NAJNOVIJE
Četvorica osumnjičena za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijesitli su kako je oko 21,40 sati  11. svibnja, prilikom kontrole prometa kod naselja Opatovac, nakon što su policijski službenici pregledom vozila zagrebačkih registracijskih oznaka uočili da prevozi kutije lijekova, 28-godišnji vozač se automobilom dao u bijeg u smjeru Tovarnika, dok je 24-godišnji suvozač ostao pod nadzorom policije.

(Utorak, 14 Svibanj 2024 14:12)
Izaslanstvo HDZ-a Grada Vukovara obilježilo rođenje dr. Franje Tuđmana

U povodu obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana, i izaslanstvo HDZ-a Grada Vukovara predvođeno predsjednikom i saborskim zastupnikom Nikolom Mažarom, upalilo je svijeću u spomen njegove uloge u stvaranju hrvatske povijesti.
- Vukovar ima neraskidivu vezu s prvim hrvatskim predsjednikom koji je mudrom i državničkom politikom postupkom mirne reintegracije vratio Vukovar i Istočnu Slavoniju u ustavno pravne okvire slobodne i samostalne Republike Hrvatske.

Jedinstveno i nepokolebljivo, HDZ Grada Vukovara uvijek će ostati ustrajan na uvjerenjima i načelima za koja se zalagao dr. Franjo Tuđman uz iskazivanje zahvalnosti njegovoj borbi za slobodu hrvatskoga naroda i čuvanje domoljublja koje nam je ostavio u nasljeđe – rekao je Mažar.

(Utorak, 14 Svibanj 2024 12:16)
Obilježena 102. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana

Povodom 102. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana izaslanstvo Grada Vukovara upalilo je svijeću podno njegove spomen biste na Trgu Republike Hrvatske.

(Utorak, 14 Svibanj 2024 12:13)
Potpisani ugovori o dodjeli sredstava udrugama koje promiču poljoprivredu i ruralni razvoj

U okviru Javnog poziva za (su)financiranje programa i projekata udruga koje promiču poljoprivredu i ruralni prostor Vukovarsko-srijemske županije za 2024. godinu, danas su u palači Srijem u Vukovaru potpisani i dodijeljeni ugovori ukupne vrijednosti gotovo 16 tisuća eura. S obzirom da je za ovaj poziv osigurano 25 tisuća eura, ostatak sredstava bi će utrošen kroz novi javni poziv do kraja ove godine.

(Utorak, 14 Svibanj 2024 11:47)
Predstavljen roman "Zadnja stanica Vinkovci" novinara Željka Draženovića

U okviru 31. Festivala glumca, koji se održava u Vukovarsko–srijemskoj županiji, u Otoku je predstavljen roman „Zadnja stanica Vinkovci“ vinkovačkog novinara Željka Draženovića.

(Utorak, 14 Svibanj 2024 11:03)
Plenković: Manjine će imati potpredsjednika Hrvatskog sabora

Mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izrazio je u ponedjeljak uvjerenje da će idućih dana dogovoriti programska načela Vlade te njezin sastav, poručivši kako će manjine imati potpredsjednika Hrvatskog sabora - prenosi HINA. 

- Razgovori oko formiranja Vlade su u tijeku, razgovaramo s partnerima i vjerujemo da ćemo slijedećih dana ne samo biti potpuno spremni za konstituiranje Sabora nego da ćemo dogovoriti i programska načela Vlade i sam sastav Vlade - rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Smatra da za te razgovore trebaju još koji dan ocijenivši kako je atmosfera dobra te idu prema rješenju. Poručio je i kako točno ne može reći kada će biti izglasana nova Vlada jer, pojasnio je, prije toga je potrebno usvojiti Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava te kada on stupi na snagu onda se može predstaviti Vlada.

Budući ta procedura ne zahtjeva samo političku volju Hrvatskog sabora nego se i očekuje i potpis predsjednika Republike Zorana Milanovića te ukoliko on to napravi odmah onda se može i predstaviti Vlada.

- Zadnji puta je konstituiranje Sabora bilo 22. srpnja, a 23. srpnja povjerenje Vladi. Ako i sada bude takva repeticija to je teoretski moguće u petak. Ako ne bude, bit će onda kada zakon stupi na snagu. Mi ćemo biti spremni za sve scenarije - rekao je Plenković. 

Nije želio konkretno govoriti o imenima budućih članova Vlade kazavši da će javnosti predstaviti Vladu kada bude sve kompletirano. 

Istaknuo je kako još nisu razgovarali o tome hoće li manjine imati potpredsjednika Vlade poručivši kako će sigurno imati potpredsjednika Hrvatskog sabora.

(Utorak, 14 Svibanj 2024 10:58)
"Kako da učenje postane igra" - NTC seminari dr. Ranka Rajovića

Svjetski priznati stručnjak, dr. Ranko Rajović održao je proteklog vikenda u Vukovaru seminar pod nazivom "Kako da učenje postane igra". Sudionici su tijekom seminara dobili uvid u aspekte dječjeg razvoja, odnosno razumijevanje kako se razvijaju njihove vještine, kognitivni napredak te koncentracija.

(Utorak, 14 Svibanj 2024 10:23)

Samostan i crkva sv. Filipa i Jakova

Vukovarski je franjevački samostan s velikom samostanskom, ujedno i župnom crkvom sv. Filipa i Jakova, smješten na visokoj zaravni uz Dunav, pri vrhu Šlezije (Gajeva ul.), i na početku Šamca kao najstarijeg dijela grada.

Temeljni kamen crkve, posvećene apostolima sv. Filipu i Jakovu, i samostana na visokom, slikovitom položaju, iznad Dunava, koji je ostao simbolom i dominantnom točkom samoga grada tijekom stoljeća, postavljen je već 1723. godine, a crkva je izgrađena za deset godina i 1733. posvećena, te tijekom daljnjih godina dograđivana. Samostan je dovršen 1736. godine.

Samostan i crkva tipični su primjeri „marijaterezijanskog baroka“ koji je u kontinentalnoj Hrvatskoj utisnuo osebujan biljeg i naseljima i krajoliku.

Samostan s crkvom u svome monumentalnome arhitektonskom habitusu stoljećima je čuvao neprocjenjivo umjetničko i kulturno blago, posjedovao je vrlo vrijedan inventar, te bogatu knjižnicu s rijetkim izdanjima kao i malu galeriju slika. Po kompleksnosti i cjelovitosti baštine svrstan je među najvrjednije spomeničke sklopove kontinentalne Hrvatske. Registriran je kao spomenik kulture visoke A (I) kategorije (ROS – nepokr. Sakr. spom.: reg. br. 106, dos. 125).

Temeljni kamen za samostan i crkvu postavljen je svečano 23. lipnja 1723. godine. Samostan je s prvim katom dovršen 1736., a posve dovršen s drugim katom 1756. godine po meštru Karlu iz Osijeka.

Crkva je dovršena za 10 godina, s tim da je kasnije preuređivana i dograđivana. Svoj konačni oblik vukovarski je franjevački samostan sa crkvom sv. Filipa i Jakova dobio po arhitektu Richardu Jordanu iz Beča, nakon velike historicističke obnove i proširenja crkve (1896. – 1897.). Tom dogradnjom vukovarska crkva, sa 58 metara dužine, postaje, odmah iza zagrebačke i đakovačke katedrale, treća crkva po dužini u Hrvatskoj.

Staru jednobrodnu građevinu (dugu 28 m), natkrivenu malo spljoštenim bačvastim svodom sa susvodnicama Jordan je produžio za 24 m, natkrivši taj novi dio sa tri kupolasta  svodna polja na pojasnicima. Na novom dijelu, crkvu je i proširio sa dva bočna broda („kapele“), sugerirajući transept i točku križišta uporabom nadvišenoga kupolastog svoda. Ideju križišta Jordan je snažno naglasio u vanjskoj silueti crkve, ugrađujući u jednostavni dvostrešni kroz komplicirano šatorasto krovište s piramidalnim završetkom. Sve to Jordan je zaključio novim polukružnim svetištem (dubine 5,78), pa se vukovarska franjevačka crkva svojom nevjerojatnom izduženošću (…) i dužinom od 58 m svrstala među najveće hrvatske crkve. R. Jordan je nadahnuće za obnovu potražio u baroknom izvorniku.

Nadahnut općim baroknim ugođajem grada i Eltzova dvorca, manju je baroknu crkvu povećao odvojivši središnji brod od pobočnih prostranih „kapela“ sustavom stubova. Iz vremena Jordanove adaptacije su i bočna proširenja galerije kora, te novi ulaz u kriptu ispod kora. Zamašne građevinske radove solidno je izveo vukovarski građevni poduzetnik Vilim Philipp.

Taj impresivni sklop, kao najmarkantnija građevina baroknog Vukovara, izazvao je pažnju onovremenih putopisaca (…) I samostan i crkva zidani su izrazito masivno od čvrsto pečene opeke iz vukovarske ciglane, debelih je zidova i teške tektoničke strukture.

U Domovinskom ratu, koji je Hrvatska vodila u obrani od velikosrpske agresije, Vukovar je teško stradao. U tijeku bestijalnih napada na Vukovar, na crkvu i samostan palo je više od 3.000 raznih granata i projektila. Nakon oslobodilačke operacije „Oluja“ (kolovoz 1995.) i Daytonskog sporazuma (studeni 1995.) srpski agresori, povlačeći se iz okupiranog Vukovara, htjeli su iza sebe ostaviti još veću pustoš. Naumili su crkvu 1996. godine sravniti sa zemljom, izbušivši 22 minske rupe u njezinim zidovima i stupovima. Te zloćudne namjere u posljednji je trenutak uspio zaustaviti, tadašnji privremeni upravitelj okupiranog istočnog dijela Hrvatske američki general J. P. Klein, poslavši UN-ove trupe u vukovarsku crkvu.

U potpunom okruženju od kolovoza do studenoga 1991. godine grad je potpuno razoren, poginuli su brojni branitelji i civili, a preživjelo je hrvatsko stanovništvo prognano iz svojih domova. Vukovarska crkva i samostan pretrpjeli su razaranje i odnošenje većeg dijela umjetničkog inventara izvan Republike Hrvatske. No, zahvaljujući franjevcima, koji su do posljednjega dana ostali u Vukovaru, predvođeni gvardijanom, fra Branimirom Kosecom, sačuvan je i dio samostanskog blaga i sakralnog inventara crkve.

Kompleks Franjevačkog samostana sa crkvom sv. Filipa i Jakova jedan je od najsnažnijih povijesnih simbola hrvatskog identiteta Vukovara, i stoga su razlozi njegove obnove mnogo složeniji od puke želje za revitalizacijom spomeničke baštine, kao i od razumljive funkcionalne potrebe vjerničke zajednice da u Vukovaru ima dostojan sakralni prostor. Bit će to, naime, obnova jednoga od najvažnijih elemenata naše kolektivne memorije i dokaz da smo se unatoč svemu – vratili.

Župna crkva sv. Filipa i Jakova u Vukovaru smjestila se poput snažne tvrđave na brijegu kraj Dunava. Malo po strani od gradske buke i prometa, a opet u samome središtu grada. Slijeva je spojena s velikim franjevačkim samostanom koji s njom tvori karakteristični kvadrat s kipom sv. Antuna u sredini. Kad stupiš unutra, u onom golemom prostoru obuzme te osjećaj malenosti i Božje veličine, ali i mira, i sabranosti. To je hodočasnička kuća Vukovaraca. Tu su krštene mnoge generacije i danas primamo Božje oproštenje, hranimo se Kruhom života, slušamo Božju riječ, primamo sakramente (…)  Sav je ovaj prostor na neki način ispunjen nebrojenim uzdasima, molitvama za pomoć u nedaćama života, kliktajima blagdanskih radosti, iskazima istinske pobožnosti i skrušenosti.

Što je ta crkva zapravo značila, što još uvijek znači, doživjeli su Vukovarci za vrijeme nedavne agresije na našu Domovinu (…) Sasvim je sigurno da Vukovarci pate zbog izgubljenog, razorenog rodnoga doma, ali ta je bol puno manja i ne može se usporediti s patnjom zbog razorene Božje, naše kuće, kuće generacija, kuće djece Božje. No, ona je sagrađena i popravljena, ona je opet duhovni dom Vukovaraca, ona će opet biti obnovljena u svjetlu stare slave. Da su u potrazi za vjerom u bolje sutra, mirom napaćene duše i snagom za oprost stanovnici ovoga grada došli do svoga cilja, pokazuje opet ispunjeni duhovni dom Vukovaraca – crkva sv. Filipa i Jakova.

Duhovnu misao pripremio je fra Ivica Jagodić.

Pročitano 1051 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Studio online

FACEBOOK KOMENTARI

Medij

Duhovna misao 17. studenoga 2016.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija