NAJNOVIJE
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Zbog sumnje da su, u rujnu 1991. u Baranji zlostavljali trojicu zarobljenih pripadnika Zbora narodne garde, od kojih su jednog usmrtili, osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv trojice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, izvijestilo je  tužiteljstvo u četvrtak.

Okrivljenike terete da su 3. rujna 1991., u baranjskom mjestu Bilju, kao pripadnici Teritorijalne obrane mjesta Darda, kazneno djelo počinili zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima Teritorijalne obrane nakon zarobljavanja trojice pripadnika biljske satnije Zbora narodne garde, tada starih 38, 32 i 42. godine.

Istragom je utvrđena sumnja kako su ih prisilili da skinu odjeću te ih u improviziranom špaliru udarali nogama i puškama po glavi i cijelom tijelu, nakon čega su pucanjem u glavu usmrtili 38-godišnjeg pripadnika ZNG-a.

Prvookrivljenik i drugookrivljenik su uhićeni u lipnju prošle godine i nalaze se u istražnom zatvoru, dok je trećeokrivljenik u bijegu i nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske, navodi tužiteljstvo. 

 
(Četvrtak, 29 Veljača 2024 19:59)
U Osječko-baranjskoj županiji "Documenta" dosad evidentirala 2.276 žrtava

Na području Osječko-baranjske županije do sada je evidentirano 2.276  osoba koje su stradale ili nestale od 1991. do 1995., tijekom Domovinskog rata, ali broj nije konačan i podatci će se nastaviti prikupljati, izvijestio je u srijedu Centar za suočavanje s prošlošću "Documenta".

Istraživanje "Ljudski gubitci u Hrvatskoj 1991-1995" dugogodišnji je program "Documente", usmjeren na dokumentiranje sudbine stradalih i nestalih, a provodi se u sklopu kampanje "Pamtimo sve žrtve". Voditelj istraživanja Nikola Mokrović izjavio je na prezentaciji kako se istraživanjem prikupljaju podatci o žrtvama koje su imale prebivalište na području Osječko-baranjske županije ili su stradale u toj županiji. 

Pojasnio je kako popis obuhvaća osobe neovisno o njihovom statusu, bilo da su vojnici, policajci ili civili te neovisno o političkoj pripadnosti, nacionalnosti ili strani za koju su se borili.

- Iako definitivna brojka još uvijek ne postoji za 2.036 osoba definitivno smo utvrdili da se radi o žrtvama rata i djelovanjima koja su uže vezana uz rat, za šest osoba definitivno je utvrđeno da nisu žrtve rata, iako se pojavljuju se na različitim popisima. U istraživanju je objavljen i popis pripadnika Jugoslavenske vojske koji su dolazili iz Srbije i Crne Gore, a sudjelovali su u ratu protiv Hrvatsku - pojasnio je Mokrović dodajući kako se na popisu nalazi i 181 osoba, za koje nije moguće definitivno potvrditi da su stradali ili se ne može definitivno potvrditi njihov identitet. Te osobe su se na različitim popisima vodile kao nestale ili stradale. 

Istaknuo je i kako su podatke prikupljali iz terenskih intervjua svojih istraživača, sudske dokumentacije, poput optužnica, zapisnika i presuda, administrativne dokumentacije, koju dobivaju od svjedoka te dosadašnjih dostupnih popisa.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:04)
Iz Vukovarsko srijemske županije pozivaju poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera

Iz Vukovarsko-srijemske županije u četvrtak su pozvali poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:00)
U napadu na maloljetnike i jednog 18-godišnjaka u Vinkovcima sudjelovalo pet osoba, svi su predani pritvorskom nadzorniku

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, provedenim izvidima i kriminalističkim istraživanjem, utvrdili identitet  pet osoba koje su 23. veljače u Vinkovcima fizički napale tri maloljetnika i jednog punoljetnika, priopćeno je iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:58)
U lipnju se očekuje početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe

Početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe, koja će zbrinjavati hitne i životno ugrožene pacijente s područja pet slavonskih županija, očekuje se u lipnju, izvijestio je u četvrtak osječko-baranjski Zavod za hitnu medicinu, a prenosi HINA.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:16)
U ožujku kreće nacionalna kampanja osvještavanja online nasilja nad ženama

Udruga B.a.b.e. - Budi aktivna. Budi emancipiran., u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije, provodi projekt Surf and Sound 2.0, odnosno nastavlja aktivnosti na smanjenju pojave online nasilja prema ženama u društvu.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:04)
U Osijeku održan okrugli stol o civilnoj zaštiti i novim tehnologijama

U Osijeku je povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i Osječko baranjska županija  održan okrugli stol na temu "Civilna zaštita i nove tehnologije - nove sposobnosti". Nazočili su, uz predstavnike organizatora i operativnih snaga civilne zaštite, predstavnici akademske zajednice, državnih institucija, općina i gradova te tvrtki s područja Osječko-baranjske županije. 

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 13:59)

Za sada na istoku Hrvatske nema naznaka redukcije vode

Za sada na istoku Hrvatske nema naznaka redukcije vode Foto: HRV/Robert Rac

U proteklom je razdoblju primjećena povećana potrošnja pitke vode na vukovarskome području no u postotcima nije riječ o prevelikom odstupanju u odnosu na prijašnja ljeta, a iz Vodovoda grada Vukovara poručuju da je stanje s vodoopskrbom dobro.

- S obzirom da 98 posto vode zahvaćamo na rijeci Dunav, a tek dva posto iz podzemnih voda kao i na trenutni vodostaj Dunava, nemamo nikakvih problema s isporukom vode – pojašnjava za HRV Dario Tišov, direktor Vodovoda grada Vukovara.

Upitan, može li se u Vukovaru dogoditi tzv.istarski scenario s redukcijama vode, Tišov ističe da je pozitivna stvar ta što u isporuci pitke vode na vukovarskome području ne ovisimo o podzemnim vodama.

- Dobio sam informacije da su neki građani na našem području koji imaju bunare ostali bez vode, no naglašavam da isporuka pitke vode kod nas ne ovisi o podzemnim vodama nego o Dunavu. Pratimo vodostaj rijeke Dunav i kod nas i u gornjem dijelu kao i sva događanja te paramtre na rijeci i na osnovu svih dobivenih podataka nemamo nikakvih naznaka opasnosti od eventualnih redukcija vode. Nadam se da će tako i ostati – poručuje Tišov.

RACIONALNO POSTUPATI S VODOM

Što se tiče situacije s vodoopskrbom na vinkovačkom području, javni isporučitelj vodnih usluga Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. za sada nema problema sa isporukom vode iz sustava javne vodoopskrbe niti očekuje da bi moglo doći do redukcije u isporuci vode. U slučaju iznenadnih aktivnosti koje eventualno mogu dovesti do problema u opskrbi vodom odnosno redukcija javnost će pravovremeno biti obaviještena. Iako na tom distribucijskom području nema problema s osiguravanjem dovoljnih količina vode za piće, s vodom treba postupati racionalno kako se ne bi ugrozio kontinuitet vodoopskrbe svih korisnika, poručuju iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije.

NISU PRIJAVLJENE POTEŠKOĆE

Stanje vodoopskrbe na području Osječko-baranjske županije je u redu. Ni jedna jedinica lokalne samouprave (gradovi i općine) nije prijavila poteškoće s vodoopskrbom ni županiji ni Hrvatskim vodama. Za sada nema potrebe za redukcijama, istaknuo je zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić

- Inače, vodoopskrba nije u nadležnosti županije. Prema Zakonu o vodama odluku o restrikciji donosi gradonačelnik odnosno općinski načelnik. Tek ako se poteškoće s vodoopskrbom pojave u većem broju gradova i općina na području jedne županije onda na zajednički prijedlog gradonačelnika i načelnika župan donosi odluku o restrikciji za cijelu županiju kao što je primjer Istarske županije – naglasio je Lukić.

Pročitano 371 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija