NAJNOVIJE
U OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru u tijeku završna svečanost projektnog tjedna posvećenog jeziku

Učenici i učitelji Osnovne škole Dragutina Tadijanovića svakoga proljeća organiziraju Projektni tjedan u okviru kojega obrađuju razne teme, a potom na završnoj svečanosti naučeno prezentiraju svojim roditeljima i gostima. Ovogodišnji Projektni tjedan posvećen je temi jezika i jezičnim izričajima. Današnja završna svečanost podijeljena je na dva dijela, u okviru Dana otvorenih vrata škole učenici od 16 sati predstavljaju svoje projektne aktivnosti u učionicama, a zatim na zajedničkoj, školskoj svečanosti koja počinje u 17 sati sve aktivnosti bit će predstavljene i u školskoj dvorani.

(Petak, 26 Travanj 2024 15:33)
U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao besplatnu radionicu

U Hrvatskom domu Vukovar profesor matematike i financijski vloger Toni Milun održao je besplatnu radionicu.

(Petak, 26 Travanj 2024 13:44)
Predstoji nam bogat sportski vikend

Treći po redu šahovski turnir za kadete i juniore "Vukovaru na dar mladi igraju šah" koji se organizira povodom Dana grada Vukovara bit će održan u OŠ Dragutina Tadijanovića s početkom u 9,30 sati. Na vukovarskom plivalištu biti će održano 3. Otvoreno prvenstvo VSŽ u plivanju, koje započinje u 10,00 sati. Natjecanje organizira Plivački savez VSŽ. U 12,00 sati održat će se 20. regata sv. Filipa i Jakova u organizaciji Hrvatskog veslačkog kluba „Vukovar“.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:28)
Prekršajno procesuirani zbog uporabe pirotehničkih sredstava te narušavanja javnog reda i mira tijekom nogometne utakmice

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako je prošle subote, 20. travnja u Vrbanji, na stadionu „Željko Čekić“ odigrana nogometna utakmica 26. kola MŽNL Osijek - Vinkovci 23/24 između NK „Slavonija“ iz Soljana i NK „Sloga“ iz Štitara.

Tijekom utakmice navijači gostujuće momčadi palili su pirotehnička sredstva i bacali ih u teren stadiona i na igralište osnovne škole, nakon čega je došlo i do narušavanja javnog reda i mira.

Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prekršajno je procesuirano više osoba, protiv kojih slijedi podnošenje optužnih prijedloga nadležnom sudu.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:17)
Osumnjičen za dvije teške krađe u pokušaju

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje dva kaznena djela teške krađe u pokušaju - izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske.

Naime, utvrđena je sumnja kako je osumnjičeni 30-godišnjak tijekom proteklog vikenda, 20.-22. travnja, provalio u prostor prodavaonice poljoprivredne zadruge u Vukovaru, iz koje nije ništa otuđio.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je kako je u prosincu 2022. godine provalio u nenastanjenu obiteljsku kuću u Vukovaru, iz koje također nije ništa otuđio.

Protiv 30-godišnjaka je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:15)
U subotu 27. travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci započinje 6. Festival dječje knjige

U subotu 27. travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci započinje 6. Festival dječje knjige.

(Petak, 26 Travanj 2024 12:15)
U Sabor izabrano 37 zastupnica, najviše do sada

U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice - prenosi HINA. 

Na izborima za Sabor u srpnju 2020.  izabrano je 35 žena, četiri godine prije toga, na izborima u rujnu 2016., samo njih 19.

Novoizabrani saborski zastupnici u prosjeku imaju gotovo 51 godinu, zastupnice su nešto mlađe (49) od kolega (51,5 godina), pokazuje Izvješće o provedenim izborima Državnog izbornog povjerenstva. 

Najmlađi zastupnik je Armin Hodžić (rođen 1996.) koji zastupa pet nacionalnih manjina, najstariji Veselko Gabričević (1948.), izabran na koalicijskoj listi HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU-a.

Najmlađa zastupnica je Sonja Radolović (1987.) iz koalicije Rijeke pravde, iz koje dolazi i najstarija zastupnica Anka Mrak Taritaš (1959.).

Samo je jedan zastupnik mlađi od 30 godina, Hodžić, najviše zastupnika (56), ima između 51 i 60 godina, te između 41 i 50 godina (54).

Za ulazak u Sabor kandidiralo se 2302 kandidata, od čega muškaraca 1333 (58 posto), a žena 969 (42 posto).

Čak 66 od 151 zastupnika izabrani su zahvaljujući preferencijalnim glasovima, a mjereno u postocima, najviše u 11. izbornoj jedinici, gdje su sva trojica zastupnika: Zvonko Milas, Dario Pušić i Radoje Vidović, izabrani zahvaljujući tim glasovima.

Mogućnost da zaokruži 'svog' kandidata na nekoj od 165 lista, koliko se natjecalo na izborima, iskoristilo je gotovo 64 posto birača na važećim glasačkim listićima.

Na izbore su izašla 2.216.763 birača ili 62,3 posto.

Najviše ih je, gotovo 70 posto (235.854), glasovalo u 1., zagrebačkoj izbornoj jedinici.

(Petak, 26 Travanj 2024 11:48)

Od 1. svibnja Petrovačka dola primat će samo smeće iz Vukovara

Usvajanje zapsinika Usvajanje zapsinika Milan Paun

Na aktualnom satu devet je vijećnika postavilo pitanja zamjeniku gradonačelnika Vukovara Filipu Sušcu budući da gradonačelnik Ivan Penava nije bio na sjednici Gradskoga vijeća.

Robert Rapan (HS) pitao je hoće li biti prošireni kapaciteti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata. Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac potvrdno je odgovorio te naveo kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja pokrenulo postupak proširenja, a zemljane radove vrijedne 1,6 milijuna kuna izvodit će vukovarske tvrtke Komunalac i Vodovod Grada Vukovara.

Krešimira Raguža (HDZ) zanimalo je zašto je uklonjen zeleni otok u središtu Mitnice te hoće li biti vraćen. Sušac je rekao da su nesavjesni pojedinci unatoč postavljenoj kameri ubacivali nerazvrstani otpad, da su im služili kao deponij otpada, pa su zato neki zeleni otoci uklonjeni, a postavljeno je 55 novih polupodzemnih kontejnera.

Nikola Mažar (HDZ) je rekao kako je Fond za razvoj Grada Vukovara izdvojio 2,65 milijuna eura za 11 projekta u Vukovaru, a među njima je projekt unutarnjeg uređenja Radničkoga doma u Borovu naselju za potrebe Veleučilišta Lavoslava Ružičke, za to je predviđeno 1,16 milijuna eura. Pitao je hoće li Grad Vukovar prenamijeniti novac koji je osigurao za istu namjenu. Dobio je odgovor da će do prenamjene doći u ljetnom rebalansu gradskoga proračuna.

Stjepan Mađarac (HDZ) rekao je kako u svibnju istječe koncesija za prijevoz čamcima na Vukovarsku adu te pitao hoće li u svibnju biti objavljen novi natječaj. Sušac je odgovorio da je natječaj objavljen i završen te se uskoro očekuje odluka o odabiru najpovoljnijega ponuđača, a Grad Vukovar želi i ove godine osigurati besplatan prijevoz građanima i turistima.

Vedran Vuleta (HS) pitao je jesu li na odlagalištu otpada Petrovačka dola popunjeni kapaciteti. Sušac je rekao kako je to točno te da će od 1. svibnja tamo otpad moći odlagati samo Grad Vukovar i dvije okolne općine, a ostali gradovi i općine s područja Vukovarsko-srijemske županije to više neće moći činiti pa će Petrovačka dola vrlo brzo postiti važna tema u medijima.

- Druge jedinice lokalne samouprave više neće smjeti dovoziti svoje smeće u Petrovačku dolu. Da je Vukovar u u toj situaciji, ne bih se libio kamion smeća odvesti u Zagreb pred Vladu i pitati gdje da ga odložimo. Žao nam je drugih gradova i gradonačelnika, ali mi smo izabrani od građana Vukovara i njima polažemo račune - ispričao je Sušac.

Mađarac je pitao i hoće li nakon javnoga poziva za potpore u poljoprivredi biti skoro raspisan poziv i za potpore gospodarstvenicima. Dobio je odgovor da će javni poziv biti raspisan za mjesec dana, a sredstva za ovu namjenu nisu još određena i iznosit će između jedan i jedan i pol milijuna eura.

Dejan Drakulić (SDSS) pitao je Sušca zna li da postoji peticija za promjenu naziva Ulice Branka Radičevića. Sušac je niječno odgovorio, a gradski pročelnik za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić rekao kako je inicijativa došla do njega te da je tražio od predlagatelja dopunu, da obrazlože razloge i nakon toga će Gradsko vijeće odlučiti o prijedlogu. Drakulić je napomenuo da su neki građani potpisali peticiju iz straha.

 Domagoj Bilić (DP) upozorio je kako su kod Vukovarske gospodarske zone česte prometne nesreće te može li Grad Vukovar što učiniti za sigurnost prometa. Dodao je da je iz zone nezgodno vozilom izaći na državnu cestu na kružnom toku jer vozači na cesti voze velikim brzinama te upitao je li moguće postaviti ležeće policajce na tu cestu da uspore promet. Sušac je potvrdio da neki vozači voze prebrzo i kroz zonu i državnom cestom, a Dražen Čulig, pročelnik za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo, dodao da su postavili dodatne prometne znakove, nije pomoglo, da će postaviti svjetlosnu signalizaciju, a smatra da bi ležeći policajci bili uništeni za mjesec dana zbog velikoga prometa na državnoj cesti i uz to nije uopće lagano dobiti dopuštenje za postavljanje ležećih policajaca na državnu cestu.

- Na kružnom toku nema glavne ceste i svi su vozači, koji ulaze u kružni tok, ravnopravni. Svi moraju usporiti brzinu – ustvrdio je Čulig.

Srđan Milaković rekao je kako se na državnoj razini priprema zakon koji će omogućiti državno i lokalno sufinanciranje ugradnje dizala u višestambene zgrade te pitao hoće li Grad Vukovar sudjelovati u tom sufinanciranju. Grad Vukovar će sigurno sudjelovati kada zakon bude donesen, odgovorio je Sušac, a utvrdit će koliko će to sufinanciranje biti.

Za riječ se javio i novi budući vijećnik Stjepan Mađarević (HDZ), predsjednik vijeća Željko Sabo je rekao kako to nije u skladu s poslovnikom, no dopustio je budućem vijećniku da postavi pitanje, a Mađarević je naveo kako je Državni inspektorat obavio nadzor u Gradskoj knjižnici i Vukovar i utvrdio nezakonitosti u radu te pitao Sušca ima li informacije o tome.

- Neka službe rade svoj posao po predviđenoj proceduri. Nije na nama da u to ulazimo, ako postoje kakve nepravilnosti, naredit ćemo da se to otkloni. Knjižnica mora biti funkcionalna i u službi građana, a ona to jest. Pritužaba građana nema. Ne možete govoriti o nezakonitim radnjama samo zato što netko smatra da su to nezakonite radnje, samo zato što je to vama rekla neka osoba. Pričekajmo nalaz inspekcije – odgovorio je Sušac i zamolio ravnateljicu knjižnice Anitu Baier Jakovac da ona odgovori. Ona je pak rekla kako priprema izvješće o radu knjižnice za prošlu godinu i da će u tom izvješću biti odgovori na sva ovakva pitanja, a izvješće će se brzo naći na sjednici Gradskoga vijeća i tada će vijećnici o njemu raspravljati. Za riječ se opet javio Mađarević i dodao kao je početkom travnja obavljena inspekcija u knjižnici, utvrđene su nezakonite radnje i poduzete zakonske mjere o čemu je obaviješten osnivač (Grad Vukovar) i Ministarstvo kulture. Zatražio je pisano očitovanje, a to je zasmetalo Domagoju Biliću, vijećniku Domovinskoga pokreta, koji je upozorio kako Mađarević ne može tražiti po poslovniku pisano očitovanje jer još nije gradski vijećnik pa je to zloupotreba. Sabo je potvrdio da to nije po poslovniku te upozorio kako je Mađareviću ipak dao riječ pa je onda u redu i da dobije odgovor na način da će pisani odgovor dobiti Klub HDZ-a.

Na kraju je Jasmina Jukić (HS) pitala hoće li biti objavljen gradski javni poziv za turizam kao što je objavljen za poljoprivredu i u pripremi je za gospodarstvo, kako bi i iznajmljivači apartmana dobili poticaje. Sušac je rekao kako je u pripremi novi model poticanja razvoja turizma u što će biti uključeni privatni iznajmljivači te da sada proučavaju iskustva drugih gradova budući da žele poboljšati turističku ponudu Grada Vukovara.

 

 Gradsko vijece Milan Paun 2023

Pročitano 510 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija