NAJNOVIJE
Od 1. travnja prestaje obveza vožnje s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske podsjećaju vozače motornih vozila da obaveza korištenja dnevnih ili kratkih svjetala pri vožnji danju za sva motorna vozila prestaje od sutra, 1. travnja, kako je određeno člankom 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

- Ipak, svjetla se moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.). Također napominjemo da je bez obzira na zakonske obaveze vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije. Ova spomenuta obaveza ne prestaje za mopede i motocikle koji pri vožnji danju moraju imati upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine - stoji u priopćenju PU vukovarsko-srijemske.

Biciklisti i vozači osobnog prijevoznog sredstva koji sudjeluju u prometu dužni su noću uvijek, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Također, pješaci koji se kreću kolnikom noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

(Petak, 31 Ožujak 2023 19:47)
Obilježena 32. obljetnica pogibije Josipa Jovića

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te prigodnim programom, prilikom kojega su 23-trojici novih pripadnika Antiterorističke jedinice „Lučko” dodijeljeni amblemi, na Plitvicama je obilježena 32. godišnjica pogibije hrvatskog policajca Josipa Jović - prenosi Hina. 

Vijence su položili predsjednik Republike Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ličko-senjski župan Ernest Petry i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Božinović je rekao da su dečki iz Rakitja, Lučkog i Kumrovca prije 32 godine akcijom sprečavanja neprijatelja u naumu da strateški odsječe sjever i jug Hrvatske pokazali da smo počeli stvarati snage sposobne za najsloženije zadaće.

- To je bila poruka ohrabrenja hrvatskoj javnosti, ali i poruka neprijatelju da zna na kakvu će naići odlučnost hrvatskog čovjeka da brani svoju grudu - rekao je Božinović dodajući kako je hrvatska policija obavila prve ratne zadaće u Hrvatskoj i dala prve žrtve, što je vjerojatno jedinstven primjer u svijetu sudjelovanja policijskih snaga u obrani države u ratu.

Molitvu je predvodio biskup Jure Bogdan koji se zapitao - što bi od nas bilo i gdje bismo završili da nije bilo hrabrih branitelja.

(Petak, 31 Ožujak 2023 15:19)
U Vukovaru se volonteri družili s izbjeglicama iz Ukrajine

U Europskom domu Vukovar organizirana je volonterska akcija Jedinstven je smiješak tvoj u okviru projekta Proaktivna mreža i inicijative globalne mreže Good Deeds Day.

(Petak, 31 Ožujak 2023 14:35)
Udomitelji u Hrvatskoj dobili svoj dan

Hrvatski sabor jednoglasno je u petak proglasio 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva čime je oko 2.500 hrvatskih udomitelja dobilo svoj dan. 

Prilika je to za veću društvenu vidljivost i priznanje ljudima koji pružaju i skrb udomljenim osobama. 

Proglašenje Nacionalnoga dana, 18. svibnja, predložio je Odbor za obitelj, mlade i sport, Vlada je tu inicijativu pozdravila, ali i predložila promjenu datuma, 31. svibnja, s čim se Sabor suglasio.

(Petak, 31 Ožujak 2023 13:05)
Inflacija slabi četvrti mjesec zaredom

Državni zavod za statistiku objavio je kako su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u ožujku 2023. u odnosu na ožujak 2022. u prosjeku više za 10,6 posto dok su u odnosu na veljaču 2023. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku više za 0,8 posto. 

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa promjene za hranu, piće i duhan iznosi 15,3 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 9,3 posto, za usluge 8,2 posto te za energiju 7,5 posto.

Na mjesečnoj razini porast stope procijenjen je za komponente industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,2 posto, hrana, piće i duhan, za 1,0 posto i usluge za 0,2 posto.

Istodobno, prema prvoj procjeni pad stope procijenjen je za komponentu energija, za 0,7%.

Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u ožujku 2023. prema klasifikaciji ECOICOP objavljuju se 17. travnja 2023.

(Petak, 31 Ožujak 2023 12:58)
Križni put “Putem masovnih grobnica”

U Župi Tordinci u subotu, 1. travnja, bit će održan tradicionalni XXIII. križni put “Putem masovnih grobnica”.

(Petak, 31 Ožujak 2023 12:25)
Predstavljeni rezultati Nacionalnog istraživanja Roditeljstvo i karijera

Nacionalno istraživanje Roditeljstvo i karijera pokazalo je da 65 posto zaposlenih roditelja mora raditi kompromise u karijeri, a svaka se druga žena suočila s preprekama u dobivanju povišice, napredovanju ili prilikama za napredak zbog majčinstva. Istraživanje je potvrdilo da muškarci imaju bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života od žena. Zaposlenim roditeljima je fleksibilnost visoko na listi prioriteta te njih čak 50 posto želi povećanje korištenja fleksibilnih radnih aranžmana. Skrb o djeci je još uvijek dominantno ženska odgovornost te majke provode više vremena s djecom u rutinskim aktivnostima. Posljedično je svaka druga ispitana majka doživjela neku od prepreka uslijed svoje roditeljske uloge kao što je dobivanje povišice, promaknuća ili prilike za napredak. Majke propuštaju i više prilika za razvoj karijere, što same takvim i doživljavaju, dok muškarci smatraju da su im prilike izjednačene. Također, više žena smatra da je spol važan čimbenik promocije, njih 38 posto u odnosu na 19 posto muškaraca. Karijerne težnje se djelomično razlikuju u korist muškaraca (51 vs 41 posto), ali mlađe generacije žena pokazuju veliki interes za razvoj karijere (91 posto u dobi do 30 godina i 57 posto u dobi do 40 godina) što je jasan znak organizacijama za osiguravanje potrebne podrške. Za razvoj ženskih karijera je važan i rodni balans na svim razinama koji trenutno nedostaje na razini visokog menadžmenta.

(Petak, 31 Ožujak 2023 11:51)

31 godina: Velepromet i Ovčara - najteži zločini od Drugog svjetskog rata

31 godina: Velepromet i Ovčara - najteži zločini od Drugog svjetskog rata FOTO: Hrvatski radio Vukovar/ Žana Kunji

Nakon sloma herojske obrane Vukovara započeli su progoni, mučenja, logori i ubojstva za brojne stanovnike grada. Na današnji dan prisjećamo se žrtava koncentracijskog logora Velepromet i ubijenih na Ovčari, ali i onih koji od bolnice do Ovčare nisu stigli i njihove sudbine još uvijek nisu poznate. 

VELEPROMET - JEDAN OD NAJVEĆIH LOGORA POSLIJE DRUGOG SVJETSKOG RATA

Koncentracijski logor Velepromet bio je jedan od najvećih logora na tlu Europe poslije Drugog svjetskog rata, a u njemu je od 18. do 20. studenoga 1991. godine bilo zatočeno oko 10 tisuća osoba. Najmlađa osoba ubijena na Veleprometu imala je samo 14 godina.

Za Hrvatski radio Vukovar, prošle godine, sudionik događanja na Veleprometu Ivan Azenić, opisao je svoje zatočeništvo te rekao kako je Velepromet bio najveće mjesto zločina poslije Srebrenice.
- Ovdje sam završio 19. studenoga u poslijepodnevnim satima. Uz 11 drugih osoba izdvojen sam uz zid preko puta hangara, kao divljač za odstrel su nas poslagali. Od nas 12, u dva sata pet osoba je izdvojeno pred nama su tučeni i ubijeni. Odavde su odvučeni, kuda ne znam. Vjerojatno u staru ciglanu. Kada je došla druga skupina ljudi, nas su uveli u hangar gdje smo bili još 3-4 sata te negdje oko 23 sata smo izašli van misleći da je gotovo. Kada smo izašli van, u skupinama od po 10 osoba odveli su nas u autobuse, tada smo bili presretni jer smo očekivali da nas vode u razmjenu, kao što nam je bilo i rečeno. No, preko Negoslavaca do ceste Vinkovci-Tovarnik, skrenuli smo u smjeru Tovarnika i tada smo shvatili da zapravo ne idemo na razmjenu. Dovezi su nas oko 3 sata ujutro u Mitrovicu, nakon čega smo preko Rume odvezeni u Stajićevo. O Stajićevu ne treba puno pričati, klasični koncentacijski logor. Međutim, ono što je važno reći to je Velepromet. Ne znam zašto se tako tiho govori o činjenici da je ovo mjesto, Velepromet, najveće mjesto zločina poslije Srebrenice. Zašto se tako tiho govori o činjenici da je ovdje na Veleprometu ubijeno više od sedam, osam stotina osoba iz Vukovara. Ne znam zašto, ali stidljivo i polako unazad par godina ta brojka izlazi u javnost – naglasio je Azenić.

Koncentracijski logor Velepromet otvoren je polovicom rujna 1991., a zatvoren u ožujku 1992. godine.

OVČARA – VJEČNA RANA

Prije 31. godinu dogodio se i najveći zločin na ovim prostorima kada je iz vukovarske bolnice 18. studenoga 1991. odvedeno 260 ranjenika i civila, a njih 200 je svirepo ubijeno na Ovčari. Preostalih 60 zatočenika odvedenih iz bolnice još uvijek nije pronađeno. Najmlađoj žrtvi bilo je 16, a najstarijoj 77 godina. Među ubijenima na Ovčari bio je i ratni dragovoljac Jean-Michel Nicolier te naši kolege urednik i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević te radijski tehničar Branimir Polovina

PROGRAM OBILJEŽAVANJA:

Obilježavanja započinju 9 sati i 30 minuta u dvorištu „Veleprometa” kada će se odati počast polaganjem vijenaca kod spomen-ploče, a u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Grada Vukovara.

U 10 sati i 30 minuta na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata održat će se prigodni program i molitva kod spomen-obilježja te će prema Ovčari krenuti 15. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo vaša snaga”.

U 13 sati kod spomen-obilježja i masovne grobnice „Ovčara” položit će se vijenci te će se održati prigodni program i molitva pod geslom „Ovčara – vječna rana”.

Obilježavanje će završiti služenjem svete mise za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata, žrtve masovne grobnice Ovčara u Crkvi sv. Filipa i Jakova.

Naše novinarske ekipe cijeloga dana su na terenu i pravovremeno će vas informirati. Slušajte program Hrvatskog radija Vukovar, čitajte aktualnosti na portalu Hrv.hr i pratite nas na našim društvenim mrežama.

Pročitano 359 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija