NAJNOVIJE
Sa seminara o upravljanju organizacijama poručeno kako treba prihvatiti različitosti, ostvariti suradnju i stimulirati poželjna ponašanja

Na zahtjev članova HUP-a u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca Regionalnog ureda Osijek i Tehnološkog parka Vinkovci održan je seminar na temu Upravljanje organizacijama. Namijenjen je prvenstveno malim i mikro poduzećima, ali i svim zainteresiranima koji planiraju povećanje broja djelatnika ili su prošli kroz taj period, a imaju poteškoće u oblikovanju tima, organizacijske kulture i suočavaju se s narušenom radnom klimom i odnosima na poslu što posljedično ugrožava i ostvarivanje poslovnih ciljeva i rezultata.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 12:14)
Čestitka ministra Medveda Kunama
Poštovani pripadnici Kuna, dragi prijatelji, čestitam vam 33. obljetnicu ustrojavanja slavne 3. gardijske brigade - stoji u poruci ministra branitelja Tome Medveda koji prenosimo u nastavku.
- Prije 33 godine dokazali ste ljubav prema Domovini kada ste se odlučno stali na branik slobode i neovisnosti Republike Hrvatske. Na poziv našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana preuzeli ste važnu ulogu i na najčasniji način dali svoj doprinos da bi Hrvatska danas bila samostalna, slobodna i neovisna država. Od Vukovara i Posavine do zadarskog zaleđa branili ste i obranili hrvatsku slobodu i ime Kuna zlatnim slovima upisali u našu povijest.

U danima kada obilježavamo 29. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak, posebno se prisjećamo vašeg doprinosa u oslobađanju Zapadne Slavonije. S tugom i zahvalnošću, u našim molitvama se sjećamo svih poginulih i nestalih pripadnika Kuna koji su živote položili na Oltar Domovine.

Tenkovska bojna danas nosi časno ime Kuna i ispisuje novu povijest moderne Hrvatske vojske, čuvajući i baštineći uspomenu na vas, hrvatske branitelje iz 3. gardijske brigade Kune. Hvala vam na doprinosu koji ste dali za slobodu u Domovinskom ratu i na doprinosu koji i danas dajete za boljitak naše Domovine.

Neka nas na vašem putu vodi snaga zajedništva koja nas je dovela do pobjede u Domovinskom ratu - stoji u poruci ministra Medveda.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 12:03)
Za vikend troje djece teže ozlijeđeno u prometu

Tijekom vikenda, od 26. do 28. travnja, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježeno je ukupno 12 prometnih nesreća, od čega 8 prometnih nesreća s materijalnom štetom kao posljedicom (na državnoj cesti D-214, u Vukovaru, Županji, Boboti, na graničnom prijelazu Bajakovo, u Ceriću te Vinkovcima-2) i četiri nesreće s ozlijeđenim osobama, izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 11:06)
DIP utvrdio konačne izborne rezultate, teče rok za prvu sjednicu Sabora

 Rezultati izbora za 11. saziv Hrvatskog sabora, koji su održani 17. travnja, su konačni, utvrdilo je u ponedjeljak Državno izborno povjerenstvo (DIP) čiji će predsjednik Radovan Dobronić te rezultate uručiti predsjedniku Republike.

(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 10:24)
Nastavak razgovora Domovinskog pokreta sa HDZ-om i SDP-om
Domovinski pokret, stranka ključna za formiranje vladajuće većine, danas bi trebala nastaviti pregovore s obje strane.
(Ponedjeljak, 29 Travanj 2024 08:17)
Neprilagođena brzina i nevezivanje pojasom uzroci pogibije 42-godišnjaka

Neprilagođena brzina i nevezivanje sigurnosnim pojasom uzroci su pogibije 42-godišnjeg vozača, koji je u subotu osobnim automobilom sletio u odvodni kanal između Antunovca i osječkog prigradskog naselja Tenje, izvijestila je PU osječko-baranjska.

(Nedjelja, 28 Travanj 2024 12:49)
Kreće 20. regata sv. Filipa i Jakova

U organizaciji Hrvatskog veslački kluba Vukovar započela je 20. regata sv. Filipa i Jakova koja je ujedno i druga regata veslačkog kupa Hrvatske. Sudionici su se okupili ispred zgrade HVK Vukovar odakle su krenuli prema startnim pozicijama. - Ove godine imamo prijavljeno osam klubova iz Republike Hrvatske s prijavljenih 250 aktivnih veslača. Regata se održava od Luke Vukovar do bivše carine s ukupno 24 utrke s tim da je utrka za juniore A memorijalna utrka za sve poginule i nestale članove kluba u Domovinskom ratu – rekao je Zvonimir Tvorek tajnik Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar. Iz HVK Vukovar nastupit će 22 posade od kadeta do seniora.Veslanje 2

(Subota, 27 Travanj 2024 12:49)

Na sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara građanima poručeno da neće biti problema s isporukom plina

Prihvaćena izvješća gradskih tvrtki i ustanova Prihvaćena izvješća gradskih tvrtki i ustanova Foto: Valerija Lozančić

Na 28. sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara prihvaćena su izvješća o poslovanju za 2015. godinu nekoliko gradskih tvrtki i ustanova među kojima su Tehnostan d.o.o., Komunalac d.o.o., Vodovod grada Vukovara d.o.o., Razvojna Agencija Vukovar d.o.o., Vukovarska gospodarska zona d.o.o. te Hrvatski radio Vukovar d.o.o..

Izvješća su usvojena jednoglasno osim Tehnostana, Vukovarske gospodarske zone i HRV-a. Izvješće o radu tvrtke Tehnostan usvojeno je nakon rasprave s 5 suzdržanih glasova - 4 iz redova SDSS-a i 1 SNS-a, Vukovarske gospodarske zone s 15 glasova za i 4 suzdržana iz SDP-a, dok je izvješće HRV-a usvojeno s dva glasa protiv i dva suzdržana iz redova SDP-a. 

Izvješće o poslovanju tvrtke Tehnostan podnio je direktor Kristijan Lovrenščak ocijenivši godinu vrlo uspješnom. - Ostvarili smo neto dobit u iznosu od 1. 233.000 kuna, a povećali su se i prihodi koji su sada iznosili preko 17 milijuna kuna. Riješili smo i sva dugovanja prema dobavljačima pa mogu reći da sam izrazito zadovoljan, rekao je Lovrenščak najavivši manje cijene grijanja. - S 1. siječnjom ove godine već je smanjena cijena za neke kotlovnice, a 1. travnja i Hera smanjuje cijenu za 24% za dvije najveće toplane u Vukovaru tako da već 87% stanova u gradu ima smanjenu cijenu toplinske energije od 20 do 24% . U tijeku je i spajanje jedne kotlovnice na toplanu gdje ćemo s 54 lipe ići na 31 lipu. U okviru svojih financijskih mogućnosti planiramo do kraja godine korigirati cijenu u još nekoliko kotlovnica tako da ćemo svoju dobit podijeliti s građanima, rekao je Lovrenščak naglasivši kako početak grijanja ovisi o zahtjevu predstavnika suvlasnika, iako se procjenjuje da su klimatološki ostvareni uvijeti kada je prosječna dnevna temperatura zraka ispod 15°C s tim da su oni spremni od 15. rujna.

 

Izvješće o radu tvrtke Komunalac prihvaćeno je jednoglasno, a podnio ga je direktor tvrtke Igor Štrangarević rekavši kako su poslovali iznimno uspješno i ostvarili ukupan prihod u iznosu od 32.200.000 kuna te 450.000 kuna dobiti, a investirali su 1,7 milijuna kuna. - Proteklu smo godinu uglavnom organizirali poslovanje i pripremali projekte koje provodimo u ovoj godini. Riječ je o projektima primarne selekcije, odnosno sakupljanja i razvrstavanja otpada te izgradnje infrastrukture. Protekle smo godine građanima podijelili ukupno 5.600 kanti za prikupljanje komunalnog otpada, postavili smo 110 kontejnera i 10 polupodzemnih kontejnera te pripremali infrastrukturu. Građanima smo omogućili prikupljanje otpada na kućnom pragu, a sada pripremamo infrastrukturu za obradu tog otpada i plasiranje dalje, rekao je Štrangarević.

Vijećnici su pohvalili i rad Razvojne agencije Vukovar rekavši kako se vide pozitivni pomaci. Direktor Vure, Davor Foriš rekao je kako su ostvarili prihode znatno veće u odnosu na prijašnje godine zbog vrlo kvalitetne suradnje kako s poduzetnicima grada Vukovara tako i poduzetnicima iz drugih županija.

Sjednicu je prokomentirao predsjednik Gradskoga vijeća Igor Gavrić rekavši kako ga veseli uspješnost rada gradskih tvrtki i ustanova te da se nada da će tako nastaviti poslovati i u budućnosti. - Moram pohvaliti ove tvrtke i reći da su sve poslovale pozitivno, bez gubitaka. Osim Vodovoda, Vure i ostalih tvrtki, posebno bih pohvalio Tehnostan koji je uvijek imao problema s potraživanjima od dobavljača plina. Tehnostan je podmirio sva dugovanja prema PPD-u pa možemo poručiti građanima da ove sezone mogu biti mirni što se tiče isporuke plina, naglasio je Gavrić.

Na sjednici gradskoga vijeća jednoglasno je dana suglasnost za korištenje imena Grada u nazivu vaterpolo kluba, Plivačkog kluba Vukovar te Udruge kineziologa grada Vukovara.

Sjednici Gradskoga vijeća prethodio je aktualni sat na kojemu su vijećnici postavljali brojna pitanja, najčešće vezana uz komunalnu infrastrukturu.

Vijećnika Darka Buljana (SDP) zanimala je istinitost informacije o radnom mjestu pravnice u Dječjem vrtiću Vukovar 1, kojeg trenutno obnaša osoba koja uskoro ispunjava uvjete za odlazak u mirovinu, no htjela bi nastaviti raditi na istom mjestu. Prema pričama na nju se vrši pritisak da ode u mirovinu kako bi na njenom mjestu bila zaposlena osoba koja trenutno radi u drugoj gradskoj tvrtki. Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček rekao je kako nitko nikoga ne može prisiliti na odlazak u mirovinu jer svatko po Zakonu o radu ima svoja zakonska prava te o tome odlučuje Upravno vijeće.

Vijećnica Biljana Gaća (SDP) u svoje ime je pitala postoji li mogućnost da se prihvati inicijativa da osobe koje boluju od multiple skleroze imaju besplatan javni prijevoz. Takvih osoba je na području grada Vukovara 15-20, a pravo bi koristili na temelju liječničke potvrde. Zamjenik Pavliček rekao je da podržava inicijativu te da se Gradu Vukovaru za navedenu inicijativu dostavi pisani dopis.

U ime kluba vijećnika SDP-a, Gaća je upitala u kojoj fazi je intervencijski plan grada Vukovara koji bi mogao povući oko 20 milijuna eura iz EU fondova ukoliko bude dobro napisan. Pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Josip Ivančić objasnio je kako je odabrana druga grupa konzultanata. Prva je radila na analizi stanja i na SWOT analizi, dok će druga grupa analizirati rad prethodnih konzultanata, a s njima su trenutno u tijeku razgovori. Voljeli bi kada bi krajem 2016. ili početkom 2017. godine znali s kojim projektima će se ići, no na to Grad Vukovar ne može utjecati.

Vijećnik Zoran Konjević (SDP) rekao je kako predškolska djeca u gradskom javnom prijevozu plaćaju punu cijenu karte, što ranije nije bio slučaj te ga zanima je li to u skladu s koncesijskim ugovorom između Grada i prijevoznika. Pročelnica UO za društvene djelatnosti Ana Živanović rekla je kako je prigovor do nje već došao te da je pokušala istražiti o čemu se točno radi i tako došla do podatka da je Ugovor o koncesiji između Gradskog vijeća Grada Vukovara i tvrtke Čazmatrans sklopljen 2013. godine. Podnesen je prijedlog o izmjenama Ugovora da sva djeca do sedme godine, odnosno do polaska u osnovnu školu imaju besplatan prijevoz.

Vijećnica Slavica Jelinić (HDSSB) upitala je zamjenika je li upoznat na koji način Porezna uprava Vukovar procjenjuje zakupninu/najamninu koju koristi za izračun i obračun poreza građanima koji svoju nekretninu daju u zakup/najam te ima li Grad Vukovar suradnju s Poreznom upravom Vukovar kod takvih poslova. Pitanje je postavila jer je Vukovar grad s najvećom procijenjenom zakupninom kao poreznom osnovicom, a ona iznosi 70 kn po četvornom metru za prostore veće od 40 kvadrata, u prvoj zoni, dok je za usporedbu u Osijeku cijena 50 kn, a u Vinkovcima 40. Zamjenik gradonačelnika Pavliček rekao je kako nije upoznat s navedenim informacijama te da Grad nema ovlaštenje za procjenu porezne vrijednosti nekretnine za što je nadležno Ministarstvo financija i Porezna uprava od koje će Grad zatražiti pisani odgovor na postavljeno pitanje.

Vijećnika Roberta Rapana (HKS) zanimalo je u kojoj su fazi radovi na izgradnji novog objekta Dječjeg vrtića na Mitnici, s obzirom da su stali prije otprilike mjesec dana. Pavliček je rekao kako je, na žalost, došlo do problema s izvođačem radova na terenu jer investitor ne podliježe Zakonu o javnoj nabavi te je posao dodijelio lokalnoj tvrtki koja je u radovima zakazala. Investitor je pronašao novog izvođača radova koji mora ishodovati sve dozvole nakon čega će krenuti s radovima, no rok izgradnje bit će prolongiran.

Vijećnica Mirjana Oreščanin (SDSS) pitala je ima li Grad u planu izgraditi pješačku stazu u Ulici Brune Bušića koja vodi do parkinga škole Siniše Glavašević. Zamjenik gradonačelnika rekao je kako se ove godine u Borovu naselju uistinu puno investiralo te će se i u ovom slučaju intervenirati jer je cilj da svaka ulica s jedne strane dobije nogostup, pogotovo kada se radi o sigurnosti djece.

Vijećnik Srđan Kolar (SDSS) upozorio je kako na Vijencu Ruđera Boškovića postoji jedan kontejner za otpad koji nije dovoljan. Pročelnik UO za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović rekao je kako mu je taj problem poznat te da općenito postoje problemi s otvorenim kontejnerima. U planu je sljedeće godine sve otvorene kontejnere ukloniti i postaviti polupodzemne kao i otoke za odlaganje otpada poput plastike, stakla ili papira kako bi riješili problem neuglednog okoliša.

Vijećnik Nebojša Vidović (SDSS) je na molbu građana upitao može li se na dijelu ceste Priljevo, na mjestu neposredno kod nadvožnjaka kod desne trake za motorna vozila koja se sužava učiniti nešto sa stazom koja se s nadvožnjaka spušta stepenicama do kuća i vrlo je nesigurna. Zamjenik je rekao kako će cijela spomenuta cesta, koja je u nadležnosti Hrvatskih cesta, krenuti u sanaciju i nada se da imaju rješenje i za spomenuti problem. No, ukoliko to ne učine, Grad Vukovar će intervenirati.

Vijećnik Dejan Drakulić (SDSS) također je imao pitanje vezano za komunalnu infrastrukturu. Naime, građani ulice Kralja Petra Svačića zamolili su da se saniraju pješačke staze i dječje igralište na navedenom području jer ponajprije do dječjeg igrališta ne postoji pješačka staza, a i na dijelovima gdje je ima vrlo je zapuštena i puna rupa. Zamjenik je rekao kako će službe Grada Vukovara izaći na teren i procijeniti cijenu investicije s obzirom da u Proračunu Grada Vukovara postoji još dio neiskorištenih sredstava za takvu namjenu.

Pročitano 1804 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija