Održan 9. Memorijal vukovarskih zrakoplovaca

Gradonačelnik i načelnik PU VSŽ odaju počast poginulima Gradonačelnik i načelnik PU VSŽ odaju počast poginulima Foto: HRV

U nedjelju, 11. rujna održan je tradicionalni 9. Memorijal vukovarskih zrakoplovaca u spomen na članove Aerokluba "Borovo" poginule u Domovinskome ratu.

Vijence su podno spomen obilježja na aerodromu u Borovu naselju položili i svijeću upalili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Miro Bradić te članovi Aerokluba, a Memorijalu su nazočili i roditelji i rodbina poginulih te piloti i padobranci aeroklubova iz Vinkovaca i Osijeka. Za sve poginule članove Aerokluba "Borovo" molitvu je izgovorio župnik župe svetog Josipa Radnika fra Vjenceslav Janjić.

- Svake se godine prisjećamo naših hrabrih pilota i padobranaca koji su poginuli u obrani Domovine. Ovo je naš mali doprinos kojim poručujemo da smo zahvalni što su dali svoje živote za našu slobodu i da ih nismo i nećemo zaboraviti, rekla je Katica Čajkovac, predsjednica Aerokluba "Borovo".

Instruktor letenja i dopredsjednik Aerokluba "Borovo" Velimir Molnar podsjetio je kako je jedanaest njihovih kolega poginulo u Domovinskome ratu. - Među njima je i Marko Živković koji je bio organizator prve zrakoplovne eskadrile u Hrvatskoj i koji je kod Otoka stradao 02. studenoga 1991. On je rodom iz Vukovara. I ostali poginuli su Vukovarci, padobranci i jedriličari, mladi dečki koji su u ono vrijeme bili između 20 i 40 godina, naglasio je Molnar.

Osim Marka Živkovića poginuli su i Zlatko Blažević, Goran Đuranec, Saša Đuđar, Mladen Andrić, Renato Dukić, Zvonimir Šimić, Kruno Barišić, Josip Vujković, Ivica Vučić i Željko Stojanović.

Gradonačelnik Penava podsjetio je na značaj Aerokluba "Borovo"  prije Domovinskoga rata pod čijim se okriljem značajno razvijala Tehnička kultura, posebice tehnološki zahtjevno zrakoplovstvo, padobranstvo, jedriličarstvo, raketarstvo, zmajarstvo i modelarstvo. - Velik broj naših sugrađana prošao je kroz brojne sekcije Aerokluba "Borovo". Da je Klub odlično radio govore i ostvareni vrhunski sportski rezultati, padobranci koji su bili čak i svjetski rekorderi te naš pilot Nijaz Delić, član državne reprezentacije koji je nekoliko puta bio republički i državni prvak, a na europskom aeroreliju osvojio je drugo mjesto. Sve govori u prilog tome da je postojao krug pametnih, žilavih i upornih ljudi koji su znali što rade. Oni su i danas tu, ali rade u znatno manje primjerenim uvjetima. Nadam se da ćemo, uz pomoć Grada, ovome klubu vratiti bar dio opreme, a onda će on, vjerujem, uz pomoć entuzijazma ponovno zaživjeti i vratiti staru slavu, rekao je gradonačelnik.

U okviru Memorijala održan je i aeromiting koji je počeo skokovima padobranaca te akrobatskim letom pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zvonimira Mravunca, rodom iz Vukovara, člana akrobatske grupe Krila Oluje koji je oduševio nazočne. Memorijal je završio natjecanjem motornih pilota u preciznom slijetanju avionima. Prvo mjesto osvojio je Erih Mirošničenko iz Aerokluba Osijek, drugo Josip Juriša, također iz osječkog kluba, a treći je bio pilot Milan Mravinac iz Aerokluba Vrabac iz Vinkovaca. 

Aeroklub Borovo imao oko 25 članova, od kojih 4 pilota i desetak padobranaca. Organizator Memorijala vukovarskih zrakoplovaca je Aeroklub Borovo.

Pročitano 1391 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase