NAJNOVIJE
Vukovarski centar kao primjer drugima

U Hrvatskoj se prvi put obilježava 11. svibnja kao Nacionalni dan palijativne.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:57)
Program Festivala nematerijalne kulturne baštine vraćen u središte Vukovara

U Vukovaru se održava trodnevna manifestacija Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:54)
Vukovar 1991 – Sesvete 0:1

Odigrana je prva utakmica 29. kola SuperSport Prve nogometne lige. Sesvete su u Vukovaru došle do 3 boda pogotkom iz kaznenog udarca desetak minuta prije kraja utakmice. Vukovar je dominirao, stvarao prigode ali je kao i često do sada nedostajala realizacija i malo sreće. - Ne znam više što da kažem. Po meni jedna od najboljih utakmica od kada sam ja na klupi ali nažalost ubilježen poraz nakon 7-8 kola. Nije ugodno ali nemam kome što zamjeriti jer smatram da smo odradila jako dobru utakmicu, stvorili jako puno šansi ali ta realizacija nas pati, očito nam se vraća zbog nekih stvari. Lopta neće da nas nagradi u ključnim trenucima. Ako se ta utakmica morala dogoditi sada neka je, samo mi je bitni da nam protiv Šibenika i Jurjevca sve što stvorimo ide u gol – rekao je Marko Novoselac, trener HNK Vukovar 1991.Vukovar 12991 Sesvete

U subotu igraju: Šibenik – Jarun, Cibalia – Solin, Dubrava Tim kabel – Orijent, dok će u nedjelju igrati Zrinski Osječko – Dugopolje i Croatia Zmijavci – BSK Bijelo Brdo.

(Petak, 03 Svibanj 2024 17:39)
Predsjednik Vlade Andrej Plenković došao na proslavu Dana Grada Vukovara

Povodom Dana Grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća na koju je došao i premijer Andrej Plenković te Vukovarcima čestitao Dan grada i nabrojao što je sve Vlada uložila u obnovu i razvoj Vukovara. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 16:40)
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Vukovar slavi Dan grada

Grad Vukovar danas slavi Dan grada i blagdan svojih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova.

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:11)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

U županiji prosječna plaća 15% manja od prosjeka RH

  • Utorak, Srp 04 2017
  • Piše: 
HGK ŽK Vukovar HGK ŽK Vukovar Foto: Vedran Vuleta

U prostorijama HGK Županijske komore Vukovar održana je 11. sjednica Gospodarskog vijeća ŽK Vukovar na kojoj je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, a posebno ugovorene projekte iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, predstavila ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. Žalac je tom prilikom istaknula da su od prethodnog sastanka Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koji je održan u travnju ove godine, udvostručena sredstva iz europskih fondova iz četiri operativna programa.

- S obzirom da je očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta ključ i prioritet ovog razvoja ovog područja, mislim da je važno gospodarstvenicima govoriti o ovom projektu. Isto tako važno je govoriti o svim drugim mogućnostima koje postoje za njih, kako iz europskih fondova tako i iz kreditnih sredstava, financijskih instrumenta na kojima mi radimo. Mislim da je došlo vrijeme svakodnevnog informiranja i obrazovanja o europskim fondovima. Također, s obzirom da imamo 10 puta više sredstava na raspolaganju mislim da svakodnevno trebamo na ovome raditi – rekla je Žalac.

Rezultate poslovanja gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije u 2016. godini predstavila je Vinka Ivanković, predsjednica HGK Županijske komore Vukovar te pojasnila da je Vukovarsko-srijemska županija na 1,5 posto broja poduzetnika u RH, na 1,5 posto ukupnog prihoda te na 2 posto ukupnog broja zaposlenih. Prosječna plaća je, po njenim riječima, oko 15 posto manja nego prosječna plaća u RH te oko 25 posto manje nego u gradu Zagrebu.

- Ukupan prihod je u 2016. godini na razini 12,9 milijardi kuna, a negdje oko 12,3 milijarde su ukupni rashodi. Dobit je oko 780 milijuna kuna, a gubitak nažalost 268 milijuna. Od 1755 tvrtki 1314 je pozitivno poslovalo, 441 tvrtaka poslovala je negativno. U konačnici cijela je priča s pozitivnim predznakom, dakle gospodarstvo laganim tempom napreduje. I dalje nam je primarna djelatnost prerađivačka industrija, a kad gledate u strukturi industrije najviše je prihoda ostvarila proizvodnja električne energije u iznosu oko 3,8 milijardi kuna. Zatim prerađivačka industrija 3,1 i trgovina na veliko i malo 2,9. Znači te tri djelatnosti ostvarile su prihod od 9,8 milijardi kuna – pojasnila je Ivanković te dodala da Vukovarsko-srijemska županija ima blizu 18 tisuća zaposlenih što je također trend koji lagano raste.

Direktor HGK Županijske komore Vukovar Ivan Marijanović ističe da se situacija u 2016. godini razvijala onako kako su i očekivali, ostvaren je rast ukupnih prihoda i ostvarene dobiti i broja zaposlenih.  

- Dobro je što je broj zaposlenih rastao u svim djelatnostima i nije bilo djelatnosti u kojoj je bilo značajnijeg otpuštanja, ali su ti postoci nedovoljni, odnosno trebat će nam jako dugo da se vratimo na godine prije krize. Godišnje bi nam trebalo rast od 3 do 4 posto da se kroz 3 godine vratimo na one prethodne godine. Jedino što možemo učiniti, to je razvoj malog i srednjeg poduzetništva koji naravno mora biti vezan na veće subjekte kao bi plasman tih proizvoda bio uspješan. Dugoročno moramo mijenjati naš mentalni sklop, prijeći iz društva koje očekuje zaposlenje u društvo u kojem većina ludi kreira svoj posao i posao za ljude oko sebe. To je dugotrajan proces s kojim treba krenuti već u osnovnim školama, dakle djecu poticati da razmišljaju o poduzetništvu te da si u skladu s tim biraju zanimanja – poručio je Marijanović.

hgk-11.sjednica1

Predsjednik Uprave Borova, Gordan Kolundžić kaže da su rezultati tvrtke u prošloj godini ohrabrujući.

- Kao što znate 2012. godine krenuli smo s financijskim negativnim rezultatom od 260 milijuna. Prošlu godinu smo zabilježili značajan pomak -16, u odnosu na 2015. godinu. -18. Operativno se krećemo oko pozitive, oko nule. Ono što je svjetlost na kraju tunela intezivno su pokrenute radnje pronalaske strateškog partnera – rekao je Kolundžić i dodao kako će o imenima strateških partnera više reći kad za to dođe vrijeme.

- Što se tiče samog poslovanja upravo se nalazimo u sedmom mjesecu što predstavlja sami vrhunac sezone ako gledamo naša glavna tržišta, a to su zemlje zapadne Europe. Od planiranih 315 kombajna koje smo do srpnja planirali prodati, možemo reći da ćemo i postići te rezultate. Za jesen smo planirali prodati oko 90 komada, a po trenutnom stanju na tržištu možemo reći da ćemo ostvariti te brojke. Zadovoljni jesmo, stanje na tržištu je i dalje teško, stagnacija je prisutna ali ono što svaki put izdvojimo je da dosta ulažemo u proizvodnju i razvoj proizvoda. S tim ulaganjima uspijevamo se održati i ostvariti rast od nekih 3 do 5 posto – rekao je Damir Kobaš, generalni direktor Same Deutz-fahr Županja.

Na sjednici okupljene o projektu HGK „Cap4App“ informirala  Marina Maslač Popadić, stručna suradnica u HGK Županijskoj komori Vukovar.

Pročitano 1599 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija