Penava na aktualcu: „Riječ je o političkoj hajci protiv mene”

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara Foto: Valerija Lozančić

Na aktualnom satu gradonačelnika, koji je prethodio 10. sjednici Gradskog vijeća, osam je vijećnika uputilo svoja pitanja gradonačelniku Ivanu Penavi.

KOLATERALNE ŽRTVE

Vijećnika HDZ-a Igora Gavrića zanimao je gradonačelnikov osvrt na, kako je rekao, medijske natpise iz kojih je vidljivo kako su podignute kaznene prijave protiv direktora dvaju gradskih tvrtki i kako će se prema tome postaviti, s obzirom da je u obje tvrtke predsjednik njihovih Skupština.
Gradonačelnik Penava odgovorio je kako je riječ o političkoj harangi usmjerenoj prema njemu te kako su ova dva društva, njihovi direktori i njihove obitelji samo kolateralne žrtve. Najavio je i sudski epilog ove, kako ističe, političke urote.

- Medijski napisi koji traju već nekoliko godina, odnosno od početka moje političke karijere, dolaze uvijek iz istog smjera, od novinara koji o Vukovaru nikada, pa tako ni sada, nije napisao lijepu riječ – započeo je Penava, ističući kako, prije svega, trebamo težiti da sve institucije u našoj državi rade svoj posao. Rekao je kako smatra da, ako se dokaže da nešto nije sukladno zakonu i na korist općem i javnom interesu građana, to mora biti sankcionirano.

- S druge strane, moram biti realan. Meta sam ja, a dva su direktora kolaterala, što se vidi iz pripreme policije i opreme spornog članka koji ima moju sliku – rekao je Penava te dodao kako je policija promptno reagirala i objavila rezultate svojih izvida bez potvrde optužnog prijedloga DORH-a koji je jedini meritoran. Konstatirao je kako je do sada preživio puno sličnih napada pa će preživjeti i ovaj.

- Žao mi je što je riječ o direktorima koji godinama obavljaju svoje dužnosti bez i jedne mrlje u karijeri, što oni i njihove obitelji proživljavaju stres na koji nisu navikli, za razliku od nas koji smo izravno u politici. Smatrajući da je ovo sve politički montirano, pozvao je Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku da se potrude dobro istražiti i dokazati ove navode jer su direktore gradskih poduzeća, kako kaže, izložili javnom ruglu.

Podsjetio je kako u nadležnoj policijskoj upravi rade uglavnom dobri i časni ljudi, ali s druge strane naglasio je i kako je riječ o istoj onoj upravi koja je u nedavnom incidentu, kada je aktualni župan doživio prometnu nesreću, ignorirala svjedoke i tvrdila kako ih nema. Naglasio je kako je uvijek za pravičnost i ako je netko zaista kriv, počevši od njega samoga, neka za to odgovara. Spomenuo je i kako nas okružuju pojedinci koji nam ne služe na čast.

- Kada me takvi šamaraju i izazivaju, optužuju nevine ljude bez meritornih dokaza, naravno da moram poslati opomenu kako bih tome stao na kraj. Da obrazložim, ovdje nema privatnih tvrtki, nego je riječ o poslovanju jedne gradske tvrtke s poslovanjem druge gradske tvrtke te se niti u jednom slovu ne govori da je netko nešto ukrao. Dapače, tema je nešto drugo. Ako bude potvrda optužnice, idemo na sud pa ćemo vidjeti tko je bio u pravu. Protiv tog načina nemam ništa, ali protiv medijske harange gdje u novinama imate moju sliku, a nisam odgovorna osoba niti u jednom od ta dva društva te onda promptno postupanje policije koja ima čitav niz lapsusa u puno važnijim istragama, na taj ritam i ples neću pristati i bojim se da će se razočarati oni koji žele zakotrljati ples. Pozivam sve skupa na ples – rekao je Penava.

Uzimajući u obzir aktualna poskupljenja, Robert Rapan iz redova Hrvatskih suverenista upitao je kakva je trenutna situacija s provedbom projekta izgradnje Ekonomske škole.

- Situacija nije dobra. Stanje u državi, kako možete čuti i u medijima, nije dobro. Vlada nam ne omogućuje okvir potreban za snalaženje. Dolazi do poskupljenja, između ostalog, i građevinskog materijala, troškova radne snage i energenata. S druge strane, imamo ugovore koji su dugoročni i fiksni, s utvrđenim troškovima, onakvi kakvi jesu. Svi izvođači temeljem Zakona o javnoj nabavi daju bankarska jamstva koja su određena na najviše 10 posto vrijednosti ukupnog posla, dok po drugom zakonu o obveznim odnosima do 10 posto poskupljenja ide na teret izvođača radova. Sve preko toga daje razloge da se cijene mogu korigirati, ali nitko ne objašnjava kako napraviti korekcije. Išao sam prema Vladi s tim pitanjem, razgovarao sam kao predsjednik saborskog Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu sa županima, gradonačelnicima, načelnicima općina. Svi su u problemu, a polako je na snazi otkazivanje ugovora i odustajanje Europske unije – pojasnio je Penava te je ispričao i kako mu je potvrdu o odustajanju od 88 milijuna kuna vrijednog projekta u Gradu Zagrebu dala ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

- Mi smo morali poduzeti korake kako ne bismo bili primorani platiti penale Europskoj uniji. Morali smo raskinuti ugovore i vrlo je vjerojatno kako će slučaj završiti na sudu jer je izvođač radova dva mjeseca konzervirao gradilište i nije se pomaknuo s mjesta. Dakako, to nam nije bilo u interesu, ali nismo imali druge mogućnosti jer bismo u suprotnom imali još veći financijski gubitak. Također, povukli smo bankovna jamstva od te tvrtke u iznosu od gotovo deset milijuna kuna – rekao je Penava. Dodao je i kako je Trgovački sud u Osijeku stopirao jamstvo s tumačenjem da ako se ono potegne, doći će do kolapsa tvrtke i njeni zaposlenici dobit će otkaze.

- Jasno je kako potpisi na ugovorima nisu meritorni. Dobrodošli u Hrvatsku! - zaključio je gradonačelnik.

O REBALANSU

Majda Jakša, iz redova HDZ-a, istaknula je kako roditelje zanima na koji način i tko sufinancira ljetovanje djece u Velom Lošinju, na Korčuli i drugim mjestima na Jadranu. Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš odgovorio joj je kako se ljetovanja financiranju dugogodišnjom suradnjom s donatorima, poput Općine Dugopolje, Čiova, Grada Korčule i drugih.

- I ove godine naši najuspješniji učenici imaju priliku vidjeti Jadransko more. Grad Vukovar poduzima sve što je potrebno u smislu suorganizacije, ali uz to imamo određene troškove koji nisu mali pa tako snosimo troškove prijevoza, a iznos je i do 50 tisuća kuna na godišnjoj razini. Ove godine će na ljetovanje ići oko 190 učenika. Kao osnovni kriterij bio je uspjeh u školskoj godini, a to je još jedan vid nagrade našim najuspješnijim učenicima koji na najbolji mogući način prezentiraju Vukovar – rekao je Paloš.

Krešimira Raguža, zamjenika predsjednika Gradskog vijeća Grada Vukovara iz redova HDZ-a, zanimalo je može li se proračun bolje planirati kako ne bi dolazilo do učestalih rebalansa.
Penava je objasnio kako se u teoriji gradski proračuni zasigurno mogu preciznije planirati. No, kako je rekao, tada može doći do mogućnosti da u idućem proračunskom razdoblju ne predvidimo na vrijeme financijska sredstva za realizaciju neke kapitalne investicije koja se realizira na inicijativu države, europskih fondova ili nekih drugih izvora. U tom slučaju, bez jasno predviđene proračunske stavke, takvi projekti se ne bi mogli realizirati ili bi se pak ponovno moralo sastajati Gradsko vijeće kako bi se radio novi rebalans gradskog proračuna kojim bi se predvidjela sredstva za tu namjenu.

Razmišlja li Grad o mjerama za olakšavanje udara na standard građana, zanimalo je vijećnika DSS-a Srđana Milakovića. Gradonačelnik je objasnio kako u ovome trenutku postoje fiskalni kapaciteti za povećanje socijalnih prava iz proračuna, no naglasio je kako je situacija nepredvidiva.
- Vremena koja dolaze su neizvjesna, čekamo vidjeti što će se i kako dogoditi. Što učiniti? Hoćemo li sredstva povećavati građanima treće životne dobi ili mladima? U ovom trenu promatramo što se događa i pokušavamo reagirati tamo gdje situacija postaje kritična. Pokušat ćemo ići u korist najugroženijima, a kako ne bismo u opasnost doveli gradske ustanove, tvrtke i proračun – rekao je Penava. Naglasio je kako se svi pribojavamo jeseni i zime te će se za to razdoblje morati pripremiti paket mjera.

Vijećnik HNS-a Nenad Bučko zatražio je pisani odgovor u svezi jednog vukovarskog ugostiteljskog objekta koji se, kako prenosi, u posljednje vrijeme susreće s intervencijama policije u ranim večernjim satima zbog prebučne glazbe. Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić pojasnila je da Grad Vukovar na zahtjev vlasnika ugostiteljskih objekata može produžiti radno vrijeme istih te će u nadolazećem razdoblju razgovarati s vlasnikom ugostiteljskog objekta kako bi iznašli optimalno rješenje. Vijećnik je bio zadovoljan odgovorom te je odustao od zahtjeva za pisanim odgovorom pozdravljajući odnos prema ugostiteljima.

Stjepan Mađarac, vijećnik iz redova HDZ-a, upitao je može li se građanima Vukovara omogućiti niža cijena ulaznice na Vukovarski vodotoranj, na što je gradonačelnik Penava predložio mogućnost uvođenja godišnje karte za Vukovarce. Mirela Janković, direktorica Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskoga zajedništva, naglasila je kako će na tu temu održati sastanak i razmotriti što se može dogovoriti.

ČISTE ULICE

Vijećnik Hrvatskih suverenista Vedran Vuleta pohvalio je rad gradske tvrtke Komunalac te se osvrnuo na prvo pitanje u vezi kaznenih prijava direktora dvaju gradskih tvrtki i skrenuo pažnju na to kakav je Komunalac bio prije dolaska aktualnog direktora na čelo tvrtke.Vuleta je postavio i pitanje vezano uz raskrižje Frankopanske ulice i Ulice Nikole Tesle koje je, prema njegovom mišljenju, loše uređeno, što za rezultat ima brojne prometne nesreće. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig pojasnio je kako je Grad već uputio inicijativu za postavljanje semafora na navedenom križanju, no isti ne može biti postavljen na tom mjestu jer bi bio preblizu već postojećem semaforu na križanju ulica Frankopanske i Europske unije.
- Jedino trenutno moguće rješenje je da se omogući skretanje u Ulicu Nikole Tesle, no to ne bi riješilo problem prometnih nezgoda. Tamo smo već napravili led markere kako bismo smanjili nalet na pješake. Jedino što je moguće jest postaviti pješački semafor, ali ni tada ne bi bio riješen problem prometnih nezgoda – zaključio je Čulig.

ZADOVOLJNI SUGRAĐANI

Vijećnik Domovinskog pokreta Domagoj Bilić prenio je zadovoljstvo sugrađana na proces izgradnje nogostupa na križanju ulica bana Josipa Jelačića, Petri skele, Varaždinske i Splitske te upitao može li se postaviti i zaštitna ograda duž nogostupa jer se isti nalazi uz vrlo prometnu državnu cestu. Pročelnik Čulig rekao je kako se nogostup radi na temelju prometne dokumentacije i uvjeta Hrvatskih cesta u čijem je vlasništvu državna cesta.

- Nakon završetka radova reagirat ćemo i tražiti rješenje u vidu zaštitne ograde, kao što smo reagirali i za zaštitnu ogradu u sklopu nove biciklističke staze - pojasnio je Čulig.
Bilić je u ime Kluba vijećnika postavio pitanje vezano uz korištenje sanitarnih čvorova na vukovarskoj Adi. Gradonačelnik je pojasnio kako su navedeni objekti na vukovarskoj Adi u vlasništvu Hrvatskih voda te kako je Grad poduzeo potrebne radnje da se navedeni objekti stave u funkciju.
Pročelnik Paloš je pojasnio kako je vukovarska Ada javno dobro u nadležnosti Hrvatskih voda i u vlasništvu Republike Hrvatske, stoga je i navedeni objekt u vlasništvu Republike Hrvatske.

- Gradu Vukovaru je otok dan u funkciju rekreacije i odmora. Zbog zastarjelosti i tehničkih problema do sada nije bilo moguće koristiti sanitarne čvorove, no uskoro se očekuje stavljanje spornih objekata u funkciju – naglasio je Paloš.

Na kraju aktualnog sata predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Željko Sabo istaknuo je kako inflacija i troškovi polako čine svoje te upitao gradonačelnika postoji li plan vezan uz korekcije i povećanje koeficijenata u Gradu Vukovaru i gradskim tvrtkama i ustanovama. Gradonačelnik je naglasio kako se navedena opcija razmatra i kako su svi svjesni da su plaće puno niže nego što su bile te da će reagiranje ovisiti o situaciji koja je sve zatekla.

Pročitano 721 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase