NAJNOVIJE
Startao šesti po redu Memorijalni ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara“

Pedesetak ultramaratonaca krenulo je večeras u organizaciji URT „Nexe Team“ iz Našica u 21 sat na put dug 305 km od Vukovara do Sunje, a prije starta kod Križa svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku na ušću Vuke u Dunav položili su vijenac i upalili svijeću u čast poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

(Petak, 09 Lipanj 2023 22:38)
Aviotretmani komaraca najavljeni za 12. i 13. lipnja

Iz Veterinarske stanice Vukovar i Grada Vukovara obavještavaju javnost o aviotretiranju komaraca. U priopćenju stoji:

(Petak, 09 Lipanj 2023 17:26)
Otkrivena bista heroju Domovinskoga rata, vukovarskom branitelju Danijelu Rehaku

Ispred upravne zgrade HNK Radnički u Borovu naselju otkrivena je bista prošle godine preminulom vukovarskom branitelju, predsjedniku Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) i Centra za istzraživanje ratnih zločina te dugogodišnjem predsjedniku HNK Radnički Danijelu Rehaku.

(Petak, 09 Lipanj 2023 17:23)
Oduzeto 566 grama marihuane

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

(Petak, 09 Lipanj 2023 15:10)
U Petrovcima se večeras otvara dvodnevna, 50. po redu, manifestacija kulture Rusina Republike Hrvatske „Petrovačko zvono 2023“.

U Petrovcima se večeras otvara dvodnevna, 50. po redu, manifestacija kulture Rusina Republike Hrvatske „Petrovačko zvono 2023“.

(Petak, 09 Lipanj 2023 14:14)
Grad Vukovar ustrajan u borbi protiv komaraca, najavili aviotretiranje

Grad Vukovar je u ovoj godini početkom travnja počeo s tretmanima suzbijanja komaraca na području Vukovara. A prema podacima Vukovarsko-srijemske županije od 1. svibnja ove godine, od svih jedinica lokalne samouprave uložio je najviše sredstava i proveo najviše tretmana suzbijanja komaraca, istaknuto je na održanoj konferenciji za novinare, koju su u Gradskoj vijećnici grada Vukovara održali gradonačelnik Ivan Penava i direktor Veterinarske stanice Tomislav Šota, osvrćući se na trenutno stanje. Za spomenutu namjenu Grad Vukovar je u svom proračunu osigurao gotovo 164 tisuće eura i proveo 6 od ukupno planiranih 13 larvicidnih tretmana. Zbog loših vremenskih uvjeta, kasnije se pristupilo adulticidnim tretmanima sa zemlje, koji nažalost, ne daju značajnije rezultate, naglasio je Šota dodajući da čak ni struka ne može dati jasne odgovore nego to objašnjava biološkim procesima. Detaljno je pojasnio situaciju od početka larvicidnih tretmana do danas, naglasivši da su predviđena i dva aviotretiranja, ali da se i u ovoj situaciji pojavljuje problem. Naime, u Hrvatskoj je registrirana samo jedna avio tvrtka koja ima na raspolaganju dva aviona. Aviotretiranje je potrebno najaviti deset dana ranije i termin tretiranja se mora podudarati s povoljnim vremenskim uvjetima, što može prolongirati zaprašivanje, rekao je direktor Veterinarske stanice Vukovar. Naglasio je kako je dogovoreno sa načelnicima gotovo svih općina u okruženju da se kontinuirano provede aviotretiranje kojim bi trebalo biti pokriveno 2000 hektara.
- Grad Vukovar je čak i prošle godine u rujnu, uvažavajući savjet struke, jedini u Slavoniji proveo dodatna dva larvicidna tretmana koja su bila preventivne prirode, baš kako bismo izbjegli ovakvu situaciju. U prevenciji i suzbijanju maksimalno slušamo struku i znanost, koristimo maksimalne doze no vrijeme nam ne ide na ruku. Kako bi došli do aviotretiranja, potrebno se naručiti dva tjedna prije, a nužan preduvjet su povoljne vremenske prilike. Za Vukovar smo naručili avione te se nadamo kako će nam vrijeme dopustiti da aviotretmane provedemo idući tjedan. Ne očekujemo idealne rezultate, no ulažemo sve moguće naporerekao je Šota te naglasio kako treba proglasiti elementarnu nepogodu na području naše županije.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava složio se da je ova godina katastrofalna i pogoduje najezdi komaraca, istaknuvši da je zbog negodovanja građana značajno spomenuti kako je Grad Vukovar povećao sredstva u svom proračunu za tretiranje. Penava je mišljenja kako ovoj problematici treba pristupiti s višeg nivoa.
- Nevjerojatno mi je da živimo u društvu gdje iz godine pričamo o ovoj temi, potrebi proglašavanja elementarne nepogode sa županijske razine, jer kako drugačije nazvati situaciju gdje se ljudi ne mogu normalno kretati, gdje je ugroženo zdravlje, gospodarska djelatnost i svi drugi elementi normalnog života te da to nema nikakvog učinka. Predlagali smo Vladi RH kao i županijama da se oforme službe koje će se baviti ovom problematikom, službe s avijacijom te smo ukazivali na potrebu da se ovom problemu prilazi sa znanstvene razine - rekao gradonačelnik Penava dajući obećanje građanima da će Grad Vukovar kao i do sada činiti sve što može, pa i dodatno povećati sredstva za ovu namjenu, a što zakonski, iz aspekta javne nabave nije jednostavno provesti u jedinici lokalne samouprave. Istaknimo i da će na području grada Vukovara Veterinarska stanica Vukovar provoditi tretiranje u petak u vremenu od 20:00 do 23:30h i to središte grada, Adica, Sotin, Mitnica, Sajmište i Vučedol.

(Petak, 09 Lipanj 2023 13:29)
Budi majstor u Vodovodu: Primaju na praksu i stipendiraju vodoinstalatere

Vodoinstalater je deficitarno zanimanje, svake godine u srednje škole upisuje ih se sve manje. Preporukama za 2023. godinu, prema podatcima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, potrebno je povećati broj vodoinstalatera, ali i zidara, tesara, keramičara, fasadera i drugih sličnih zanimanja. Kako bi potaknuo mlade da upišu obrazovanje za ovo zanimanje, Vodovod grada Vukovara provodi projekt "Budi majstor u Vodovodu" putem koga će od iduće školske godine primati na praksu učenike koji se obrazuju za vodoinstalatera.

(Petak, 09 Lipanj 2023 10:00)

Volonterski centar Domovinskog pokreta Vukovar

Volonterski centar Domovinskog pokreta Vukovar Foto: Sandra Grgić

Domovinski pokret grada Vukovara održao je konferenciju za medije na temu realizacije volonterskog centra Domovinskog pokreta. Riječ je o volonterskom centru kroz koji volonteri Domovinskog pokreta pružaju pomoć osobama starije životne dobi koje su u potrebi i kojima treba pomoć. Volonterski centar funkcionira na način da potrebiti građani ponedjeljkom i srijedom od 9 do 11 sati mogu kontaktirati Domovinski pokret te ih zatražiti pomoć, a 40-tak volontera spremno je pomoći u obavljanju svih aktivnosti koje mogu napraviti umjesto vas ili vam pomoći pri obavljanju istih.

- Razlog okupljanja je jedna lijepa stvar koju smo osmislili i krenuli s realizacijom prije desetak dana. Sama ideja nastala je od toga da smo htjeli nešto napraviti, u povodu Dana grada Vukovara, za naše potrebite građane. Svi znaju da smo mi politička opcija i da nam je osnovna djelatnost političko djelovanje no, to ne znači da kroz nekakve svoje akcije ne možemo pomoći, volontirati i dati doprinos našoj zajednici. Upravo zato smo promišljali što mi možemo učiniti i shvatili smo da je najpotrebitija skupina osobe starije životne dobi te da njima trebamo pomoći. Svi znate da je grad Vukovar unazad nekoliko godina provodio projekt Zaželi koji je, nažalost završio, a veliki broj naših starijih građana i dalje ima potrebu za određenom vrstom pomoći stoga smo se odlučili organizirati i pomoći im. U našem volonterskom centru trenutno je oko 40-tak osoba. Pokrenuli smo jednu Volontersku akciju u kojoj smo odlučili staviti se na raspolaganje našim sugrađanima starije životne dobi. Osmislili smo i izradili letak na kojemu su sve informacije kako zatražiti pomoć prilikom odlaska kod liječnika, odlaska u nabavu, ljekarnu ili bilo što drugo što nama mlađima predstavlja manji napor – rekla je predsjednica Domovinskog pokreta grada Vukovara Ivana Mujkić te pojasnila kako su sazvali konferenciju isključivo kako bi građane upoznali s ovim volonterskim centrom jer cilj nije bio hvaliti se o napravljenom dobrom djelu.

- Nadamo se da ćemo ovom akcijom olakšati svakodnevne aktivnosti potrebitim građanima koji će nas pozvati te da ćemo na taj način pokazati i da političko djelovanje može imati puno više smisla kada se resursi koriste za pomoć zajednici i potrebitima – naglasila je Mujkić.

David Vlajčić, član Domovinskog pokreta Vukovar pozvao je sve one koji trebaju pomoć da se jave jer broj volontera neprestano raste.

- Zlatko Zaoborni i Miroslav Mudri dežurne su osobe u volonterskom centru Domovinskog pokreta koji će ponedjeljkom i srijedom od 9 do 11 sati zaprimati pozive na broj 099/434-3849. Jedan od naših volontera javit će vam se na dan kada vam je pomoć potrebna i dogovoriti s vama sve detalje. Molimo sve naše sugrađane za strpljenje jer je broj poziva sve veći – rekao je Vlajčić.

Pročitano 370 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija