NAJNOVIJE
U OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru u tijeku završna svečanost projektnog tjedna posvećenog jeziku

Učenici i učitelji Osnovne škole Dragutina Tadijanovića svakoga proljeća organiziraju Projektni tjedan u okviru kojega obrađuju razne teme, a potom na završnoj svečanosti naučeno prezentiraju svojim roditeljima i gostima. Ovogodišnji Projektni tjedan posvećen je temi jezika i jezičnim izričajima. Današnja završna svečanost podijeljena je na dva dijela, u okviru Dana otvorenih vrata škole učenici od 16 sati predstavljaju svoje projektne aktivnosti u učionicama, a zatim na zajedničkoj, školskoj svečanosti koja počinje u 17 sati sve aktivnosti bit će predstavljene i u školskoj dvorani.

(Petak, 26 Travanj 2024 15:33)
U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao besplatnu radionicu

U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao je besplatnu radionicu.

(Petak, 26 Travanj 2024 13:44)
Predstoji nam bogat sportski vikend

Treći po redu šahovski turnir za kadete i juniore "Vukovaru na dar mladi igraju šah" koji se organizira povodom Dana grada Vukovara bit će održan u OŠ Dragutina Tadijanovića s početkom u 9,30 sati. Na vukovarskom plivalištu biti će održano 3. Otvoreno prvenstvo VSŽ u plivanju, koje započinje u 10,00 sati. Natjecanje organizira Plivački savez VSŽ. U 12,00 sati održat će se 20. regata sv. Filipa i Jakova u organizaciji Hrvatskog veslačkog kluba „Vukovar“.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:28)
Prekršajno procesuirani zbog uporabe pirotehničkih sredstava te narušavanja javnog reda i mira tijekom nogometne utakmice

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako je prošle subote, 20. travnja u Vrbanji, na stadionu „Željko Čekić“ odigrana nogometna utakmica 26. kola MŽNL Osijek - Vinkovci 23/24 između NK „Slavonija“ iz Soljana i NK „Sloga“ iz Štitara.

Tijekom utakmice navijači gostujuće momčadi palili su pirotehnička sredstva i bacali ih u teren stadiona i na igralište osnovne škole, nakon čega je došlo i do narušavanja javnog reda i mira.

Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prekršajno je procesuirano više osoba, protiv kojih slijedi podnošenje optužnih prijedloga nadležnom sudu.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:17)
Osumnjičen za dvije teške krađe u pokušaju

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje dva kaznena djela teške krađe u pokušaju - izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske.

Naime, utvrđena je sumnja kako je osumnjičeni 30-godišnjak tijekom proteklog vikenda, 20.-22. travnja, provalio u prostor prodavaonice poljoprivredne zadruge u Vukovaru, iz koje nije ništa otuđio.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je kako je u prosincu 2022. godine provalio u nenastanjenu obiteljsku kuću u Vukovaru, iz koje također nije ništa otuđio.

Protiv 30-godišnjaka je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:15)
U subotu 27. travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci započinje 6. Festival dječje knjige

U subotu 27. travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci započinje 6. Festival dječje knjige.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:15)
U Sabor izabrano 37 zastupnica, najviše do sada

U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice - prenosi HINA. 

Na izborima za Sabor u srpnju 2020.  izabrano je 35 žena, četiri godine prije toga, na izborima u rujnu 2016., samo njih 19.

Novoizabrani saborski zastupnici u prosjeku imaju gotovo 51 godinu, zastupnice su nešto mlađe (49) od kolega (51,5 godina), pokazuje Izvješće o provedenim izborima Državnog izbornog povjerenstva. 

Najmlađi zastupnik je Armin Hodžić (rođen 1996.) koji zastupa pet nacionalnih manjina, najstariji Veselko Gabričević (1948.), izabran na koalicijskoj listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU-a.

Najmlađa zastupnica je Sonja Radolović (1987.) iz koalicije Rijeke pravde, iz koje dolazi i najstarija zastupnica Anka Mrak Taritaš (1959.).

Samo je jedan zastupnik mlađi od 30 godina, Hodžić, najviše zastupnika (56), ima između 51 i 60 godina, te između 41 i 50 godina (54).

Za ulazak u Sabor kandidiralo se 2302 kandidata, od čega muškaraca 1333 (58 posto), a žena 969 (42 posto).

Čak 66 od 151 zastupnika izabrani su zahvaljujući preferencijalnim glasovima, a mjereno u postocima, najviše u 11. izbornoj jedinici, gdje su sva trojica zastupnika: Zvonko Milas, Dario Pušić i Radoje Vidović, izabrani zahvaljujući tim glasovima.

Mogućnost da zaokruži 'svog' kandidata na nekoj od 165 lista, koliko se natjecalo na izborima, iskoristilo je gotovo 64 posto birača na važećim glasačkim listićima.

Na izbore su izašla 2.216.763 birača ili 62,3 posto.

Najviše ih je, gotovo 70 posto (235.854), glasovalo u 1., zagrebačkoj izbornoj jedinici.

(Petak, 26 Travanj 2024 11:48)

Traže se hitne mjere za spas novinarstva

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) ponovno su od Vlade RH zatražili usvajanje hitnih mjera za spas novinarstva i najavili kako očekuju da će se o njima raspravljati na sastanku u Ministarstvu kulture najavljenom za četvrtak, prenosi HINA

''Prije dva mjeseca je zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, dva mjeseca je ove krize, a još uvijek mjere za novinarski i medijski sektor ne postoje'', istaknuo je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Naglasio je i kako se novinarstvo još nije oporavilo od krize 2008. te da mnoge europske institucije traže da se učini sve da se u doba pandemije sačuva novinarstvo kao jedan od temelja demokratičnosti svakog društva, ali da to u Hrvatskoj nije slučaj.

''Hrvatska vlada se ponaša kao da priželjkuje da i ovo malo novinarstva što je ostalo nestane. Dva mjeseca hrvatska Vlada nije napravila ništa po pitanju mjera za novinarke i novinare. Mi od hrvatske Vlade više ne očekujemo, nego zahtijevamo da u što kraćem roku uvede mjere za novinare'', rekao je Zovko.

Naglasio je kako bi posljedice po novinarstvo mogle biti katastrofalne.

NAJVIŠE IZLOŽENI NOVINARI U LOKALNIM I REGIONALNIM MEDIJIMA

Kazao je i kako su udaru najviše izloženi novinari u lokalnim i regionalnim medijima. Osudio je i nedavne brutalne napade na novinare dodavši kako je nedavno napadnuta novinarka u Splitu dala iskaz DORH-u te da HND i SNH inzistiraju na najooštrijim kaznama za napadače na novinare.

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever kazala je da je upravo medijski sektor bio prvi na udaru mjera koje su poduzete kako bi se u  poslodavci izvukli iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

''I prije nego što su se prvi rezultati krize počeli osjećati, mnogi medijski poslodavci počeli su mjere štednje. Počela su otpuštanja honoraraca, otkazivanja ugovora slobodnim novinarima, rezanja plaća i dodataka stalnozaposlenim djelatnicima. Tražimo dodatne mjere kako bi se zaštitili ne samo izdavači, nego i novinari'', rekla je Sever.

Jedna od mjera koje predlažu HND i SNH, kako je ponovno istaknula, jest da poticaje, pomoći i financijske olakšice medijskim tvrtkama treba čvrsto vezati uz ugovornu obavezu medijske tvrtke da tijekom krize neće biti otpuštanja prvenstveno najugroženijih  honorarnih suradnicima i slobodnih novinara, ali i rezanja plaća i otpuštanja stalno zaposlenih.

Predloženo je  povećanje  javnog financiranja medija putem kriznog fonda za novinarstvo koji bi financirao novinarski rad s 30 milijuna kuna.

U HND-u i SNH-u predlažu i da se novinarima koji rade kao honorarni suradnici izravno na račune isplati naknadu od 4000 kuna na mjesec u sljedeća tri mjeseca, ali uz uvjet da poreznom karticom mogu dokazati da dosad u ovoj godini nisu imali prihod od nesamostalnog rada.

HND i SNH predlažu i da se u u trećem kvartalu ove godine raspiše novi dvogodišnji natječaj za raspodjelu sredstava iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija te da se vrati natječaj za neprofitne medije koje je od 2013. do 2015. godine provodilo Ministarstvo kulture te da se udvostruči iznos tog fonda na 6 milijuna kuna.

Predlažu i da se odmah raspodijeli 15 milijuna kuna osiguranih putem Europskog socijalnog fonda (ESF) za program "Mediji zajednice", ali odmah potom raspiše i natječaj za drugu fazu istog programa, odnosno za preostalih 15 milijuna kuna.

HONORARCI TRAŽE ZAŠTITU

O problemima honorarnih novinara koji su prvi na udaru krize, otkazivanja suradnje i gubitka poslova na oniline konferencije za novinare ispred zagrebačkog Novinarskog doba govorila je i novinarka Danijela Stanojević ocijenivši kako su upravo honorarci i oni koji rade preko autorskih ugovora prvi na udaru nove krize i kako je krajnje vrijeme da Ministarstvo kulture donese neke mjere za njihovu zaštitu.

 

Pročitano 724 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija