NAJNOVIJE
Gradonačelnik Penava čestitao Uskrs vjernicima koji ga slave po Julijevu kalendaru
 Svim vjernicama i vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru, želim sretan i blagoslovljen blagdan, napisao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na gradskoj internetskoj stranici.
(Nedjelja, 05 Svibanj 2024 13:26)
Vukovarski centar kao primjer drugima

U Hrvatskoj se prvi put obilježava 11. svibnja kao Nacionalni dan palijativne.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:57)
Program Festivala nematerijalne kulturne baštine vraćen u središte Vukovara

U Vukovaru se održava trodnevna manifestacija Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

(Subota, 04 Svibanj 2024 10:54)
Vukovar 1991 – Sesvete 0:1

Odigrana je prva utakmica 29. kola SuperSport Prve nogometne lige. Sesvete su u Vukovaru došle do 3 boda pogotkom iz kaznenog udarca desetak minuta prije kraja utakmice. Vukovar je dominirao, stvarao prigode ali je kao i često do sada nedostajala realizacija i malo sreće. - Ne znam više što da kažem. Po meni jedna od najboljih utakmica od kada sam ja na klupi ali nažalost ubilježen poraz nakon 7-8 kola. Nije ugodno ali nemam kome što zamjeriti jer smatram da smo odradila jako dobru utakmicu, stvorili jako puno šansi ali ta realizacija nas pati, očito nam se vraća zbog nekih stvari. Lopta neće da nas nagradi u ključnim trenucima. Ako se ta utakmica morala dogoditi sada neka je, samo mi je bitni da nam protiv Šibenika i Jurjevca sve što stvorimo ide u gol – rekao je Marko Novoselac, trener HNK Vukovar 1991.Vukovar 12991 Sesvete

U subotu igraju: Šibenik – Jarun, Cibalia – Solin, Dubrava Tim kabel – Orijent, dok će u nedjelju igrati Zrinski Osječko – Dugopolje i Croatia Zmijavci – BSK Bijelo Brdo.

(Petak, 03 Svibanj 2024 17:39)
Predsjednik Vlade Andrej Plenković došao na proslavu Dana Grada Vukovara

Povodom Dana Grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća na koju je došao i premijer Andrej Plenković te Vukovarcima čestitao Dan grada i nabrojao što je sve Vlada uložila u obnovu i razvoj Vukovara. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 16:40)
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)

Sindikat umirovljenika Hrvatske protivi se obaveznom cijepljenju starijih od 65 godina

Sindikat umirovljenika Hrvatske protivi se obaveznom cijepljenju starijih od 65 godina Foto: Arhiv HRV-a

Ovoga tjedna iz Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) priopćili su da se protive obaveznom cijepljenju populacije starije od 65 godina u Hrvatskoj, a nakon izjave ministra zdravstva Vilija Beroša da se o tome razmišlja. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite više su puta govorili o obveznom cijepljenju, ali najčešće u kontekstu kako ta opcija “nije na stolu”. No, ministar zdravstva Vili Beroš 11. siječnja 2022. godine je izjavio kako bi do toga ipak moglo doći, odnosno da se razmišlja o obveznom cijepljenju populacije starije od 65 godina kao skupine od interesa. S obzirom da iz te skupine ima najviše umrlih te je prosječna dob do sada umrlih osoba 76,2 godina, ministar misli da bi se njih trebalo obvezno cijepiti, jer pokušaj obvezivanja obiteljskih liječnika iz listopada 2021. da nazovu ili čak posjete sve svoje pacijente starije od 65 godina nije uspio. No, u odnosu na ostatak populacije procijepljenost starijih od 60 godina je ipak relativno visoka te iznosi 78,5 posto, iako manju procijepljenost u EU imaju samo Bugarska, Rumunjska, Slovačka, Latvija i Estonija.

Upravni odbor Sindikata umirovljenika Hrvatske je na hitnoj telefonskoj sjednici održanoj 12. siječnja 2022., razmotrivši sve dostupne pokazatelje, usuglasio gledište kako traži od Nacionalnog stožera civilne zaštite da se suzdrži od uvođenja bilo kakvih prinudnih mjera kojima bi se starije od 65 godina obvezalo na cijepljenje protiv Covid-19 virusa.

Sindikat smatra kako su cjepiva zasigurno najveći uspjeh javnog zdravstva u prošlom i ovom stoljeću jer su značajno smanjila obolijevanje i smrtnost od različitih bakterijskih i virusnih bolesti, a svoje značenje su potvrdila i u najnovijoj pandemiji. Naime, neosporno je da su potpuno cijepljeni građani manje izloženi riziku smrti i teških oblika oboljenja od koronavirusa, kao i da su starije osobe najrizičnija skupina stanovništva od pobola ovom opasnom virusnom bolešću.

Međutim, Sindikat umirovljenika Hrvatske protivi se uvođenju obveznog cijepljenja za starije od 65 godina, ne samo stoga što bi se time diskriminiralo baš tu dobnu skupinu, već držeći kako je pravo svakog pojedinca odabir cijepljenja i cjepiva, uz punu odgovornost za vlastito zdravlje i zaštitu zdravlja drugih sugrađana. Osobito se želi naglasiti kako još nisu iskorištene sve druge moguće mjere za poticanje cijepljenja starijih, kao npr. uvođenje mobilnih timova i obilazak ruralnih i urbanih područja i cijepljenje u mjestima prebivališta ili boravišta.

SUH pritom apelira na sve starije osobe i umirovljenike da se, do otkrića djelotvornijih načina prevencije i liječenja od Covid-19, cijepe, uz puno povjerenje spram dostignućima znanosti”, stoji u priopćenju Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Pročitano 390 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija