NAJNOVIJE
Kreće 5. po redu Street art festival pod nazivom VukovART

U Vukovaru se od 15. svibnja do 16. lipnja održava 5. po redu Street art festival pod nazivom VukovART.  Petu godinu za redom, Vukovar će ugostiti najveća imena svjetske street art scene.

(Petak, 14 Svibanj 2021 16:51)
Na vrhu Vukovarskog vodotornja postavljena je ploča s imenima donatora

Prsten od inoxa s imenima gotovo 7000 donatora koji su sudjelovali u akciji obnove Vukovarskoga vodotornja postavljen je na vrhu ovog simbola grada-heroja. Instalaciju je obišao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima, naglasivši da se taj popis duguje javnosti u Hrvatskoj i dijaspori koja je pokazala ogroman entuzijazam za donatorsku akciju obnove vodotornja.

(Petak, 14 Svibanj 2021 15:07)
Sanirano parkiralište na Novom groblju Dubrava

Na novom groblju u Vukovaru  sanirano je 27 parkirnih mjesta. od kojih su dva za invalide, a izgrađeno je i jedno za motocikle.  Na ulazu u groblje postavljen je novi kontejner s toaletima za posjetitelje izrađen sukladno Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, a zelena je površina hortikulturno uređena. Ukupna vrijednost radova i opreme je 290.000 kuna.

(Petak, 14 Svibanj 2021 14:43)
U Hrvatskoj 926 novih slučajeva zaraze koronom, preminula 41 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 926 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7 214.

(Petak, 14 Svibanj 2021 11:50)
VSŽ: 26 novozaraženih, preminule tri osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 26 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih je 24 pozitivnih na PCR testiranju, 2 na brzom antigenom testu.

(Petak, 14 Svibanj 2021 11:46)
OBŽ: 73 novopozitivne osobe, a jedna je preminula

U Osječko-baranjskoj županiji registrirane su 73 novopozitivne osobe od 326 testiranih uzoraka. Na bolničkom liječenju nalazi se 125 osoba od kojih 29 na respiratoru, a preminula je jedna osoba u dobi od 69 godina. U samoizolaciji se nalazi 1107 osoba.

(Petak, 14 Svibanj 2021 10:33)
MUP: Na dan izbora u RH dozvoljen ulazak svim hrvatskim državljanima bez testa

Na dan lokalnih izbora, u nedelju 16. svibnja, omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku svim hrvatskim državljanima s pravom glasa bez obzira na to iz koje države dolaze – potvrdili su jučer za N1 iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

(Petak, 14 Svibanj 2021 09:41)

Doc. dr. sc. Stjepan Šterc: „Prema procjenama u Vukovaru ima preko 5.000 fiktivnih stanovnika“

Doc.dr.sc. Krešimir Bušić Doc.dr.sc. Krešimir Bušić Foto: Valerija Lozančić

U Pastoralnom centru sveti Bono u Vukovaru održan je Znanstveno stručni skup pod nazivom Hrvatski Domovinski rat 1991-1995. pojmovno-terminološka raščlamba u domaćem i međunarodnom kontekstu. Organizirali su ga Fakultet hrvatskih studija, Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, Centar za istraživanje ratnih zločina, Vukovar.

-Želimo ukazati da je Domovinski rat jedna vrsta revolucije, nešto veliko jer nakon devet stoljeća imamo svoju državu – istaknuo je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Doc. dr. sc. Stjepan Šterc, voditelj Studija demografije hrvatskog iseljeništva i predstojnik Odjela za demografiju i hrvatsko iseljeništvo na Fakultetu hrvatskih studija govorio je o Hrvatskom putu od ratne pobjede do mirnodopskog prekrivanja istine.
-Govorit ću o tome što se dogodilo početkom devedesetih godina u Hrvatskoj pa i u Vukovaru. Vukovar je bio strateški centar napada na Hrvatsku i on je to i danas suptilnijim metodama gotovo u obliku specijalnog rata, posebice vezano uz demografsku problematiku što se najbolje vidi na izborima gdje kao glasačko tijelo sudjeluju i ljudi koji nisu stalni stanovnici Hrvatske po definiciju Eurostata. Nemojmo zaboravit da su nakon popisa iz 2011. godine, pokrenuli  zahtjev za uvođenjem dva pisma na temelju fiktivnog stanovništva. To je opće poznato, mi demografi to stalno tvrdimo i to se mora konačno riješiti, poručio je doc. dr. sc. Šterc dodajući kako, prema procjenama, u Vukovaru ima preko 5.000 fiktivnih stanovnika.  

Sociolog Renato Matić s Fakulteta hrvatskih studija govorio je o Vukovaru 91. kao simbolu tri desetljeća kasnije.
- Govorit ću o tome kako mlade generacije gledaju, kako su poučavane i kakvu su sebi stvorile sliku o događajima tijekom Domovinskoga rata. Napravio sam kraći intervju sa studentima Sveučilišta i njihov je zajednički stav da o tome u osnovnoj i srednjoj školi nisu učili dovoljno i na način koji bi im približio što se to uistinu događalo. Zajednički je zaključak da treba poučavati objektivno i izvan svakog ideologijskog okvira jer on banalizira činjenice koje su same po sebi bile strašne i u tom smislu svi ocjenjuju da je to pitanje identiteta – naglašava  prof. dr. sc.Matić.

S ovoga skupa iduće će godine biti objavljen zbornik, najavio je doc.dr.sc. Krešimir Bušić.

Pročitano 197 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija