Božić je - blagdan rođenja Isusa Krista

Božić je - blagdan rođenja Isusa Krista Foto: Arhiva HRV

Kršćani danas slave Božić, kršćanski blagdan kojim se slavi rođenje Bogočovjeka Isusa Krista, nakon kojega slijede blagdani Svetoga Stjepana, Svetog Ivana, Nevine dječice ili Mladenaca te Silvestrovo ili Stara godina.

Rođenje Isusa Krista kršćanski svijet slavi od davnina, a dan Isusova rođenja smatrali su i početkom nove godine. U razdoblju obnovljenoga Zapadnoga Rimskog Carstva, gotovo u cijeloj Europi početak nove godine bio je na Božić. Hrvatska božićna pjesma "Narodi nam se kralj nebeski" sa stihom "Na tom mladom letu - veselimo se" upućuje na Božić kao prvi dan nove godine. Crkva je tek 1691. prihvatila 1. siječnja kao Novu godinu.

Značenje riječi Božić, kao 'mali Bog', u kršćanstvu ima umilna značenja - blagi Bog, dobri Bog, bliski Bog - Bog dostupan i pristupačan čovjeku. Božić je dan kada je Svemogući Bog postao djetešce pa je Isus zato svenazočni i bliski Bog.  

Na Božić se tradicionalno slave tri mise – polnoćka, zornica i poldanjica, a ovaj veliki dan za kršćane iščekivao se kroz četiri nedjelje koje simboliziraju četiri tisućljeća koliko je po Bibliji prošlo od Kristova dolaska.

U svakom narodu obilježava se na drugačiji način, a u Hrvatskoj se odražava u umjetnosti i književnosti, osobito u spletu običaja i božićnim pjesmama. Pjesme su radosne i sadržajem su zapravo prepjev božićnog evanđelja i kršćanskih vjerskih istina.

Božić je dan kada se vrijeme provodi s obitelji i bližnjima te u duhu kršćanske vjere.

Svete mise u vukovarskim crkvama služe se prema sljedećem rasporedu - u 7,30 sati u kapeli sv. Roka, u 8 sati u kapeli Bl. A. Stepinca na Mitnici te u župnoj crkvi u 9 u 11 i u 18,30 sati. 

Sretan i blagoslovljen Božić te ugodne blagdane želi vam ekipa Hrvatskog radija Vukovar.

Pročitano 268 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase