NAJNOVIJE
EU do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavljuju iz Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu (HAPIH), prenosi HINA.

(Nedjelja, 17 Listopad 2021 14:48)
Čak polovina bankomata u Hrvatskoj mogla bi biti ukinuta

Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima 6 tisuća bankomata, mogla bi biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za zaštitu i sigurnost bankomata.

(Nedjelja, 17 Listopad 2021 14:43)
Nastavlja se obnova osječkog pješačkog mosta

U ponedjeljak se nastavlja obnova osječkog pješačkog mosta, kada će most biti zatvoren za prometovanje pješaka i biciklista.

(Nedjelja, 17 Listopad 2021 14:38)
U Osijeku održan volonterski projekt 72 sata bez kompromisa

„72 sata bez kompromisa“ međunarodni je volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo.

Projekt se provodi u devet europskih zemalja, Hrvatska je deseta zemlja u Europi koja je prepoznala vrijednosti projekta.

Od 14. do 17. listopada 2021. godine mladi su se uključili svojim vremenom i radom za siromašne, potrebite i marginalizirane i u Osijeku gdje su bojali ogradu vrtića, pomagali u bolnici, betonirali stazu, rezali drva i prije svega pokazali veliko srce.

(Nedjelja, 17 Listopad 2021 14:11)
Beroš: Ujedinili smo znanje i iskustvo cijelog zdravstvenog sustava

Ministar zdravstva Vili Beroš sudjelovao je u nedjelju na Hrvatskom tečaju medicinskog odgovora na veliku nesreću te je poručio kako se na tečaju ujedinilo znanje i iskustvo cijelog zdravstvenog sustava koji u ključnim trenucima pruža najbolje od struke, prenosi HINA.

(Nedjelja, 17 Listopad 2021 14:06)
U Hrvatskoj zabilježen 1301 novi slučaj zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10.284.

Među njima su 903 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 116 pacijenata.

Preminulo je 19 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 427.914 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8.896 preminulo, ukupno su se oporavile 408.734 osobe od toga 1.329 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 19.591 osoba.

Do danas su ukupno testirane 2.971.352 osobe, od toga 8.054 u posljednja 24 sata. Zaključno s 16.10.2021 utrošeno je 3.520.008 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,08% ukupnog stanovništva, odnosno 55,24% odraslog stanovništva.

Na dan 16.10.2021 utrošeno je 3.420 doza cjepiva, a od toga je 1.811 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 16.10.2021 1.870.176 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.754.676 osoba ( 1.649.346 osoba cijepljeno s dvije doze te 105.330 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 51,92% odraslog stanovništva.

(Nedjelja, 17 Listopad 2021 12:13)
U županiji na COVID-19 novooboljele 64 osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 64 nove pozitivne osobe na COVID-19, potvrđenih PCR testiranjem (16 osoba iz Vinkovaca, po šest osoba iz Nuštra i Privlake, po četiri osobe iz Nijemaca i Šiškovaca, po tri osobe iz Drenovaca, Ivankova i Posavskih podgajaca, po dvije osobe iz Babine Grede, Cerne, Markušice, Prkovaca i Županje, te po jedna osoba iz Andrijaševaca, Borova, Gunje, Jarmine, Marinaca, Ostrova, Otoka, Slakovaca i Vukovara).

Preminula je jedna osoba.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 14148, od kojih je 13506 izliječenih, a ukupno su preminule 274 osobe.

Trenutno je u županiji 30 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirane su 253 osobe, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 96077.

U samoizolaciji se na području županije nalazi 586 osoba. 

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, devet je pozitivnih osoba iz sustava zdravstva (jedan liječnik, šest med. sestara / tehničara, dva druga zdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva nalaze se dva radnika (jedna med. sestra/tehničar i jedan drugi zdravstveni radnik).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo pet nastavnika i 59 učenika.

U samoizolaciji se nalazi 28 nastavnika i 371 učenik.

(Nedjelja, 17 Listopad 2021 10:30)

Projekt Besplatna pravna pomoć - jednakost svih pred zakonom

Projekt Besplatna pravna pomoć - jednakost svih pred zakonom Foto: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u partnerstvu s Udrugom žena Vukovar i Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka provodi projekt Besplatna pravna pomoć - jednakost svih pred zakonom.

Ovaj projekt u potpunosti pridonosi općem cilju projekta koji se odnosi na osiguranje djelotvorne pravne zaštite, pristup pravdi i pružanje sveobuhvatne podrške najosjetljivijim društvenim skupinama kao što su osobe starije životne dobi i umirovljenici, osobe s invaliditetom, žrtve obiteljskog nasilja, socijalno ugrožene obitelji, osobe pod ovrhom, potrošače, pripadnike nacionalnih manjina, civilne žrtve rata, nezaposlene, radnike i sve one u potrebi, a sukladno Zakonu o besplatnoj pravoj pomoći.

Kroz ovaj projekt želi se ostvariti jednakost svih pred zakonom, osigurati građanima Republike Hrvatske i drugim osobama,u skladu s odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći djelotvorno, ostvarenje pravne zaštite.

- Navedenim projektom osigurati ćemo pružanje primarne pravne pomoći i u ruralnim mjestima kroz terensko pružanje pravne pomoći. Zbog velikog stupnja nezaposlenosti, siromaštva i sveopće socijalne neosviještenosti učinit ćemo besplatnu pravnu pomoć dostupnim na čitavom području Vukovarsko-srijemske županije i Osječko baranjske županije kroz terensku posjetu u mjestima koje ćemo posjećivati no i šire kroz dobro razvijenu suradničku mrežu sa udrugama s područja županija s kojima smo istu ostvarili. Ove godine ćemo nastaviti terenski posjećivati iste gradove i mjesta s područja Vukovarsko-srijemske županije dok ćemo u Osječko-baranjskoj županiji obuhvatiti nova mjesta Đakovo, Belišće i Bijelo Brdo. Stručne suradnice i volonteri, a po potrebi i voditelj projekta izlaze na teren – navodi Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u priopćenju.

Najzastupljeniji tip aktivnosti na projektu je pružanje besplatne pravne pomoći osjetljivim društvenim skupinama Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije i to kroz neposredan rad s korisnicima u uredima u Vukovaru i Osijeku te na terenu u Vukovarsko-srijemskoj županiji (Borovo, Vinkovci, Županja) i Osječko-baranjskoj županiji (Đakovo, Belišće, Bijelo Brdo) .

Sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći korisnici mogu dobiti opću pravnu informaciju pravni savjet, sastavljanje podnesaka pred javnopravnim tijelima, Europskim sudom za ljudska prava i međunarodnim organizacijama u skladu s međunarodnim ugovorima i pravilima o radu tih tijela zastupanje u postupcima pred javnopravnim tijelima i pravnu pomoć u izvan sudskom mirnom rješenju spora.

Osim aktivnosti direktnog pružanja primarne pravne pomoći dodatne aktivnosti bit će regrutacija, selekcija, edukacija i aktivno uključivanje volontera.

Dodatne aktivnosti su i organiziranje dvije „Karavane“, od kojih će jedna biti organizirana u Vukovarsko-srijemskoj, a druga u Osječko-baranjskoj županiji. Održati ćemo i dvije Javne akcije u Vukovaru i Osijeku. Sve s ciljem boljeg informiranja stanovništva o postojanju instituta besplatne pravne pomoći i kome se mogu obratiti za pomoć – navode u priopćenju.

Također dodatna aktivnost je umrežavanje, suradnja, posjeta i motivacijski sastanci s partnerskim organizacijama. Zagovaranje i osvještavanje za rasprostranjeniju pravnu podršku građanima i pravne propise kojima se pobliže reguliraju prava žrtvi i svjedoka kao i tražitelja pravne pomoći.

Uloga partnerskih organizacija očitovat će se kroz sudjelovanje na partnerskim sastancima, na specijaliziranim edukacijama, u evaluaciji partnerskih sastanaka i posjete partnerskim organizacijama te u evaluaciji Specijalizirane edukacije

Završetkom projekta Udruga će nastavi pružati ove usluge jer smatramo da započeti sustave osiguranja primarne pravne pomoći osjetljivim skupinama mora biti u kontinuitetu kako se dosadašnje stečeno povjerenje ne bi izgubilo. Projekt financira Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Pročitano 184 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija