NAJNOVIJE
Sabor: Za potpredsjednike izabrani Reiner, Penava i Radin

Hrvatski sabor u četvrtak je izabrao tri od ukupno pet svojih potpredsjednika, one iz redova parlamentarne većine, Željka Reinera (HDZ), Ivana Penavu (DP) i Furia Radina (talijanska nacionalna manjina) - prenosi HINA. 

Za Reinera kao potpredsjednika Sabora glasala su 143 zastupnika, a protiv je bio samo zastupnik stranke Pravo i pravda Dražan Dizdar.

Za Penavu kao potpredsjednika Sabora ruke su digla 123 zastupnika, jedan je bio suzdržan (sam Penava) dok su protiv bila tri zastupnika SDSS-a. Radina su zastupnici izabrali jednoglasno sa 144 glasa za. 

Dva mjesta potpredsjednika Sabora pripadaju oporbi, no ona nije dostavila svoje prijedloge pa će se o njima glasati naknadno.

Osim toga, Sabor je jednoglasno izabrao predsjednike, potpredsjednike i članove odbora za  Ustav, Poslovnik i politički sustav, za zakonodavstvo te za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Za predsjednika Odbora za Ustav izabran je Ivan Malenica (HDZ), a za potpredsjednika Tonči Restović (SDP).

Odborom za zakonodavstvo predsjedat će Krunoslav Katičić (HDZ), dok će potpredsjednik biti Božo Petrov (Most).

Za predsjednika Odbora za izbor i imenovanja izabran je Pero Ćosić (HDZ), a za potpredsjednika Gordan Bosanac (Možemo!).

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 15:29)
Župan Dekanić za glumce i sudionike Festivala glumca organizirao tradicionalni prijem

U organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Umjetničke organizacije Asser Savus i Vukovarsko-srijemske županije u vremenu od 10. do 19. svibnja u gradovima naše županije traje 31. Festival glumca. Tim je povodom župan Damir Dekanić za glumce i sudionike festivala u maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima organizirao tradicionalni prijem.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 15:26)
Na Pravnom fakultetu u Osijeku započeo je dvodnevni Kongres studenata socijalnoga rada

Kongres studenata socijalnoga rada Pravnoga fakulteta u Osijeku, treći po redu, ove se godine održava na temu „Rasprostranjenost socijalnog rada i njegova uloga”.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 14:21)
U Vukovaru se ovoga tjedna obilježava Europski tjedan mentalnog zdravlja

U Vukovaru se ovoga tjedna obilježava Europski tjedan mentalnog zdravlja.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 12:10)
Izborom Jandrokovića za predsjednika konstituiran 11. saziv Sabora

Nepunih mjesec dana nakon parlamentarnih izbora, izborom Gordana Jandrokovića za predsjednika sa 144 glasa za i 6 protiv, konstituiran je 11. saziv Hrvatskog sabora.

- Dobiti treći put povjerenje zastupnika za obnašanje dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora zaista je izuzetna čast. Novoizabranim zastupnicama i zastupnicima još jednom čestitam na izboru. Neki od vas su bili i u prethodnim sazivima, a mnogi će prvi put sjesti u saborske klupe. Svima nam zajedno želim uspješan saborski mandat i da kroz kvalitetan i predan rad opravdamo povjerenje dobiveno od naših građanki i građana - rekao je Jandroković. 

 

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 12:03)
Vlada: Nabava devet CT simulatora za bolnice

Tehnička Vlada donijela je u četvrtak odluku o nabavi CT simulatora za bolnice radi poboljšanja prevencije, liječenja i dijagnostike raka kako bi se svim onkološkim bolesnicima osigurala optimalna terapija.

Ministarstvo zdravstva provodi projekt u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti a vrijedan je 6.5 milijuna eura. Nabavlja se devet CT simulatora - tri za KBC Zagreb, dva za KBC Sestre milosrdnice i po jedan uređaj za KBC Split, KBC Rijeku, KBC Osijek i Opću bolnicu Zadar. 

Uređaji će biti isporučeni bolnicama u roku od 12 mjeseci, a novac je osiguran u državnom proračunu za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu.

Također, Vlada je donijela uredbu kojom prestaje raditi Ured potpredsjednice Vlade.

Premijer Andrej Plenković prethodno se na sjednici zahvalio dosadašnjoj potpredsjednici Vlade Anji Šimpragi, kao i ministrima Brnjac i Malenici, na postignućima u svojim resorima te na doprinosu u ostvarenjima programa Vlade.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 11:40)
Vlada nagradila Baby Lasagnu s 50.000 eura

Kako prenosi Hina,  tehnička Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o dodjeli novčane nagrade Marku Purišiću, umjetničkog imena Baby Lasagna, u iznosu od 50.000 eura za uspjeh na ovogodišnjem Eurosongu i kao posebno priznanje Vlade za doprinos promidžbi i međunarodnoj vidljivosti Hrvatske.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 10:43)

Vukovar se sprema za veličanstveni Advent

Predstavljen bogati program Adventa u Vukovaru Predstavljen bogati program Adventa u Vukovaru Foto: R. Rac

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček, direktorica Turističke zajednice Vukovar Marina Sekulić i direktor tvrtke "Organizatori bez granica" Aleksandar Kovačević predstavili su u gradskoj vijećnici program ovogodišnjega Adventa u Vukovaru koji će se od 1. do 24. prosinca održati na Trgu Republike Hrvatske, koji u ovo predbožićno vrijeme mijenja svoj naziv u "Adventski trg".

Pavliček je naglasio kako će ovogodišnji advent imati mnoge novitete, a namijenjen je prije svega djeci i mladima.

- "SVI zaJEDNO za radost Božića u Vukovaru" naziv je dijela ove manifestacije u sklopu koje će se u Vukovaru okupiti djeca iz svih dijelova Hrvatske, koja će se kroz glazbu, ples, glumu i kreativne radionice družiti s Vukovarcima i sklapati nova prijateljstva - rekao je Pavliček, pojašnjavajući kako bi Vukovar u četiri adventska vikenda trebalo posjetiti preko 600 djece iz svih krajeva Hrvatske.

Tako će male Vukovarce tijekom ovog adventa posjetiti vršnjaci iz Dubrovnika, Vodica, Valpova, Belišća, Donjeg Miholjca, Sunje, Okučana, Zagreba, Karlovca, Osijeka, Vinkovaca i drugih hrvatskih gradova, a prijave još uvijek pristižu, ispričao je Kovačević.

- U sklopu nadolazećih adventskih aktivnosti u Vukovaru organizirati će se i prigodna humanitarna akcija – „Vukovarski adventski kalendar dobrote", namijenjen obiteljima s troje i više djece iz Vukovara - dodao je Pavliček, objašnjavajući kako će djeca u kreativnim radionicama izrađivati ukrase za 24 božićna drvca koja će se na sam Badnjak i uručiti tim obiteljima, a uz njih i prigodne igračke i božićne poklone.

02 SATOR
Postavljanje šatora na središnjem gradskom trgu

Tijekom četiri adventske nedjelje, kada će se i paliti svijeće na adventskom vijencu u pješačkoj zoni i u Dvorcu Eltz kao dio programa 21. Adventskih svečanosti, bit će predstavljena i hrvatska nematerijalna baština nastupom KUD-ova iz Vukovara, ali i drugih dijelova Hrvatske. Predviđeni su i razni koncerti, nastupi mađioničara, te već tradicionalno puštanje lampiona Nebo puno želja kao i žive jaslice.

Svečano otvorenje Adventa u Vukovaru održat će se 1. prosinca na Adventskom trgu (Trg Republike Hrvatske u Vukovaru) s početkom u 17 sati, uz nastupe poznatih pjevačkih imena.

- Vukovarcima će zapjevati Zaprešić Boysi, Marina Tomašević, grupa Meritas, Jelena Radan, operna pjevačica Antonela Malis, klapa Stine, dječji zbor Vukovarski golubići, a zaplesat će plesna grupa Atomi, te plesne grupe Venera i Mambo, a svoj će show izvesti i Mažoretkinje grada Vukovara - ispričao je Kovačević.

03 UREDJENJE
Priprema se predbožićna čarolija u Vukovaru

Novost ovogodišnjega Adventa u Vukovaru je i veliki grijani šator, površine 600 četvornih metara koji je smješten odmah uz gradsko klizalište, koje će s radom započeti 6. prosinca.

- Uz sva programska događanja i ugostiteljsku ponudu, u šatoru će Turistička zajednica grada Vukovara organizirati i Božićni sajam na kojemu će svoju bogatu ponudi predstaviti izlagači iz Vukovara, ali i drugih mjesta. Radno vrijeme sajma će biti od četvrtka do nedjelje od 9 do 22 sata. Uz sve sadržaje u šatoru će biti organiziran i Kutak Djeda Božićnjaka, a program će se odvijati od četvrtka od nedjelje od 17 do 22 sata - ispričala je direktorica TZ Vukovar Marina Sekulić, podsjećajući kako će se klizalište otvoriti 6. prosinca kada će biti organiziran i poseban program Dočeka sv. Nikole.

U ovogodišnjoj adventskoj čaroliji sudjelovati će i djeca svih vukovarskih osnovnih škola kao i mališani iz dječjih vrtića Vukovar 1 i 2 .

04 KLIZALISTE
U tijeku su radovi na postavljanju gradskoga klizališta

Advent u Vukovaru održat će se u organizaciji Turističke zajednice grada Vukovara, Grada Vukovara i tvrtke Organizatori bez granica, a iz gradskoga proračuna je za vukovarsku adventsku čaroliju osigurano 150.000 kuna.

Detaljni program Adventa u Vukovaru pogledajte preko ovoga linka: https://organizatori.hr/advent/

Pročitano 1089 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija