NAJNOVIJE
Vukovarski centar kao primjer drugima

U Hrvatskoj se prvi put obilježava 11. svibnja kao Nacionalni dan palijativne.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:57)
Program Festivala nematerijalne kulturne baštine vraćen u središte Vukovara

U Vukovaru se održava trodnevna manifestacija Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:54)
Vukovar 1991 – Sesvete 0:1

Odigrana je prva utakmica 29. kola SuperSport Prve nogometne lige. Sesvete su u Vukovaru došle do 3 boda pogotkom iz kaznenog udarca desetak minuta prije kraja utakmice. Vukovar je dominirao, stvarao prigode ali je kao i često do sada nedostajala realizacija i malo sreće. - Ne znam više što da kažem. Po meni jedna od najboljih utakmica od kada sam ja na klupi ali nažalost ubilježen poraz nakon 7-8 kola. Nije ugodno ali nemam kome što zamjeriti jer smatram da smo odradila jako dobru utakmicu, stvorili jako puno šansi ali ta realizacija nas pati, očito nam se vraća zbog nekih stvari. Lopta neće da nas nagradi u ključnim trenucima. Ako se ta utakmica morala dogoditi sada neka je, samo mi je bitni da nam protiv Šibenika i Jurjevca sve što stvorimo ide u gol – rekao je Marko Novoselac, trener HNK Vukovar 1991.Vukovar 12991 Sesvete

U subotu igraju: Šibenik – Jarun, Cibalia – Solin, Dubrava Tim kabel – Orijent, dok će u nedjelju igrati Zrinski Osječko – Dugopolje i Croatia Zmijavci – BSK Bijelo Brdo.

(Petak, 03 Svibanj 2024 17:39)
Predsjednik Vlade Andrej Plenković došao na proslavu Dana Grada Vukovara

Povodom Dana Grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća na koju je došao i premijer Andrej Plenković te Vukovarcima čestitao Dan grada i nabrojao što je sve Vlada uložila u obnovu i razvoj Vukovara. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 16:40)
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Vukovar slavi Dan grada

Grad Vukovar danas slavi Dan grada i blagdan svojih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova.

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:11)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109

Penava: Plenković i Vlada su izdali nacionalne interese

  • Petak, Srp 31 2020
  • Piše: 

Gradonačelnik Vukovara i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ivan Penava u petak je premijera Andreja Plenkovića i Vladu HDZ-a i SDSS-a optužio za izdaju nacionalnih interesa i povjerenja hrvatskog naroda zbog, kako je kazao, izjednačavanja Oluje i zločina nad srpskim civilima u Gruborima, prenosi HINA.

- Svaka žrtva je žrtva i zaslužuje pijetet, međutim, s obzirom na sramotni dogovor osovine SDSS - HDZ i Plenković - Pupovac, koji je doveo do sramotne trgovine, smatram da je riječ o izdaji nacionalnih interesa i izdaji povjerenja hrvatskog naroda, čak i birača koji su dali povjerenje netom izabranoj Vladi - poručio je Penava na konferenciji za novinare u Saboru.

- Kada govorimo o izjednačavanju Oluje kao oslobodilačke akcije i pojedinačnih zločina počinjenih u Gruborima, izjednačavamo sustavno promišljen i izveden zločin fašističkog režima Slobodana Miloševića u vidu agresije na Hrvatsku i realizaciji plana Velike Srbije, o čemu je pravorijek u nekoliko navrata dao i Sud u Haagu s pojedinačnim zločinima na koje hrvatska država nije imala utjecaj. Na nama je, kao normalnom društvu i državi, bilo i jeste procesuirati sve te zločine - smatra Penava.

- Na žalost, koalicija HDZ-a i SDSS-a je stavila u istu ravan pobjedničku akciju Hrvatske vojske s jednim bezumnim činom u kojem je ubijeno pet nevinih staraca - dodao je.

Po njemu, riječ je o nacionalnoj izdaji zato što se ispunjava i jedan od ciljeva Memoranduma Srpske akademje znanosti i umjetnosti (SANU) koji vrlo jasno artikulira zadaću izjednačavanja krivnje za ratna zbivanja na području bivše države. Ovaj put, ustvrdio je, u režiji HDZ-a i Andreja Plenkovića, sami smo, dovevši u ravan ova dva događaja, dali svima razloga da se raduju takvom razvoju događaja.

- Najteže za sve nas je to što, pokušavajući to prikazati kao civilizacijski dokaz Plenković i priča o relaksiranju odnosa sa Srbijom te se izbjegava suočiti s činjenicom da društvo u Srbiji kontinuirano izbjegava odgovornost za agresiju na Hrvatsku, BiH, Sloveniju - smatra Penava. 

- Plenković bi morao znati da je ta ista država otišla toliko daleko da je rehabilitirala četnički pokret i da su četnici legitimna postrojba u Republici Srbiji, a fotografije i četnička ikonografija sasvim legitimni na sportskim zbivanjima dok se fotografije Draže Mihailovića smatraju sasvim normalnim - istaknuo je. Naša, kako je kazao, “proeuropska” politika izbjegava doživjeti tu činjenicu realnom i priča neku unitarističku, projugoslovensku, proeuropsku priču.

- Plenkovićeva Vlada nikada nije osudila JNA za zločine počinjene devedesetih na području Hrvatske i premijera nikada nećete čuti da je osudio Generalštab JNA. Dapače, vidjet ćete ih kao sponzore i financijere manifestacija poput Rijeka EPK 2020 na kojoj sponzoriraju ikonografiju bivše države i zvijezde petokrake, a Ministarstvo kulture uredno pronalazi novce za filmove poput “Dnevnik Diane Budisavljević”, dok, s druge strane, za filmove o Škabrnji, Vukovaru, Gavranu, Blagi Zadri nema ni novca ni sluha - naveo je Penava.

- Stigmatiziranje HOS-a treba ovih dana gledati u kontekstu Grubora i Oluje koja nam je u srži Ustava i vrijednosti koje baštinimo, u srži stvaranje hrvatske države, a Andrej Plenković staviti na stol SDSS-u po principu “vi nama dođite na Oluju, mi ćemo vama u Grubore”- poručio je.

Pročitano 800 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija