NAJNOVIJE
Četvorica osumnjičena za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijesitli su kako je oko 21,40 sati  11. svibnja, prilikom kontrole prometa kod naselja Opatovac, nakon što su policijski službenici pregledom vozila zagrebačkih registracijskih oznaka uočili da prevozi kutije lijekova, 28-godišnji vozač se automobilom dao u bijeg u smjeru Tovarnika, dok je 24-godišnji suvozač ostao pod nadzorom policije.

(Utorak, 14 Svibanj 2024 14:12)
Izaslanstvo HDZ-a Grada Vukovara obilježilo rođenje dr. Franje Tuđmana

U povodu obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana, i izaslanstvo HDZ-a Grada Vukovara predvođeno predsjednikom i saborskim zastupnikom Nikolom Mažarom, upalilo je svijeću u spomen njegove uloge u stvaranju hrvatske povijesti.
- Vukovar ima neraskidivu vezu s prvim hrvatskim predsjednikom koji je mudrom i državničkom politikom postupkom mirne reintegracije vratio Vukovar i Istočnu Slavoniju u ustavno pravne okvire slobodne i samostalne Republike Hrvatske.

Jedinstveno i nepokolebljivo, HDZ Grada Vukovara uvijek će ostati ustrajan na uvjerenjima i načelima za koja se zalagao dr. Franjo Tuđman uz iskazivanje zahvalnosti njegovoj borbi za slobodu hrvatskoga naroda i čuvanje domoljublja koje nam je ostavio u nasljeđe – rekao je Mažar.

(Utorak, 14 Svibanj 2024 12:16)
Obilježena 102. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana

Povodom 102. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana izaslanstvo Grada Vukovara upalilo je svijeću podno njegove spomen biste na Trgu Republike Hrvatske.

(Utorak, 14 Svibanj 2024 12:13)
Potpisani ugovori o dodjeli sredstava udrugama koje promiču poljoprivredu i ruralni razvoj

U okviru Javnog poziva za (su)financiranje programa i projekata udruga koje promiču poljoprivredu i ruralni prostor Vukovarsko-srijemske županije za 2024. godinu, danas su u palači Srijem u Vukovaru potpisani i dodijeljeni ugovori ukupne vrijednosti gotovo 16 tisuća eura. S obzirom da je za ovaj poziv osigurano 25 tisuća eura, ostatak sredstava bi će utrošen kroz novi javni poziv do kraja ove godine.

(Utorak, 14 Svibanj 2024 11:47)
Predstavljen roman "Zadnja stanica Vinkovci" novinara Željka Draženovića

U okviru 31. Festivala glumca, koji se održava u Vukovarsko–srijemskoj županiji, u Otoku je predstavljen roman „Zadnja stanica Vinkovci“ vinkovačkog novinara Željka Draženovića.

(Utorak, 14 Svibanj 2024 11:03)
Plenković: Manjine će imati potpredsjednika Hrvatskog sabora

Mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izrazio je u ponedjeljak uvjerenje da će idućih dana dogovoriti programska načela Vlade te njezin sastav, poručivši kako će manjine imati potpredsjednika Hrvatskog sabora - prenosi HINA. 

- Razgovori oko formiranja Vlade su u tijeku, razgovaramo s partnerima i vjerujemo da ćemo slijedećih dana ne samo biti potpuno spremni za konstituiranje Sabora nego da ćemo dogovoriti i programska načela Vlade i sam sastav Vlade - rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Smatra da za te razgovore trebaju još koji dan ocijenivši kako je atmosfera dobra te idu prema rješenju. Poručio je i kako točno ne može reći kada će biti izglasana nova Vlada jer, pojasnio je, prije toga je potrebno usvojiti Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava te kada on stupi na snagu onda se može predstaviti Vlada.

Budući ta procedura ne zahtjeva samo političku volju Hrvatskog sabora nego se i očekuje i potpis predsjednika Republike Zorana Milanovića te ukoliko on to napravi odmah onda se može i predstaviti Vlada.

- Zadnji puta je konstituiranje Sabora bilo 22. srpnja, a 23. srpnja povjerenje Vladi. Ako i sada bude takva repeticija to je teoretski moguće u petak. Ako ne bude, bit će onda kada zakon stupi na snagu. Mi ćemo biti spremni za sve scenarije - rekao je Plenković. 

Nije želio konkretno govoriti o imenima budućih članova Vlade kazavši da će javnosti predstaviti Vladu kada bude sve kompletirano. 

Istaknuo je kako još nisu razgovarali o tome hoće li manjine imati potpredsjednika Vlade poručivši kako će sigurno imati potpredsjednika Hrvatskog sabora.

(Utorak, 14 Svibanj 2024 10:58)
"Kako da učenje postane igra" - NTC seminari dr. Ranka Rajovića

Svjetski priznati stručnjak, dr. Ranko Rajović održao je proteklog vikenda u Vukovaru seminar pod nazivom "Kako da učenje postane igra". Sudionici su tijekom seminara dobili uvid u aspekte dječjeg razvoja, odnosno razumijevanje kako se razvijaju njihove vještine, kognitivni napredak te koncentracija.

(Utorak, 14 Svibanj 2024 10:23)

Uvode se obvezne tzv.ženske kvote na predstojećim izborima

Na kandidacijskim listama mora biti 40 posto žena inače slijede velike novčane kazne Na kandidacijskim listama mora biti 40 posto žena inače slijede velike novčane kazne vusz.hr

U organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije u Palači Srijem u Vukovaru održana je tribina pod nazivom Ravnopravnost spolova na lokalnim izborima 2017.

Po prvi put, ove će se godine na lokalnim izborima primijeniti Odredba Zakona o ravnopravnosti spolova prema kojoj su stranke dužne na svojim listama imati 40 posto podzastupljenoga spola. U Hrvatskoj još uvijek nemamo jednaku zastupljenost muškaraca i žena na lokalnoj i regionalnoj razini. Podaci Državnoga zavoda za statistiku pokazuju kako je zastupljenost žena nakon lokalnih izbora 2013. godine iznosila tek 14,37 posto na razini Hrvatske, dok je postotak za našu županiju i niži, no s obzirom na, ovoga puta obveznu primjenu odredbe spomenutoga zakona, za očekivati je veću zastupljenost žena na lokalnim izborima u svibnju ove godine. Kazna za stranke je 40 tisuća kuna za nepoštivanje kvote na svakoj listi za gradsku i županijsku skupštinu te 20 tisuća kuna za općinska vijeća.

ŽENAMA OMOGUĆITI DA SE UKLJUČE U POLITIKU
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije povodom predstojećih lokalnih izbora organiziralo je ovu tribinu na kojoj su sudjelovali predstavnici političkih stranaka i nevladinih udruga te članovi povjerenstva, a kako bi se iz perspektive različitih dionika raspravila ova važna tema jednake zastupljenosti žena i muškaraca na listama za predstojeće lokalne izbore te hoće li veća zastupljenost žena na listama uistinu značiti i njihovu veću zastupljenost na političkim pozicijama. Sudionici su nakon rasprave donijeli i nekoliko zaključaka.

- Upućujemo apel svim političkim strankama da se pridržavaju zakonske odredbe o obaveznih 40 posto podzastupljenoga spola na kandidacijskim listama za predstojeće lokalne izbore kao i da razrade strategije uključivanja žena u sve svoje aktivnosti odnosno da donesu akcijski plan djelovanja za postizanje uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca u stranačkim tijelima, da usklade svoje statute sa Zakonom o ravnopravnosti spolova kao i da educiraju svoje članstvo o rodno osviještenoj politici i rodnoj ravnopravnosti. Ženama treba omogućiti da se aktivnije uključe u politički život – istaknuo je zaključke Đorđe Ćurčić, dožupan vukovarsko-srijemski i predsjednik Županijskoga povjerenstva za ravnopravnost spolova, dodavši kako povjerenstvo potiče sve aktivnosti koje su u interesu boljeg položaja žena u društvu.

IMAJU DOVOLJNO ŽENA ZA LISTE
Predstavnici političkih stranaka HSS-a, HNS-a, BUZ-a, Živog žida te Nezavisne liste grupe birača Siniša Mitrović koji su sudjelovali na tribini, istaknuli su kako će za predstojeće lokalne izbore svakako ispuniti kvotu od 40 posto žena na njihovim kandidacijskim listama.

-Na listu ćemo postaviti žene i muškarce naizmjenično par-nepar. Mi smo u stranci prepoznali važnost uključivanja žena, no to trebaju prepoznati i birači. Na taj ćemo način svakako postići veći stupanj demokracije – istaknuo je v.r. predsjednika vukovarskoga HSS-a Nikola Volarević.

-U HNS-u cijenimo žene, visoko su pozicionirane u stranci, aktivna nam je i Ženska inicijativa HNS-a. S poštivanjem kvote nećemo imati problema, a naglašavam da imamo i kandidatkinju za gradonačelnicu Vinkovaca – rekla je Tihana Papac, tajnica županijskoga HNS-a.

-Živi zid će svakako ispuniti zadanu kvotu ne zato da bismo izbjegli plaćanje kazne nego zato jer je uvođenje rodne ravnopravnosti neophodno u demokraciji. Smatram da su obvezene kvote dobar korak ka tom cilju. Imamo dovoljno žena za naše liste, a i kandidatkinju za zamjenicu gradonačelnika – najavio je Damir Maduna, županijski koordinator Živog zida.

-Zadovoljit ćemo zakonsku odredbu o zastupljenosti žena. Pri tome vodimo računa da žene budu postavljene u gornjem dijelu liste. Žene su aktivno sudjelovale u izradi našeg programa, aktivno sudjeluju u cijelom ovom predizbornom procesu, a također će imati i aktivnu ulogu u provođenju našeg programa – istaknula je Milena Babić, predstavnica Nezavisne liste grupe birača Siniša Mitrović.

-Treba više raditi na uključivanju žena treće životne dobi u aktivnu politiku i mi kao stranka umirovljenika toga smo svjesni. Na ovim lokalnim izborima nastupamo u koaliciji s drugim strankama i žensku kvotu ćemo ispuniti – istaknuo je Mihajlo Tomašković iz vinkovačkoga BUZ-a.

AKTIVISTICE TRAŽE I RODNI PRORAČUN
Ivana Sučić iz udruga Babe te voditeljica Sigurne kuće za žene žrtve nasilja u Vukovarsko-srijemskoj županiji istaknula je tijekom tribine kako su aktivistice udruge poslale svim političkim strankama s našeg područja preporuke za koje smatraju da bi ih stranke trebale uvrstiti u svoje programe i prema tome djelovati nakon lokalnih izbora.

-Prije svega te se preporuke odnose na poštivanje ženskih kvota na kandidacijskim listama, na formiranje i usvajanje rodnog proračuna u jedinicama lokalne i područne samouprave, stambeno zbrinjavanje i prednost pri zapošljavanju žrtava obiteljskoga nasilja, stvaranje preduvjeta koji će pomoći većem angažiranju žena na tržištu rada i njihovoj većoj uključenosti u javni i politički život, a to podrazumijeva rad vrtića u dvije smjene te uvođenje dežurstava subotom, otvaranje dodatnih objekata za odgoj i obrazovanje predškolske djece kao i produženi boravak djece u osnovnoškolskim ustanovama. Sve bi to znatno olakšalo usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života žena pa samim time i njihovo aktivnije sudjelovanje u društveno-političkom životu zajednice. - istaknula je Sučić, pojasnivši da zasad od političkih stranaka nisu dobile nikakvu povratni informaciju o preporukama.

V.d.pročelnica Upravnoga odjela za poslove Županijske skupštine Jadranka Golubić prezentirala je sudionicima tribine podatke o zastupljenosti žena na kandidacijskim listama u općinama, gradovima i Vukovarsko-srijemskoj županiji na lokalnim izborima 2013.godine kao i Priopćenje Državnog izbornog povjerenstva o zastupljenosti muškaraca i žena na kandidacijskim listama na izborima za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Tribina je organizirana kao jedna od aktivnosti provedbe Preporuke (2003)3 Vijeća Europe i Zakona o ravnopravnosti spolova. 

Pročitano 2061 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija