NAJNOVIJE
Prometna nesreća na autocesti A3

Iz Pu vukovarsko-srijemske izvijestili su kako je jučer, 21. svibnja oko 16,25 sati na autocesti A3 kod čvora Županja, 55-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine upravljao osobnim automobilom njemačkih registracijskih oznaka desnom prometnom trakom u smjeru Lipovca. 

Uslijed nedržanja razmaka iza vozila iza kojeg se kreće, sustigao je i udario prednjim dijelom u osobni automobil splitskih registracijskih oznaka kojim je ispred njega u istom smjeru upravljao 69-godišnji vozač iz Solina. Nakon udara, automobil njemačkih registracijskih oznaka sletio je ceste udesno na zelenu površinu i zaustavio se na žičanoj ogradi. Obavljenim alkotestiranjima obojice vozača nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu. 

U prometnoj nesreći 75-godišnja putnica u osobnom automobilu njemačkih registracijskih oznaka zadobila je teške tjelesne ozljede.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu“ protiv 55-godišnjaka će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

(Srijeda, 22 Svibanj 2024 10:20)
Uhićeno više osoba zbog sumnje u neovlaštenu proizvodnju i promet drogama

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - Služba Osijek, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, provode kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno deset osoba zbog sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja - izvijestili su iz PNUSKOK-a.

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja PNUSKOK - Služba Osijek podnijet će kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a uhićene osobe će predati pritvorskom nadzorniku.

(Srijeda, 22 Svibanj 2024 09:48)
U Vukovaru održan sportski studentski dan

Povodom Međunarodnog dana sporta koji se svake godine obilježava posljednje srijede u mjesecu svibnju, na Veleučilištu „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru održan je sportski studentski dan. Cilj je bio ukazati studentima i djelatnicima veleučilišta na važnost bavljenja sportom i dobrobiti sporta za zdravlje.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 15:30)
Za kupnju kuće ili stana 66 mladih obitelji dobilo od Županije 250 tisuća eura

Mladim obiteljima koje su ostvarile pravo na potporu za sufinanciranje kupnje kuće ili stana na području Vukovarsko-srijemske županije za 2023. godinu, župan Damir Dekanić uručio je danas u Vinkovcima ugovore. Ukupno je dodijeljeno 250 tisuća eura, a potporu u iznosu od 2.700, 4.000 ili 5.300 eura, ovisno o mjestu gdje se nekretnina nalazi, dobilo je 66 obitelji.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 15:06)
Poduzetničko-razvojni centar Općine Erdut poljoprivrednicima daje mogućnost besplatnog najma i korištenja poljoprivredne opreme

Iz Poduzetničko-razvojnog centra Općine Erdut lokalne razvojne agencije izvijestili su kako je u okviru Agro HUB-a Poduzetničkog centra Erdut od 15. svibnja 2024. godine poduzetnicima – poljoprivrednicima dostupna nova usluga koja se odnosi na besplatno korištenje opreme za uzorkovanje tla i mjerenje vlage za žitarice i orašaste plodove.

- Mi smo prepoznali tu nekakvu potrebu na osnovu povratnih informacija s terena i krenuli smo u nabavu opreme koja je potrebna i frekventna u različitim periodima godine. Radi se o sondama za uzorkovanje tla i mjeračima vlage. Nabavili smo jedan dio te opreme i ona je dostupna na revers poljoprivrednim proizvođačima, prije svega onima s područja Općine Erdut, ali i ostalima - rekao je Siniša Bulajić izvršni direktor Poduzetničko-razvojnog centra Općine Erdut lokalne razvojne agencije te pojasnio kako je djelatnost Agro HUB-a unaprijeđenje rada poljoprivrednih proizvođača kroz dodatno informiranje, organizaciju i provođenje edukacija, pomoć poljoprivrednicima kod izrade raznih evidencija, pomoć kod prijava na mjere Ministarstva poljoprivrede i drugo. Bulajić je pojasnio i gdje se oprema može preuzeti.

- Svi oni kojima je oprema potrebna mogu se obratiti centru svaki radni dan od 7 do 15 sati, osobno na adresu centra ili putem telefona 031/590-292 - pojasnio je Bulajić.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 13:23)
U Lipovcu se sutra obilježava 32. godišnjica prve velike razmjene logoraša

U spomen parku Mladosti u Lipovcu sutra, 22. svibnja obilježava se 32. godišnjica prve velike razmjene logoraša srpskih koncentracijskih logora kada su po načelu „svi za sve“ razmijenjena 284 logoraša.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 12:50)
Civilna zaštita izdala upozorenje za moguće jako grmljavinsko nevrijeme

Civilna zaštita izdala je upozorenje zbog najavljenog nevremena koje bi u popodnevnim satima trebalo stići na područje središnje, sjeverne i istočne Hrvatske.

(Utorak, 21 Svibanj 2024 12:24)

Aktualni sat bez većih turbulencija

Aktualni sat započeo minutom šutnje za pokojnog Petra Mlinarića Aktualni sat započeo minutom šutnje za pokojnog Petra Mlinarića Foto: R.Rac

Sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara prethodio je aktualni sat koji je započeo minutom šutnje za pokojnoga Petra Mlinarića.  Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić, uvodno je informirao kako je vijećnica Slavica Jelinić postala nezavisna vijećnica u aktualnom sazivu Gradskog vijeća te da više nije predstavnica iz redova HDSSB-a, a vijećnica Marina Jokić iz HKS-a, zbog udaje mijenja prezime u Budimir.

Vijećnici su pitanja mogli postaviti zamjenicima gradonačelnika Marijanu Pavličeku i Mariji Budimir te predstavnicima gradskih tvrtki i institucija, budući da se gradonačelnik Penava ispričao se zbog odsutnosti na sjednici jer je bio pozvan na sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem. 

Tehnostan posluje pozitivno

Robert Rapan iz HKS-a upitao je kakva je situacija s gradskom tvrtkom Tehnostan s obzirom na činjenicu da je ova gradska tvrtka do prije dvije godine bila u blokadi te je poslovala s velikim dugom. Dogradonačelnik Pavliček je odgovorio kako su u Gradskoj upravi zadovoljni s poslovanjem svih gradskih tvrtki koje su 2016. godinu okončale u plusu. Direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak je rekao da usprkos hladnoj zimi, Tehnostan je podmirio sve račune prema PPD-u te da će po prvi puta sezonu grijanja u Vukovaru ova tvrtka završiti pozitivno, odnosno bez dugova.

Nebojšu Bajića iz SNS-a zanimala je sudbina tržnog centra koji se nalazi do trenutne gradske tržnice. Zanimalo ga je hoće li se objekti rušiti nakon što gradska tržnica preseli na novu lokaciju. Dogradonačelnik Pavliček je odgovorio kako će na prostoru sadašnje gradske tržnice biti izgrađen svojevrsni trg s fontanom i zelenim površinama, a kako prostor tržnoga centra nije u vlasništvu grada, te da je u planu otkup parcela. Žaklina Pul,  voditeljica odsjeka za prostorno uređenje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje je rekla kako se oko slučaja tržnoga centra čeka rješenje resornog ministarstva, za koje se nada kako će biti pozitivno.

Mirjana Oreščanin iz SDSS-a upitala je kolike su mogućnosti da se obnovi pješačka staza koja vodi od kina u gradskoj četvrti Borovo naselje prema ulaznim vratima OŠ Siniše Glavaševića. Kako je rekla, postojeća pješačka staza je puna rupa, a jako frekventna. Dogradonačelnik Pavliček je odgovorio kako će izaći na teren te će provjeriti koje su mogućnosti za njezinu obnovu s obzirom na činjenicu da se prvo mora utvrditi u čijem je vlasništvu. Pavliček je i podsjetio kako će se u potpunosti raditi nova pješačka staza u Ulici Ante Starčevića jer je postojeća uništena prilikom postavljanja novih kanalizacijskih cijevi.

Manjak parkirališnih mjesta

Srđan Kolar iz SDSS-a se osvrnuo na problem manjka parkirališnih mjesta u središtu grada. Pozdravio je napore aktualne gradske vlasti koja je od Vukovara napravila gradilište, no mišljenja je kako se premalo računa povelo o parkirališnim mjestima. Dogradonačelnik Pavliček je rekao da će završetkom radova na novoj gradskoj tržnici biti otvoreno i 85 novih parkirališnih mjesta. Prema naselju Olajnica bit će izgrađeno novih 120 parkirališta, U Županijskoj ulici u blizini zgrade HEP-a uskoro će biti izgrađena dva parkirališta s novih 25 parkirnih mjesta, a do kraja godinu u planu je i izgradnja tri nova parkirališta, također u Županijskoj ulici s 40 novih parkirališnih mjesta.

Nebojša Vidović iz SDSS-a je konstatirao kako se bliži kraj aktualnog saziva Gradskog vijeća, pa ga je zanimao ukupan broj novozaposlenih osoba u gradskim tvrtkama i Gradskoj upravi. Također ga je zanimalo i koliko je među novozaposlenima pripadnika srpske nacionalne manjine, ali i ostalih nacionalnih manjina. Dogradonačelnik Pavliček je obećao pisani odgovor.

Dejan Drakulić, predsjednik kluba vijećnika SDSS-a pitao je kakvi su planovi po pitanju izgradnje gradske obilaznice i sanacije Duge ulice, s obzirom da je riječ o vrlo frekventnoj prometnici, a gradska obilaznica je neophodna. Dogradonačelnik Pavliček je pojasnio kako sanacija Duge ulice kasni zbog realizacije Projekta Vukovar. Pojasnio je kako nije riječ o jedinoj ulici koja je raskopana, no kako kaže, koliko im je poznato, rokovi za završetak radova su do 30. lipnja, a ukoliko do tada ne budu bili privedeni svome kraju, izvođačima se mogu naplatiti penali.

Drakulić je zamolio i rješavanje probleme prikupljanja otpada u blizini Pravoslavnog groblja. Kako je rekao kontejner koji se nalazi u neposrednoj blizini prvih grobnih mjesta koriste i stanovnici okolnih kuća, a to ljeti uzrokuje neugodne mirise. Zanimalo ga je može li se na drugačiji način riješiti pitanje prikupljanja otpada s ovoga groblja. Primjerice postavljanjem koševa za otpad duž staza na groblju. Direktor gradske tvrtke Komunalac Igor Štrangarević obećao je riješiti problem.

Darko Buljan iz SDP- ponovio je pitanje, koje je kako kaže postavio prije šest mjeseci, a riječ je o Ulici Vijeća Europe, gdje se zbog nagiba tla voda od padalina slijeva prema obiteljskim kućama. Pitao je kada će se postaviti slivnici, jer kako je iznio podatak cijena tih radova je 30-ak tisuća kuna. Dogradonačelnik Pavliček je rekao kako nije siguran je li cijena uistinu tolika, a ako je, tada će problem biti riješen za 30 dana.

Florian Grupa

Predsjednika kluba vijećnika SDP-a Gorana Bošnjaka zanimalo je koliko se ozbiljno ušlo u realizaciju dolaska Florian Grupe u Vukovar. Postavio je pitanje je li riječ o predizbornom obećanju, jer kako je konstatirao - gradonačelnik u medijima najavljuje 500 novih radnih mjesta, a još se ne zna niti imaju li Hrvatske šume dovoljnu količinu drvne mase, odnosno sirovine za proizvodnju parketa, a što je preduvjet za dolazak Florian Grupe u Vukovar. Također, kaže, kako ga građani već pitaju kada i kako se mogu javiti na natječaje za posao u ovoj tvornici. Dogradonačelnik Pavliček je rekao kako se u ovu priču ušlo vrlo ozbiljno. Naglasio je kako nije riječ o nikakvom predizbornom programu, već o velikom investitoru koji ima svoje proizvodne pogone u sedam europskih zemalja. Dodao je kako podatak o tome koliko ima sirovine, najbolje zna Bošnjakov stranački kolega koji točno zna koliki se broj trupaca izvozi. Pojasnio je kako je Grad Vukovar učinio sve što je mogao sa svoje strane za dolazak Florian Grupe u Vukovar, a ostalo je na nadležnim institucijama, resornim ministarstvima i Vladi RH. Pavliček je dodao kako su ministar Tolušić i predsjednik Vlade Plenković potvrdili suradnju na ovome projektu, no čeka se još realizacija jer sirovina je dostupna, ali odlazi u izvoz po niskim cijenama umjesto da iz Hrvatske izlazi kao gotov proizvod po višestruko višoj cijeni.

Nenad Bučko iz HNS-a postavio je pitanje vezano uz sanaciju Ulice Stanka Vraza, a koja je također zahvaćena Projektom Vukovar. Kako kaže, na proteklim sjednicama Gradskog vijeća mu je odgovoreno kako će ulica biti sanirana do 31. prosinca prošle godine, a svjedoci smo kako se to nije dogodilo. Dogradonačelnik Pavliček je rekao kako mu je taj odgovor dala direktorica Vodovoda grada Vukovara Milica zebec. Naglasio je kako i u Gradskoj upravi nisu zadovoljni dinamikom radova kojom se provodi Projekt Vukovar te je istaknu kako se u gradu trude maksimalno ubrzati njegovu realizaciju, a isto očekuju i od vukovarskog Vodovoda.

Vijećnica Biljana Gaća iz SDP-a pohvalila je mjere poticanja gospodarstva, poljoprivrede i obrta, ali je iznijela podatke Zavoda za mirovinsko osiguranje prema kojima se ne vide nova zapošljavanja u Vukovaru te je upozorila na manji broj obrta u Vukovaru nego li prije tri godine. Zamjenik gradonačelnika objasnio je kako se mjerama poticanja gospodarstva bore protiv krize koja je pogodila cijelu državu, a što se posebice teško odrazilo na istočnu Slavoniju. Grad Vukovar izdvaja 3 milijuna kuna na poticaje u ovome sektoru, a podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje govore o 15% smanjenoj nezaposlenosti u odnosu na nezaposlenost prije tri godine. Pavliček je dodao kako je aktualna gradska vlast kroz poticajne mjere osigurala otvaranje novih radnih mjesta, međutim, Grad Vukovar ne može utjecati na zatvaranje tvrtke Biodizel koja je obustavila proizvodnju zbog nepovoljnih uvjeta na tržištu, što je rezultiralo gubitkom radnih mjesta. 

Gaća je i konstatirala kako podaci HZZ-a nisu mjerodavni jer na Zavodu nisu prijavljene sve nezaposlene osobe. Dok primjerice Zavoda za mirovinsko osiguranje ima točne podatke o broju zaposlenih.

Aktualni-sat-Pavlicek-1
Na novinarske upite odgovarao dogradonačelnik Marijan Pavliček

Zapošljavanje nacionalnih manjina

Vijećnik Zoran Konjević  iz SDP-a zanimao se zašto se postotak zaposlenih nacionalnih manjina u Gradskoj upravi Grada Vukovara smanjio s 36% na 23%. Pavliček mu je objasnio kako se nitko nije pozivao na svoje pravo prilikom natječaja.

Vijećnicu Mirjanu Semenić Rutko iz stranke MB 365 - stranka rada i solidarnosti zanimalo je hoće li doći do povećanja temeljnog kapitala tvrtke Komunalac. Direktor Igor Štrangarević objasnio je kako je temeljni kapital tvrtke kreiran još 1998. godine na osnovi groblja, opreme i bivših prostorija te da nije bilo ulaganja do prije tri godine te temeljni kapital nije ni povećavan. Unatrag tri godine došlo je do značajnih ulaganja, no ona su se mogla vidjeti tek 2016. godine te će se ove godine provesti revizija i usklađenje koje će dovesti do povećanja temeljnog kapitala. Najavio je još povećanja uslijed velikih ulaganja u tijeku sljedećih pet godina.

Pročitano 1593 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija