NAJNOVIJE
Vinkovački proračun za 2021.godinu izvršen u vrijednosti od gotovo 250 milijuna kuna

Na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca većinom glasova usvojeno je izvješće o izvršenju gradskoga proračuna za 2021. godinu.

(Srijeda, 17 Kolovoz 2022 09:54)
Otvorene dvodnevne Antičke filmske večeri u Vinkovcima

U Vinkovcima su sinoć otvorene 10.antičke filmske večeri.

(Srijeda, 17 Kolovoz 2022 07:57)
Vodostaji rijeka blizu povijesnih minimuma

Dugo sušno razdoblje utjecalo je na sve vodostaje na području cijele Hrvatske. Vodostaj rijeke Dunav u Gradu Vukovaru u utorak u dvanaest sati bio je na minus 19 centimetara što prema riječima generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića i nije toliko nisko, s obzirom da je povijesno izmjereni minimum više od minus 100 centimetara.

Đurokovića smo zamolili da za Hrvatski radio Vukovar pojasni kakva su predviđanja za sljedećih desetak dana kada je riječ o vodostaju rijeke Dunav, ali i Drave i Save.

- Hidrološka situacija je takva da su nam rijeke u domeni izrazito niskih vodostaja što mogu primijetiti i građani Vukovara. Vodostaj Dunava u Vukovaru je oko minus 19 centimetara što zapravo i nije toliko nisko jer je povijesno zabilježeni minimum više od minus sto. Unatoč tome, vodnost je mala. Kada je riječ o nekim očekivanjima po pitanju vodostaja, za Dunav očekujemo da će kroz idućih desetak dana blago porasti tako da bi se situacija mogla ponešto i oporaviti. Nažalost, situacija sa Savom, Kupom i Dravom i dalje će biti u izrazito niskim vodostajima ali, smatramo da neće biti nekih šteta jer su to ipak rijeke koje imaju neku količinu vodnosti – pojasnio je Đuroković.

Niski vodostaji utječu na ograničenje plovidbe, pritoke podzemnih voda, ali i na riblji fond unutar nekog vodotoka. Đuroković je pojasnio i susreću li se kruzeri i tankovi prilikom dolaska u Vukovar s problemima zbog niskog vodostaja.

- Cijelim tokom Dunava ima manje ili više problema. Postoje uvijek kritične dionice na kojima je otežana plovidba. Nekim dionicama trenutno ne mogu pomoći niti interventne mjere jer je riječ o niskim vodostajima – rekao je Đuroković te uputio poruku građanima.

- Građani trebaju pripaziti. Niski vodostaji privlače građane da se približe sprudovima i vodi, ali treba biti oprezan. Bez obzira što su vodostaji niski, negdje postoje matice i veće dubine koje mogu predstavljati potencijalnu opasnost za građane. Držite se čvrstih sprudova, ne istražujte previše i ne idite predaleko jer za pojedine kupače to može biti opasno – naglasio je Đuroković.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:52)
Hrvatska: 165 novozaraženih i 12 preminulih od posljedica Covida-19

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno 165 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Preminulo je 12 osoba.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:41)
Gorivo je pojeftinilo

Gorivo na benzinskim crpkama od danas je jeftinije i to benzin za 11 lipa po litri, a dizel za dvije lipe u odnosu na prošli tjedan.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:04)
Provaljeno u automobil u Vukovaru

Tijekom noći 14./15. kolovoza provaljeno je u osobni automobil nizozemskih registracijskih oznaka koji je vlasnica, 30-godišnjakinja iz Vukovara, parkirala ispred kuće u Ulici Sajmište u Vukovaru.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 12:21)
Zatekli provalnika u svom dvorištu

Vlasnici obiteljske kuće u Rokovcima su 14. kolovoza dojavili policiji da su u dvorištu zatekli nepoznatog muškarca koji je pokušao provaliti balkonska vrata na kući i potom pobjegao.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 12:19)

Vremeplov: Na današnji dan 1679. otkriveni slapovi Niagare

Slapovi Niagare među najpopularnijim su turističkim odredištima u svijetu Slapovi Niagare među najpopularnijim su turističkim odredištima u svijetu Foto: Wikipedia

Na današnji dan 1679. Robert CavalierSieur de la Salle otkrio je slapove Niagare, jedne od najvećih i najpoznatijih slapova na svijetu. Slapovi se nalaze na granici SAD-a i Kanade. Zanimljivo je istaknuti kako slapovima u minuti proteče 168 tisuća kubnih metara vode.

U kršćanskom svijetu danas se slavi sv. Severin iz Norika, a imendane imaju oni koji se zovu Severin, Teofil, Bogoljub i Apolinar. Kako je 8. siječnja kroz povijest bilo puno značajnijih događanja, izdvojili smo one najzanimljivije koji su vezani uz ovaj datum:

1324. - Preminuo je Marco Polo, mletački trgovac.
1589. - Rođen je Ivan Gundulić, hrvatski pjesnik književnik.
1642. - Preminuo je Galileo Galilej, talijanski znanstvenik.
1679. - Robert Cavelier Sieur de la Salle otkrio slapove Niagare.
1879. - Preminuo je Ferdo Livadić, hrvatski skladatelj.
1918. - Američki predsjednik Woodrow Wilson objavio je svojih 14 točaka kojima su predložena načela međunarodnih odnosa nakon Prvog svjetskog rata, te osnivanje Lige naroda.
1935. - Rođen je Elvis Presley, američki pjevač.
1942. - Rođen je Stephen Hawking, britanski znanstvenik.
1947. - Rođen je David Bowie, britanski glazbenik.
1959. - General Charles de Gaulle postaje prvim predsjednikom Francuske pete republike
1959. - Fidel Castro trijumfalno ulazi u Havanu i postaje novi kubanski vođa
1967. - Rođen je R. Kelly, američki glazbenik.
1972. - Rođen je Boško Grubić, hrvatski redatelj, producent, pjevač i skladatelj.
1974. - Rođen je Hrvoje Klobučar, hrvatski glumac.
1979. - Rođen je Stipe Pletikosa, hrvatski nogometaš.
1982. - Rođena je Gaby Hoffmann, američka glumica.
1986. - Rođen je David Silva, španjolski nogometaš.
1991. - Otkrivena je provala Srbije u jugoslavenski novčani sustav, kad se u javnosti saznalo da je Narodna banka Jugoslavije iz primarne emisije izravno uzela 18 milijardi i 243 milijuna dinara (1,4 milijarde dolara)

Pročitano 1544 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Studio online

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija