NAJNOVIJE
Vukovar 1991 – Sesvete 0:1

Odigrana je prva utakmica 29. kola SuperSport Prve nogometne lige. Sesvete su u Vukovaru došle do 3 boda pogotkom iz kaznenog udarca desetak minuta prije kraja utakmice. Vukovar je dominirao, stvarao prigode ali je kao i često do sada nedostajala realizacija i malo sreće. - Ne znam više što da kažem. Po meni jedna od najboljih utakmica od kada sam ja na klupi ali nažalost ubilježen poraz nakon 7-8 kola. Nije ugodno ali nemam kome što zamjeriti jer smatram da smo odradila jako dobru utakmicu, stvorili jako puno šansi ali ta realizacija nas pati, očito nam se vraća zbog nekih stvari. Lopta neće da nas nagradi u ključnim trenucima. Ako se ta utakmica morala dogoditi sada neka je, samo mi je bitni da nam protiv Šibenika i Jurjevca sve što stvorimo ide u gol – rekao je Marko Novoselac, trener HNK Vukovar 1991.Vukovar 12991 Sesvete

U subotu igraju: Šibenik – Jarun, Cibalia – Solin, Dubrava Tim kabel – Orijent, dok će u nedjelju igrati Zrinski Osječko – Dugopolje i Croatia Zmijavci – BSK Bijelo Brdo.

(Petak, 03 Svibanj 2024 17:39)
Predsjednik Vlade Andrej Plenković došao na proslavu Dana Grada Vukovara

Povodom Dana Grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća na koju je došao i premijer Andrej Plenković te Vukovarcima čestitao Dan grada i nabrojao što je sve Vlada uložila u obnovu i razvoj Vukovara. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 16:40)
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Vukovar slavi Dan grada

Grad Vukovar danas slavi Dan grada i blagdan svojih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova.

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:11)
Pet minuta gromoglasne tišine

U povodu Svjetskog dana slobode medija, u petak, 3. svibnja, Sindikat novinara Hrvatske pozvao je svoje članove i sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da u 11.55 sati sudjeluju u 25. simboličnoj akciji Pet minuta gromoglasne tišine. Iz Sindikata novinara Hrvatske kažu da se ove godine Dan slobode obilježava s gorčinom i strepnjom. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:10)
Obljetnica masakra 12 policajaca u Borovu, jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave vukovarsko-srijemske u Borovu je održana središnja komemorativna svečanost povodom 33. obljetnice masakra 12 policajaca, jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu. Obilježavanje je započelo svečanim programom na ulazu u Borovo kod „Dvanaest čempresa”, odakle su okupljeni u mimohodu krenuli prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim redarstvenicima gdje su, u nazočnosti državnog vrha, županijske i gradske vlasti te mnogobrojnih braniteljskih i stradalničkih udruga kao i članova obitelji, položeni vijenci i upaljene svijeće, a održan je i svečani komemorativni program te molitva.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:30)

Predbožićni okršaj na aktualcu

Održana posljednja sjednica Gradskog vijeća u ovoj godini Održana posljednja sjednica Gradskog vijeća u ovoj godini Foto: R. Rac

Iako je posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara trebala imati pomirljivu notu, a u duhu predbožićnog razdoblja u kojemu se nalazimo, to nije bilo tako. 

Nakon što su na aktualnom satu klubovi vijećnika HDZ-a i HKS-a rekli kako neće imati pitanja za gradonačelnika Ivana Penavu, a sve s ciljem ubrzavanja tijeka same sjednice koja je prethodila tradicionalnom predbožićnom domjenku gradonačelnika Penave s gospodarstvenicima s našega područja, dogodio se verbalni sukob između gradonačelnika Penave i vijećnika Darka Buljana iz oporbenog SDP-a.

Povišeni tonovi

Vijećnik Buljan je počeo citirati novinske članke iz više različitih medija, zbog čega je u više navrata bio upozoren od strane predsjednika Gradskog vijeća Tomislava Šote, jer u gotovo petominutnom izlaganju nije postavio konkretno pitanje, zbog čeka je Šota konstatirao da Buljan nije uskladio pitanje s poslovnikom te da Penava nije dužan dati odgovor.

Vijećnik Buljan je nakon toga bio precizniji.

- Moje pitanje glasi kako komentirate izjavu švedskog investitora Darka Pervana jednom mediju u kojoj kaže da je za razliku od Vukovara u Ogulinu imao odličnu suradnju s gradskim vlastima - upitao je Buljan.

02 PENAVA

Penava je konstatirao da je zgrožen dubinom nepoznavanja gospodarske situacije od strane vijećnika i elementarnim nepoznavanjem materije.

- Za Darka Pervana i općenito projekt dovođenja drvne industrije u Vukovaru ste svi doznali preko mene i mojih suradnika. Riječ je o mojoj ideji i ntenzivno radimo na tom projektu, a sada se osjećate pozvanim docirati mi i prozivati nas za nerad - komentirao je Penava, te je vijećnika Buljana podsjetio da bivšoj gradskoj vlasti projekt dovođenja drvoprerađivača u Vukovar, kao i brojni drugi projekti poput otkupa zemljišta na kojemu se nalazi aerodrom u gradskoj četvrti Borovo naselje, a što je jedna od točaka dnevnoga reda sjednice, nije pao napamet bez obzira na činjenicu što su tada na čelu resornog ministarstva imali čovjeka iz svojih redova. Dodao je kako navodnu izjavu Darka Pervana koju su prenijeli neki hrvatski mediji nije dao Pervan, nego njegov prokurist u Hrvatskoj.

Žustru Penavinu i Buljanovu raspravu u više navrata prekidao je predsjednik Šota. Vijećnik Buljan je imao upadice za vrijeme Penavinog odgovaranja, zbog čega je u više navrata gradonačelnik povisivao ton rekavši da ubuduće neće više gubiti vrijeme odgovarajući na takva pitanja. Obojica su u više navrata zatražili zaštitu od predsjednika Gradskoga vijeća. 

Šota je konstatirao kako će ubuduće zbog ovakvih neprimjerenih slučajeva ponašanja i grubih povreda poslovnika biti primoran koristiti radikalnije mehanizme poput udaljavanja pojedinaca sa sjednica.

03 SOTA

O Božićnom sajmu

Buljan se u drugom pitanju osvrnuo na pusti Božićni sajam u Vukovaru i mali broj kućica i štandova s vrlo oskudnom ponudom. Do toga je došlo, drži, zbog visoke cijene najma štandova, o čemu je kako kaže više puta govorio na sjednicama Gradskog vijeća, a uputio je i otvoreno pismo pročelnici Upravnog odjela za kulturu i turizama Marini Sekulić, te direktorici vukovarske Turističke zajednice Jasni Babić.

- Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Jasna Babić mi je odgovorila u pisanom obliku, te me je upitala zašto ja kao tajnik političke stranke ne otvaram zatvorene prostore i ne omogućim izlagačima djelovanje u zatvorenim prostorima te sudjelovanje na sajmovima? Možete li mi to prokomentirati i odgovoriti mi je li to posao tajnika jedne političke organizacije - pitao je Buljan.

Prokomentirao je i snimku koja se ovih dana pojavila na društvenim mrežama, a u kojoj se u danom trenutku vidi prazni Božićni sajam na platou ispred zgrade Radničkoga doma, na kojemu nema posjetitelja, ali niti izlagača. Upitao je gradonačelnika može li poduzeti neke mjere da na Božićnom sajmu ne bude, kako je rekao, tuga i jad posebice u odnosu na Božićne sajmove u Vinkovcima ili Osijeku?

Penava nije želio ništa odgovoriti na temu dopisivanja između vijećnika Darka Buljana i direktorice Turističke zajednice Vukovara Jasne Babić, komentirajući da je to njihova osobna stvar koje trebaju riješiti međusobno.

- Što se tiče štandova i izlagača imam svoje mišljenje i neću ga iznositi, no reći ću kako je ove godine osiguran veći broj kućica nego što je bio slučaj prethodnih godina.  Imam sasvim suprotne informacije s Božićnih sajmova u Vinkovcima i Osijeku u odnosu na vaše. Nedavno sam boravio u Splitu i ostao sam iznenađen slabom posjećenošću sajma koji se nalazi na splitskoj rivi. Kada je riječ o posjećenosti vukovarskog Božićnog sajma, uistinu se ne želim zamarati brojkama, je li to 10, 20 ili 50 ljudi.  A sasvim sigurno se ne želim osvrtati na dežurne pesimiste u Vukovaru koji su došli snimiti sajam u ponedjeljak, a ne primjerice u nedjelju kada je bio održan koncert i kada je plato ispred Radničkoga doma vrvio ljudima - rekao je Penava.

Buljan je prokomentirao da je tom dežurnom pesimistu, prošle godine, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara povodom Dana grada uručena plaketa grada Vukovara.  


O "mafiji", "panjevima" i "glupanima"

Vijećnik Pavao Josić (Živi zid) upitao je gradonačelnika Penavu kada ga planira prestati šikanirati kroz medije te omalovažavati njegovo mišljenje.
- Sada ste me prijavili DORH-u, kada ćete me prestati maltretirati - upitao je Josić?

Gradonačelnik Penava mu je odgovorio da ga nikada nije uvrijedio u osobnom kontaktu.

- Prvi događaj kada vi i ja dolazimo u interakciju se zbio neposredno prije kampanje za protekle lokalne izbore. Prešutio sam puno toga, ali onoga trena kada ste počeli prozivati mene i moje suradnike da smo mafija, kada ste počeli iznositi takve teze u javnost, da ja radim neke kriminalne stvari koje ne radim, tada sam povukao poteze koje mi nudi zakon - komentirao je Penava.

Dodao je kako ga je Josić prikazivao kriminalcem bez i jedne osnove, te je krenuo protiv njega.

- Moram se zaštititi. Nikada vas nisam nazvao "panjem" ili "glupanom", dakle izrazima kojima vi nazivate moje suradnike. Ne moramo se slagati u mišljenjima i političkim stavovima, ali mora postojati neki elementarni odnos pristojne komunikacije. Vi koristite neprimjerenu verbalnu artiljeriju i ja moram zaštiti svoje suradnike i sebe. S moje strane nikada nećete doživjeti aktivne napade kako bi ocrnio vas ili vašu stranku - rekao je Penava.


Smirivanje tenzija

Ostatak aktualnoga sata protekao je u smirenim tonovima, a zbog ranijih tenzija ostala vijećnička pitanja nisu pala u drugi plan.

Vijećnicu Mirjanu Semenić Rutko (BM365) zanimalo je pitanje nedovoljnog broja asistenata u nastavi u ustanovama školske dobi. Gradonačelnik Penava i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Kustura pojasnili su kako je evidentan porast broja djece i u vrtićkoj i u školskoj dobi kojima su potrebi asistenti u nastavi. Pojasnili su kako su Gradu Vukovaru u mnogočemu vezane ruke po tom pitanju, ali kako intenzivno rade na iznalaženju modela po kojima bi se osigurao dostatan broj asistenata u nastavi.

Vijećnika Gorana Bošnjaka (SDP) zanimalo je pitanje izgradnje parkirališta na Olajnici prema Ulici 204. vukovarske brigade. Upitao je mogu li se iznaći financijska sredstva za tu svrhu i kada bi se to moglo realizirati?
Gradonačelnik je odgovorio kako je uistinu riječ o prisutnoj problematici, no kako je poprilično siguran da bi ovaj gorući problem za mještane dijela Olajnice mogao biti riješen do kraja iduće godine.

Vijećnika Borislava Nikolića (DSS) zanimalo je kako će se u siječnju i veljači iduće godine financirati udruge koje se jednim dijelom ili u cijelosti financiraju putem gradskog proračuna s obzirom na činjenicu da je proračun za iduću godinu izglasan nešto kasnije nego li je to bio slučaj prethodnih godina.
Pročelnica Kustura je objasnila kako je točno da je gradski proračun za 2018. godinu izglasan nešto kasnije, no kako je rekla, moraju se ispoštovati sve zakonske regulative te će svim udrugama koje primaju sredstva iz gradskoga proračuna ista biti isplaćena retroaktivno.

Vijećnik Aleksandar Pribičević (DSS) upitao je postoji li mehanizam po kojemu bi se obitelji hrvatskih branitelja, koje imaju prioritet prilikom dodjele stanova, stavile na drugu paralelnu listu, kako bi i drugi građani ostvarili pravo na dodjelu stana. Vijećnik je dodao kako ovim pitanjem nikako nije želio aludirati na obezvrjeđivanje hrvatskih branitelja, nego samo apelirati da se iznađe model po kojemu bi i građani koji nemaju status hrvatskih branitelja lakše mogli riješiti svoje stambeno pitanje.
Gradonačelnik Penava je odgovorio kako je po prvi puta ove godine kvota stanova koji se dodjeljuju podignuta s njih 60-ak, 70-ak, na brojku od njih 130. Rekao je kako je ove godine stanove dobilo 70-ak braniteljskih obitelji, pa će samim time već iduće godine njihova potražnja biti znatno manja. Dodao je i kako Ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje lobira za dodjelu  sredstva namijenjenih za izgradnju treće stambene zgrade u blizini vukovarske vojarne, te ukoliko u tome uspiju, uvelike će se olakšati pitanje stambenog zbrinjavanja. 

Pročitano 2524 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija