NAJNOVIJE
DHMZ upalio meteoalarme za cijelu Hrvatsku
Državni hidrometeorolški zavod upalio je meteoalarme u cijeloj Hrvatskoj.
(Petak, 31 Svibanj 2024 11:31)
Ministarstvo biračima: Provjerite valjanost osobnih iskaznica

Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije pozvalo je birače koji namjeravaju glasovati na izborima za Europski parlament u nedjelju, 9. lipnja da na vrijeme provjere valjanost svojih osobnih iskaznica kako na izborni dan ne bi bilo nesporazuma.

(Petak, 31 Svibanj 2024 11:20)
U Sotinu izgrađen novi pristup obali Dunava

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava obišao je s pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Grada Vukovara Draženom Čuligom novi pristup obali Dunava u Sotinu.

(Petak, 31 Svibanj 2024 11:16)
U Ivankovu pao s visine od osam metara i zadobio teške tjelesne ozljede

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske priopćili su o padu s krova 57-godišnjaka koji se dogodio u srijedu 29.svibnja u Ivankovu. 

(Petak, 31 Svibanj 2024 10:52)
Večeras u Vukovaru predstavljanje knjige "Rosaria"

Knjiga Zbirka krunica „Rosaria” večeras će biti predstavljena u Pastoralnom centru sv.Bono. Donosi popis krunica koji se do sada nikada u povijesti nije našao na jednom mjestu, a uključuje i najpopularnije krunice poput Gospine krunice, Krunice Božjeg milosrđa i Krunice Sv. Josipa.

(Petak, 31 Svibanj 2024 09:38)
Izbor Miss naše županije za Miss Hrvatske održat će se 19. rujna u Vinkovcima

Nakon četiri godine pauze, Miss Vukovarsko-srijemske županije za Miss Hrvatske održat će se 19. rujna u Vinkovcima, istaknuto je na održanoj konferenciji za medije u Palači Srijem.

(Petak, 31 Svibanj 2024 08:05)
Penava: Gdje su danas Pupovac i Sdss?

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava prilikom odavanja počasti svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima na Dan državnosti Republike Hrvatske komentirao je mogućnost da predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac postane i predsjednik saborskog odbora za ljudska prava i nacionalne manjine. Penava je tom prilikom rekao da ne vidi Pupovca danas na Memorijalnom groblju.

- Što se tiče gospodina Milorada Pupovca i SDSS-a, njega i članove SDSS-a danas ne vidim među nama. Netko tko pretendira biti predsjednik saborskog odbora za manjine i ljudska prava trebao bi biti prvi među nama na ovom mjestu. SDSS je imao vrlo neslavnu ulogu u trenucima začetka hrvatske države. Zbog toga je za očekivati da budu prvi na ovakvim mjestima kako bi nam pokazali da su pogriješili, da shvaćaju svoje greške i da su spremni s nama graditi hrvatsku državu sasvim suprotno pozicijama koje su imali 90-ih. Nažalost ne vidim danas pripadnike SDSS-a, niti člana Gradskog vijeća iz njihovih redova, ali niti Milorada Pupovca. Dok je njihov odnos takav jasno je da stav Domovinskog pokreta ima smisla i da bi u takvim okolnostima na takva rješenja bilo pogubno pristati, rekao je Penava.

(Četvrtak, 30 Svibanj 2024 10:34)

Cijeli dan s građanima u akciji "Tko se boji istine i pravde?"

Akcija se odvijala na više mjesta u Vukovaru Akcija se odvijala na više mjesta u Vukovaru Snimak: Marija Molnar

U Vukovaru je održana cjelodnevna akcija pod nazivom "Tko se boji istine i pravde?". Organizatori iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara jutros su prekrili crnim tkaninama spomen obilježja iz Domovinskog rata.

Prekrivena su obilježja na Trpinjskoj cesti, na Ovčari, na mjestima masovne grobnice u Novoj ulici i Hrvatske nezavisnosti kao i spomenici Blagi Zadri i  prvom hrvatskom predsjedniku  dr. Franji Tuđmanu, sve u znak prosvjeda protiv najavljenog uvođenja službene dvojezičnosti u Vukovar, te kako, pojašnjavaju iz stožera „ne bi gledali  ovu sramotu koju nam priređuje Vlada Republike Hrvatske s pokušajem uvođenja dvojezičnosti". 

 

U središtu grada članovi stožera su organizirali štand na kojemu su građanima dijelili različite informativne materijale  o stavovima i akcijama stožera.

„Prodajem kuću. Upitati u Vladi RH“, „Treba li nam posao ili ćirilica?“, „Nemam posao, ne znam ćirilicu“, neke su od poruka s informativnih letaka stožera, a podijeljeni su i brojevi telefona Vlade RH i ministra uprave Arsena Bauka na koje građani mogu uputiti pitanje zašto uvode ćirilicu i zašto Hrvati u Vukovaru moraju prodavati kuće i seliti se.

Na štandu je bila izložena i topovska čahura iz Domovinskog rata s oznakama na ćirilici kao simboličan odgovor na nedavnu izjavu premijera Zorana Milanovića da Vukovar u ratu nije napadala ćirilica nego agresor.

Zdravko Komšić iz stožera danas je pozvao Vukovarce da izvjese hrvatske stjegove na pola koplja u znak prosvjeda zbog najave uvođenja dvojezičnosti, a svi građani Hrvatske pozvani su da se pridruže nastojanjima iz vukovarskog stožera i da na svojim prozorima večeras upale svijeće u znak podrške.  

Predsjednik stožera Tomislav Josić tijekom akcije izjavio je da u Vukovaru treba ponovno provesti popis stanovništva, provjeriti prebivališta i obrisati osobe koje u Vukovaru ne žive. U tom slučaju, tvrdi Josić, pokazalo bi se da u Vukovaru ne živi više od 33 posto pripadnika srpske nacionalnosti, a samim tim više ne bio niti ispunjen zakonski uvjet za uvođenje dvojezičnosti.

Na Trgu žrtava Ovčare, član stožera Igor Gavrić pozvao je okupljene  da im se pridruže i što više uključe u akcije stožera i izvijestio ih da ovih dana otvaraju raspravu o pitanju dvojezičnosti u svim gradskim četvrtima. Prvi susret s građanima već je održan na Trpinjskoj cesti, slijede Mitnica, Sajmište, Lužac, Lipovača i Sotin. Članovi stožera na tim sastancima žele razgovarati s građanima, upoznati ih sa svojim stavovima i budućim akcijama te dobiti njihovu podršku, jer samo zajedničkim nastojanjima, naglašava Gavrić, mogu spriječiti najavljeno službeno uvođenje dvojezičnosti u Vukovar.  

Prema riječima jednog od glasnogovornika stožera Damira Madune, cjelodnevna akcija „Tko se boji istine i pravde“ namijenjena je zbližavanju s građanima kojima članovi stožera žele iz prve ruke objasniti zašto se bore protiv uvođenja dvojezičnosti. Iznimno je zadovoljan odazivom građanstva koje ih je cijeli dan pratilo  u ovim događanjima, a koja su večeras završila misom u crkvi sv. Filipa i Jakova.

Podsjetimo, točno prije mjesec dana Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u središtu grada organizirao  je prosvjedni skup pod nazivom ZA hrvatski Vukovar – NE ćirilici!, a koji je okupio oko 20 tisuća prosvjednika. Idući je najavljen početkom travnja u Zagrebu, ukoliko predstavnici vlasti ne uvaže zahtjeve stožera za saborskom i javnom raspravom o izmjenama Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina glede uvođenja dvojezičnosti u Vukovar, novim popisom  stanovništva u Vukovaru i dr.  

Pročitano 3892 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija