NAJNOVIJE
Neprilagođena brzina i nevezivanje pojasom uzroci pogibije 42-godišnjaka

Neprilagođena brzina i nevezivanje sigurnosnim pojasom uzroci su pogibije 42-godišnjeg vozača, koji je u subotu osobnim automobilom sletio u odvodni kanal između Antunovca i osječkog prigradskog naselja Tenje, izvijestila je PU osječko-baranjska.

(Nedjelja, 28 Travanj 2024 12:49)
Kreće 20. regata sv. Filipa i Jakova

U organizaciji Hrvatskog veslački kluba Vukovar započela je 20. regata sv. Filipa i Jakova koja je ujedno i druga regata veslačkog kupa Hrvatske. Sudionici su se okupili ispred zgrade HVK Vukovar odakle su krenuli prema startnim pozicijama. - Ove godine imamo prijavljeno osam klubova iz Republike Hrvatske s prijavljenih 250 aktivnih veslača. Regata se održava od Luke Vukovar do bivše carine s ukupno 24 utrke s tim da je utrka za juniore A memorijalna utrka za sve poginule i nestale članove kluba u Domovinskom ratu – rekao je Zvonimir Tvorek tajnik Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar. Iz HVK Vukovar nastupit će 22 posade od kadeta do seniora.Veslanje 2

(Subota, 27 Travanj 2024 12:49)
Otvoren šahovski turnir "Vukovaru na dar mladi igraju šah"

U organizaciji Šahovskog kluba Codeasy Vukovar otvoren je treći po redu šahovski turnir za kadete i juniore "Vukovaru na dar mladi igraju šah" koji je organiziran povodom Dana grada Vukovara. Turnir se održava u OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru. Nazočne je pozdravila Lidija Radić tajnica kluba a potom se nazočnima obratio zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac. - Ovim putem im želim čestitati iako je to tek treći put, okupili su više od 150 sudionika u gradu Vukovaru što je za jedan šahovski turnir jedan izniman rezultat. Moram istaknuti da je ove godine Šahovski klub Codeasy predložen i prihvaćen na Gradskom vijeću za plaketu grada Vukovara i od sveg srca im čestitam. Lijepo je vidjeti ovako veliki broj mladih ljudi od 12 do 20 godina koji uistinu igraju šah a šah je kao igra jako bitan jer u ovom vremenu brzih vijesti, brzog razmišljanja ipak razvija u jednu stranu strategiju koncentracije, stabilnost uma što je uistinu jako potrebno u današnje vrijeme – rekao je Sušac.šah 4

- Ovo je treći po redu turnir i ove godine smo okupile skoro 150 mladih šahistica i šahista iz više od 25 gradova, odnosno 25 klubova. Stvarno smo sretni, ponosni i zahvalni svima koji podržavaju naš turnir i koji dolaze kako bi ovdje igrali šah i promovirali i grad Vukovar i šah – rekla je tajnica kluba Lidija Radić. Nazočne je pozdravila i ravnateljica škole OŠ Dragutina Tadijanovića Lidija Miletić.Šah 19

(Subota, 27 Travanj 2024 11:29)
Započelo 3. Otvoreno prvenstvo Vukovarsko-srijemske županije u plivanju

U tijeku je 3. Otvoreno prvenstvo Vukovarsko-srijemske županije u plivanju koje se održava na plivalištu u Vukovaru. Iako je to tek treće natjecanje, koje organizira Plivački savez Vukovarsko-srijemske županije, isto je postalo vrlo ugledno i traženo međunarodno natjecanje, kao što je vidljivo iz statistike za prethodne dvije godine: 2022. godine 348 natjecatelja i 892 nastupa, 2023. godine 382 natjecatelja i 1010 nastupa. Prvenstvo je otvorio zamjenik župana Vukovarsko-srijemskog Franjo Orešković – Zaista mi je bila čast i zadovoljstvo otvoriti 3. Otvoreno prvenstvo Vukovarsko-srijemske županije u plivanju u prekrasnom našem plivalištu. Došli smo prije svega izraziti podršku organizatorima ali ujedno i čestitati na odličnoj organizacije jer je vidljivo da iako je treće, da svake godine raste sve više i više – rekao je Orešković

 

(Subota, 27 Travanj 2024 11:27)
U OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru u tijeku završna svečanost projektnog tjedna posvećenog jeziku

Učenici i učitelji Osnovne škole Dragutina Tadijanovića svakoga proljeća organiziraju Projektni tjedan u okviru kojega obrađuju razne teme, a potom na završnoj svečanosti naučeno prezentiraju svojim roditeljima i gostima. Ovogodišnji Projektni tjedan posvećen je temi jezika i jezičnim izričajima. Današnja završna svečanost podijeljena je na dva dijela, u okviru Dana otvorenih vrata škole učenici od 16 sati predstavljaju svoje projektne aktivnosti u učionicama, a zatim na zajedničkoj, školskoj svečanosti koja počinje u 17 sati sve aktivnosti bit će predstavljene i u školskoj dvorani.

(Petak, 26 Travanj 2024 15:33)
U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao besplatnu radionicu

U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao je besplatnu radionicu.

(Petak, 26 Travanj 2024 13:44)
Predstoji nam bogat sportski vikend

Treći po redu šahovski turnir za kadete i juniore "Vukovaru na dar mladi igraju šah" koji se organizira povodom Dana grada Vukovara bit će održan u OŠ Dragutina Tadijanovića s početkom u 9,30 sati. Na vukovarskom plivalištu biti će održano 3. Otvoreno prvenstvo VSŽ u plivanju, koje započinje u 10,00 sati. Natjecanje organizira Plivački savez VSŽ. U 12,00 sati održat će se 20. regata sv. Filipa i Jakova u organizaciji Hrvatskog veslačkog kluba „Vukovar“.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:28)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

Predstavljen prijedlog novog zakona o poticanju ulaganja na području Vukovara

  • Utorak, Tra 04 2017
  • Piše: 
Novi zakon o Vukovaru Novi zakon o Vukovaru Foto: Vedran Vuleta

Na konferenciji za medije vukovarski gradonačelnik Ivan Penava predstavio je Prijedlog zakona o poticanju ulaganja na području grada Vukovara čiji je cilj potaknuti gospodarski razvoj i otkloniti štetu nastalu ratnim razaranjima.

Naime, prema podacima Izvješća Državne komisije za popis i procjenu ratne štete ukupna izravna ratna šteta u gradu Vukovaru iznosi 9,5 milijardi kuna dok su neizravne štete barem četiri puta veće. Ratne gospodarske štete iznose 4,6 milijardi kuna, a najveću izravnu štetu pretrpjeli su poslovni subjekti na kojima se temeljilo vukovarsko gospodarstvo. Prema Penavinim riječima Zakon o obnovi i razvoju grada Vukovara, donesen 2001. godine, kojim je reguliran poseban status grada Vukovara, nije polučio očekivane ciljeve, odnosno nije osigurao gospodarski oporavak koji bi kroz razvoj poduzetništva sanirao posljedice rata te osigurao demografsku obnovu.

Vukovar je vjerojatno prvi grad u Republici Hrvatskoj čija je Gradska uprava izradila prijedlog zakona, a također niti jedan grad u državi nema zakon posvećen njemu kao jedinici lokalne samouprave.

- Vukovar nije želio čekati rješenje iz Zagreba ili Bruxellesa niti se prepustiti u ruke slučajnosti i sudbini već smo, svjesni iznimno teškog gospodarskog trenutka u našem gradu, preuzeli odgovornost  i donijeli dokument za kojeg čvrsto vjerujem da će promijeniti gospodarsku sliku grada, ali pod uvjetom da se uputi u saborsku proceduru i donese po hitnom postupku. Vukovar trenutno obilježava iseljavanje stanovništva, starenje populacije, niska zaposlenost, nepovoljna obrazovna struktura te niski BDP po stanovniku. Demografsku obnovu bez gospodarskog razvoja jednostavno nije moguće ostvariti – istaknuo je Penava.

S obzirom na to da su se neka rješenja iz Zakona o obnovi i razvoju grada Vukovara pokazala dobrima preuzeta su i ovim prijedlogom Zakona. Posebne mjere potpore koje se predlažu trebale bi za posljedicu imati zaustavljanje zaostajanja gospodarskog razvoja grada Vukovara u odnosu na druga područja u RH, a sadržane su u četiri poglavlja – porezne potpore, potpore za doprinose, upravljanje nekretninama i dodatne mjere.

- Riječ je o sveobuhvatnom prijedlogu zakona koji, u tom obliku, može ići u proceduru usvajanja. Glede prijedloga zakona u redovnom smo kontaktu s Vladom RH i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. Suradnja je dobra i nadam se da će, na tragu toga, pogledati materijale, dati svoje mišljenje i doraditi ga da bude optimalan i u što kraćem roku pustiti u proceduru Hrvatskog sabora kako bi i što prije stupio na snagu i počeo polučivati efekte za oporavak Vukovara – rekao je Penava.

Detaljno opisujući prijedlog zakona, Penava je između ostalog, istaknuo kako su u središte zakona stavljeni poduzetnici na području grada, a u smislu ovog zakon oni su pravne ili fizičke osobe koje na području grada Vukovara samostalno trajno obavljaju gospodarsku djelatnost radi ostvarivanja dobiti proizvodnjom, prometom robe ili pružanjem usluga na tržištu.

- Zakonom je predviđeno da poduzetnik ne plaća porez na dobit ako zapošljava najmanje 10 radnika u radnom odnosu na ne određeno vrijeme koji imaju prebivalište i borave na području Vukovara. Također, predloženo je da poduzetnik koji zapošljava najmanje 3, a najviše 9 radnika u radnom odnosu na neodređeno vrijeme i koji imaju prebivalište i borave na području Vukovara, plaća 50 posto propisane stope poreza na dobit. Što se tiče poreza na dohodak od djelatnosti poduzetnici ga neće plaćati ako zapošljavaju najmanje 5 radnika također u radnom odnosu na neodređeno vrijeme i koji imaju prebivalište i borave na području Vukovara – kaže Penava i dodaje kako su ove odredbe dobar mamac ali i da su odredbe o prebivalištu propisane zbog mogućih zlouporaba koje su se događale s starim zakonom.

Nadalje, poduzetnici će, prema tekstu zakona, imati pravo na povrat 50% plaćenih doprinosa kako za mirovinsko tako i za zdravstveno osiguranje za svakog osiguranika koji ima zasnovan radni odnos kod poduzetnika i koji ima prebivalište i boravi na području grada Vukovara.

Za upravljanje nekretninama na području grada Vukovara kojih je nositelj prava vlasništva RH, a koje su potrebne za poticanje ulaganja, predloženo je da njima raspolaže Vlada RH. Penava je rekao da i da se zbog izbjegavanja zapetljanih situacija iz javne nabave, predlaže da Vlada nekretninama raspolaže bez javnog nadmetanja ili bez javnog prikupljanja ponuda po tržišnoj vrijednosti prema procjeni ovlaštenog sudskog vještaka, ali ukoliko se nekretninom raspolaže na taj način Državno odvjetništvo trebalo bi dati prethodno mišljenje o valjanosti pravnog posla. Tekstom prijedloga zakona predloženo je i da Vlada može Gradu Vukovaru ili pravnoj osobi čiji je grad jednini osnivač na zahtjev ustupiti nekretnine u svom vlasništvu.

- Davanje na korištenje nekretnina kojih je nositelj prava vlasništva Republika Hrvatska Gradu Vukovaru omogućit će stavljanje u funkciju devastiranih nekretnina koje zbog nekorištenja dodatno propadaju te će tako omogućiti realizaciju novih projekata – naglašava Penava.

U daljnjem tekstu predložene su Dodatne mjere kojima se utvrđuje status najprihvatljivijeg područja za ulaganje. One propisuju mehanizam, odnosno plan i program poticanja ulaganja čime se Vladi RH omogućuje da na prijedlog nadležnog ministarstva donosi četverogodišnji plan, uz godišnje izvješće koje bi Vlada podnosila Hrvatskom Saboru.

Jednako tako, tu je i dio prijedloga zakona koji se odnosi na poticajne mjere po posebnim propisima te dio kojim su uređeni upravni i sudski postupci. Također, predlaže se uz male izmjene starog zakona uređenje Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, Izvori financiranja kao i Prijelazne i završne odredbe.

– Ovo je za nas bio ogroman zalogaj, ali na prvom mjestu je dobrobit Vukovara i nemamo više vremena čekati – zaključio je Penava.

Dodajmo kako je na izradi prijedloga ovog zakona sudjelovala vukovarska razvojna agencija, gospodarstvenici, Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. 

Pročitano 2923 puta
Ocijeni sadržaj
(6 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija