NAJNOVIJE
Na Pravnom fakultetu u Osijeku započeo je dvodnevni Kongres studenata socijalnoga rada

Kongres studenata socijalnoga rada Pravnoga fakulteta u Osijeku, treći po redu, ove se godine održava na temu „Rasprostranjenost socijalnog rada i njegova uloga”.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 14:21)
U Vukovaru se ovoga tjedna obilježava Europski tjedan mentalnog zdravlja

U Vukovaru se ovoga tjedna obilježava Europski tjedan mentalnog zdravlja.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 12:10)
Izborom Jandrokovića za predsjednika konstituiran 11. saziv Sabora

Nepunih mjesec dana nakon parlamentarnih izbora, izborom Gordana Jandrokovića za predsjednika sa 144 glasa za i 6 protiv, konstituiran je 11. saziv Hrvatskog sabora.

- Dobiti treći put povjerenje zastupnika za obnašanje dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora zaista je izuzetna čast. Novoizabranim zastupnicama i zastupnicima još jednom čestitam na izboru. Neki od vas su bili i u prethodnim sazivima, a mnogi će prvi put sjesti u saborske klupe. Svima nam zajedno želim uspješan saborski mandat i da kroz kvalitetan i predan rad opravdamo povjerenje dobiveno od naših građanki i građana - rekao je Jandroković. 

 

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 12:03)
Vlada: Nabava devet CT simulatora za bolnice

Tehnička Vlada donijela je u četvrtak odluku o nabavi CT simulatora za bolnice radi poboljšanja prevencije, liječenja i dijagnostike raka kako bi se svim onkološkim bolesnicima osigurala optimalna terapija.

Ministarstvo zdravstva provodi projekt u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti a vrijedan je 6.5 milijuna eura. Nabavlja se devet CT simulatora - tri za KBC Zagreb, dva za KBC Sestre milosrdnice i po jedan uređaj za KBC Split, KBC Rijeku, KBC Osijek i Opću bolnicu Zadar. 

Uređaji će biti isporučeni bolnicama u roku od 12 mjeseci, a novac je osiguran u državnom proračunu za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu.

Također, Vlada je donijela uredbu kojom prestaje raditi Ured potpredsjednice Vlade.

Premijer Andrej Plenković prethodno se na sjednici zahvalio dosadašnjoj potpredsjednici Vlade Anji Šimpragi, kao i ministrima Brnjac i Malenici, na postignućima u svojim resorima te na doprinosu u ostvarenjima programa Vlade.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 11:40)
Vlada nagradila Baby Lasagnu s 50.000 eura

Kako prenosi Hina,  tehnička Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o dodjeli novčane nagrade Marku Purišiću, umjetničkog imena Baby Lasagna, u iznosu od 50.000 eura za uspjeh na ovogodišnjem Eurosongu i kao posebno priznanje Vlade za doprinos promidžbi i međunarodnoj vidljivosti Hrvatske.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 10:43)
Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar građanima mjerili razinu šećera u krvi i krvni tlak

Gradsko društvo crvenog križa Vukovar obilježilo je Tjedan crvenog križa.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 10:23)
U tijeku je Javni poziv za upis djece u Dječji vrtić Vukovar 1

Dječji vrtić Vukovar 1 raspisao je 7. svibnja 2024. Javni poziv za upis djece u redoviti cjelodnevni program, poludnevni program i program predškole u navedenom vrtiću za pedagošku godinu 2024./2025.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 10:20)

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković boravila je u petak u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković boravila je u petak u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Naime, zbog potvrđenih slučajeva afričke svinjske kuge na objektima na području Vukovarsko-srijemske županije, a u cilju određivanja daljnjih mjera i aktivnosti potrebnih za kontrolu i suzbijanje ove bolesti, ministrica Vučković s državnim tajnikom Mladenom Pavićem i ravnateljicom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjanom Karačić u Županji su održali sastanak s članovima Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske.
- Sumnja je postavljena u petak, a tada su određene mjere, kontroliranja i ograničenja. Nadležni laboratorij Hrvatski veterinarski institut tu sumnju je potvrdio u ponedjeljak u dva slučaja, a potom se radila daljnja dijagnostika. Nadležne službe su na osam gospodarstava, od toga je sedam potvrđeno, a jedno kontakt gospodarstvo usmrtilo do ovoga trenutka 236 svinja. Što se tiče sumnja, postavljeno je šest novih sumnji – rekla je ministrica te istaknula kako se nada da će se afrička svinjska kuga što prije lokalizirati i u potpunosti iskorijeniti kako bi se ova gospodarska prijetnja sektoru svinjogojstva što prije neutralizirala.
Apelirala je da u slučaju bilo kakvih sumnji, pravovremeno treba reagirati te informirati nadležne. Ravnateljjica uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Kračić naglasila je kako su mjere rigorozne te da su vrlo oprezni jer se radi o opasnoj bolesti.
- Smrtnost kod oboljelih životinja je stopostotna, vrlo se brzo širi, a ne postoji lijek niti cjepivo. Jedini način sprječavanja ove bolesti je usmrćivanje bolesnih životinja i sumnjivih na bolesti. Naredbe jesu rigorozne, ali možemo ih modificirati s obzirom na faktor rizika. Dnevno dobivamo informacije i s obzirom na te dobivene informacije, određivat ćemo određena izuzeća – rekla je Kračić.
Podsjetimo, na snazi je Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj uz prateće Rješenje o određivanju zona ograničenja koje se odnosi na područje Vukovarsko-srijemske županije.

Naredba sadrži niz ograničenja, a neka od njih su premještanje svinja, klanje svinja u klaonici i na objektu za vlastite potrebe, premještanje svježeg mesa i mesnih proizvoda izvan zona ograničenja i druge. Rješenjem su definirane zone zaštite kao i zone nadziranja, a ovisno o razvoju epidemiološke situacije, odredit će se nove zone ograničenja.

Ministarstvo poljoprivrede i Državni inspektorat će učiniti sve kako bi se ASK lokalizirala i što prije iskorijenila sa zaraženog područja i kako bi se spriječilo njeno daljnje širenje, no veliku ulogu u širenju ima i ljudski faktor.

Naglašavamo kako se svi držatelji svinja trebaju strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija. Svako uginuće ili bolest u svinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima.

Pročitano 271 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija