Odana počast bugarskim vojnicima i časnicima u Drugom svjetskom ratu

Odana počast bugarskim vojnicima i časnicima u Drugom svjetskom ratu Foto: Sandra Grgić

Polaganjem vijenaca na Bugarskom vojnom groblju odana je počast svim poginulim bugarskim vojnicima i časnicima koji su tijekom 1944. i 1945. godine poginuli na bojištima Drugog svjetskog rata. Polaganju vijenaca i paljenju svijeća nazočili su Iva Nikolaeva Kruleva, veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj s izaslanstvom, predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Grada Vukovara.

- Odavanje počasti bugarskim časnicima i vojnicima ovdje u Vukovaru postala je tradicija. Zahvaljujem se Gradu Vukovaru što nas podržava i svake godine s nama odaje počast časnicima i vojnicima - rekla je veleposlanica Bugarske dodajući kako prema posljednjem popisu stanovništva na području Republike Hrvatske ima između 200 i 300 Bugara.

Vojni izaslanik obrane Republike Bugarske brigadir Ivan Plamenov Studenkov zahvalio je Gradu Vukovaru što brine o spomeniku bugarskim vojnicima i časnicima.

- Između Vukovara i Vinkovaca poginulo je 1027 bugarskih časnika i vojnika. Ovo je groblje tijekom Domovinskog rata oštećeno no, Grad Vukovar ga je pomogao obnoviti. Nakon toga mi smo postavili spomenik s imenima svih poginulih bugarskih časnika i vojnika. Svake godine ovdje zajedno odajemo počast što je i dobra prilika za nadogradnju suradnje između Bugarske i Hrvatske – naglasio je Studenkov.

Ispred Grada Vukovara počast je odao pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić.

- Turbulentno 20. stoljeće bilo je prepuno totalitarnih sustava i prepuno žrtava. Ovdje, u Vukovaru, daleko od svoga kraja, poginuli su bugarski vojnici, a počast im odajemo ispred spomenika koji je podignut 2016. godine njima u spomen. Ovo mjesto bilo je oštećeno za vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku te je potom obnovljeno. Počast smo odali i poginulim hrvatskim braniteljima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Oni su svojom žrtvom  prekinuli niz totalitarnih sustava u Hrvatskoj te su omogućili da živimo u demokratskom i slobodnom društvu – rekao je pročelnik Dimić.

Nakon odavanja počasti na Bugarskom vojnom groblju, uslijedilo je odavanje počasti svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskom rata

Pročitano 249 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase