NAJNOVIJE
HGSS i županijski Športsko ribolovni savez od VSŽ dobili čamce

Vukovarsko-srijemska županija donirala je dva čamca vrijednosti oko 15.000 eura Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja - Stanici Vinkovci te Športsko ribolovnom savezu Vukovarsko-srijemske županije.

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 15:01)
Danas u Gradskom muzeju Vukovar predstavljanje knjige Istražitelj

U Mramornoj dvorani vukovarskog Dvorca Eltz danas s početkom u 18 sati bit će upriličena knjiga Istražitelj – Demoni balkanskog rata i svjetska pravda koju autorski potpisuje Vladimir Dzuro.

 Riječ je o kazivanju češkoga kriminalista koji je jednoga dana umjesto zlikovaca i ubojica po Pragu odlučio proganjati ratne zločince na Balkanu, zajedno s ostalim međunarodnim istražiteljima i tužiteljima Haaškog suda, koji su jednako tako smatrali da počinitelj ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji moraju biti kažnjeni.

Na promociji će sudjelovati u ime suizdavača dr. Dražen Švagelj, zatim ilustrator i autor naslovnice Nenad Barinić te Hrvoje Sopta koji će ponuditi povijesni osvrt.

Vukovarsku promociju knjige “Istražitelj – Demoni balkanskog rata i svjetska pravda” upotpunit će Muška pjevačka grupa “Lipa” Vinkovci.

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 14:35)
Zapalio hrvatsku zastavu pa završio u istražnom zatvoru

Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Javno poticanje na nasilje i mržnju i Povreda ugleda Republike Hrvatske. 

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 14:03)
U javnim radovima zaposleno 15 Vukovaraca

U okviru programa Uređenje, revitalizacija i privođenje namjeni javnih površina na području grada Vukovara, zaposleno je 15 Vukovaraca. Riječ je o programu Javni radovi Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) vrijednog 77 520 eura. Program će trajati šest mjeseci, za devet osoba plaće će financirati u 100-postotnom iznosu HZZ, dok će za šest djelatnika plaće u jednakom omjeru od 50 posto sufinancirati Grad Vukovar i HZZ. Ovi će djelatnicii raditi na uređenju okoliša u gradu. Ugovore su im u gradskoj vijećnici uručili predstojnica Područnog ureda Vukovar HZZ-a Jasna Kolar i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 14:00)
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima obišao je novoizgrađenu spojnu cestu Lužac-Budžak

Dva susjedna gradska naselja Lužac i Budžak od nedavno su spojena cestovnim pravcem, a osim bolje povezanosti stanovništva ova cesta rezultirala je i novim alternativnim pravcem kojim se može doći iz Vukovara do Borova naselja.

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 13:19)
Objavljen je preliminarni popis igrača za nastup na predstojećem Europskom prvenstvu u Njemačkoj

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je preliminarni popis igrača za nastup na predstojećem Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

Na Dalićevom popisu našli su se sljedeći igrači:
Vratari: Dominik Livaković (Fenerbahče), Ivica Ivušić (Pafos), Nediljko Labrović (Rijeka).

Braniči: Domagoj Vida (AEK), Josip Juranović (Union Berlin), Joško Gvardiol (Manchester City), Borna Sosa (Ajax), Josip Stanišić (Bayer Leverkusen), Josip Šutalo (Ajax), Martin Erlić (Sassuolo), Marin Pongračić (Lecce).

Vezni igrači: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Manchester City), Marcelo Brozović (Al-Nassr), Mario Pašalić (Atalanta), Nikola Vlašić (Torino), Lovro Majer (Wolfsburg), Luka Ivanušec (Feyenoord), Luka Sučić (RB Salzburg), Martin Baturina (Dinamo).

Napadači: Ivan Perišić (Hajduk), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo), Marko Pjaca (Rijeka), Ante Budimir (Osasuna), Marco Pašalić (Rijeka).

Pretpozivi: Borna Barišić (Glasgow Rangers), Duje Ćaleta-Car (Lyon), Kristijan Jakić (Augsburg), Dominik Kotarski (PAOK), Toni Fruk (Rijeka), Marin Ljubičić (LASK), Igor Matanović (Karlsruhe), Niko Kristian Sigur (Hajduk), Petar Sučić (Dinamo).

Hrvatska nogometna reprezentacija okuplja se 26. svibnja i pripremat će se u Rijeci, gdje će 3. lipnja odigrati prijateljsku utakmicu sa Sjevernom Makedonijom. Vatreni 7. lipnja putuju za Lisabon, gdje ih 8. lipnja očekuje prijateljska utakmica s Portugalom, a dan poslije predviđen je odlazak za Njemačku.

Hrvatska prvu utakmicu na Euru igra 15. lipnja protiv Španjolske u Berlinu, slijedi 19. lipnja utakmica protiv Albanije u Hamburgu, odnosno 24. lipnja utakmica protiv Italije u Leipzigu. Objavio je Hrvatski nogometni savez.

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 12:51)
Završen 31. Festival glumca, "Zakon Zagore" najbolja predstava

Dodjelom nagrada u Otočkim virovima jučer je završio 31. festival glumca u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Najboljom je predstavom u cjelini proglašena "Zakon Zagore", Gradskog kazališta mladih Split, u režiji Ivana Lea Leme, a nagrađena je nagradom "Vanja Drach".

(Ponedjeljak, 20 Svibanj 2024 09:58)

Vukovarske škole umrežavaju se u okviru projekta Korijeni sa školama u dijaspori

Sudionici videokonferencije u OŠ Dragutina Tadijanovića Sudionici videokonferencije u OŠ Dragutina Tadijanovića Foto: Valerija Lozančić

U okviru projekta Korijeni u OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru održana je videokonferencija s Hrvatskom školom u Munchenu i OŠ Žepče iz Bosne i Hercegovine.

Riječ je o pilot projektu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH usmjerenom prema globalnom umrežavanju hrvatskih škola, odnosno stvaranja mreža između škola iz RH, BiH, iseljeništva i država u kojima živi hrvatska nacionalna manjina. Djeca i učitelji imaju mogućnost upoznati se putem videokonferencija i drugih sredstva modernog komuniciranja s ciljem podizanja svijesti od najranije dobi o jednom nedjeljivom narodu, ma gdje on živio. U okviru projekta RH nudi i institucionalnu potporu hrvatskim školama izvan RH.

Grad Vukovar ima posebno značenje u tom procesu te su upravo zbog toga za pilot fazu projekta u RH izabrane škole s vukovarskog područja te će se u školskoj godini 2018./2019. svih šest škola umrežiti po gore navedenom principu sa školama koje pohađaju Hrvati izvan RH.  

 

Korjeni

 

Učenike i djelatnike OŠ Dragutina Tadijanovića te hrvatske škole u Munchenu i OŠ Žepče u BiH pozdravio je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.  
-Ovo je druga godina kako se projekt Korijeni provodi, a cilj mu je povezati sve pripadnike hrvatskog naroda, odnosno najmlađe članove diljem svijeta koji pohađaju hrvatske  škole u dijaspori kako bi u najranijim godinama života kod njih razvili svijest o pripadnosti hrvatskom narodu te osjećaj za kulturu, baštinu i povijest svoga naroda, naglasio je gradonačelnik te izrazio nadu kako će ove videokonferencije dovesti do prijateljstava i susreta, a onda i mnogobrojnih koristi za sve uključene.

Dodao je kako je  Grad Vukovar kao ishodišno mjesto tog projekta bio logičan izbor budući ima središnju ulogu u stvaranju moderne i neovisne hrvatske države.
-Zahvaljujući senzibilnosti Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH,  OŠ Dragutina Tadijanovića i ravnateljici Lidiji Miletić koji su od početka bili u pilot projektu, danas možemo svjedočiti uključenju svih škola s područja našega grada u navedeni projekt, ali i uključivanju sve većeg broja škola iz dijaspore što nam garantira uspješnu provedbu Korijena, naglasio je gradonačelnik Penava.
Pozvao je učenike da posjete Vukovar te izrazio nadu da će se neki i vratiti u RH.

Ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića Lidija Miletić podsjetila je kako su protekle godine uspostavili videokonferenciju s Prvom osnovnom školom Široki Brijeg iz BiH i tri hrvatske škole iz Chicaga (SAD) s kojima se čuju nekoliko puta godišnje.
- Lijepo je čuti da Hrvati izvan RH dosta znaju i uče o Vukovaru, Domovinskome ratu te  povijesti naše države i na taj način njeguju naše zajedničke korijene jer gdje god u svijetu bili mi smo jedna Hrvatska, rekla je Miletić te dodala kako sada kreće druga mreža s učenicima iz Munchena i Žepča koju će preuzeti jedna od vukovarskih osnovnih škola.
- Interes djece u Munchenu je izrazito velik i svi bi željeli sudjelovati u ovome projektu. Danas ćemo se svi predstaviti i reći nešto o sebi i svojim obiteljima što će svakako biti dobar temelj za naša daljnja susretanja, rekla je Miletić.

Osim videokonferencija projekt predviđa i održavanje ljetne škole u Vukovaru (športski, jezični, folklorni, glazbeni, kulturni programi i radionice), čime bi Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, u suradnji s Gradom Vukovarom, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te ostalim mjerodavnim institucijama državne, područne i lokalne vlasti,  želio Vukovar brendirati kao mjesto edukativnog turizma za Hrvate izvan RH.

Pročitano 930 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija