NAJNOVIJE
Vukovar 1991 – Sesvete 0:1

Odigrana je prva utakmica 29. kola SuperSport Prve nogometne lige. Sesvete su u Vukovaru došle do 3 boda pogotkom iz kaznenog udarca desetak minuta prije kraja utakmice. Vukovar je dominirao, stvarao prigode ali je kao i često do sada nedostajala realizacija i malo sreće. - Ne znam više što da kažem. Po meni jedna od najboljih utakmica od kada sam ja na klupi ali nažalost ubilježen poraz nakon 7-8 kola. Nije ugodno ali nemam kome što zamjeriti jer smatram da smo odradila jako dobru utakmicu, stvorili jako puno šansi ali ta realizacija nas pati, očito nam se vraća zbog nekih stvari. Lopta neće da nas nagradi u ključnim trenucima. Ako se ta utakmica morala dogoditi sada neka je, samo mi je bitni da nam protiv Šibenika i Jurjevca sve što stvorimo ide u gol – rekao je Marko Novoselac, trener HNK Vukovar 1991.Vukovar 12991 Sesvete

U subotu igraju: Šibenik – Jarun, Cibalia – Solin, Dubrava Tim kabel – Orijent, dok će u nedjelju igrati Zrinski Osječko – Dugopolje i Croatia Zmijavci – BSK Bijelo Brdo.

(Petak, 03 Svibanj 2024 17:39)
Predsjednik Vlade Andrej Plenković došao na proslavu Dana Grada Vukovara

Povodom Dana Grada Vukovara u Hrvatskom domu Vukovar održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća na koju je došao i premijer Andrej Plenković te Vukovarcima čestitao Dan grada i nabrojao što je sve Vlada uložila u obnovu i razvoj Vukovara. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 16:40)
Mališani svome gradu čestitali rođendan

U Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju održana je tradicionalna manifestacija Cvjetni krozo - Mladost i radost Vukovara, koju Grad Vukovar u suradnji s dječjim vrtićima i osnovnim školama organizira povodom Dana Grada.

(Petak, 03 Svibanj 2024 13:43)
Povodom Dana Grada odana počast poginulim braniteljima i građanima Vukovara

Povodom Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim građanima i hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

(Petak, 03 Svibanj 2024 11:56)
Vukovar slavi Dan grada

Grad Vukovar danas slavi Dan grada i blagdan svojih nebeskih zaštitnika apostola sv. Filipa i Jakova.

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:11)
Pet minuta gromoglasne tišine

U povodu Svjetskog dana slobode medija, u petak, 3. svibnja, Sindikat novinara Hrvatske pozvao je svoje članove i sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da u 11.55 sati sudjeluju u 25. simboličnoj akciji Pet minuta gromoglasne tišine. Iz Sindikata novinara Hrvatske kažu da se ove godine Dan slobode obilježava s gorčinom i strepnjom. 

(Petak, 03 Svibanj 2024 09:10)
Obljetnica masakra 12 policajaca u Borovu, jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave vukovarsko-srijemske u Borovu je održana središnja komemorativna svečanost povodom 33. obljetnice masakra 12 policajaca, jednog od najvećih zločina u Domovinskom ratu. Obilježavanje je započelo svečanim programom na ulazu u Borovo kod „Dvanaest čempresa”, odakle su okupljeni u mimohodu krenuli prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim redarstvenicima gdje su, u nazočnosti državnog vrha, županijske i gradske vlasti te mnogobrojnih braniteljskih i stradalničkih udruga kao i članova obitelji, položeni vijenci i upaljene svijeće, a održan je i svečani komemorativni program te molitva.

(Četvrtak, 02 Svibanj 2024 14:30)

Na sjednici Županijske koordinacije za ljudska prava u Vukovaru sudjelovala i pučka pravobraniteljica

Obilježili Međunarodni dan ljudskih prava Obilježili Međunarodni dan ljudskih prava Foto: HRV/Marija Molnar

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se svake godine obilježava 10. prosinca, na dan kada je 1948.godine Opća skupština UN-a potpisala Deklaraciju o ljudskim pravima, a koja svakom čovjeku garantira pravo na život, slobodu i sigurnost, u Vukovaru je održana proširena sjednica Županijske koordinacije za ljudska prava.

- Sazvao sam sjednicu u proširenom sastavu kako bi sve one koji u svome radu dolaze u kontakt s ljudskim pravima ili potrebom zaštite ljudskih prava upoznali s novinama i aktualnostima vezano uz ovu tematiku. Ujedno, kako bismo doznali i što je napravljeno u posljednjih godinu dana, na sjednicu sam pozvao i pučku pravobraniteljicu koja svake godine Hrvatskom saboru podnosi izvješće o stanju ljudskih prava, a posebno sam je zamolio i za osvrt na stanje ljudskih prava u našoj županiji. Na sjednicu su pozvani svi oni koji na neki način vode računa o ljudskim pravima i zaštiti ljudskih prava i smatram da će im ovaj sastanak biti od koristi, ali i da oni svojim sugestijama i prijedlozima mogu pomoći pučkoj pravobraniteljici kada bude sastavljala svoje naredno izvješće - istaknuo je dožupan vukovarsko-srijemski i predsjednik Županijske koordinacije za ljudska prava Srđan Jeremić.

Na sjednici se govorilo o značaju Međunarodnoga dana ljudskih prava, a potom su pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter i njena zamjenica Tatjana Vlašić govorile o stanju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na stanje u našoj županiji.

- Važno je obilježavati Međunarodni dan ljudskih prava ne samo u ceremonijalnom smislu nego i kako bi se govorilo o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj. Iza nas je godina velikih i važnih ljudskopravaških obljetnica, 20 je godina Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina, obilježili smo i godišnjicu pristupanja Hrvatske Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava, a ispred nas je godina u kojoj će cijeli svijet obilježavati 75.godišnjicu od donošenja Opće deklaracije o ljudskim pravima koja je postavila temelj pravima kakva danas imamo, priznajemo i poštujemo u većoj ili manjoj mjeri – istaknula  je Šimonović Einwalter.

Naglasila je da o njezinom posljednjem izvješću o stanju ljudskih prava u RH za 2021.godinu još nije raspravljano na plenarnoj sjednici Hrvatskoga sabora nego samo na Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ali da ured pučke pravobraniteljice upravo priprema izvješće i za ovu godinu.

- U analizi stanja ljudskih prava za 2021.godinu problemi su bili vezani uz pandemiju, potrese, ali i strukturne probleme koji su već dugo prisutni u cijeloj Hrvatskoj, a to su pravo građana na dobru upravu i dobro upravljanje, pristup institucijama koji bi trebao biti bolji, jednostavniji, lakši i brži. Nadalje tu je i problem s govorom u javnom prostoru gdje već neko vrijeme bilježimo pad razine komunikacije, ali i govor mržnje. Pojavljuje se i pitanje socijalnih prava koja bi trebala biti dostupna svima kao što je pravo na zdravstvenu zaštitu, ali i cijeli niz drugih prava i problema bilo da govorimo o pristupu pravosuđu, besplatnoj pravnoj pomoći, ulozi organizacija civilnoga društva itd. - istaknula je Šimonović Einwalter.

Glede stanja ljudskih prava u našoj županiji naglasila je da je jedan dio tih problema isti kao i drugdje u Hrvatskoj, posebice u dijelu koji se tiče pristupa određenim pravima, problemima s nedostatnom infrastrukturom, čekanja na zdravstvene preglede i dr., a dio problema se odnosi na ostvarivanje prava nacionalnih manjina, govor u javnom prostoru, zločin iz mržnje i sl.

Pročitano 281 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija