NAJNOVIJE
U Republici Hrvatskoj 61 novozaražena osoba koronavirusom

U protekla 24 sata zabilježen je 61 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 586

Među njima je 121 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 8 pacijenata.

 Nema preminulih.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 5604 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 157 preminulo, a 4861 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 2008 osoba. 

Do danas su ukupno testirane 128 132 osobe, od toga 727 u posljednja 24 sata.

(Nedjelja, 09 Kolovoz 2020 14:06)
Osnovan Boćarski klub Šarengrad

Sportska zajednica Iloka i Vukovarsko – srijemske županije s početkom kolovoza bogatija je za još jedan kub.

Naime, u Šarengradu je osnovan boćarski klub “Šarengrad”. Kako u Šarengradu trenutno nema terena za boćanje plan čelnika kluba je do proljeća slijedeće godine izgraditi terene, a onda od 2021. godine krenuti s natjecanjem u nekoj od boćarskih liga.

S obzirom na broj kubova Boćarski klub Šarengrad u početku će se natjecati u 2. županijskoj boćarskoj ligi. Za predsjednika novoosnovanoga kluba izabran je Pero Ćorić dok su za dopredsjednike kluba izabrani Zdravko Paić i Ivan Opuhač. Tajnik Boćarskog kluba Šarengrad je Igor Jurgec.

(Nedjelja, 09 Kolovoz 2020 12:44)
OŽB: Osam novopozitivnih na koronavirus

U posljednja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek obrađeno je ukupno 129 uzoraka s područja Osječko-baranjske županije, a osam je bilo pozitivno na koronavirus.

(Nedjelja, 09 Kolovoz 2020 09:50)
U županiji šest novopozitivnih na koronavirus

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata šest je novih pozitivnih osoba na COVID-19.

(Nedjelja, 09 Kolovoz 2020 09:43)
Ministar Božinović najavljuje cijelu reformu MUP-a

Hrvatska policija ide u reformu koja će zahvatiti cijeli sustav s naglaskom na digitalizaciju i ubrzavanje rada, najavio je za Hinu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na početku svog drugog mandata u MUP-u.

- Reforma će zahvatiti cijeli sustav. Njezini naglasci su u prvom redu korištenje fondova, digitalizacija na tragu potencijala koje je MUP dokazao i u vrijeme korona krize, a sukladno tome i ubrzavanje radnih procesa po svim linijama rada policije i izrada standardnih operativnih postupaka za rad policijskih službenika - kazao je Božinović.

Dodao je kako će reforma dovesti i do umrežavanja postojećih sustava s novim europskim informatičkim sustavima koji će, među ostalim, povećati unutarnju sigurnost granica.

Planirano je i umrežavanje i modernizacija sustava civilne zaštite, zajedno s izradom novog zakona o civilnoj zaštiti, ali i pomlađivanje kadrova u cijelom sustavu, uz rješavanje pitanja mirovina i otpremnina policijskim službenicima koji su ispunili uvjete za mirovinu.

(Subota, 08 Kolovoz 2020 15:09)
U Hrvatskoj 77 novozaraženih osoba na koronavirus, dvije osobe preminule

U protekla 24 sata zabilježeno je 77 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 569.

Među njima je 120 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 8 pacijenata. 

Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 5543 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 157 preminulo, a 4817 se oporavilo.

U samoizolaciji su trenutno 1962 osobe. 

Do danas je ukupno testirano 127 405 osoba, od toga 995 u posljednja 24 sata.

(Subota, 08 Kolovoz 2020 14:06)
11 novopozitivnih na koronavirus u županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja je 24 sata 11 novopozitivnih osoba na COVID-19. 

(Subota, 08 Kolovoz 2020 10:11)

Županija obilježila Svjetski dan zaštite okoliša

Predstavili projekte zaštite okoliša na našem području Predstavili projekte zaštite okoliša na našem području Foto: VUSŽ

Vukovarsko-srijemska županija obilježila je 5.lipnja – Svjetski dan zaštite okoliša, u spomen na godišnjicu održavanja Konferencije o okolišu Ujedinjenih naroda u Stockholmu 1972.godine kada je prihvaćen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Obilježavanjem ovoga dana, diljem svijeta želi se potaknuti svijest o okolišu i usmjeriti pozornost na glavne okolišne probleme ali i omogućiti svima shvatiti svoju vlastitu ulogu i odgovornost u djelovanju i cilju održivog razvoja, na koji način smanjiti otpad te kako ga razvrstati odnosno reciklirati.

Većina zemalja i nevladine organizacije nastoje više naglašavati i zagovarati okolišnu politiku, potaknuti razmišljanje o odnosu prema prirodi i okolišu te odgovornost svih da svojim životnim stilom utječu na okoliš u kojem žive, pa Svjetski dan okoliša, upravo i povezuje sve sudionike kako bi ukazali na zajednička nastojanja svakog pojedinca ali i lokalne zajednice u očuvanju prirode i zdravog okoliša, poručili su iz Vukovarsko-srijemske županije.

 NAŠA JE VODA KVALITENIJA 

Obilježavajući ovaj dan, župan Božo Galić je u prirodnom ambijentu šume oko Lovačkog doma Stari Kunjevci, predstavio projekte koji su u tijeku i koji se pripremaju a vezani uz zaštitu okoliša i očuvanju prirode.

- Tamo gdje živimo, trebamo i čuvati okoliš. Zaštita okoliša osobito nam je važna jer se želimo zdravo hraniti i zdravo živjeti. Za građane Vukovarsko-srijemske županije važna je pitka voda koju osiguravamo iz regionalnog vodoopskrbnog sustava Istočne Slavonije te možemo reći da je voda koja dolazi do nas kvalitetnija nego u ostatku Hrvatske. Isto tako brinemo se kao županija da se otpadne vode pročišćavaju da ne bi zagađivale naše rijeke i potoke te podzemne vode. Želja nam je očuvati bioraznolikost na području naše županije, o čemu struka vodi računa, da bi našu zemlju sačuvali za buduće generacije. Zato radimo prostorne planove, radimo Regionalni centar za gospodarenje otpadom, projekt očuvanja Otočkih virova da bi očuvali našu prirodu, biljni i životinjski svijet za ljude koji ovdje žive za buduće generacije – istaknuo je Galić.

Predsjednik NO-o tvrtke EKOS d.o.o. Krešimir Raguž, nešto je više rekao o projektu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom.

- Ovaj se projekt provodi se na području Osječko-baranjske županije i Vukovarsko-srijemske županije. Te županije su osnivači tvrtke EKOS d.o.o. koja provodi i upravlja ovim projektom. Trenutno je u izradi studijska i projektno-tehnička dokumentacija za Regionalni centar. Vrijednost izrade dokumentacije je 15 milijuna kuna, od čega EU sufinancira 85% što iznosi 12,7 milijuna kuna, dok se ostalih 15% sufinancira iz Fonda za energetsku obnovu i učinkovitost u vrijednosti od 2,25 milijuna kuna. Kada Regionalni centar bude izgrađen sastojat će se od 8 pretovarnih stanica od kojih će 3 biti na području naše županije i to na lokacijama u Iloku, Županji i Starim Jankovcima. Nakon završetka dokumentacije koja se očekuje u srpnju 2021. godine, izrađivat će se prijava za sufinanciranje izgradnje Centra i opremanje Centra te se otprilike tijekom 2024. godine očekuje da bi Centar mogao krenuti sa probnim radom. Vrijednost Centra je otprilike 450 milijuna kuna. Nakon završetka izgradnje Centra u OBŽ i VSŽ očekujemo otvaranje 50-ak novih radnih mjesta – naglasio je Krešimir Raguž.

 TEMA OVOGODIŠNJEG OBILJEŽAVANJA JE BIORAZNOLIKOST

Ispred Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije, viši stručni savjetnik Mario Raguž, istaknuo je značenje obilježavanja današnjeg dana.

- Tema ovogodišnjeg obilježavanja je bioraznolikost. To je posao kojim se mi bavimo kao Javna ustanova koja je nadležna za zaštitu okoliša na području Vukovarsko-srijemske županije. U tom smislu provodimo niz projekata koji su vezani i uz zaštitu prirode i uz zaštitu okoliša. Imali smo projekt prekograničnog karaktera koji smo provodili sa Republikom Srbijom i koji se odnosi na ispitivanje kvalitete vode. Projekt se odvijao na prostoru Tompojevačkih ritova u uvjetima intenzivne poljoprivredne proizvodnje i tu je baš ta tema zaštite okoliša bila interesantna zbog toga što je pokazivala koliko intenzivna poljoprivredna proizvodnja utječe na podzemnu i površinsku vodu koja se nalazi u tome obuhvatu, gdje se odvija intenzivna poljoprivredna proizvodnja. Naravno da je zaštita okoliša, koji je široki pojam, vezana uz zaštitu prirode neposredno i sam taj utjecaj se odnosi na biološku raznolikost na vrste, a nama su najvažniji one indikatorske, ciljne vrste koje su strogo zaštićene i to nam se pokazalo gdje je utjecaj na okoliš veći, odnosno gdje je veći antropogeni tj. ljudski otisak na okoliš da imamo smanjenje biološke raznolikosti što nam pokazuju indikatorske vrste. Imamo ih manje u onim prostorima gdje je okoliš u lošijem stanju, gdje su loši ekološki uvjeti – rekao je Mario Raguž.

Za ocjenu stanja okoliša na području Vukovarsko-srijemske županije te koliko je zapravo velik taj utjecaj i koliko je toga ostalo očuvano, istaknuto je kako se može reći da je stanje zadovoljavajuće na prostoru cijele županije. Naglašava se da postoje dijelovi gdje je stanje lošije ali i gdje je stanje bolje. Tamo gdje je intenzivna poljoprivredna proizvodnja postoje zagađenja sredstvima za zaštitu bilja i ostacima mineralnih gnojiva. Kada se govori o poljoprivrednim područjima velik dio stanovništva u našoj županiji bavi se upravo poljoprivredom a tu su i velike površine pod šumama. I tu postoje određene promjene u ekološkim uvjetima jer dolazi do velikih sječa u šumskom staništu i nema više starih šuma te nastaju mlađe šume na tim područjima, što također stvara otežanu situaciju u očuvanju bioraznolikosti, poručeno je s obilježavanja Svjetskoga dana zaštite okoliša.

 

 

Pročitano 166 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija