Pročelnik UO za poljoprivredu predstavio mogućnosti korištenja digitalnih rješenja u poljoprivredi

Zgrada Vukovarsko-srijemske županije Zgrada Vukovarsko-srijemske županije Foto: Arhiva HRV

U Vukovaru je održana 4. sjednica Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije na kojoj su bile četiri točke dnevnoga reda među kojima i „Mogućnosti korištenja digitalnih rješenja u poljoprivredi, okolišu i primarnoj infrastrukturi na području Vukovarsko – srijemske županije” čiji je izvjestitelj bio Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije.

- Svi znamo da je digitalizacija postala svjetski trend i da je opće upotrebljiva na svim razinama. Također, svi znamo i da je poljoprivreda prostorno i proizvodno jako vezana uz količine kvalitete mjerenja pa i uz cijeli prostor kojim mi gospodarimo. Mi smo sada u prilici bolje gospodariti našim prostorom. Sada imamo desetak mogućnosti za bolje gospodarenje tlom. Isto tako, s digitalizacijom možemo kroz neku bazu podataka stvarati nove lokalne strategije na području naše županije uključujući i to kako pametnije koristiti zemljišta. Jedan od velikih problema naše županije je taj što mi obrađujemo 140 hektara zemlje, a u upisniku je 130. Za tih 10 tisuća hektara mi ne možemo naći pravnu osnovu i time gubimo silne novce koje možemo dobiti kroz izravne potpore za prostor – pojasnio je Matić.

Na pitanje koriste li naši poljoprivrednici digitalizaciju i u kojem opsegu, Matić je pojasnio kako će se rijetko naći poljoprivrednik koji ne koristi digitalizaciju.

Osvrnuo se i na odluku Vlade Republike Hrvatske vezanu uz izgradnju logističko distributivnih centara.

- To ohrabruje jer će naši proizvođači gospodariti svojim proizvodima do usta potrošača. Proizvođači više neće morati svoje proizvode odnositi van svoje županije nego će donijeti u naš logistički distributivni centar koji se gradi području grada Vinkovaca – naglasio je Matić.

Pročitano 409 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase