NAJNOVIJE
Mještani Cvelferije nastavljaju s donacijama za potresom stradala područja

Mještani Cvelferije nastavljaju s prikupljanjem i slanjem donacija stočne hrane za stradala poljoprivredna gospodarstva u području zahvaćenom potresom.

(Srijeda, 20 Siječanj 2021 16:58)
Ovogodišnje Vinkovačke jeseni pod sloganom “Ide dika, kapu najerio…

Ovogodišnje, 56. Vinkovačke jeseni trajat će od 10. do 19. rujna i bit će otvorene pod sloganom “Ide dika, kapu najerio…”, odlučili su tako članovi Organizacijskog odbora na prvoj  sjednici.

Svečano otvorenje ovogodišnjih  Vinkovačkih jeseni tematski će obilježiti stih “Ide dika, kapu najerio…”. On donosi prikaz nekadašnjega života, s početka 1920-tih godina kad malena varoš Vinkovci dobiva službeni status grada, a njegovim tadašnjim korzom buja život isprepleten građanstvom, ali i starosjediocima, šokačkim življem, objasnio je autor Marko Sabljaković.

Tema večeri otvorenja, naglasio je Sabljaković, stih je istoimena tzv. starovirskog svatovca zabilježena u Starim Mikanovcima, koji se izvodio do 1950-tih godina. Godine 2010. zapisan je i tonski prilagođen prema usmenome kazivanju i pjevanju jedne mještanke.

(Srijeda, 20 Siječanj 2021 16:54)
Rast broja zaposlenih u Vukovaru nastavljen i u 2020.godini

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa zamjenicom  Ivanom Mujkić i pročelnicom Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijanom Grubišić održao je konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni podatci o povećanju broja radnih mjesta na području grada Vukovara. 

(Srijeda, 20 Siječanj 2021 16:09)
Napali policijskog službenika

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 27- i 21-godišnjakom koji su 18. siječnja u službenim prostorijama policije, tijekom prekršajne obrade zbog narušavanja javnog reda i mira, tjelesno napali policijskog službenika.

(Srijeda, 20 Siječanj 2021 12:45)
Svijeća izazvala požar

U ranim jutarnjim satima 19. siječnja izbio je požar na obiteljskoj kući 58-godišnjaka u Ulici Vladimira Nazora u Gunji.

(Srijeda, 20 Siječanj 2021 12:33)
S koronom na tehnički

U protekla 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirana su četiri kršenja mjere samoizolacije za koje su počiniteljima izdani prekršajni nalozi sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

(Srijeda, 20 Siječanj 2021 12:30)
Beroš: I dalje bilježimo pozitivne trendove

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite kako Hrvatska i dalje bilježi pozitivne trendove vezane uz zarazu koronavirusom, a danas je u odnosu jučer 110 bolesnika manje na liječenju u bolnicama.

(Srijeda, 20 Siječanj 2021 12:08)

15. glazbeni festival „Šokačke pisme"

Sudionici 13. festivala "Šokačke pisme" Sudionici 13. festivala "Šokačke pisme" Foto: Arhiv HRV-a

U dvorani Mladost u Županji, u petak, 7. veljače, održava se tradicionalni 15. glazbeni festival pod nazivom „Šokačke pisme“.

Ove će godine na festivalu biti predstavljene 22 nove tamburaške pjesme, a bit će proglašena i najslušanija pjesma s prošlogodišnjeg izdanja festivala.

- Mi smo festival bez prosudbenog žirija. Naš žiri su slušatelji radio-postaja koje u toku godine bilježe najslušanije pjesme. Večeras ćemo imati prilike čuti i koje su to - rekao je Ivica Oršolić, Član Organizacijskog odbora festivala Šokačke pisme i voditelj festivala, koji je otkrio kako su tri najslušanije pjesme festivala 2019. godine pjesma Dva prozora TS Salaš, pjesma Ti si ta u izvedbi Stjepana Jeršeka-Štefa i pjesma Kuća u izvedbi Berde Banda te dodao kako se i ove godine na glazbenom festivalu uručuje priznanje za poseban doprinos u očuvanju tradicijske kulture i šokačke baštine.

- To je jedna odlika našeg festivala, dati priznanje onim ljudima koji su svoj život posvetili tamburi i tamburaškoj glabi. Ove je godine to Zvonko Bogdan koji je karijeru započeo 1972 i koji je uvijek surađivao s najboljim tamburašima, a veliku suranju ima i s tamburašima koji su još uvijek na sceni - zaključio je Oršolić.

Na festivalu nastupaju Stanko Šarić, Stjepan Jeršek-Štef, Ivan Štivić, Kristali, Ravnica, Šokci, Salaš, Satir, Zvona, Tambura Band i brojni drugi, s početkom u 19 sati i 30 minuta. 

Pročitano 460 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija