Ispiši ovu stranicu

UHBDR91. objavila CD na sjećanje na žrtve Grada Vukovara

Cd 938 Cd 938 Foto: UHBDR91.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) objavila je novi CD na temu hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata. Riječ je o CD-u naziva „938“.

-Naime, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru nalazi se najveća masovna grobnica u Europi nakon II. svjetskog rata. Na tom mjestu su srpski četnici nakon okupacije Grada Vukovara sahranili ili bolje rečeno bacili u jame 938 nevinih Hrvata među kojima je bilo i djece, žene i staraca. Kad je nakon mirne integracije hrvatskog Podunavlja ovaj prostor ekshumiran pronađen je tako veliki broj žrtava. U želji da se trajno obilježi ovo mjesto, Republika Hrvatska je postavila 938 bijelih, mramornih križeva u sjećanje na ubijene i u nadi da se nešto slično više nikada ne ponovi. Međutim, ni na jednom križu nema imena i prezimena, kao što nema ni na oko 150 dosad otkrivenih masovnih grobnica diljem Hrvatske. Stoga na CD-u koji je objavila UHBDR91. ne govore se imena, već samo brojke koje čita književnica Stanka Gjurić, od jedan do 938 - pojašnjava predsjednik UHBDR91. Mladen Pavković dodajući kako je svaka brojka jedno ime, netko tko je dao život za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu. Rekao je kako se na njegovu inicijativu u Hrvatskoj prigodom komemoracija čitaju imena stradalih u srpskoj agresiji.
-Nažalost, jedino se zasad ne čitaju u Vukovaru prigodom obilježavanja 18. studenoga – kaže Pavković.

UHBDR 91. ove je godine već objavila CD s imenima stradalih u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja 95. – da se ne zaborave.

Pročitano 509 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić