NAJNOVIJE
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Vukovar slavi Dan grada

Grad Vukovar danas slavi Dan grada i blagdan svojih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova.

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:11)
Pet minuta gromoglasne tišine

U povodu Svjetskog dana slobode medija, u petak, 3. svibnja, Sindikat novinara Hrvatske pozvao je svoje članove i sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da u 11.55 sati sudjeluju u 25. simboličnoj akciji Pet minuta gromoglasne tišine. Iz Sindikata novinara Hrvatske kažu da se ove godine Dan slobode obilježava s gorčinom i strepnjom. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:10)
Obljetnica masakra 12 policajaca u Borovu, jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave vukovarsko-srijemske u Borovu je održana središnja komemorativna svečanost povodom 33. obljetnice masakra 12 policajaca, jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu. Obilježavanje je započelo svečanim programom na ulazu u Borovo kod „Dvanaest čempresa”, odakle su okupljeni u mimohodu krenuli prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim redarstvenicima gdje su, u nazočnosti državnog vrha, županijske i gradske vlasti te mnogobrojnih braniteljskih i stradalničkih udruga kao i članova obitelji, položeni vijenci i upaljene svijeće, a održan je i svečani komemorativni program te molitva.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:30)
Vukovarsko rodilište otvara vrata rodiljama i građanima

Povodom Međunarodnoga dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, Odjel za ginekologiju i opstetriciju Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar održava dvodnevne Dane otvorenih vrata 2. i 3. svibnja.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:14)
Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture

Ured europskog javnog tužitelja izvijestio je da su u sklopu istrage korupcije na zagrebačkom Geodetskom fakultetu uhićeni bivši pomoćnik ministrice kulture i sada glavni konzervator Davor Trupković, bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i profesor tog fakulteta Boško Pribičević.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:08)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111

Državni vrh osudio rusku agresiju na Ukrajinu, Ćorić: Opskrba plinom je neometana

  • Petak, Velj 25 2022
  • Piše: 
Državni vrh osudio rusku agresiju na Ukrajinu, Ćorić: Opskrba plinom je neometana FOTO: ARHIVA HRV

Drugi dan za redom traje invazija Rusije na Ukrajinu, a Hrvatski državni vrh odmah je oštro osudio oružanu agresiju. Premjer Andrej Plenković naglasio je kako je Rusija ničim izazavana započela vojnu agresiju i invaziju Ukrajine i time pogazila međunarodno pravo i suverenitet Ukrajine.

HRVATSKA NAJBOLJE RAZUMIJE UKRAJINU

- Riječ je o najvećem vojnom pohodu na tlu Europe još od Drugog svjetskog rata i najozbiljniji udar na sigurnost cijele Europe. Ovim brutalnim i masovnim napadom Rusija je pogazila i Povelju UN-a, kao i Helsinški završni akt i Europsku sigurnosnu povelju na kojima počiva organizacija za europsku sigurnost i suradnju - rekao je Plenković te je dodao kako Hrvatska kao jedina članica NATO-a i EU-a koja je bila žrtva agresora najbolje zna što to znači i najbolje razumije Ukrajinu.
- Ukrajina je u prosincu 1991. bila prva članica EU-a koja je priznala neovisnost Hrvatske. Sada kada je Ukrajina žrtva agresije na Hrvatskoj je da bude na pravoj strani, na strani mira, slobode, demokracije, solidarnosti i međunarodnog prava. Hrvatska bi pregazila sva svoja načela kada danas ne bi stala uz bok ukrajinskom narodu koji se pokazao kao veliki prijatelj hrvatskog naroda - naglasio je.

Rusku agresiju oštro osuđuje i predsjednik Republike Zoran Milanović te napade ruskih vojnih snaga smatra neprihvatljivim kršenjem ukrajinskog suvereniteta. Milanović je pozvao Rusiju na prekid vojnih napada protiv Ukrajine te je dodao kako se nada brzom smirivanju situacije i nastavku diplomatskih aktivnosti u cilju pronalaženja mirnog rješenja. Predsjednik Milanović izrazio je žaljenje zbog ljudskih žrtava u Ukrajini.

CIJENA PLINA UVEĆANA, OPSKRBA NEOMETANA

A zbog ruske agresije na Ukrajinu uvećana je cijena plina za 31 postotni bod, a cijena Brent nafe za 6 postotnih bodova. Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić upozorio je da će se porast odraziti i na ostale segmente, na robu visoke potrošnje, no da se na to ne može znatno utjecati. Na novinarski upit što će sankcije Rusiji značiti za Hrvatsko gospodarstvo, kao i kriza, Ćorić je rekao

- Ekonomske posljedice krize bit će proporcionalne duljini njezinog trajanja. Ne možemo očekivati da će europsko gospodarstvo, samim time i hrvatsko koje je integralni dio europskog gospodarstva normalno funkcionirati ako se ove ratne strahote nastave. Nadamo se da eskalacija neće potrajati i da će se zaustaviti, no neovisno o tome, ako dođe do daljnje eskalacije cijena koja bi se produljila, onda ćemi promišljat kako i na koji način dodatno reagirati. Ono što sad trebamo imati na umu je da je opskrba plinom i dalje neometana neovisno o razvoju situacije u Ukrajini - rekao je ministar Ćorić.

Pročitano 461 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija