Na području Vinkovaca u tijeku istraživanja geotermalnog potencijala

Središte Vinkovaca Središte Vinkovaca Foto: Sandra Grgić

Na području Vinkovaca u tijeku su istraživanja geotermalnog potencijala kako bi se utvrdilo stvarno stanje ležišta termalnih voda radi njihova korištenja za toplinarstvo, a koji bi, ukoliko budu zadovoljavajuća, mogla voditi prema većoj energetskoj neovisnosti gradskih domaćinstava i gospodarstva.

- Grad Vinkovci ima toplinski sustav na koji je priključeno oko 1700 domaćinstava i ako se ovo istraživanje pokaže plodonosnim mogli bismo se okrenuti obnovljivim izvorima energije. Korist od ovoga mogla bi imati i industrija, a posebice poljoprivreda kada je u pitanju staklenička proizvodnja - pojasnio je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić prilikom obilaska mjesta na kojem se istražuje geotermalni potencijal.

Prema njegovim riječima, dobrobiti od korištenja geotermalnih izvora energije su višestruki, od održivoga kružnog gospodarenja obnovljivim izvorima energije do energetske neovisnosti, a sve radi dugoročne ekonomske isplativosti.

- Procjena je da bi prelaskom na grijanje iz geotermalnih izvora računi građana za grijanje bili niži i za 50 posto - naglasio je Romić. 

Pročitano 252 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase