Gradonačelnik Ivan Penava obišao novopostavljeni spomenik "Ovčara"

Gradonačelnik Ivan Penava obišao novopostavljeni spomenik "Ovčara" Foto: Sandra Grgić

Novopostavljeni spomenik posvećen žrtvama Ovčare u petak je zajedno s autorom spomenika, vukovarskim braniteljem Dubravkom Duićem obišao gradonačelnik Ivan Penava koji je naglasio kako je izuzetno važno sačuvati uspomenu na sve one heroje koji su svoje živote položili na oltar domovine.

- Izuzetno sam zadovoljan i ponosan na ovaj spomenik i autora Dubravka Duića. Ovaj spomenik je opomena na stratište koje se nalazi nedaleko od ovoga mjesta. Koncept spomenika, siluete tijela izbušene mecima, sirov su i snažan podsjetnik na još siroviji i brutalniji događaj koji se ovdje dogodio. Svaka silueta ima svoju priču i svaka šalje poruku da ne zaboravimo koliko je trnovit put bio ka slobodnom Vukovaru i Hrvatskoj – rekao je Penava podsjetivši na činjenicu kako do danas, za zločin počinjen na Ovčari, osim Haškog suda, ni jedan hrvatski sud nije donio ni jednu presudu te da nitko od generalštaba JNA, sila koju su napadale Hrvatsku i Vukovar, nije odgovarao.

- Niti jedna poginula žrtva, niti jedan logoraš koji je bio zatočen na području Srbije nije dobio zadovoljštinu, nije dobio niti ispriku ili priznanje od Republike Srbije i to je ono što me žalosti jer naše vlasti nikada nisu smogle snage biti dostojne ovih ljudi kojima se ovdje klanjamo i kojima se same te vlasti klanjaju – naglasio je Penava zahvaljujući svima koji su radili na realizaciji ovoga projekta.

Na spomeniku se nalaze četiri siluete čija su tijela izbušena mecima, kao i siluete dvaju poprsja zalivenih u beton s tragovima koje asociraju na otiske vojničkih čizama te smotuljak zahrđale žice. Izradu spomenika pomogao je i Grad Vukovar, a spomenik je izrađen na inicijativu Danijela Rehaka, u sjećanje na više od 200 žrtava pogubljenih na Ovčari.

- Na inicijativu mojeg prijatelja iz djetinjstva koji je nedavno preminuo, profesora Danijela Rehaka, i uz moju ideju, na realizaciji ovog projekta radili smo tri godine. Iznimno sam ponosan što se ponovno dokazalo da mi Hrvati, kada se nešto treba odlučiti, budemo jedinstveni. Tako je bilo i u ovom slučaju, gdje sam prilikom izgradnje spomenika dobio podršku gradonačelnika grada Vukovara Ivana Penave i župana Vukovarsko-srijemske županije Damira Dekanića. Cilj logoraša bio je da za svoj 30. rođendan, koji je bio 14. kolovoza, obiteljima ubijenih na Ovčari poklonimo jedan znak pažnje kojim ćemo dokazati da uvijek mislimo na ljude ubijene na Ovčari. Tih dana jako je tanka bila linija između života i smrti. Zbog toga mislim da je hrvatski narod dužan misliti na te ljude i njihove obitelji – pojasnio je Duić te uputio zahvalu Vukovarsko-srijemskoj županiji, Gradu Vukovaru i svima koji su pomogli pri realizaciji ovoga spomenika.

- Želim zahvaliti i Grgić Ivi, Bilandžić Milanu, Stojanović Slavku, Šimić Darko i inžinjerki Željki Sabo koji su skupa sa mnom gradili ovaj spomenik – rekao je Duić.

Pročitano 371 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase