NAJNOVIJE
U OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru u tijeku završna svečanost projektnog tjedna posvećenog jeziku

Učenici i učitelji Osnovne škole Dragutina Tadijanovića svakoga proljeća organiziraju Projektni tjedan u okviru kojega obrađuju razne teme, a potom na završnoj svečanosti naučeno prezentiraju svojim roditeljima i gostima. Ovogodišnji Projektni tjedan posvećen je temi jezika i jezičnim izričajima. Današnja završna svečanost podijeljena je na dva dijela, u okviru Dana otvorenih vrata škole učenici od 16 sati predstavljaju svoje projektne aktivnosti u učionicama, a zatim na zajedničkoj, školskoj svečanosti koja počinje u 17 sati sve aktivnosti bit će predstavljene i u školskoj dvorani.

(Petak, 26 Travanj 2024 15:33)
U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao besplatnu radionicu

U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao je besplatnu radionicu.

(Petak, 26 Travanj 2024 13:44)
Predstoji nam bogat sportski vikend

Treći po redu šahovski turnir za kadete i juniore "Vukovaru na dar mladi igraju šah" koji se organizira povodom Dana grada Vukovara bit će održan u OŠ Dragutina Tadijanovića s početkom u 9,30 sati. Na vukovarskom plivalištu biti će održano 3. Otvoreno prvenstvo VSŽ u plivanju, koje započinje u 10,00 sati. Natjecanje organizira Plivački savez VSŽ. U 12,00 sati održat će se 20. regata sv. Filipa i Jakova u organizaciji Hrvatskog veslačkog kluba „Vukovar“.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:28)
Prekršajno procesuirani zbog uporabe pirotehničkih sredstava te narušavanja javnog reda i mira tijekom nogometne utakmice

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako je prošle subote, 20. travnja u Vrbanji, na stadionu „Željko Čekić“ odigrana nogometna utakmica 26. kola MŽNL Osijek - Vinkovci 23/24 između NK „Slavonija“ iz Soljana i NK „Sloga“ iz Štitara.

Tijekom utakmice navijači gostujuće momčadi palili su pirotehnička sredstva i bacali ih u teren stadiona i na igralište osnovne škole, nakon čega je došlo i do narušavanja javnog reda i mira.

Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prekršajno je procesuirano više osoba, protiv kojih slijedi podnošenje optužnih prijedloga nadležnom sudu.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:17)
Osumnjičen za dvije teške krađe u pokušaju

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje dva kaznena djela teške krađe u pokušaju - izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske.

Naime, utvrđena je sumnja kako je osumnjičeni 30-godišnjak tijekom proteklog vikenda, 20.-22. travnja, provalio u prostor prodavaonice poljoprivredne zadruge u Vukovaru, iz koje nije ništa otuđio.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je kako je u prosincu 2022. godine provalio u nenastanjenu obiteljsku kuću u Vukovaru, iz koje također nije ništa otuđio.

Protiv 30-godišnjaka je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:15)
U subotu 27. travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci započinje 6. Festival dječje knjige

U subotu 27. travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci započinje 6. Festival dječje knjige.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:15)
U Sabor izabrano 37 zastupnica, najviše do sada

U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice - prenosi HINA. 

Na izborima za Sabor u srpnju 2020.  izabrano je 35 žena, četiri godine prije toga, na izborima u rujnu 2016., samo njih 19.

Novoizabrani saborski zastupnici u prosjeku imaju gotovo 51 godinu, zastupnice su nešto mlađe (49) od kolega (51,5 godina), pokazuje Izvješće o provedenim izborima Državnog izbornog povjerenstva. 

Najmlađi zastupnik je Armin Hodžić (rođen 1996.) koji zastupa pet nacionalnih manjina, najstariji Veselko Gabričević (1948.), izabran na koalicijskoj listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU-a.

Najmlađa zastupnica je Sonja Radolović (1987.) iz koalicije Rijeke pravde, iz koje dolazi i najstarija zastupnica Anka Mrak Taritaš (1959.).

Samo je jedan zastupnik mlađi od 30 godina, Hodžić, najviše zastupnika (56), ima između 51 i 60 godina, te između 41 i 50 godina (54).

Za ulazak u Sabor kandidiralo se 2302 kandidata, od čega muškaraca 1333 (58 posto), a žena 969 (42 posto).

Čak 66 od 151 zastupnika izabrani su zahvaljujući preferencijalnim glasovima, a mjereno u postocima, najviše u 11. izbornoj jedinici, gdje su sva trojica zastupnika: Zvonko Milas, Dario Pušić i Radoje Vidović, izabrani zahvaljujući tim glasovima.

Mogućnost da zaokruži 'svog' kandidata na nekoj od 165 lista, koliko se natjecalo na izborima, iskoristilo je gotovo 64 posto birača na važećim glasačkim listićima.

Na izbore su izašla 2.216.763 birača ili 62,3 posto.

Najviše ih je, gotovo 70 posto (235.854), glasovalo u 1., zagrebačkoj izbornoj jedinici.

(Petak, 26 Travanj 2024 11:48)

U Otoku obilježena obljetnica pogibije hrvatskih pilota i padobranaca

U prvim su danima agresije na Hrvatsku odigrali presudnu ulogu u osnutku zrakoplovnih postrojba U prvim su danima agresije na Hrvatsku odigrali presudnu ulogu u osnutku zrakoplovnih postrojba Foto: HINA

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispod spomenika u središtu Otoka, obilježena je 28. godišnjica pogibije hrvatskih zrakoplovaca - pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata, pripadnika Prvoga samostalnog zrakoplovnog voda iz Osijeka, javlja HINA.

U ime predsjednika Hrvatskoga sabora nazočne je pozdravio saborski zastupnik Dražen Milinković, koji je izrazio sućut obiteljima i suborcima poginulih zrakoplovaca.

"Tužni smo zbog izgubljenih mladih života, ali ponosni na njihovu hrabrost. Nakon 35 borbenih letova tijekom kojih je bačeno 68 bombi i tri humanitarna leta tijekom kojih su iznad Vukovara izbacili 1500 kilograma sanitetskog materijala i hrane, morali su prestati djelovati nakon što je njihov zrakoplov srušen iznad Otoka", rekao je Milinković.

"Na ovaj način svake godine prisjećamo se njihove pogibije, i ne samo prvih zrakoplovaca, nego i svih branitelja Otoka. Naime, Otočani su sudjelovali na svim ratištima diljem Hrvatske, a 30 Otočana dalo je život za slobodu Hrvatske", rekao je otočki gradonačelnik Josip Šarić.

Po riječima izaslanika potpredsjednika Vlade i ministra obrane brigadira Gorana Novoselića, malobrojni piloti i zrakoplovni stručnjaci u prvim su danima agresije na Hrvatsku odigrali presudnu ulogu u osnutku zrakoplovnih postrojba.

"Te prve zrakoplovne skupine su letjele u avionima potpuno neprikladnim za borbeno djelovanje. Domoljubi iz Prvoga zrakoplovnog voda Osijek borbene letove izvršavali su u poljoprivrednim avionima koji nisu bili niti po jednoj karakteristici borbeni avioni", podsjetio je Novoselić, dodajući kako su pripadnici osječkoga zrakoplovnog voda u takvim avionima izveli više od 30 borbenih i humanitarnih letova u tada okupirani Vukovar.

Govorili su i izaslanik ministra hrvatskih branitelja, general u mirovini Josip Lucić te počasni građanin Otoka Vladimir Šeks, a među nazočnima na komemoraciji, osim članova obitelji i suboraca te građana Otoka, bio je i ministar državne imovine Mario Banožić. Molitvu je predvodio fra Mato Vincetić.

Piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te padobranci Rade Grive i Ante Plazibatprvi su hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu. Četvorica hrvatskih zrakoplovaca, pripadnika Prvoga samostalnog zrakoplovnog voda iz Osijeka poginula su ispunjavajući borbenu zadaću u noći s 1. na 2. prosinca 1991. nedaleko od Otoka, kad je njihov zrakoplov raketom zemlja-zrak srušila protuzračna obrana bivše jugovojske, koja je pomagala srpskim paravojnim postrojbama.

Vijence su podno spomenika poginulim zrakoplovcima u središtu Otoka položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbina te njihovi suborci i mnoga izaslanstva, a u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je misa zadušnica. Tijekom polaganja vijenaca mjesto komemoracije nadlijetao je zrakoplov Antonov, u kojem su letjela i četvorica zrakoplovaca kad su srušeni iznad Otoka.

Pročitano 848 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija