U Mikluševcima otkriveno spomen obilježje žrtvama iz Domovinskog rata

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV

Ministarstvo branitelja postavilo je na grkokatoličkom groblju u Mikluševcima, na mjestu masovne grobnice, spomen obilježje s likom ranjene golubice, rad akademskog kipara Slavomira Drinkovića. Na tome su mjestu ekshumirana tijela petero žrtava ubijenih u Domovinskome ratu.

Spomen obilježje otkrili su Danil Stracenski, sin roditelja ubijenih u Domovinskom ratu i ministar Predrag Matić.

-Rat se dogodio i znamo što sve svaki rat sa sobom nosi, ali ovakva se mjesta nisu trebala dogoditi. To je zločin za kojega nema opravdanja, a krivce treba stići ruka pravde, ako ne za života na zemlji, onda tamo gore, poručio je na komemorativnoj svečanosti ministar branitelja Predrag Matić. Naveo je da je u Republici Hrvatskoj do sada otkriveno 148 mjesta masovnih grobnica, od kojih 55 na području Vukovarsko-srijemske županije.

Goran Grošinić, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, poručio je da se hrvatske institucije nikada ne smiju umoriti od potrage za onima koji su naredili ratne zločine kao ni za počiniteljima tih zločina.

- Masovne grobnice dokaz su kako se za zločine znalo jer su se ubojstva počinjena na drugim mjestima na taj način željela sakriti. Na sreću ovu smo masovnu grobnicu pronašli pa ju možemo dostojanstveno obilježiti, ali još uvijek tragamo za mnogim nestalim osobama, rekao je načelnik Općine Tompojevci Tomislav Panenić te uputio apel onima koji znaju da kažu gdje se posmrtni ostaci nestalih osoba nalaze.

Tijekom Domovinskog rata u obranu Mikluševaca, naseljenih pretežito rusinskim stanovništvom, uključilo se 106 mještana, a devet ih je poginulo.

Pročitano 1316 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase