zemalja EU zabilježeno je 54 oboljelih od groznice ZN-a.

Groznicu Zapadnog Nila uzrokuje virus koji u prirodi kruži među pticama koje su rezervoar i primarni domaćin, a prenosi se ubodom zaraženog komarca na ljude, kopitare ili druge sisavce kao slučajne domaćine. Bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, a pojavljuje se ovisno o sezonskoj aktivnosti komaraca.

Najčešće infekcija prolazi bez ikakvih simptoma, a u 20% slučajeva se razvije manifestna bolest, s pretežno blažim simptomima koji nalikuju gripi. Tek se rijetko može razviti teža bolest kao posljedica zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava sa simptomima meningoencefalitisa (upale moždanih ovojnica i mozga), prvenstveno u starijih ljudi i osoba oštećenog imuniteta.

U smanjenju rizika od infekcije, pored mjera suzbijanja komaraca u okolišu, jednako je važno da svaki pojedinac sudjeluje u borbi protiv komaraca:

uklanjanjem raznih nakupina vode kao mjesta za potencijalni razvoj legla komaraca u okolišu (okućnicama, vrtovima, terasama), redovitim pražnjenjem (barem jednom tjedno) ili pravilnim pokrivanjem (spremnici vode, posude za zalijevanje, vaze i plitice lončanica za cvijeće, vaze na grobljima, odbačene automobilske gume, posude i igračke, limenke, i sl.).

Podsjećamo na preporučene preventivne mjere osobne zaštite:

Zaštita prozora i vrata mrežama ili boravak u klimatiziranim prostorima.

Nošenje dugačkih nogavica i rukava tijekom boravka u području s puno komaraca.

Korištenje repelenata, sredstava koja odbijaju komarce, na koži nepokrivenih dijelova tijela.

Repelente koristite strogo prema uputama proizvođača.

Pročitano 6463 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija