NAJNOVIJE
Mjere zaštite od zaraze koronavirusom i tijekom provedbe parlamentarnih izbora

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke kojih bi se, radi zaštite od zaraze koronavirusom, u provedbi parlamentarnih izbora trebali  držati članovi izbornih povjerenstava.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:24)
U EU proračunu više novca za zdravstvenu skrb građana

Europska komisija predstavila je danas na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta novi prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira, kao i uspostavu novog fonda oporavka “Nova generacija Europe”. Riječ je o iščekivanom dokumentu jer zastupnici, zemlje članice, ali i građani od njega očekuju veliki doprinos borbi protiv posljedica koje je izazvala pandemija koronavirus.

 Jedna od važnijih točaka o kojima se danas razgovaralo je predstavljanje novog i samostalnog zdravstvenog programa unutar Proračuna pod nazivom EU4Health. Zdravstveni programi Europske unije trenutno se financiraju iz Europskog socijalnog fonda, a prema novom prijedlogu bit će uključeni u proračun kroz treći stup Instrumenta za oporavak (Recovery Instrument) i vrijedit će 9.4 milijardi eura. Time će se projektima u području zdravstva osigurati više sredstava, a otvara se i put prema uspostavi zajedničke zdravstvene politike za koju se od svog ulaska u Europski parlament zalaže hrvatski zastupnik Tomislav Sokol.

 -  Nedavno sam pozvao Komisiju na alociranje sredstava kojima bi se podupirala misija i vizija Direktive o prekograničnoj zdravstvenoj skrbi. Tim sredstvima pokrivala bi se razlika u troškovima i plaćanje predujma za prekograničnu zdravstvenu skrb zbog toga što ti troškovi najčešće padaju pa teret pacijenata. Nadalje, tražio sam i financiranje opremanja centara izvrsnosti i sam razvoj mreže takvih centara za liječenje pojedinih bolesti diljem Europske unije, uključujući edukacije i mobilizaciju osoblja. Upravo su u tom smjeru prijedlozi koje Komisija želi financirati te vjerujem da sam na taj način ostvario malu, ali bitnu pobjedu za sve hrvatske građane - navodi Tomislav Sokol.

 Prema prijedlogu Komisije, u budućem proračunu će se pronaći sredstva za bolji pristup zdravstvenoj skrbi, dugoročnu prevenciju bolesti te prekograničnu zdravstvenu skrb. Važno je istaknuti kako Komisija planira u budućem razdoblju provoditi objedinjene javne nabave medicinske opreme. Time će se izbjeći situacije nestašica medicinske opreme i lijekova kojima je Unija svjedočila posljednjih mjeseci.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:20)
Zračna luka Osijek spremna za prijem putnika i prve letove

U Zračnoj luci Osijek sve je spremno za prijam putnika prema epidemiološkim pravilima koja nalažu Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalni stožer.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:20)
Olakšana procedura polaganja državne mature

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da je prema novim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo procedura polaganja državne mature olakšana te da, uz ostalo, prije dolaska na ispit više neće biti potrebna izjava.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:17)
Predstavom Kralj umire Hrvatski dom otvara svoja vrata kulturnim događanjima

Komedijom Kralj umire vukovarskih amatera koja djeluje pri  Sceni Martin Hrvatskoga doma Vukovar, nakon višemjesečne stanke prouzročene pandemijom koronavirusa, vraćaju se kulturni sadržaji u Vukovar i Vinkovce. Tu predstavu vukovarskih amatera  imat  će prigodu pogledati Vukovarci u Hrvatskom domu Vukovar  3. lipnja u 20 sati, a dva dana kasnije ista predstava odigrat će se i na pozornici Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci.

Podsjećajući kako je to prva predstava u Hrvatskom domu Vukovar nakon “karantene”, iz te kulturne ustanove navode kako je broj mjesta u publici ograničen i bit će poštovan razmak od 1,5 metra i ostale od HZJZ preporučene mjere. Podsjetimo, predstavu “Kralj umire” je prema drami apsurda Eugènea Ionesca režirao Dalibor Jurišić, a igraju Željko Mandić, Mirjana Štedul, Tijana Pavliček, Davor Babić, Robertina Tekmetarović i Dario Vukas. Predstava je na Sceni Martin premijerno izvedena 24. siječnja.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:04)
Od jeseni u Osijeku Kineziološki fakultet

Senat osječkog Sveučilišta donio je odluku o osnivanju Kineziološkog fakulteta u Osijeku, čime bi dosadašnji Studij kineziologije, pri Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, postao samostalni fakultet, javlja Hina.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:03)
ŽO HDZ VSŽ osporio Bernardićeve tvrdnje

ŽO HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije u priopćenju za medije prozvao je čelnika SDP-a Davora Bernardića  za političku nezrelost i nekompetenciju, jer je u tv emisiji ustvrdio da se u raspravama i  na sastancima Kluba zastupnika HDZ-a razgovaralo o ,,profitiranju od koronavirusa”, naglašavajući kako svoje tvrdnje nije potkrijepio niti jednim konkretnim argumentom.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 15:56)

Predstavljen Program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. -2019.

U  vukovarskoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa zamjenicom Ivanom Mujkić predstavio je na konferenciji za medije program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 2019.

Penava je podsjetio na brojku od oko 65.000 sudionika kolone sjećanja koja je prošla ulicama Vukovara 2018. godine te dodao kako se u znak pijeteta prema žrtvi Vukovara 1991. obilježavanja održavaju u  brojnim gradovima Hrvatske ali  i svijeta.

-Samo  u Splitu u okviru manifestacije I  u mome gradu Vukovar svijetli u koloni sjećanja u Vukovarskoj ulici okupilo se protekle godine oko 10.000 osoba. Idejni začetnik ove manifestacije  je Vini Rakić predsjednica splitske Udruge homo homini homo. Slično je i u Zagrebu gdje već niz godina u organizaciji 148 brigade održava program pod nazivom I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar! Obilježavanje stradanja Vukovara održava se i u gradovima širom Europe i svijeta, Munchenu, Zurichu, Torontu Chicagu, New Yorku.- rekao je gradonačelnik Penava. On je podsjetio i na brojku od 2717  nedužnih žrtva Vukovara koliko ih je upisano na staklenim pločama u dvorištu Pastoralnoga centra sv. Bono koje govore o veličini žrtve Vukovara.

Ovogodišnji program predstavila je Barbara Lovrić administrativna tajnica gradonačelnika zadužena za protokol koja je naglasila kako program započinje 8. studenoga nizom popratnih događanja.

-Središnja manifestacija 18. studenoga započinje u jutarnjim satima paljenjem svijeća uz trasu od  vukovarske Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskiuh veterana do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata a program započinje u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice, nakon kojega će kolona sjećanja, predvođena vukovarskim braniteljima i članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja, proći vukovarskim ulicama  kroz središte grada, do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata, gdje će biti položeni vijenci i upaljene svijeće za vukovarske žrtve i  braitelje. Potom će svetu misu na Meorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata služiti mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski.-najavila je Lovrić

Slijedećega dana, 19. studenoga, održat će se komemoracijski program Sjećanje na žrtvu Borova naselja za Domovinu, a 20 studenoga odat će se počast ubijenima na Veleprometu i Ovčari.

Na novinarsko pitanje očekuje li ove godine u koloni sjećanja i predstavnike SDSS-a, Penava je odgovorio:

-Svatko onaj tko drži do grada Vukovara, svatko onaj tko drži do većinskoga naroda, svatko onaj tko drži do pripadnika svih manjina koji su živjeli u gradu Vukovaru, a sve su nažalost dale veliku žrtvu za ovaj grad i slobodnu Hrvatsku,  treba doći i pokloniti se toj državi, tim ljudima. Zašto dotična gospoda to ne rade, to ćete morati pitati njih. To je velika sramota s njihove strane i koliko god se oni htjeli prikazati domoljubima, ipak su njihova djela sasvim drugačija od njihovih riječi- rekao je Penava

Predstavljanju programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2019. nazočio je i Vlado Iljkić, idejni začetnik slogana Vukovar mjesto posebnoga pijeteta pod kojim se ova manifestacija održava. Hrvatski sabor donio je 1999. godine Odluku o proglašenju 18. studenoga, Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.kojom je određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast svim sudionicima obrane Vukovara-grada simbola hrvatske slobode. 

Pročitano 378 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija