Vinkovački novinar Željko Draženović predstavio svoju prvu knjigu

Gordana Ilić Ostojić, Željko Draženović i Anica Hađinac Gordana Ilić Ostojić, Željko Draženović i Anica Hađinac Marija Molnar

Vinkovci, grad kakav pamtimo, naziv je prve knjige Željka Draženovića, dugogodišnjeg dopisnika Hrvatske izvještajne novinske agencije – HINA-e iz Vinkovaca. Kroz razgovore s nekoliko običnih građana Vinkovaca ispričao je priču o tom gradu u 60-tim, 70-tim i 80-tim godinama prošloga stoljeća, vremenu koje je najviše obilježilo njegov rast i razvoj u gospodarskom, kulturnom , infrastrukturnom i općenito društvenome životu te stvorilo moderne Vinkovce kakve danas poznajemo. Ipak. središnji lik je Anica Hađinac, Vinkovčanka u osmom desetljeću života koja je bila izrazito aktivna na kulturnoj sceni grada.

- Knjiga je dokument jednoga vremena u kojem su se Vinkovci značajno razvijali i rasli, a ideju sam dobio nakon razgovora s Anicom Hađiinac koja je uistinu iznimna žena s bogatim životnim iskustvom, dobrim pamćenjem, brojnim fotografijama i dokumentima. U knjizi se se pojavljuje i desetak drugih sugovornika koji svatko iz svoga kuta pričaju priču o tome kako je bilo živjeti u Vinkovcima tih godina. To su Rahela Pavušin Horvat, Pavo Božičević, Mijo Brezak, Josip Filipović, Pero Sentić, Adam Adžić, Tomislav Zetović, Srećko Lušić,  Krunoslav Markutović, Ivan Šimić i Franjo Šajnović, odnosno fotografi, glazbenici, željezničari, krojači, gospodarstvenici itd. - opisao je Draženović kako je knjiga nastala.

Predstavljena je u vinkovačkoj Galeriji fotografija Meraja, a osim autora o knjizi su govorili protagonistkinja Anica Hađinac i urednica knjige Gordana Ilić Ostojić.

U knjizi je objavljeno oko stotinu fotografija, a autor je koristio razne izvore – od privatnih arhiva, preko Gradskog muzeja Vinkovci, Državnog arhiva kao i vinkovačkih Novosti.

Draženović priprema i svoju drugu knjigu, ovoga puta ljubavnu priču o mladom paru iz Vinkovaca, a radnja je smještena u 60-e godine prošloga stoljeća.

Pročitano 515 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase