NAJNOVIJE
Sutra u Vukovaru tribina o aktualnim demografskim i migracijskim trendovima

Područni centar Instituta Pilar u Vukovaru, u povodu Dana Grada Vukovara organizira redovitu tribinu "Znanstveni susreti u Institutu Pilar".

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 13:02)
Sa seminara o upravljanju organizacijama poručeno kako treba prihvatiti različitosti, ostvariti suradnju i stimulirati poželjna ponašanja

Na zahtjev članova HUP-a u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca Regionalnog ureda Osijek i Tehnološkog parka Vinkovci održan je seminar na temu Upravljanje organizacijama. Namijenjen je prvenstveno malim i mikro poduzećima, ali i svim zainteresiranima koji planiraju povećanje broja djelatnika ili su prošli kroz taj period, a imaju poteškoće u oblikovanju tima, organizacijske kulture i suočavaju se s narušenom radnom klimom i odnosima na poslu što posljedično ugrožava i ostvarivanje poslovnih ciljeva i rezultata.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 12:14)
Čestitka ministra Medveda Kunama
Poštovani pripadnici Kuna, dragi prijatelji, čestitam vam 33. obljetnicu ustrojavanja slavne 3. gardijske brigade - stoji u poruci ministra branitelja Tome Medveda koji prenosimo u nastavku.
- Prije 33 godine dokazali ste ljubav prema Domovini kada ste se odlučno stali na branik slobode i neovisnosti Republike Hrvatske. Na poziv našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana preuzeli ste važnu ulogu i na najčasniji način dali svoj doprinos da bi Hrvatska danas bila samostalna, slobodna i neovisna država. Od Vukovara i Posavine do zadarskog zaleđa branili ste i obranili hrvatsku slobodu i ime Kuna zlatnim slovima upisali u našu povijest.

U danima kada obilježavamo 29. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak, posebno se prisjećamo vašeg doprinosa u oslobađanju Zapadne Slavonije. S tugom i zahvalnošću, u našim molitvama se sjećamo svih poginulih i nestalih pripadnika Kuna koji su živote položili na Oltar Domovine.

Tenkovska bojna danas nosi časno ime Kuna i ispisuje novu povijest moderne Hrvatske vojske, čuvajući i baštineći uspomenu na vas, hrvatske branitelje iz 3. gardijske brigade Kune. Hvala vam na doprinosu koji ste dali za slobodu u Domovinskom ratu i na doprinosu koji i danas dajete za boljitak naše Domovine.

Neka nas na vašem putu vodi snaga zajedništva koja nas je dovela do pobjede u Domovinskom ratu - stoji u poruci ministra Medveda.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 12:03)
Za vikend troje djece teže ozlijeđeno u prometu

Tijekom vikenda, od 26. do 28. travnja, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježeno je ukupno 12 prometnih nesreća, od čega 8 prometnih nesreća s materijalnom štetom kao posljedicom (na državnoj cesti D-214, u Vukovaru, Županji, Boboti, na graničnom prijelazu Bajakovo, u Ceriću te Vinkovcima-2) i četiri nesreće s ozlijeđenim osobama, izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 11:06)
DIP utvrdio konačne izborne rezultate, teče rok za prvu sjednicu Sabora

 Rezultati izbora za 11. saziv Hrvatskog sabora, koji su održani 17. travnja, su konačni, utvrdilo je u ponedjeljak Državno izborno povjerenstvo (DIP) čiji će predsjednik Radovan Dobronić te rezultate uručiti predsjedniku Republike.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 10:24)
Nastavak razgovora Domovinskog pokreta sa HDZ-om i SDP-om
Domovinski pokret, stranka ključna za formiranje vladajuće većine, danas bi trebala nastaviti pregovore s obje strane.
(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 08:17)
Neprilagođena brzina i nevezivanje pojasom uzroci pogibije 42-godišnjaka

Neprilagođena brzina i nevezivanje sigurnosnim pojasom uzroci su pogibije 42-godišnjeg vozača, koji je u subotu osobnim automobilom sletio u odvodni kanal između Antunovca i osječkog prigradskog naselja Tenje, izvijestila je PU osječko-baranjska.

(Nedjelja, 28 Travanj 2024 12:49)

Aktualni sat: - Gdje je nestala dogradonačelnica?

Aktualni sat s pitanjem otvorio predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić Aktualni sat s pitanjem otvorio predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić Foto: R.Rac

Predsjednik Gradskog vijeća grada Vukovara Igor Gavrić (HDZ) otvorio je aktualni sat 32. sjednice Gradskoga vijeća Grada Vukovara s pitanjem - kada se može očekivati službeno otvarane Gradskog bazena Vukovar s obzirom na činjenicu su Gradski bazen proteklog vikenda posjetili predstavnici Hrvatskog vaterpolo saveza koji su s gradonačelnikom Penavom dogovorili utakmica FINA Svjetske lige koja bi se trebala odigrati u ožujku iduće godini u Vukovaru između Hrvatske i Francuske.

Gradonačelnik Penava je odgovorio kako će ovoga tjedna na Gradskom bazenu biti proveden tehnički pregled, a njegovo službeno otvorenje uslijedilo bi sredinom ili krajem siječnja 2017. godine. - Također moram naglasiti kako smo s Hrvatskim vaterpolo savezom uspjeli dogovoriti i da se pripremni kampovi mlađih nacionalnih selekcija (U 16 i U 20) održavaju u Vukovaru. Hrvatski košarkaški savez ima istu nakanu, tako da uz već postojeću mlađu selekciju Hrvatskog nogometnog saveza (U 14), u Vukovar na pripreme dovodimo još dva jaka nacionalna sportska saveza, a sve s ciljem poticanja korištenja sportskih objekata i popunjavanja smještajnih kapaciteta grada na Dunavu - rekao je Penava.

Vijećnik HNS-a Nenad Bučko preskočio je pitanje, te je svima čestitao nadolazeći Božić i Novu godinu, u kojoj je poželio još više konstruktivnih i argumentiranih rasprava u Gradskom vijeću, a koje bi trebale rezultirati boljitkom naših sugrađana.

 

Promjena mišljenja?

Biljana Gaća (SDP) podsjetila je kako Savjet za mlade Grada Vukovara odnedavno ima novu predsjednicu, te ju je zanimalo održava li gradonačelnik svaka tri mjeseca sastanke s članovima ovoga Savjeta, odnosno informira li ih svakih šest mjeseci u pismenom obliku o temama koje su od njihovog interesa, a što mu je zakonska obveza.  Penava je odgovorio kako zbog brojnih obveza nije uspijevao održavati sastanke, no kako je rekao, smatra kako su članovi savjeta pa i svi zainteresirani dobro informirani putem sredstava javnoga informiranja. - Ova norma zasigurno nije ispunjena, ali sve informacije su mladima pružene, posebice putem društvenih mreža koje mladi masovno koriste. Gaća je također podsjetila članove Savjeta za mlade kako po zakonu imaju pravo prisustvovati sjednicama Gradskoga vijeća Grada Vukovara, te kako je rekla, bilo bi joj drago kada bi se nekada pojavili na sjednicama.

Ispred Kluba vijećnika SDP-a, Gaća je konstatirala kako se dnevni red sjednice turbulentno mijenja i nadopunjuje novim točkama, a jedna od njih je i osnivanje interkulturne Osnovne škole Dunav u Vukovaru. - Izražavam veliko zadovoljstvo što je ova točka došla na dnevni red s obzirom da se interkulturnom školom u Vukovaru bavim cijelo vrijeme svoga aktivističkoga života, međutim zanima me koji je vaš stav po pitanju osnivanja ove škole u našem gradu - upitala je Gaća koja je ovo pitanje temeljila na zapisniku s 23. sjednice Gradskog vijeća grada Vukovara od 5. veljače 2013. godine, kada je sadašnji gradonačelnik Penava bio oporbeni vijećnik i kada je većinom glasova vijećnika tadašnjeg saziva Gradskoga vijeća glasano protiv osnivanja interkulturne škole u Vukovaru. - Što se to krucijalno promijenilo od tada do danas pa se ova točka našla na dnevnom redu - pitala je Gaća? Penava je odgovorio kako mu se mišljenje nije promijenilo i kako i dalje smatra da to nije dobar projekt za Republiku Hrvatsku, međutim država očito tako ne misli pa bi tu školu u Vukovaru dobili na ovaj ili onaj način s obzirom da se država postavila kao njezin osnivač. - Usprkos mome mišljenju gledao sam što je u interesu Grada Vukovara zbog velikih kapitalnih projekata - rekao je Penava.

Aktualni-sat-20122016-1

Vijećnik Zoran Konjević (SDP) prenio je pitanje jednog od mještana grada Vukovara koji je krenuo u otkup stana za što je mora prikupiti svu potrebitu dokumentaciju, među kojoj su i potvrde o plaćenim računima. Na povratu zajedničke pričuve postoji dug od više tisuća kuna, za što je korisnik  od Tehnostana tražio specifikaciju traženog dugovanja, koju nije uspio dobiti. Zanima me zašto Tehnostan nije u mogućnosti napraviti specifikaciju troškova na računu?  - Ovdje nije riječ o računu za ispostavljenu uslugu, dakle to nije usluga koju je izvršila tvrtka Tehnostan. Riječ je o ovršenim sredstvima s računa tvrtke Tehnostan. Možda bi bilo bolje da se ti korisnici koji su ovršili račun Tehnostana obrate odvjetniku koji ih je zastupao pa da im on raščlani zašto sada moraju vraćati tolika sredstva, a od Tehnostana su ovršili primjerice 10.000 kuna, a sada nakon pet godina, moraju vraćati i do 20.000 kuna kako bi došli u posjed stana u kojemu trenutno žive - objasnio je direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak.

Vijećnica Mirjana Semenić Rutko (BM365) je uputila dva prijedloga. Prvi se odnosio osnivanje Strategije kojom bi se pokušao riješiti problem odlazak mladog obrazovanog kadra iz Vukovara, u čije je obrazovanje, između ostaloga, putem stipendija ulagao i Grad Vukovar. Drugi se odnosio na osnivanje Visoke škole sestrinstva pri vukovarskom Veleučilištu Lavoslava Ružičke. Gradonačelnik je pozdravio obje inicijative.

 

Sinjska alka u Vukovaru

Vijećnik Krešimir Raguž (HDZ) je upitao je li istina da će se dogodine u Vukovaru održati 302. Sinjska alka?  - Istina je. Sinjska alka se održava već 301 godinu i do sada se selila samo u tri grada - Split, Beograd i Zagreb, a nagodinu stiže i u Vukovar. Rezultat je to dobre suradnje braniteljskih udruga s Viteškim alkarskim društvom, ali i plod je to dobre suradnje gradova Sinja i Vukovara koji imaju potpisanu Povelju prijateljstva - rekao je Penava.

Vijećnik Alen Jakumetović (HDZ) imao je upit vezan uz dolazak Florian grupe u Vukovar koja bi u Vukovaru otvorila proizvodni pogon i uposlila veliki broj naših sugrađana.  Gradonačelnik je pojasnio kako su s predstavnicima u pregovorima od travnja. - Neupitna je želja dolaska Florian grupe u Vukovar, međutim da bi došli trebaju garanciju za isporuku drvne sirovine od Hrvatskih šuma, ukoliko do toga dođe, u Vukovaru će započeti izgradnja dvije-tri tvornice, doći će do novih upošljavanja od 350 do 500 ljudi, a djelatnici bi trebali imati plaću koja će biti iznad hrvatskog prosjeka za proizvodnu djelatnost - rekao je Penava, koji je prošloga tjedna boravio u Italiji gdje se sastao s predstavnicima Florian grupe te je obišao tri tamošnja proizvodna pogona.  

 

Stigao novi poduzetnik

Vijećnik Radivoje Đurić (HDZ) interesirao se o dolasku novoga poduzetnika u Vukovar, koji je svoj pogon otvorio u hali Res immobilesa. Zanimalo ga je tko je poduzetnik, o kakvoj je proizvodnoj djelatnosti riječ te koliko je otvoreno novih radnih mjesta. - Uz angažman i trud odvjetnika dobili smo upravljanje nad halom tvrtke u stečaju Res immobiles. U spomenuti prostor useljava se talijanska tvrtka koja bavi proizvodnjom gumene obuće. Trenutno upošljava 35 djelatnika, a trebali bi zaposliti ukupno njih 70-ak.   

Vijećnica HDSSB-a Slavica Jelinić izrazila je zadovoljstvo što je uvažavanjem njezinoga amandmana u Ulici Stjepana Radića postavljen semafor te je upitala postoji li informacija kada će isti i biti stavljen u funkciju?  Gradonačelnik Penava joj je odgovorio kako je riječ o državnoj prometnici pa Grad Vukovar ne može puno učiniti po tom pitanju, ali po informacijama s kojima raspolaže, čeka se spajanje semafora na energetsku mrežu, a to bi se trebalo dogoditi krajem ove ili početkom iduće godine.

 Aktualni-sat-20122016-2

Gdje je dogradonačelnica?

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Goran Bošnjak, čestitao je nadolazeće blagdane vijećnicima, djelatnicima Gradske uprave, ali i novinarima koji su tijekom cijele godine predano pratili rad Gradskoga vijeća Grada Vukovara. Gradonačelnika Penavu je upitao gdje je nestala vukovarska dogradonačelnica Marija Budimir? - U zadnje vrijeme je ne viđamo na sjednicama Gradskoga vijeća, ne vidimo ju na protokolarnim događajima u gradu, pa me zbog javnosti zanima prima li još dogradonačelničku plaću - pitao je Bošnjak? Penava je odgovorio kako dogradonačelnicu Budimir povremeno viđa u Vukovaru ali i u Zagrebu. Rekao je da prima saborsku naknadu na koju ima pravo šest mjeseci nakon završetka mandata.

Vijećnika Darka Buljana (SDP) zanimalo je koliko su novaca dobile pojedine udruge i ustanove za organizaciju obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara? - Gradonačelnik mu je odgovorio kako mu se može dostaviti točan popis svih udruga i ustanova s iznosima koje su dobile na ime organiziranja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

 

O limitiranim iznosima na Tehnostanovim računima

Predsjednika Kluba vijećnika SDSS-a Dejana Drakulića zanimalo je kada će se završiti asfaltiranje Ulice Vile Velebita. Goran Martinović, pročelnik Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša odgovorio je kako će ulica biti asfaltirana nakon završetka Projekta Vukovar. - U dijelu ulice problem nam predstavlja tvrtka Borovo koja nam ne daje suglasnost da se krene s radovima na dijelu ulice koja se nalazi na njihovoj parceli - rekao je Martinović, izrazivši nadu  kako će se taj problem ipak uspješno riješiti.

Vijećnika Drakulića zanimalo je i kako je moguće da pojedini stanari koji su korisnici Tehnostana imaju račune za grijanje i preko 1500 kuna, a na poleđini računa piše kako iznos računa ne može preći 886 kuna. Tvrtka Tehnostan kao energetski subjekt ima pravo limitirati račune za toplinsku energiju. Podatak koji se nalazi na računu odnosi se samo za energiju za grijanje prostora. Ljudi krivo misle da je riječ o ukupnom iznosu računa, a to nije točno. Pročitajte što piše na računu - odgovorio je direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak, pozvavši Drakulića da dođe u Tehnostan, kako bi ga osobno upoznao s načinom raspodjele troškova grijanja višestambene zgrade.

Vijećnika Nebojšu Vidovića (SDSS) zanimalo je može li Grad Vukovar izgraditi pješačku stazu i pješački prijelaza u Ulici Eugena Kvaternika u blizini dječjeg vrtića kako roditelji i djeca ne bi morali hodati po prometnici. Penava je prihvatio inicijativu istaknuvši kako će se s radovima započeti na proljeće.

Aktualni-sat-20122016-4-Penava

Tko će dobiti božićnicu, a tko ne?

Vijećnica Mirjana Oreščanin (SDSS) pohvalila je što Grad Vukovar i ove godine dijeli božićnice umirovljenicima, no zanimalo ju je hoće li iste biti podijeljene i djelatnicima gradskih tvrtki i ustanova te djelatnicima Gradske uprave. - Gradonačelnik Penava je odgovorio kako će djelatnicima gradskih tvrtki biti isplaćene božićnice, a djelatnicima gradskih ustanova i Gradske uprave ne. - Na to smo se odlučili zbog razlike u visini plaća s obzirom da su plaće djelatnicima gradskih ustanova i Gradske uprave veće u odnosu na plaće djelatnika gradskih tvrtki na godišnjoj razini.

Vijećnik SNS-a Nebojša Bajić upitao je što će Vukovar konkretno dobiti od Vlade RH, nakon što je prošloga mjeseca u Vukovaru održana sjednica Vlade i nakon što se gradonačelnik Vukovara sastao s premijerom Andrejom Plenkovićem. Gradonačelnik je podsjetio samo na neke od stavki u kojima bi hrvatska Vlada trebala pomoći Vukovaru, među kojima je obnova Vodotornja, komunalna infrastruktura, radovi na zimskoj lučici u Vukovaru, ali prije svega pomoć oko privlačenja stranih investitora. Bajić je podsjetio kao bi Grad Vukovar trebao forsirati na svemu što je obećano i to žurno, jer kako je rekao, svjedoci smo kao se u Hrvatskoj često događaju izbori i promjene na političkoj sceni, izrazivši bojazan da sve obećano ne propadne.    

Pročitano 3374 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija