NAJNOVIJE
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)
Ponavljanje izbora u Ostrovu

Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je da su izbori u cjelini održani regularno i vrlo mirno, ali će biti ponovljeni na dva biračka mjesta na kojima je pronađeno više glasačkih listića nego ih je trebalo biti.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:17)

Projekt Besplatna pravna pomoć - jednakost svih pred zakonom

Projekt Besplatna pravna pomoć - jednakost svih pred zakonom Foto: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u partnerstvu s Udrugom žena Vukovar i Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka provodi projekt Besplatna pravna pomoć - jednakost svih pred zakonom.

Ovaj projekt u potpunosti pridonosi općem cilju projekta koji se odnosi na osiguranje djelotvorne pravne zaštite, pristup pravdi i pružanje sveobuhvatne podrške najosjetljivijim društvenim skupinama kao što su osobe starije životne dobi i umirovljenici, osobe s invaliditetom, žrtve obiteljskog nasilja, socijalno ugrožene obitelji, osobe pod ovrhom, potrošače, pripadnike nacionalnih manjina, civilne žrtve rata, nezaposlene, radnike i sve one u potrebi, a sukladno Zakonu o besplatnoj pravoj pomoći.

Kroz ovaj projekt želi se ostvariti jednakost svih pred zakonom, osigurati građanima Republike Hrvatske i drugim osobama,u skladu s odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći djelotvorno, ostvarenje pravne zaštite.

- Navedenim projektom osigurati ćemo pružanje primarne pravne pomoći i u ruralnim mjestima kroz terensko pružanje pravne pomoći. Zbog velikog stupnja nezaposlenosti, siromaštva i sveopće socijalne neosviještenosti učinit ćemo besplatnu pravnu pomoć dostupnim na čitavom području Vukovarsko-srijemske županije i Osječko baranjske županije kroz terensku posjetu u mjestima koje ćemo posjećivati no i šire kroz dobro razvijenu suradničku mrežu sa udrugama s područja županija s kojima smo istu ostvarili. Ove godine ćemo nastaviti terenski posjećivati iste gradove i mjesta s područja Vukovarsko-srijemske županije dok ćemo u Osječko-baranjskoj županiji obuhvatiti nova mjesta Đakovo, Belišće i Bijelo Brdo. Stručne suradnice i volonteri, a po potrebi i voditelj projekta izlaze na teren – navodi Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u priopćenju.

Najzastupljeniji tip aktivnosti na projektu je pružanje besplatne pravne pomoći osjetljivim društvenim skupinama Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije i to kroz neposredan rad s korisnicima u uredima u Vukovaru i Osijeku te na terenu u Vukovarsko-srijemskoj županiji (Borovo, Vinkovci, Županja) i Osječko-baranjskoj županiji (Đakovo, Belišće, Bijelo Brdo) .

Sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći korisnici mogu dobiti opću pravnu informaciju pravni savjet, sastavljanje podnesaka pred javnopravnim tijelima, Europskim sudom za ljudska prava i međunarodnim organizacijama u skladu s međunarodnim ugovorima i pravilima o radu tih tijela zastupanje u postupcima pred javnopravnim tijelima i pravnu pomoć u izvan sudskom mirnom rješenju spora.

Osim aktivnosti direktnog pružanja primarne pravne pomoći dodatne aktivnosti bit će regrutacija, selekcija, edukacija i aktivno uključivanje volontera.

Dodatne aktivnosti su i organiziranje dvije „Karavane“, od kojih će jedna biti organizirana u Vukovarsko-srijemskoj, a druga u Osječko-baranjskoj županiji. Održati ćemo i dvije Javne akcije u Vukovaru i Osijeku. Sve s ciljem boljeg informiranja stanovništva o postojanju instituta besplatne pravne pomoći i kome se mogu obratiti za pomoć – navode u priopćenju.

Također dodatna aktivnost je umrežavanje, suradnja, posjeta i motivacijski sastanci s partnerskim organizacijama. Zagovaranje i osvještavanje za rasprostranjeniju pravnu podršku građanima i pravne propise kojima se pobliže reguliraju prava žrtvi i svjedoka kao i tražitelja pravne pomoći.

Uloga partnerskih organizacija očitovat će se kroz sudjelovanje na partnerskim sastancima, na specijaliziranim edukacijama, u evaluaciji partnerskih sastanaka i posjete partnerskim organizacijama te u evaluaciji Specijalizirane edukacije

Završetkom projekta Udruga će nastavi pružati ove usluge jer smatramo da započeti sustave osiguranja primarne pravne pomoći osjetljivim skupinama mora biti u kontinuitetu kako se dosadašnje stečeno povjerenje ne bi izgubilo. Projekt financira Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Pročitano 545 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija