NAJNOVIJE
Poludnevni boravak za djecu u Brezi Vukovar

Podružnica Breza Vukovar osnovana je u studenom 2018. godine i provodi uslugu poludnevnog boravka za djecu u dobi od 7 do 14 godina za koju stručne službe procjenjuju da su djeca u riziku. S početkom nove školske godin, s grupom mališana nazvanim Vukovarski malci  započela je i nova godina provedbe poludnevnog boravka. 

(Petak, 24 Rujan 2021 18:18)
Iz Vukovara poručeno: Nulta stopa tolerancije na nasilje nad ženama i nasilje u obitelji!

Povodom Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama, članovi i članice vukovarsko-srijemskog Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji održali su u Vukovaru sastanak te ukazali da je obilježavanje toga dana senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira.

(Petak, 24 Rujan 2021 18:11)
Nizak vodostaj Drave kod Osijeka, obustavljena plovidba

Vodostaj Drave kod Osijeka već danima je toliko nizak da se može hodati po koritu rijeke. S tim u vezi je posljedično i zabrana plovidbe. Posljednji je put tako nizak vodostaj zabilježen 2003 godine, a zbog čega je tomu tako, pojasnio je Ivica Nađ, voditelj Centra obrane od poplave sektora B pri Hrvatskim vodama u Osijeku – Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu.

(Petak, 24 Rujan 2021 17:58)
U pripremi je novi korona protokol za škole

Četvrti val koronavirusa u našoj zemlji uzima maha, a koronabrojke su i dalje četeroznamenkaste, prenosi Media servis. Preminulo je 12 osoba. Među novozaraženima dominiraju djeca i mladi, na današnjeg 1291 novozaraženog, 260 ih je školske dobi. Upravo zato najavljen je novi koronaprotokol za škole. A za sedam dana bez Covid potvrda zdravstveni i socijalni radnici neće moći na svoje radno mjesto.

(Petak, 24 Rujan 2021 16:50)
Novi krug javnog cijepljenja 29.rujna u Vinkovcima

Iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Doma zdravlja Vinkovci pozivaju sve zainteresirane punoljetne osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije, a koje se do sada nisu cijepile protiv COVID-19,  da se odazovu na cijepljenje. 

(Petak, 24 Rujan 2021 16:25)
Aladrović umirovljenicima najavio mogućnost trećeg roka za isplatu covid dodatka

Nakon svečane sjednice Skupštine Matice umirovljenika Hrvatske, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović potvrdio je da postoji mogućnost otvaranja trećeg poziva za isplatu covid dodatka onim umirovljenicima koji ispunjavaju uvjete, a do sada taj dodatak nisu dobili. 

(Petak, 24 Rujan 2021 16:20)
Počelo obilježavanje Dana Općine Lovas

Obilježavanje Dana Općine Lovas, koji je 29. rujna, počelo je danas polaganjem vijenaca i molitvom kod spomen obilježja masovne grobnice žrtava iz Domovinskoga rata i spomen križa u središtu Lovasa.

(Petak, 24 Rujan 2021 12:45)
Mirjana Đermadi

Mirjana Đermadi

Petak, 24 Rujan 2021 10:51

U Hrvatskoj je zabilježen 1291 novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 8.517 Među njima je 678 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 92 pacijenta. Preminulo je 12 osoba Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 397.761 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 8.566 preminulo. U samoizolaciji je trenutno 23.749 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2.772.055 osoba, od toga 10.201 u posljednja 24 sata. Zaključno s 23.9.2021 utrošeno je 3.397.030 doza cjepiva, a cijepljeno je 44,34% ukupnog stanovništva, odnosno 53,21% odraslog stanovništva.

Petak, 24 Rujan 2021 09:56

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 27 novih pozitivnih osoba na COVID-19, potvrđenih PCR testiranjem. Oboljele su  po 4 osobe iz Vinkovaca, Županje i Ivankova, po 3 osobe iz Cerića i Gradišta, te po 1 osoba iz Cerne, Gunje, Komletinaca, Mirkovaca, Privlake, Rokovaca, Soljana, Štitara i Tovarnika). Nema preminulih osoba.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 13123, od kojih je 12697 izliječenih, a ukupno je preminulo 266 osoba. Trenutno je u županiji 19 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U samoizolaciji se na području županije nalazi 311 osoba.

Četvrtak, 23 Rujan 2021 15:13

Iz Zračne Luke Osijek, od  15. studenoga  ove godine, uspostavlja se izravna zračna linija između Osijeka i Münchena. Zrakoplov Croatia Airlinesa polijetat će svakog ponedjeljka i petka u 9.10 sati iz Münchena da bi u Osijeku bio u 10.45 sati, a u 11.20 sati sa piste Zračne luke Osijek krenut će prema Münchenu gdje je dolazak predviđen u 13.00 sati. Potvrđeno je to sporazumom kojega su danas potpisali u Zračnoj luci Osijek  predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasnin Bajić i direktor Zračne luke Osijek Ivan Kos.

- Ovo je prvi put da Croatia Airlines uvodi međunarodni let iz Zračne luke Osijek i time stanovnicima Slavonije omogućava povezanost s cijelim svijetom, jer je preko Münchena moguće letjeti na sve kontinente. Vjerujem da će izravni letovi Osijek-München pridonijeti razvoju turističkih i gospodarskih potencijala Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, a istodobno i osnažiti poslovanje Zračne luke Osijek, čineći je još važnijom prometnom točkom - rekao je predsjednik Uprave Croatia Airlinesa, Jasmin Bajić.

- Vjerujem  kako je ostvarivanje suradnje sa Croatia Airlinesom prvi korak u nizu letova koje ćemo ubuduće imati. Već razmišljamo i o drugim destinacijama, a ova destinacija za nas predstavlja početak. München smo odabrali jer je veliki centar koji dalje veže letove za ostale europske destinacije poput Amsterdama, Pariza i Londona, pa će naši građani na taj način imati veze s cijelom Europom - naglasio je direktor Zračne Luke Osijek Ivan  Kos. 

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić naglasio da potpisivanje ugovora između Croatia Airlinesa i Zračne luke Osijek te otvaranje nove međunarodne linije znači da se grad Osijek konačno smješta na poziciju regionalnog prometnog centra.

Četvrtak, 23 Rujan 2021 13:09

U  Udruzi Vukovarski leptirići održane su  dvije radionice te panel rasprava na temu Rastimo, igrajmo se i učimo zajedno. Radionice su dio aktivnosti   istoimenoga projekta  u okviru kojega se održava program poludnevnoga boravka za djecu Vukovara. Cilj projekta je prevencija socijalne isključenosti malih Vukovaraca, te kreiranje novih programa koji će im pružiti nova znanja i vještine, osigurati razvoj njihovih potencijala te druženje i smisleno provođenje slobodnog vremena rekla je Slađana Trbulin, voditeljica projekta.

-Do sada smo odradili puno aktivnosti za djecu, od izleta, različitih radionica, kroz koje su stekli vještine i razvili svoj potencijal. Ima tu još prostora za rast i napredak, ali nam je potreban kontinuitet odnosno održivost projekta. Stoga smo željeli upoznati mjerodavne lokalne i državne institucije o projektu kako bi on ostao održiv-rekla je Trbulin.  Naglasila je kako su kroz projekt zaposlili šest osoba.

Zoran Arančić pedagog u Udruzi Vukovarski leptirići  istaknuo  je kako je program poludnevnoga boravka podijeljen u dvije skupine djece, onu od dvije do sedam godina kroz koju je do sada ukupno prošlo 15 djece, dok je kroz školski program prošlo 28 djece uzrasta od prvoga do osmoga razreda.

-U program su uključena djeca koja imaju teškoće u razvoju, djeca iz višečlanih obitelji, socijalno ugroženih i  udomiteljskih obitelji. Svako od te djece zahtijeva poseban pristup, izazovi su veliki, ali rezultati su itekako vidljivi-rekao je Arančić

Ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja  Momir Karin naglasio je kako Ministarstvo sustavno skrbi za djecu s posebnim potrebama ova je udruga već povukla oko 1,1 milijun kuna bespovratnih sredstava što dovoljno govori o njenom radu rekao je Karin.

-Ministarstvo posebno skrbi i djeci s posebnim potrebama o čemu govori i podatak da imamo oko 4.000 asistenata u nastavi- istaknuo je Karin.

Projekt Rastimo, igrajmo se i učimo zajedno! zajedno financiran je  sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od oko 1,4 milijuna kuna. Projekt se provodi  od kraja 2019. do 27.04.2022. godine. Partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Vukovar i vukovarska OŠ Blage Zadre.

Srijeda, 22 Rujan 2021 13:34

Povodom drugog filma iz dokumentarno-povijesnog serijala „Vučedolske tajne/Vučedol secrets“ -  naziva „Vučedolska jarebica“, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i njegov zamjenik Filip Sušac primili  su  redatelja filma Darka Puharića i prof. dr.sc. Aleksandra Durmana, scenarista filma i arheologa koji je zaslužan za arheološka otkrića vučedolske kulture.

Gradonačelnik je podsjetio kako je prof. Durman prošle godine postao i počasni građanin grada Vukovara čime je vukovarska društvena zajednica zahvalila i na neki se način odužila za Durmanov višegodišnji znanstveni rad na lokalitetu Vučedol čime je ova destinacija postala arheološko -turistička atrakcija poznata i izvan granica Hrvatske. Govoreći o filmskom serijalu Penava je rekao kako će film biti još jedan kvalitetna promocija vukovarske kulturne baštine.  

-Zahvaljujući prof. Durmanu sve je utemeljeno na kvalitetnim znanstvenim spoznajama, a sve je dobitna kombinacija za našu materijalnu i nematerijalnu baštinu. Istodobno, svaki uspjeh koji ovaj filmski uradak postigne na festivalima samo je jedan doprinos više-kazao je Penava.

Profesor Aleksandar Durman, scenarist serijala,  istaknuo je kako se u vučedolskoj kulturi dogodilo puno toga prvoga, što se dogodilo u Europi. Najpoznatiji vučedolski artefakt je tzv. jarebica čiji pronalazak i otkriće predstavlja najstariji simbol metalurgije te kao takva čini jedinstvo tehnologije i mitologije.

-Ova je kultura počela na samom lokalitetu Vučedol i od toga mjesta šireći se, prvenstveno zbog potreba za metalom specijalne vrste, završila je tako da su danas dva lokaliteta u Pragu, jedan u Solunu i jedan lokalitet u egejskoj Makedoniji  otkuda se metal dovozio u Troju. Sve to pokazuje da imamo čitav niz elementa koji su se pojavili u Europi s vrlo visokim standardom- rekao je Durman.  

U tijeku je snimanje znanstveno-povijesnog serijala o naprednoj vučedolskoj kulturi koja je dominirala Europom prije 5000 godina.  Prvi film serijala naziva „Prapovijesna noć Venere i Marsa“ polučio je izvrsne rezultate na najvećim europskim i svjetskim festivalima te slijedi premijera drugog filma „Vučedolska jarebica“ koji tematski obrađuje najnapredniju metalurgiju Europe.

-Serijal snimamo u visokoj 4 K tehnologiji rezolucije, radimo s profesionalnim  glumcima, glumcima s akademije i amaterskim glumcima, a angažirali smo i hollywoodskog glumca Armanda Assanta kao specijalnoga gosta serijala i nastupnoga naratora -rekao je redatelj Darko  Puharić   

Grad Vukovar prepoznao je značaj i vrijednost ovog jedinstvenog europskog i svjetskog kulturnog proizvoda koji dolazi iz Vukovara te je njegovoj realizaciji pružio maksimalnu potporu, a sve u cilju popularizacije Vučedola i vučedolske kulture, arheologije, ali i jačanja i razvijanja svijesti Vukovara i njegovih građana te šire javnosti o dubokoj ukorijenjenosti vučedolske kulture u povijest čitave Europe.

Srijeda, 22 Rujan 2021 06:50

U Hrvatskom domu u Vukovaru u utorak je predstavljena knjiga "Vukovarsko kazalište u vukovarskoj kulturi 1884. - 1941." autorice, teatrologinje Antonije Bogner-Šaban.

-Knjiga je nastala nakon višegodišnjega istraživanja povijesti kazališta u Slavoniji i Srijemu, a razdoblje koje obrađujem je točno omeđeno pojavom stalnih građanskih predstava u okviru vukovarskog Hrvatskog pjevačkog glazbenog društva Dunav. Tipičnost vukovarskih predstava bila je ta da su njegovale pučki igrokaz koji je, kako je tipičan ne samo za vukovarski kraj, nego uopće za razvoj povijesti hrvatskog kazališta.  - kazala je Antonija Bogner-Šaban.

Navela je i kako je u Vukovaru odigran i prvi hrvatski igrokaz "Graničari" Josipa Freudenreicha koji je u posebnim prigodama obnavljan u još tri navrata, a osim njega igrani su i pisci koji potječu s područja Slavonije, Srijema i hrvatskog dijela Posavine. Autorica knjige napomenula je i kako je vukovarsko kazalište  djelovalo s radom do Drugog svjetskog rata, 1941. godine, dok je Hrvatskom pjevačkom glazbenom društvu "Dunav" licenca oduzeta 1948. i to iz političkih razloga, i od tada kreće jedna drugačija povijest.

O knjizi su govorili i akademici Boris Senker i Pavao Pavličić.

-To je knjiga koja pokušava rekonstruirati povijest jednog kazališta koje je nastajalo i nestajalo i trebalo je pronaći sve te tragove što je Antonija Bogner-Šaban uspješno napravila", kazao je Boris Senker, a akademik i književnik, Vukovarac, Pavao Pavličić, naglasio kako knjiga nije samo povijest vukovarskog kazališta nego i povijest Vukovara.

 Knjiga "Vukovarsko kazalište u vukovarskoj kulturi 1884. - 1941." tiskana je u nakladi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te potpori Vukovarsko-srijemske županije, Gradskog muzeja Vukovar i Hrvatskog doma Vukovar.

Utorak, 21 Rujan 2021 13:15

Na Gradskom groblju u Vinkovcima, na zidu u Grobljanskoj ulici, nepoznati su počinitelji devastirali mural posvećen hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata Josipu Briškom. Policija vukovarsko-srijemska provela je očevid o čemu je izvijestio Dragoslav Živković, glasnogovornik Pu Vukovarsko-srijemske

-Proveden je očevid zbog kaznenog dela oštećenja tuđe stvari, šteta je nekoliko tisuća kuna, za počiniteljem se traga, a podnijet će se i kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu – kazao je Živković.

Srijeda, 22 Rujan 2021 06:00

Jesenska kampanja  Inicijative 40 dana za život započinje danas, 22. rujna, a traje do 31. listopada ove godine.

-Riječ je o molitvenoj, miroljubivoj inicijativi, koja se održava u šesto gradova diljem svijeta, a sadrži tri elementa molitvu, post i miroljubiva bdijenja ispred klinika za pobačaje, bolnica, domova zdravlja, ali  i osvješćivanje lokalne zajednice unutar kojih idemo po župama, crkvama, zajednicama, govorimo o problematici pobačaja i pozivamo ljude da se uključe u ovu molitvenu inicijativu.- pojasnila je Lidija Dugan predsjednica Udruge Hrvatska za život.

U Hrvatskoj će se kampanja održati u 35 gradova, što je u odnosu na broj gradova i najrasprostranjenija inicijativa u jednoj zemlji.

- Ukupno do sada smo u Hrvatskoj imali do 12 tisuća sudionika, a jedan od najvećih rezultata jeste da je ovom Inicijativom u Hrvatskoj spašeno više od 100 djece, od 2014. godine, od kada se kampanja provodi. – naglasila je Lidija Dugan,

Kampanja inicijativa 40 dana za život u Vukovaru će se održavati ispred Nacionalne memorijalne bolnice. U kampanju  se može uključiti bilo tko bez obzira na vjeroispovijest. Ispred Nacionalne memorijalne bolnice  u Vukovaru kampanja će se održavati svaki dan od 6 sati ujutro do 18 sati, a petkom je organizirano noćno bdijenje od 18 sati do subote ujutro.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija