NAJNOVIJE
Suradnja i prijateljstvo medicinskih škola iz Vinkovaca i Osnabrücka

Zdravstvenoj i veterinarskoj školi dr. Andrije Štampara u Vinkovcima u goste su došli predstavnici njemačkog grada Osnabrück i ravnatelj njihove medicinske škole Manfred Timm, a danas su posjetili i vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića. Prijateljstvo ove dvije škole počelo je prošle godine, a zajednički im je cilj uspostaviti suradnju kroz Erasmus program i razmjenu učenika koji bi se svojim kućama vratili s više iskustva, poznanstava i uspomena - izvijestili su iz Vukovarsko-srijemske županije. 

- Lijepo je čuti kako naše škole i ravnatelji surađuju sa školama i u drugim državama, a posebice kada je riječ o razmjeni učenika koji kroz program Erasmus imaju priliku posjetiti druge zemlje i vidjeti kako kod njih sve funkcionira, a onda nova znanja i stečena iskustva prenijeti na svoje kolege u našoj županiji - rekao je župan Dekanić ovom prilikom poručivši gostima iz Njemačke da se u našoj županiji osjećaju kao kod kuće.   

Njemačko izaslanstvo činili su i Heiko Rabe, Petra Wurel te Ljerka Stare, zaposlenica navedene škole rodom iz Zadra, vinkovačku medicinsku školu predstavljali su ravnatelj Josip Šuker te stručne suradnice Vlatka Vujčić, Marina Topalović i Svjetlana Reljanović dok su, u ime Vukovarsko-srijemske županije, uz župana, sastanku prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti Jadranka Mustapić-Karlić i viši savjetnik-specijalist za međunarodnu suradnju i EU poslove Krunoslav Srpak.

(Utorak, 23 Travanj 2024 15:27)
Započela 10. kreativna riznica na Ekonomskom fakultetu Osijek

Od 23. do 25. travnja na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održava se simpozij kreativne industrije, 10. jubilarna kreativna riznica, odnosno skup znanstvenika i praktičara okupljenih oko milenijske uloge kreativne industrije. Rizničarska kreativnost tema jeovogodišnje riznice.

Svečanom otvorenju nazočio je obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić koji je tom prigodom naglasio kako je kreativnost međuljudski faktor.
- U svim sferama života važna je kreativnost, a ona je prije svega u ljudskom faktoru. I sam pojam kreativnost u svom temeljnom značenju predstavlja nešto novo, bolje od uobičajenog i afirmativno, a upravo kreativna industrija i profesorice s našeg Ekonomskog fakulteta su prije 10 godina pokrenuli cijelu ovu priču. Drago mi je kreativna industrija prepoznata i uvrštena u Nacionalnu razvojnu strategiju RH do 2030. godine. To je zaista važno jer se razvoj društva, industriju i svih pora našeg života bazira na kreativnosti. Osječko-baranjska županija od početka prati projekt Kreativne riznice, koji je zaista odličan i iz godine u godinu se sve više razvija, što potvrđuje i ovaj simpozij s velikim brojem sudionika koji će u naredna tri dana ponuditi nove kreativne ideje i rješenja za naše društvo - rekao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

- Jubilarno izdanje Kreativne riznice potvrdilo je Grad Osijek kao središte Hrvatske kreativnosti. Ovih 10 godina definitivno su snažno popularizirali i institucionalizirali kreativnu industriju i kreativnu ekonomiju, ali i brendirali Grad Osijek kao mjesto gdje se definira kreativna industrija i na tome im zahvaljujem. Kroz to vrijeme utkano je više od 20.000 posjetitelja, više od 200.000 digitalnih pratitelja, stotine volontera, studenata i profesora koji su dali velik doprinos kroz tisuće volonterskih sati. Svi imaju snažnu podršku Grada Osijeka koji ima odličnu suradnju i s Ekonomskim fakultetom i sa Sveučilištem, a zajedno činimo jednu cjelinu koja naš grad čini posebnim i prepoznatljivim - kazao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

- Kreativna industrija je mjera razvijenosti društva, a Ekonomski fakultet već 10 godina popularizira najnovije trendove te izgovora koji nas projekti mogu prometnuti u središte kreativne industrije i razvijati RH. Za sve to su nam potrebni znanstvenici, stručnjaci, profesionalci, amateri, poduzetnici, pa tijekom Kreativne riznice razgovaramo, propitujemo, donosi preporuke i razvojne smjernice što učiniti za razvoj kreativne industrije u Hrvatskoj, koja je uhvatila zamašnjak i na svjetskoj razini. Ona je industrija novog milenija - kazala je Josipa Forjan, ujedno i izvršna direktorica Kreativne riznice.

Svečanom otvorenju 10. Kreativne riznice nazočili su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, saborska zastupnica Nataša Tramišak, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prof. dr. sc. Vlado Guberac, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Boris Crnković i drugi uzvanici.

(Utorak, 23 Travanj 2024 15:18)
U Andrijaševcima kreće izgradnja pristaništa, u Rokovcima novog trga i parka

Općina Andrijaševci objavila je Javni poziv za izradu idejnog arhitektonsko – krajobraznog rješenja izgradnje parka i trga u Rokovcima.

(Utorak, 23 Travanj 2024 15:11)
U Hrvatskoj se do 28.travnja održavaju 7.Dani medijske pismenosti.

U Hrvatskoj su 22.travnja počeli 7.Dani medijske pismenosti, a traju do 28.travnja.

(Utorak, 23 Travanj 2024 14:41)
Lovcima po 4000 eura potpore za razvitak lovstva

Vukovarsko-srijemska županija objavila je javni poziv za dodjelu potpora za razvoj i unaprjeđenje lovstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji u 2024. godini, čiji je cilj, osim unaprjeđenja i diversifikacija funkcije lovstva, zaštita i očuvanje biološke i ekološke ravnoteže prirodnih staništa divljači te valorizacija te gospodarske grane kroz turističku ponudu i njezin doprinos regionalnom gospodarstvu i ruralnom razvoju istoka Hrvatske. 

Prihvatljivi korisnici su lovoovlaštenici koji imaju valjan ugovor o pravu lova te Lovački savez Vukovarsko-srijemske županije. 

Najviši ukupni godišnji iznos županijske potpore za razvoj i unaprjeđenje lovstva koju jedan korisnik može ostvariti iznosi 4000 eura, osim u slučaju kada provodi projekt u partnerstvu s Vukovarsko-srijemskom županijom.

Svaki korisnik može ostvariti potporu na maksimalno tri mjere godišnje.

Rok za podnošenje je do 20. svibnja ove godine. 

(Utorak, 23 Travanj 2024 14:37)
Penava: Domovinski pokret spreman je na sve scenarije

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj se uvodno zahvalio svim hrvatskim građanima koji su iskoristili svoje građansko pravo i izašli na izbore – izvijestili su iz Domovinskog pokreta.

- Posebno se moram zahvaliti građanima koji su izašli na izbore i poklonili glas Domovinskom pokretu, a takvih je više od 200 tisuća te što su potvrdili da smo treća politička snaga u Hrvatskoj, unatoč mnogima koji su to godinama osporavali i koji su ostali vrlo iznenađeni našim rezultatom. Mnogi očito ili ne znaju raditi svoj posao, ili su rade za druge političke opcije, to će već izaći na vidjelo. Mi smo izrazito zadovoljni, a rezultat je bio očekivan - rekao je Penava te poručio javnosti i biračima, a nastavno na pisanja u medijima, da ih Domovinski pokret nikada neće izdati i da neće ni pod koju cijenu prodati vrijednosti koje zagovara.

- Kroz naše zastupnike, ljude koje je birao hrvatski narod, prezentirat ćemo ono što Domovinski pokret zaista jest. Ljudi o kojima govorim su heroji Domovinskog rata, poput Stipe Mlinarića, Tomislava Josića, Ivice Kukavice i drugih i oni se nikada neće predati. Govorim ovo kako bih stao na kraj lažnim medijskim natpisima, kako bi naši birači bili sigurni u to da će oni kojima su dali glas čvrsto stajati na pozicijama hrvatske suverenosti, zastupati vrijednosti Domovinskog rata. Spremni smo na apsolutno sve ishode pregovora, od formiranja većine i sastavljanja buduće hrvatske Vlade, do obitavanja u oporbi iduće četiri godine, pa sve do novih izbora. Naravno, nisu nam sve tri opcije jednako vrijedne, nije nam svejedno. Odgovorna smo politička opcija, težimo mijenjati stvari na bolje i to ćemo s našim saborskim zastupnicima i činiti. Voljeli bismo biti u poziciji izvršne vlasti jer onda bismo mogli i provoditi politike koje zagovaramo, ali ne pod svaku cijenu. Nećemo prodati ono što naši birači vide u nama, a to je vjera i nada u istinsku, suverenu, jaku, neovisnu Hrvatsku koja sluša prvenstveno bilo svoga naroda i svojih ljudi. To je ono što mi jesmo i to nećemo promijeniti. Jasno stojimo pri tome da sa SDSS-om i Možemo nećemo. Sve drugo je otvoreno, a o rezultatu će odlučivati nekoliko faktora o kojima ćemo govoriti kada se pregovori privedu kraju. Pravi razgovori krenuli su tek jučer, a sve što se do sada pisalo su neistine. To da smo mi uvjetovali nekakva ministarstva i postavljali uvjete je čista laž – zaključio je Penava.

(Utorak, 23 Travanj 2024 14:32)
Danas se u knjižnicama diljem Hrvatske održava Noć knjige, u Gradskoj knjižnici Vukovar organizirane prigodne radionice i online izložba o američkom mračnom romantizmu

U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige, danas, 23. travnja, u knjižnicama diljem Hrvatske organizirana je Noć knjige.

(Utorak, 23 Travanj 2024 11:13)

Zbog izgradnje novih spomenika frcale iskre na Gradskom vijeću

Zbog izgradnje novih spomenika frcale iskre na Gradskom vijeću Foto: Klaudija Boras

Rebalansom, proračun grada Vukovara za ovu godinu uvećan je za preko 15 milijuna eura.

Ovim su izmjenama proračuna rashodi s 81,2 milijuna eura povećani na 96,3 milijuna eura. Zašto je došlo do povećanja objasnio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.
- Dvije su stavke koje su mi potrebne za naglasiti, razlozi zašto je došlo do rebalansa proračuna ovako rano u godini. Prvo je presuda po predmetu ZOIS dakle regionalnom odlagalištu otpada. Udio grada Vukovara u cijeloj toj priči je u financijskom iznosu na razini oko 1,5 milijuna eura koje moramo iz gradskog proračuna po presudi isplatiti zbog izgubljenog spora i ono što mi je posebno bitno naglasit,  to ćemo isplatiti bez ikakvih zaduživanja ili dizanja cijena na uštrb građana. To mi je iznimno bitno za reći, zašto, zato što u proteklih deset godina kako i jesam na mjestu gradonačelnika, svjestan sam potencijalno negativnog ishoda ove presude i kad god su bile dobre godine, dobro vrijeme, gledali smo akumulirati ta sredstva i čuvati ih za možebitno negativan ishod. Nažalost to se i dogodilo, da tu nikog ne zavaravam nisam sretan, mogli smo tih 1,5 milijuna eura uložiti u bilo što drugo, u djecu, u građane treće životne dobi, u infrastrukturu, u sportske, kulturne objekte, u bilo što drugo, apsolutno. Nažalost, to će sada i zbog neodgovornih politika putem presude otići tvrtkama koje očito na to imaju pravo, međutim i s druge strane, posebno mi je bitno naglasiti da će sam proračun grada Vukovara to izdržati i bez nekakvih stresova, udara i tako dalje. Ono drugo što je izuzetno bitno za reći i zašto je došlo do rebalansa su naravno i promjene u troškovniku dvaju kapitalnih projekta, park šume Adica, riječ je o adrenalinskom parku i šetnici koji također dovodi do značajnog povećanja do kojega je nažalost došlo zbog odustajanja od poslova i završavanja tvrtke u predstečaju, gdje nije došlo do povlačenja osiguranih EU sredstava tako da je došlo do korekcije u samom proračunu u iznosu od 3 milijuna eura dakle gotovo 22 milijuna kuna - rekao je Penava. I zasigurno, bila je ovo najvažnija točka dnevnoga reda, koji je imao još 21 točku.

 

ŽUSTRA RASPRAVA OKO IZGRADNJE SPOMEN-OBILJEŽJA, BILIĆ PORUČIO: NE DOPUŠTAMO DA SE IZJEDNAČAVA PITANJE ŽRTVE I AGRESORA, NA PROVOKACIJE ĆEMO REAGIRATI!
No potpuno neočekivano, burne reakcije, povišene tonove, uz sve iskorištene replike, kao i demonstrativno napuštanje sjednice od strane pojedinih vijećnika iz redova SDSS, DSS-a i HNS-a izazvalo je izglasavanje 14. točke dnevnoga reda, odnosno, donošenje programa izmjene i dopune programa javnih potreba iz područja branitelja i stradalnika na području grada Vukovara u 2024. godini. Naime, spomenutim programom u gradskom proračunu dio sredstava, točnije 100 tisuća eura, namijenjeno je za financiranje izgradnji spomen-obilježja na području Vukovara. Pa se tako vijećnik DSS-a Srđan Milaković, još za vrijeme aktualnoga sata osvrnuo na izgradnju spomenika u Vukovaru s pitanjem „je li dosta spomenika?“, a do eskalacije je došlo i na samoj sjednici.
- Do sada su postojale određene zamjerke građana, bez obzira na nacionalnu pripadnost, kada je u pitanju izgradnja spomenika u Vukovaru, koje su išle u dva smjera. Jedan smjer je bio o potrebi manje izgradnje spomenika obzirom na njihov broj u Vukovaru, a drugi se odnosio na smislenosti pojedinih spomenika i troškova za njihovu izgradu. Moje pitanje je : je li dosta spomenika u gradu Vukovaru? - upitao je Milaković.
Predsjednik kluba vijećnika Domovinskog pokreta Domagoj Bilić, ocijenio je Milakovićev upiti provokacijom.
- Na današnjoj sjednici ponovno smo svjedočili netrpeljivosti vijećnika iz redova Demokratskih saveza Srba prema obilježjima i spomenicima Domovinskog rata. Domovinski pokret ne može dopustiti i strogo osuđuje da se u predstavničkom tijelu Grada Vukovara već duže vrijeme kontinuirano pokušava zabraniti isticanje tužne i bolne, ali ponosne prošlosti, na kojoj je izgrađena suverena Hrvatska država. Potporu vijećniku Milakoviću( DSS) pružio je i vijećnik Dejan Drakulić( SDSS) koji je javno na sjednici izrazio žaljenje za vremenima takozvane paradržave „SAO Krajine” u kojoj su bili napušteni i ostavljeni u ruševinama grada od onih koji su obećavali neki bolji život. Na kraju su taj bolji život dobili tek povratkom prognanika i razdobljom obnove nakon mirne reintegracije. Nažalost, kao država dopustili smo da oni lokalni političari koji nikad ne dolaze na obilježavanja državnih blagdana, a da ne spominjem obilježavanja ratnih stradanja našega grada. Kontinuirano na sjednicama spominju i negoduju po pitanju spomenika, ali i svih obilježja Domovinskog rata. Jasno smo kao stranka, Domovinski pokret, okrenuti budućnosti grada i naše države, ali također ne dopuštamo da se povijest pokušava promijeniti i izjednačiti pitanje žrtve i agresora - ustvrdio je je Bilić.

VIJEĆNICI NAPUŠTALI SJEDNICU GRADSKOGA VIJEĆA
Prethodno je pročelnik UO za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić rekao kako je osnovano povjerenstvo za spomen-obilježja, a čiji su članovi stručne osobe. Povjerenstvo razmatra zahtjeve. Ne prihvaća svaki zahtjev, ali sve do sada donesene odluke su bile jednoglasne, a kako bi sve bilo transparentno, bilo je potrebno dodati stavku u proračunu, pojasnio je Dimić. Sjednicu Gradskoga vijeća napustio je Nenad Bučko, vijećnik HNS-a, ustvrdivši na izlasku iz gradske vijećnice kako ne mora slušati raspravu koja je u tom trenutku poprimila poprilično negativan ton. Nedugo zatim sjednicu su napustili i članovi SDSS-a Dejan Drakulić te zamjenik gradonačelnika Srđan Kolar. Unatoč tome, sjednica je i dalje imala kvorum te su većinom glasova usvojene preostale točke dnevnog reda.

Pročitano 346 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija