NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Županija obilježila Svjetski dan zaštite okoliša

Predstavili projekte zaštite okoliša na našem području Predstavili projekte zaštite okoliša na našem području Foto: VUSŽ

Vukovarsko-srijemska županija obilježila je 5.lipnja – Svjetski dan zaštite okoliša, u spomen na godišnjicu održavanja Konferencije o okolišu Ujedinjenih naroda u Stockholmu 1972.godine kada je prihvaćen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Obilježavanjem ovoga dana, diljem svijeta želi se potaknuti svijest o okolišu i usmjeriti pozornost na glavne okolišne probleme ali i omogućiti svima shvatiti svoju vlastitu ulogu i odgovornost u djelovanju i cilju održivog razvoja, na koji način smanjiti otpad te kako ga razvrstati odnosno reciklirati.

Većina zemalja i nevladine organizacije nastoje više naglašavati i zagovarati okolišnu politiku, potaknuti razmišljanje o odnosu prema prirodi i okolišu te odgovornost svih da svojim životnim stilom utječu na okoliš u kojem žive, pa Svjetski dan okoliša, upravo i povezuje sve sudionike kako bi ukazali na zajednička nastojanja svakog pojedinca ali i lokalne zajednice u očuvanju prirode i zdravog okoliša, poručili su iz Vukovarsko-srijemske županije.

 NAŠA JE VODA KVALITENIJA 

Obilježavajući ovaj dan, župan Božo Galić je u prirodnom ambijentu šume oko Lovačkog doma Stari Kunjevci, predstavio projekte koji su u tijeku i koji se pripremaju a vezani uz zaštitu okoliša i očuvanju prirode.

- Tamo gdje živimo, trebamo i čuvati okoliš. Zaštita okoliša osobito nam je važna jer se želimo zdravo hraniti i zdravo živjeti. Za građane Vukovarsko-srijemske županije važna je pitka voda koju osiguravamo iz regionalnog vodoopskrbnog sustava Istočne Slavonije te možemo reći da je voda koja dolazi do nas kvalitetnija nego u ostatku Hrvatske. Isto tako brinemo se kao županija da se otpadne vode pročišćavaju da ne bi zagađivale naše rijeke i potoke te podzemne vode. Želja nam je očuvati bioraznolikost na području naše županije, o čemu struka vodi računa, da bi našu zemlju sačuvali za buduće generacije. Zato radimo prostorne planove, radimo Regionalni centar za gospodarenje otpadom, projekt očuvanja Otočkih virova da bi očuvali našu prirodu, biljni i životinjski svijet za ljude koji ovdje žive za buduće generacije – istaknuo je Galić.

Predsjednik NO-o tvrtke EKOS d.o.o. Krešimir Raguž, nešto je više rekao o projektu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom.

- Ovaj se projekt provodi se na području Osječko-baranjske županije i Vukovarsko-srijemske županije. Te županije su osnivači tvrtke EKOS d.o.o. koja provodi i upravlja ovim projektom. Trenutno je u izradi studijska i projektno-tehnička dokumentacija za Regionalni centar. Vrijednost izrade dokumentacije je 15 milijuna kuna, od čega EU sufinancira 85% što iznosi 12,7 milijuna kuna, dok se ostalih 15% sufinancira iz Fonda za energetsku obnovu i učinkovitost u vrijednosti od 2,25 milijuna kuna. Kada Regionalni centar bude izgrađen sastojat će se od 8 pretovarnih stanica od kojih će 3 biti na području naše županije i to na lokacijama u Iloku, Županji i Starim Jankovcima. Nakon završetka dokumentacije koja se očekuje u srpnju 2021. godine, izrađivat će se prijava za sufinanciranje izgradnje Centra i opremanje Centra te se otprilike tijekom 2024. godine očekuje da bi Centar mogao krenuti sa probnim radom. Vrijednost Centra je otprilike 450 milijuna kuna. Nakon završetka izgradnje Centra u OBŽ i VSŽ očekujemo otvaranje 50-ak novih radnih mjesta – naglasio je Krešimir Raguž.

 TEMA OVOGODIŠNJEG OBILJEŽAVANJA JE BIORAZNOLIKOST

Ispred Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije, viši stručni savjetnik Mario Raguž, istaknuo je značenje obilježavanja današnjeg dana.

- Tema ovogodišnjeg obilježavanja je bioraznolikost. To je posao kojim se mi bavimo kao Javna ustanova koja je nadležna za zaštitu okoliša na području Vukovarsko-srijemske županije. U tom smislu provodimo niz projekata koji su vezani i uz zaštitu prirode i uz zaštitu okoliša. Imali smo projekt prekograničnog karaktera koji smo provodili sa Republikom Srbijom i koji se odnosi na ispitivanje kvalitete vode. Projekt se odvijao na prostoru Tompojevačkih ritova u uvjetima intenzivne poljoprivredne proizvodnje i tu je baš ta tema zaštite okoliša bila interesantna zbog toga što je pokazivala koliko intenzivna poljoprivredna proizvodnja utječe na podzemnu i površinsku vodu koja se nalazi u tome obuhvatu, gdje se odvija intenzivna poljoprivredna proizvodnja. Naravno da je zaštita okoliša, koji je široki pojam, vezana uz zaštitu prirode neposredno i sam taj utjecaj se odnosi na biološku raznolikost na vrste, a nama su najvažniji one indikatorske, ciljne vrste koje su strogo zaštićene i to nam se pokazalo gdje je utjecaj na okoliš veći, odnosno gdje je veći antropogeni tj. ljudski otisak na okoliš da imamo smanjenje biološke raznolikosti što nam pokazuju indikatorske vrste. Imamo ih manje u onim prostorima gdje je okoliš u lošijem stanju, gdje su loši ekološki uvjeti – rekao je Mario Raguž.

Za ocjenu stanja okoliša na području Vukovarsko-srijemske županije te koliko je zapravo velik taj utjecaj i koliko je toga ostalo očuvano, istaknuto je kako se može reći da je stanje zadovoljavajuće na prostoru cijele županije. Naglašava se da postoje dijelovi gdje je stanje lošije ali i gdje je stanje bolje. Tamo gdje je intenzivna poljoprivredna proizvodnja postoje zagađenja sredstvima za zaštitu bilja i ostacima mineralnih gnojiva. Kada se govori o poljoprivrednim područjima velik dio stanovništva u našoj županiji bavi se upravo poljoprivredom a tu su i velike površine pod šumama. I tu postoje određene promjene u ekološkim uvjetima jer dolazi do velikih sječa u šumskom staništu i nema više starih šuma te nastaju mlađe šume na tim područjima, što također stvara otežanu situaciju u očuvanju bioraznolikosti, poručeno je s obilježavanja Svjetskoga dana zaštite okoliša.

 

 

Pročitano 885 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija