NAJNOVIJE
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Vukovar slavi Dan grada

Grad Vukovar danas slavi Dan grada i blagdan svojih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova.

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:11)
Pet minuta gromoglasne tišine

U povodu Svjetskog dana slobode medija, u petak, 3. svibnja, Sindikat novinara Hrvatske pozvao je svoje članove i sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da u 11.55 sati sudjeluju u 25. simboličnoj akciji Pet minuta gromoglasne tišine. Iz Sindikata novinara Hrvatske kažu da se ove godine Dan slobode obilježava s gorčinom i strepnjom. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:10)
Obljetnica masakra 12 policajaca u Borovu, jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave vukovarsko-srijemske u Borovu je održana središnja komemorativna svečanost povodom 33. obljetnice masakra 12 policajaca, jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu. Obilježavanje je započelo svečanim programom na ulazu u Borovo kod „Dvanaest čempresa”, odakle su okupljeni u mimohodu krenuli prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim redarstvenicima gdje su, u nazočnosti državnog vrha, županijske i gradske vlasti te mnogobrojnih braniteljskih i stradalničkih udruga kao i članova obitelji, položeni vijenci i upaljene svijeće, a održan je i svečani komemorativni program te molitva.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:30)
Vukovarsko rodilište otvara vrata rodiljama i građanima

Povodom Međunarodnoga dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, Odjel za ginekologiju i opstetriciju Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar održava dvodnevne Dane otvorenih vrata 2. i 3. svibnja.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:14)
Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture

Ured europskog javnog tužitelja izvijestio je da su u sklopu istrage korupcije na zagrebačkom Geodetskom fakultetu uhićeni bivši pomoćnik ministrice kulture i sada glavni konzervator Davor Trupković, bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i profesor tog fakulteta Boško Pribičević.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:08)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111

U 14 sati otvara se izložba ratnog vojnog i policijskog znakovlja Josipa Crnjca

  • Srijeda, Stu 15 2023
  • Piše: 

 "Hrvatsko ratno vojno i policijsko znakovlje" naziv je izložbe Josipa Crnjca na kojoj će biti izloženo više od 1800 znakovlja postrojbi iz Domovinskog rata. Izložba se otvara danas u 14 sati u Hrvatskom domu Vukovar.

Autor Josip Crnjac, stožerni narednik, rođen je 9. rujna 1971. godine u Vukovaru. Sudionik je Domovinskog rata od 30. ožujka 1991. godine kao pripadnik specijalnih postrojbi MUP-a, a poslije prelazi u Zbor narodne garde. Zarobljen je 18. studenoga 1991. godine na Mitnici u Vukovaru, odakle je odveden na Ovčaru, a potom u Sremsku Mitrovicu u Srbiji. U logoru je proveo 188 dana te je razmijenjen 22. svibnja 1992. godine kod Lipovca. Po izlasku iz logora ponovno pristupa Ministarstvu unutarnjih poslova gdje radi do umirovljenja 2003. godine. Sudionik je vojno-redarstvenih operacija Maslenica, Medački džep, Bljesak, Oluja te reintegracije Hrvatskog Podunavlja.

VRIJEDNA KOLEKCIJA

Josip je vojne oznake počeo skupljati za vrijeme akcije Maslenica kada mu je prijatelj, kao zahvalu za posuđeni upaljač, darovao značku 4. brigade.

- Sve je počelo slučajno. Počeo sam skupljati po terenu, nešto sam kupovao, a nešto sam dobio od prijatelja i poznanika. Danas kolekcija broji 1700 platnenih oznaka i 138 metalnih - ispričao je Josip te dodao kako je najteže bilo doći do prve oznake 3. gardijske brigade jer je to bilo na samo početku osnivanja brigade i imalo ju je samo dvadesetak ljudi.

- Pripadnici te brigade ni ne znaju da postoji stara oznaka, svi znaju samo za okruglu, a ova je jajasta. Tu oznaku dao mi je jedan od pripadnika koji ju je nosio od početaka - rekao je Crnjac te dodao kako u kolekciji ima i 20-ak oznaka pripadnika HOS-a koji ove godine predvode kolonu. Na izložbu je posebno pozvao mlade kako bi naučili i vidjeli koje su sve postrojbe branile Hrvatsku i omogućile da danas živimo u samostalnoj i suverenoj državi.

Izložba će biti postavljena u Hrvatskom domu Vukovar čija je ravnateljica Ivanka Miličić istaknula kako je ovo drugi put da su izložili ovu kolekciju.

- Vjerujem da će izložba kod naših sugrađana, ali i posjetitelja, polučiti veliki interes s obzirom da se radi o vrlo zanimljivoj kolekciji. Izložba je otvorena do 23. studenoga, a ulaz je besplatan. Kroz ove dane u našim prostorima odvija se veliki broj programa i sigurna sam da će sva događanja, pa i ovo, izazvati veliku pozornost - najavila je Miličić te dodala kako će se izložba moći pogledati u svako doba dana, osim 18. studenoga u vrijeme Kolone.

Jedinstvena zbirka autora Josipa Crnjca doprinosi očuvanju sjećanja na Domovinski rat i sve sudionike i heroje koji su, noseći znakovlje, branili Hrvatsku.

Izložba je dio programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Pročitano 404 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija