Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Cisterciti - povratak izvorima

Mladi cisterciti Mladi cisterciti Bitno.net

CISTERCITI - POVRATAK IZVORIMA naziv je predavanja koje je sinoć u Centru za znanstveni rad u Vinkovcima održao  upravitelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Vukovaru Henrik Ivan Damjanović nekadašnji cistercit. Osim teorijskim, ovo predavanje je potkrijepljeno i primjerima iz prakse. 

Cisterciti su monaški red u Katoličkoj crkvi. Red je nastao krajem 11. stoljeća, 1098 godine. Otprilike sto godina nakon osnutka Reda, dolaze prvi cisterciti u Hrvatsku. Kralj Andrija II. pozvao ih je iz francuske opatije Clairvaux. Prva cistercitska opatija u Hrvatskoj bila je osnovano u Topuskom 1208. godine.

Cisterciti djeluju pod benediktinskim sloganom ''Moli i radi'', a jedini su katolički monaški red koji se razvio u 11. st. iz benediktinskoga reda. Osobitosti su im da monasi međusobno ne razgovaraju, ne ulaze jedni drugima u sobe, mole se zajednički sedam put dnevno, a dužni su obavljati fizičke poslove, poput radova u vrtu i šumi. Upravo su cisterciti iz Francuske u srednjem vijeku donijeli vinovu lozu u Slavoniju i bavili se proizvodnjom vina. U 12. st. posjedovali su zemlju negdje oko Vuke i kod Osijeka, a prvi pisani spomen imena grada Osijeka nalazi se u cistercitskom dokumentu iz 1196. godine.

Pročitano 3537 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI