Tko želi Vukovaru ukrasti Luku Vukovar i Dunav?

Jedinstveni gradski vijećnici Jedinstveni gradski vijećnici Foto: Valerija Lozančić

Svi gradski vijećnici, predstavnici osam političkih stranaka, jednoglasno su na tematskoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara, koju je inicirao gradonačelnik Ivan Penava, donijeli Zaključak da su protiv Projekta izgradnje višenamjenskog kanala Dunav-Sava, Transportno-logističkog centra Vuka i Bazenske luke Bršadin.

Glavni je razlog izmiještanje Luke Vukovar 9 km od Vukovara i razdvajanje kanalom Vukovara i Borova naselja.

- Projekt je apsolutno protiv interesa grada Vukovara i svih njegovih stanovnika. Stratešku poziciju i prednost grada Vukovara tijekom povijesti je određivala činjenica da Vukovar leži na obali rijeke Dunav iz čega su proizlazile mnoge pogodnosti za grad i njegovo stanovništvo. Vukovar je tijekom prošlog stoljeća postao industrijsko i obrtničko središte zahvaljujući upravo toj prednosti koju su prepoznali mnogi industrijalci, od Jana Bate, osnivača tvrtke Borovo, Theodora Müllera, osnivača tvrtke Vuteks, sve do današnjih dana i tvrtke Adriatica Dunav, Yasenka i mnogih drugih zbog kojih je s vremenom Luka Vukovar postala najveća riječna luka na području Republike Hrvatske. Svaki od navedenih planiranih projekata zadire i slabi stratešku poziciju grada Vukovara i Luke Vukovar, a time narušava i njegov strateški interes. Tko želi Vukovaru ukrasti luku i Dunav, upitao je gradonačelnik Ivan Penava.

Na sjednici je naglašeno i kako se izgradnjom kanala dovodi u pitanje ekološka ravnoteža i ugroženost režima podzemnih voda što posljedično dovodi u opasnost šume hrasta lužnjaka i ekosustav još uvijek neistražene šume Spačva, zatim ugroženost i nedostatak pitke vode, opasnost od isušivanja kao i opasnost od poplava.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić rekao je kako uvažavajući iznesene činjenice, Gradsko vijeće Grada Vukovara i sve političke stranke koje u njemu sudjeluju jasno izražavaju svoje neslaganje s navedenim projektima te smatraju da je jedino prihvatljivo rješenje razvoj postojeće Luke Vukovar na Dunavu i izgradnje transportno-logističkog centra na prostoru bivšeg kombinata Borovo.

Sukladno navedenom predlaže se Vladi RH i Hrvatskom saboru da ponište sve odluke vezane za realizaciju izgradnje Višenamjenskog kanala Dunav-Sava, za čiju se inicijativu za pokretanje postupka stavljanja izvan snage Prostorni plan posebnih obilježja Višenamjenskog kanala Dunav-Sava zadužuje gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava koji naglašava kako je ovo jedinstven primjer u gradu Vukovaru oko kojeg su se usuglasile sve političke opcije. 

- Iznimno sam zadovoljan što su sve političke opcije koje participiraju u Gradskom vijeću prepoznale da je Višenamjenski kanal Dunav-Sava, Transportno-logistički centar „Vuka" i Bazenska luka Bršadin poguban za interese grada Vukovara i svih njegovih građana i da niti građani niti političke opcije koje ih predstavljaju u Gradskom vijeću, a niti ja kao gradonačelnik grada Vukovara neću dopustiti da projekti koji su upereni protiv grada nastave s realizacijom, rekao je Penava te dodao kako je njegova dužnost štititi interese građana Vukovara, ali i samog grada.

 

Pročitano 2255 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase