NAJNOVIJE
Pavliček: Haaški sud nije dao satisfakciju žrtvama, niti donio pomirenje zaraćenima

Zastupnik Marijan Pavliček (HS) ocijenio je da Haaški sud u 30 godina djelovanja „ama baš ništa“ nije pridonio ni u jednom segmentu te da je bio političko tijelo.

(Četvrtak, 01 Lipanj 2023 15:48)
Za opremanje senzorne sobe Grad Vukovar osigurao 2.700 eura

Za opremanje senzorne sobe Odjela fizikalne medicine, rehabilitacije i reumatologije u novoj zgradi Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar, za terapiju djece s motoričko-senzoričkim smetnjama u razvoju, Grad Vukovar osigurao je 2.700 eura. Tim povodom gradonačelnik Ivan Penava, njegov zamjenik Filip Sušac i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš posjetili su novoopremljenu senzornu sobu te se uvjerili u uspješnost terapije.

(Četvrtak, 01 Lipanj 2023 15:37)
Dodjeljene nagrade Osječko-baranjske županije za životno djelo te godišnje kategorije

U povodu Dana Osječko-baranjske županije, koji se obilježava 2. lipnja, svake se godine zaslužnim pojedincima i institucijama dodjeljuju Nagrade Osječko-baranjske županije za životno djelo te godišnje nagrade u više kategorija. Tako je u sjedištu Županije u Osijeku održana prigodna svečanost na kojoj je župan Ivan Anušić uručio najviša županijska javna priznanja koji je tom prilikom naglasio kako su svi dobitnici nagrade svojim radom i trudom zaslužili biti odabrani.

Dobitnici Nagrade Osječko-baranjske županije za životno djelo kao javnog priznanja za cjelokupnu djelatnost koja je od osobitog značenja za razvitak određenog područja djelovanja, odnosno za ostvarenje koje predstavlja značajan doprinos razvitku određene djelatnosti te trajno dobro od značaja za Županiju su Josip Cvenić - za životno djelo ostvareno u području kulture, Nada Arbanas - za životno djelo ostvareno u području socijalne skrbi i Antun Fijala - za životno djelo ostvareno u području tjelesne kulture i sporta. 

U ime svih laureata zahvalila je dobitnica Nagrade OBŽ za životno djelo ostvareno u području socijalne skrbi Nada Arbanas.
- Izuzetno sam sretna i ponosna jer kada se sjetim vremena svog djelovanja pomalo sam u nevjerici da smo sve to prošli, ali je tuga u mom srcu kada ponovno gledam kamo svijet ide danas. Zato me neizmjerno diraju sve scene rata u Ukrajini, ponovno vidim isti model i način koji smo proživljavali za vrijeme Domovinskog rata jer rat je toliko užasan da se njegove posljedice osjećaju u cijelom svijetu. Jedna njemačka poslovica kaže „Rat se lako započinje, ali teško završava“, a naši prognanici i izbjeglice su bili toliko hrabri da su izdržali sve izazove zajedno sa mnom. Ono što je mene nosilo cijelo to vrijeme je činjenica da su država i svi ljudi stajali iza nas i onoga što činimo, vjerujući u san o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Upravo zbog toga, hvala svima onima koji su prepoznali to naše doba - zaključila je Nada Arbanas.

(Četvrtak, 01 Lipanj 2023 14:23)
Održan znanstveno-stručni skup o Gospi Šumanovačkoj

U povodu bule pape Grgura XI. iz 1373. godine kada je utemeljio franjevački samostan u Alšanu, u Šumanovcima kraj Gunje održan je znanstveno-stručni skup Srednjovjekovni Alšan i svetište Gospe Šumanovačke.

(Četvrtak, 01 Lipanj 2023 14:22)
U subotu u Vinkovcima Dani hrvatskog šumarstva

U organizaciji Hrvatskih šuma, u subotu 3. lipnja nakon točno 20 godina biti će održani Dani Hrvatskog šumarstva u Vinkovcima. Kako je na konferenciji za medije najavio voditelj Uprave šuma Vinkovci, Krasnodar Sabljić, pripremili su bogat sadržaj za sve građane. u subotu će ugostiti gotovo 70 šumara i više od tri tisuće posjetitelja na Danima hrvatskog šumarstva te 13. Državnom natjecanju šumarskih radnika sjekača. Dio je to proslave 150 godina djelovanja Brodsko imovne općine i razvoja organiziranog šumarstva jugoistočne Slavonije.
- Od popratnog sadržaja bit će tu sajam lokalnih udruga i OPG-ova s domaćim proizvodima, štandovi poslovnih partnera, a u suradnji sa Županijskim lovačkim savezom organizirana je i degustacija čobanca za građane, oko 500 porcija – rekao je Sabljić.
Natjecati će se oko 90 radnika, od tri do pet iz svake uprave, bit će tu i suci, navijači i djelatnici iz svih dijelova Hrvatske, ali i nekih susjednih zemalja. Krešimir Žagar, direktor sektora za šumarstvo u Hrvatskim šumama, pojasnio nam je kako natjecatelje u subotu čekaju pet disciplina: Okretanje vodilice, Kombinirani i Točan prerez na podlozi, Obaranje stabla (simulacija) i Kresanje grana.

Drvni klaster Slavonski hrast za najmlađe priprema radionicu naziva Od šume do grada’.


(Četvrtak, 01 Lipanj 2023 14:22)
Radio Osijek slavi danas 80.rođendan

Radio Osijek, danas u sustavu HRT-a, osnovan je 1943. godine i danas slavi svoj 80.rođendan. Od samih početaka emitiranja, okosnica je javnog informiranja, ali i institucija koja je posljednjih 80 godina promovirala kulturne vrijednosti Osijeka i cijele Slavonije i Baranje.

(Četvrtak, 01 Lipanj 2023 14:06)
Radni sastanak na temu " Izazov i problem radne snage”.

U sklopu strukovne grupe graditeljstva Županijske komore Vukovar održan je radni sastanak na temu " Izazov i problem radne snage”.

Na sastanku su prezentirani statistički podatci o broju upisanih učenika na području Vukovarsko-srijemske županije razloženo po više parametara kroz posljednjih deset godina. 

Djelatnici područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Vukovar nazočnima su predstavili mjere aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a predstavljene su i mogućnosti za prekvalifikaciju i obrazovanje odraslih.

- Pokušali smo problematiku nedostatka kvalificirane radne snage obuhvatiti sa svih strana te je predstaviti tvrtkama članicama. Obradili smo dostupne podatke o upisima djece u srednje škole koje su zanimljive našim poduzećima, a kako bismo vidjeli trendove. Nedostatak kvalificirane radne snage ne može se riješiti preko noći stoga kroz ovakve sastanke nastojimo zajednički iznaći rješenja – rekao je Ivan Marijanović poslovni tajnik Županijske komore Vukovar dodajući kako je poslodavcima i svim nazočnima predstavljen i postupak uvoza radne snage, posredovanje pri zapošljavanju kao i postupak najma radne snage.

Nakon uvodnog dijela sastanka, predstavljanja i prezentiranja svi nazočni su mogli postavljati pitanja te dati svoje prijedloge na temu krize u području radne snage.

(Četvrtak, 01 Lipanj 2023 13:05)

Brojne aktivnosti Udruge kineziologa grada Vukovara

Brojne aktivnosti Udruge kineziologa grada Vukovara Foto: UKGV

Kako bi usavršili i ojačali kapacitete organizacija civilnoga društva, skraćeno OCD, u Udruzi kineziologa grada Vukovara osmislili su i pokrenuli EU projekt pod nazivom „Pokreni se i vozi – tko te treba, pomozi!“ Vrijedan je oko 61 tisuću eura, a partneri u projektu su Plivački klub Vukovar, Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar i Triatlon klub Vukovar.

Ciljana su skupina predstavnici, zaposlenici i volonteri organizacija civilnoga društva, a do sada je kroz projekt realizirano 13 edukacija, nabavljena je oprema odnosno šest bicikala i dva električna romobila koja će se posuđivati volonterima kako bi brže dostavili lijekove i hranu osobama u potrebi, a nabavljena je i sportska oprema i rekviziti koji će se bez naknade posuđivati osobama u lokalnoj zajednici kako bi se više bavili sportsko-rekreativnim aktivnostima, doznajemo od voditeljice projekta Monike Perković.

Bicikli UKGV 2023

 

- Cilj nam je na ovaj način doprinijeti jačanju kapaciteta OCD-a za učinkoviti odgovor na potrebe lokalne zajednice u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Provodimo tako edukacije i razvijamo volonterske programe koje redovno oglašavamo na našim i partnerskim mrežnim stranicama – pojasnila je Perković.

U siječnju su  organizirali dvije edukacije i to na temu Razvoj, razrada i implementacija volonterskih programa u lokalnoj zajednici gdje su sudionici upoznati s pojmom volonterstva, pravnim obvezama i pravima kako volontera, tako i organizatora volontera te mnogim drugim korisnim informacijama, dok su na drugoj edukaciji pod nazivom Marketing društvenih mreža sudionici upoznati s komunikacijom, oglašavanjem i raznim trikovima na društvenim mrežama.

DOBRE POVRATNE REAKCIJE POLAZNIKA

- Od početka projekta u srpnju 2022. godine, organizirali smo edukacije kroz koje su sudionici stekli organizacijske vještine, vještine u svladavanju stresnih situacija, upravljanju timom i slično, zatim IT edukacije  te edukacije vezane uz rad s osobama s teškoćama u razvoju. Dobili smo dobre povratne informacije od polaznika, a stečena znanja i vještine pomoći će u radu njihovih udruga te se razviti na višu razinu budući da su edukacije i osmišljene isključivo prema potrebama udruga, a sve naučeno moći će primjenjivati u daljnjem radu. Smatramo kako upravo takvih edukacija za udruge u Vukovaru nedostaje – naglasila je Perković.

 

Sportska oprema UKGV 2023

 SLIJEDE DANI OTVORENOG ZNANJA, SPORTIONICA, VODENI VIKEND...

Uskoro u okviru projekta počinju s manifestacijom pod nazivom „Dani otvorenog znanja“ kroz koju će sudionici OCD-a uz stručna predavanja, predstavljanje primjera dobre prakse u relevantnom području te rješenja u području djelovanja OCD-a u kriznim situacijama ojačati svoje kapacitete. Također, provest će se dvije edukacije koje će doprinijeti jačanju kapaciteta OCD-a u području organizacije lokalnih inicijativa, izgradnje partnerstva te učinkovitog korištenja resursa. Uz navedene edukacije započinju i s realizacijom volonterskih programa Sportionica, Pokreni se i vozi – tko te treba pomozi!, VU tjedan sporta, Edukativno-sportski kamp, Vježba, kretnja, šetnja, te Vodeni vikend.

Romobili UKGV 2023

 

- U programu Sportionica nabavili smo sportsku opremu koju ćemo bez naknade posuđivati osobama koje se više žele baviti sportsko-rekreativnim aktivnostima, a u drugom ćemo programu uz pomoć volontera Gradskog društva Crvenog križa Vukovar dostavljati hranu i lijekove potrebitima i to biciklima i romobilima koje smo nabavili kroz projekt –najavila je Perković.

POTAKNUTI NA VJEŽBANJE I ZDRAV ŽIVOT

Kroz ostale volonterske programe cilj im je uključiti djecu, mlade te ostale građane i potaknuti ih na vježbanje i kretanje radi unaprjeđenja zdravih životnih navika, a sve kroz razne radionice i sportske aktivnosti.

Građane će pozivati na nadolazeće aktivnosti putem društvenih mreža Udruge kineziologa grada Vukovara i partnerskih organizacija te medija.

Projekt završava 27. srpnja 2023. godine, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, u okviru poziva za dostavu projektnih prijedloga "Jačanje kapaciteta OCD - a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice".

Pročitano 296 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija