Hrvatski radio Vukovar  107,2 / 104,1 / 95,4 FM | Kontakt Marketing
Close

U Osijeku započela konferencija Foodcooltour

VijestiAutor: Sandra Grgić
U Osijeku započela konferencija Foodcooltour
HRV-Tko-rano-rani?

U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Grada Osijeka i DD produkcije u Osijeku je počela Konferencija o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje Foodcooltour. Konferencija je okupila više od 40 vodećih međunarodnih stručnjaka, predstavnika institucija i industrija kako bi raspravili najvažnije izazove prehrambenog sektora i ponudili konkretna rješenja. Svečano otvorenje održano je u Koncertnoj dvorani „Franjo Krežma“ u Osijeku, a skup je otvorio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Naglasio je kako su proizvodnja hrane i prehrambena sigurnost dio nacionalne sigurnosti te da hrana kao strateški proizvod značajno utječe na nacionalnu sigurnost.
- Hrvatska poljoprivreda jača u nekim segmentima jer je odlično iskorišteno članstvo u EU-u, ali postoje i neke grane gdje ima ozbiljnih problema s kojima ćemo se morati još više baviti kako bismo osigurali samodostatnost poljoprivredne proizvodnje - poručio je Jandroković.

Nazočnim sudionicima i gostima uvodno su se obratili potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva David Vlajčić, zamjenica voditeljice Predstavništva Europske komisije Andrea Čović Vidović, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić te v.d. ravnatelja HAPIH-a Krunoslav Karalić.

Ministar David Vlajčić pojasnio je kako Hrvatska namjerava osnažiti domaću proizvodnju i  konkurentnost poljoprivrednih proizvođača te povećati izdvajanja za domaće poljoprivrednike tako da sektorskim natječajima povećava samodostatnost.
- Time ćemo se baviti u sljedećim mjesecima. Poljoprivrednici moraju osjetiti da se u Hrvatskoj isplati baviti poljoprivredom, moramo mlade animirati da se uključe u poljoprivredu, da je država tu za njih, da ne budu robovi na svojim farmama i poljima nego vide da se isplati živjeti na selu i baviti se poljoprivredom - rekao je Vlajčić te naglasio kako je posebno važno domaću proizvodnju temeljiti za znanosti, modernizaciji i optimizaciji tehnologije, uz stalno jačanje biosigurnosnih mjera, a povećanje samodostatnosti odnosi se prije svega na proizvodnju mesa i povrća.

Izazovi u poljoprivredi
V.d. ravnatelja HAPIH-a Krunoslav Karalić govorio je o izazovima u poljoprivredi.
- Ključni izazovi sektora poljoprivrede i hrane danas su proizvoditi više, povećavati samodostatnost, produktivnost i konkurentnost naše poljoprivredne proizvodnje. U isto vrijeme moramo proizvoditi na održiv način i čuvati naše resurse, naša tla. Vrlo je zahtjevan i delikatan zadatak intenzivirati proizvodnju po jedinici površine i grla, a istovremeno čuvati naše proizvodne resurse. Paralelno s tim neophodno je prilagođavati se klimatskim promjenama, što znači smanjivati emisije iz proizvodnje i poštivati ciljeve zajedničke poljoprivredne politike - pojasnio je Karalić.

Zamjenik župana Josip Miletić izrazio je zadovoljstvo što se konferencija održava u Osijeku te vjeruje kako će postati tradicija da se upravo ovdje raspravlja o sigurnosti hrane i održivoj proizvodnji.
- Mislim da mi na istoku Hrvatske, kao žitnica Hrvatske, svojim primjerom i iskustvom možemo dati podršku ovakvim projektima. Uvjeren sam da će proizvodnja hrane u Osječko-baranjskoj županiji i dalje zadržati visoku razinu - kazao je Miletić.

Dvodnevna konferencija Foodcooltour odvija se uz podršku Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Europske komisije (EK) i Organizacije za poljoprivredu i hranu UN-a (FAO), a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstva zdravstva, Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije te Osječko-baranjske županije.

 

Podijeli članak:

Povezani članci

Najnovije

Prethodno Sljedeći
Copyright 2025 by Hrvatski radio Vukovar | Powered by eNewsCMS | X-media - izrada web stranica i portala
Povrtak na vrh